Windows 10 - nem lesz elérhető a 32 bites verzió

Windows 10 - nem lesz elérhető a 32 bites verzió

2020. május 16. 11:13, Szombat
A Microsoft hivatalosan is elindította az operációs rendszer ezen változatának kivezetését a piacról.

A Neowin figyelt fel arra, hogy úgy módosultak a Windows 10 2004-es kiadásának minimális hardverkövetelményei, azok között már nem szerepel a 32 bites rendszerek támogatása. Mindez azt jelenti, hogy a PC- és a notebookgyártók már nem kapják meg a Windows 10 érintett verzióit, így azokat nem is tudják telepíteni a készülékeikre.

A döntés nem meglepő, hiszen néhány kivételtől eltekintve már amúgy sem lehet kapni kifejezetten 32 bites hardvereket, például olyan x86-os processzorokat, amely kifejezetten 32 bites platformokként működnének. Ehelyett gyakorlatilag minden kapható platform támogatja a 64 bites operációs rendszerek alkalmazását. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a 32 bites támogatás mikor tűnik majd el végleg az operációs rendszerből, mindenesetre a redmondi konszern megtette az első lépést a lassú kivonás felé és tökéletesen ráérzett arra, hogy az elképzelés sikeres megvalósításához az OEM-gyártókon keresztül vezet az út.

Rich Woods, a Neowin szerkesztője rámutatott arra, hogy már tavaly nőtt a Microsoft operációs rendszere által foglalt hely. A Windows 10 1809-es és korábbi változatainak 32 bites kiadásai legalább 16 gigabájt, míg a 64 bites verziói minimum 20 gigabájt helyet emésztettek fel az SSD-meghajtón vagy a merevlemezen. A 1903-as változattól azonban az operációs rendszer legalább 32 gigabájt helyre tart majd igényt. Mindez elsősorban a kevés tárhellyel rendelkező laptopok és táblagépek tulajdonosai számára jelenthet problémát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások