A szenzorméret sokkal fontosabb a pixelszámnál

A szenzorméret sokkal fontosabb a pixelszámnál

2013. augusztus 5. 20:30, Hétfő
A vásárlóknak sokkal inkább a szenzorok méretét kellene nézniük, mint a pixelek millióit. Minden eszközbe egyre nagyobb érzékelőket építenek be.

"Megdöbbentő a hasonlóság a filmes és az optikai formátum fejlődésében: a filmes időszakban mindenki a filmek méretére koncentrált (35mm, 120, stb.), míg a szemcsézettség és érzékenység kompromisszumos döntések voltak. A digitális világban a szenzor helyettesíti a filmet, a pixelszám pedig a minimális szemcsenagyságnak felel meg. Ha az elektronikai eszközöknél is elfogadjuk ezt a logikát, akkor itt sem a megapixelek mennyiségének kellene számítania." - nyilatkozta az Aptina alelnöke, Barna Sándor. (Az Aptina a Micron részlegéből 2008-ban alakult önálló céggé, a CMOS-piac 16%-át birtokolja.)

"Az okostelefonok egyre jobbak, fotóik a fényképezőgépekével versengenek. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy mindig nálunk van, és a fotók könnyen feltölthetők a Facebookra egyértelmű, hogy miért zuhannak a kompakt eladások." Véleménye szerint a nagyobb szenzorokból származó képminőségbeli előnyök jelenthetik a túlélést a kompakt fényképezőgépek számára, de arra is felhívja a figyelmet, hogy az iparágnak a mai inches rendszernél közérthetőbben kellene kommunikálnia a szenzorok méretét.

Persze a nagyobb tudású kompakt gépek számára mindig lesz igény. Ilyeneket főként azok vásárolnak, akik egyébként nem tekintik magukat fotósnak, viszont rögzíteni akarják a számukra különleges eseményeket (házasságkötés, vakáció). Az optikai nagyítás lehetetlensége és egyéb tudásbeli hiányosságok miatt ezeknél egy okostelefon nem alternatíva. "A fényképezőgép gyártók azokon a területeken tudják megkülönböztetni magukat, ahol egy telefonnál nem lehet kompromisszumot kötni. A nagyítás egy ezek közül, mivel a nagyméretű, mozgatható, törékeny alkatrészeket nem kedvelik az okostelefon gyártók, a fogyasztóik nem fogadnának el egy vastagabb szerkezetet."

"A fényképezőgépeknek olyan területekre kell benyomulniuk, ahova az okostelefonok nem tudják követni őket, és ezek legfontosabbika a szenzorméret. Eközben persze meg kell tartani az okostelefonokéhoz hasonló egyszerű kezelést, mely problémákba ütközhet. Nem mindenkinek való egy cserélhető objektíves tükörreflexes fényképezőgép, és nem is mindig megfelelő eszköz. Az emberek kisebb, automatikusan használható dolgokat akarnak, továbbá a fényképezőgép gyártóknak el kellene hagyniuk a számítógépre feltöltés, és utána egy weboldalon történő publikálás műveletét is."

Azonban nem csak a kompaktokat érinti a jobb képminőség felé irányuló nyomás, hanem a DSLR piacot is. "A trend a nagyobb formátumokra is igaz, emiatt látjuk a teljes képkocka (full frame) méret terjedését. De ez helyet is biztosít a DSLR és az okostelefon szegmens között, és véleményem szerint egy 1 collos szenzor már nem kényelmes egy okostelefonban. Az Aptina számára ez a folyamat lehetőséget jelent a bővülésre, nem csak ezen a területen, hanem egészen az APS-C méretig."

"A videózás szintén komoly lehetőségekkel kecsegtet, nézzük csak meg a GoPro akciókamera gyártó sikerét." Azonban a videóknál közel sem lát hasonló, nagyobb felbontások felé tartó irányt. "A 4K még nem áll készen, és ez egészen addig így lesz, míg a megfelelő kijelzők el nem terjednek. Nagyon jól lehet vágni belőle, és ugyan Hollywoodban már napjainkban is használják, de a felhasználói tartalmakra az 1080-as felbontás tökéletesen megfelel."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások