Zaklatási vád az Uber egyik vezetője ellen

Zaklatási vád az Uber egyik vezetője ellen

2017. február 21. 10:32, Kedd
Nagy a botrány, mivel a programozónő hiába jelentette az esetet, nem foglalkozott vele senki.

Susan Fowler néhány nappal ezelőtt blogbejegyzésében írta le, hogy alighogy belépett az Uberhez, a felettese máris szexuális tartalmú üzeneteket küldött neki a belső chaten. Leírta neki, hogy a barátnőjével nyílt kapcsolatban élnek, és vele ellentétben neki nagyon nehéz új partnereket találnia. Egyértelműen közölte, hogy le szeretne feküdni vele, amin Fowler annyira megdöbbent, hogy egyből képernyőmentéseket készített és elküldte azokat a személyzeti részlegnek, de ott, és a menedzsmentben is süket fülekre talált. Elutasították az illetékes vezető megbüntetését, mondván ő a vállalkozás egyik legjobban teljesítő munkatársa. Közölték még azt is vele, hogy a felettesét nem kellene valami olyasmiért felelősségre vonni, ami talán csak egy "ártatlan félrelépés" volt.


Susan J. Fowler
Két lehetőség közül választhatott, vagy egy másik csapathoz csatlakozik, és akkor soha nem kell vele együtt dolgoznia, vagy marad, de el kell fogadnia akkor, hogy a jövőbeli teljesítményértékelésen a fönőkétől nem fog dicsérő szavakat kapni. Maradni akart, mert tetszett neki az adott projekt, de újból és újból a távozásra hívták fel a figyelmét, ezért mégis egy új csoportnál kötött ki. A cégnél töltött egy év alatt más nőkkel beszélgetve megtudta, hogy a volt főnökének messze nem ez volt az első jelentett esete.

Az ügy később is visszaütött rá, folyamatosan hátrányos helyzetben érezte magát a vezetők részéről, ezért inkább elhagyta az Ubert és a Stripe nevű szolgáltatónál helyezkedett el. Egyúttal egyébként felhívta a figyelmet egy érdekes adatra is: az Uber ezen részlegénél a 2015. novemberi munkába állásakor még a 150 munkatárs 25 százaléka volt nő, a tavaly decemberi távozásakor azonban ez az arány már csak 3 százalék volt.

Az ügy jelentőségére jellemző, hogy a felvetésekkel Travis Kalanick, az Uber első embere volt kénytelen foglalkozni és utasította a személyzeti részleget, hogy haladéktalanul vizsgálja ki a vádakat. Ugyan nem ez az első ilyen ügy ami kipattan a cégnél, Kalanick szerint a felvázolt dolgok egyszerűen "undorítóak" és ellenkeznek mindennel, ami mellett az Uber kiáll. Egy ilyen magatartást nem tolerálnak és mindenkit elbocsátanak, aki másképp gondolkodik erről vagy másképp viselkedik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások