Samsung: Okos mobilhoz okos óra és Note két méretben

Samsung: Okos mobilhoz okos óra és Note két méretben

2013. szeptember 5. 00:20, Csütörtök
Ma este Berlinben bemutatták a Samsung népes Galaxy családjának új tagjait: a Note 3 phabletet, a Gear okosórát, valamint a Note 10.1 2014 Edition táblagépet. A cég diktálja a trendet.

A Note 3 nagyságával már első ránézésre is kimagaslik elődei közül. A "kis" gép méreteit a 5,7 inches Super AMOLED kijelző, 8,3 mm vastagság, és 168 grammos súly határozza meg. Belsejében az Android Jelly Bean operációs rendszer mögött 2,3 Ghz-es processzor és 3 GB RAM bújik meg. Kamerája is megújult, ide már egy 13 megapixeles modul került beépítésre. Az átalakulás a külsőben a legszembetűnőbb, a műanyag hátlap helyett egy bőr érzetű anyaggal borítottat kapunk, ami a telefon oldalának fémhatású - amúgy egyébként műanyag - csíkjával nagyon elegáns megjelenést kölcsönöz a gépnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Samsung Note 3 továbbra is a megkezdett úton jár, ami az okostelefonok billentyűzete elleni harcot illeti, így az előadás során az egyik legtöbbet hangsúlyozott fejlesztés az új toll, a S Pen volt. Megkönnyebbülés a korábbi Note-okhoz képest, hogy a toll már a kereten elhelyezkedő gombokat is érzékeli, nem úgy mint elődje, ahol ha vissza gombot szerettünk volna nyomni, akkor azt a toll helyett ezt csak az ujjunkkal tehettük meg.

A rendszer legnagyobb újítása a toll megnyomásával azonnal előhívható legyezőszerű Air Command menüsor, amivel pillanatok alatt jegyzetelhetünk, kivághatunk, kereshetünk. Az így készített kézi feljegyzést egy szövegfelismerő azonnal értelmezi és csupán egy kattintással beilleszthetjük a kért adatokat a naptárba, telefonkönyvbe, de akár a Google Maps-on is rákereshetünk az adott helyre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A telefon másik érdekessége a Note II-ből már jól ismert többablakos felület, aminek segítségével egyszerre két alkalmazást is futtathatunk a képernyőn, így miközben az egyik oldalon az esti sörözésről egyeztetünk a haverokkal, a másik felén már ki is kereshetjük a javasolt helyszínt a térképen. Ennek egy másik új alternatívája is megjelenik a Note 3-ban: a tollal egy négyzetet rajzolunk a kijelzőre, s az így kapott területen egy minialkalmazást futtathatunk. A fenti példát folytatva a dupla ablak sarkába rajzolt kis négyzetben össze is adhatjuk a kalkulátorral azokat a költségeket, amik az esti italozás során felmerülhetnek.

De a Samsung nagy dobása nem a régóta ismert Note új változata, hanem a telefon mellé szánt kiegészítő, a Galaxy Gear okosóra. A karóra folyamatos bluetooth kapcsolatban áll a telefonnal, s a pontos idő kijelzésén kívül a mobiltelefonunk kiegészítéseként funkcionál.

Az óra külsőre egy 90-es évek végi digitális órának néz ki. A fémkeretes, gumiszíjas kivitelezést egyedül a 320 x 320-as AMOLED kijelző és a szíjba épített kamera teszi egyedivé. A készülék segítségével a telefonra érkezett figyelmeztetések, üzenetek, email-ek a kis érintőkijelzőn azonnal olvashatók, böngészhetünk a hívásnaplóban vagy az SMS-ek között, a beépített kamerával pedig könnyen és gyorsan képeket, illetve videókat rögzíthetünk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egyértelműen a Knight Rider világát idézi a csatba épített mikrofon és hangszóró, amivel hívást is fogadhatunk. A mikrofonnal akár hangvezérlést is kipróbálhatjuk, így bár K.I.T.T valószínűleg nem fog megérkezni hogy felvegyen minket, de azért a másnapi időjárást megtudhatjuk. Az órába épített giroszkóp is komoly szerepet kap. Az akkumulátort kímélendő a képernyő hamar elsötétül, de elég csak a karunkat vízszintesen felemelni, hogy ismét bekapcsoljon. Mozdulattal akár hívást is fogadhatunk, ha a karunkat felemeljük a fülünk felé.

A folyamatos kapcsolat előnye, hogy az órával készített képek, videók azonnal megérkeznek a telefonra, s az órán lévő applikációk a telefonon teljesen testreszabhatók. Az óra több mint 70 szoftverrel kerül a boltokba, de a Samsung ígéretet tett, hogy hamarosan hozzáférhetővé teszi a fejlesztői felületét, így akár saját készítésű programokat is futtathatunk rajta. Bár az óra saját 4 GB-ot memóriával bír, mégis inkább csak az okostelefonok kiegészítője. A bejelentés szerint egyelőre a Galaxy Note 3 valamint az S4 gépekkel kompatibilis, de a jövőben a Samsung tervezi, hogy a többi telefonjával is összehangolja.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A nap utolsó eseménye a Note 3 nagy testvére, a Galaxy Note 10.1 2014 Edition bejelentése volt. Újítás itt is akad bőven, a 2560 x 1600-as kijelző eléggé impresszív. A vékony keret miatt a készülék egyáltalán nem néz ki 10 collosnak, és kivitelében amúgy is inkább a Note 3-mal mutat hasonlóságot: ugyanaz a műbőr hátlap, S pen toll, 3 GB RAM, Air Command megoldás jellemzi. Hátuljára egy 8 megapixeles, elülső oldalára egy 2 megapixeles kamerát kapott.

Mindhárom termék szeptember 25-én jelenik meg, így Amerika és Japán kivételével - ahol a készülékek csak októbertől lesznek elérhetők - a világ többi részén, köztük Magyarországon is az ígéretek szerint akár már a hónap végén megvásárolhatjuk őket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások