Szigorúan titkos adatok kerültek ki a Samsungtól a ChatGPT-n keresztül

Szigorúan titkos adatok kerültek ki a Samsungtól a ChatGPT-n keresztül

2023. április 6. 23:38, Csütörtök
Bárki bármit megoszt a ChatGPT-vel az már az amerikai cégnél lesz és a modell továbbképzéséhez használják. A Samsung alkalmazottai ezt a nehezebb úton tanulták meg, mivel szigorúan titkos belső adatokat szivárogtattak ki.

A Samsung munkatársai bután osztottak meg bizalmas információkat, miközben a ChatGPT segítségével segítséget kértek a munkahelyükön. A Samsung félvezető részlege megengedi a mérnököknek, hogy a ChatGPT-t használják a forráskód ellenőrzésére. A The Economist Korea beszámolója szerint az egyik esetben a Samsung Electronics DS részlegének egyik alkalmazottja hibát észlelt a félvezető berendezések mérési adatbázisát lementő program forráskódjának végrehajtása közben. Lemásolta a teljes problémás forráskódot és beírta a ChatGPT-be, hogy érdeklődjön a megoldásról. A Samsung Electronics berendezéseinek mérésével kapcsolatos forráskódot az Open AI most már képzési adatként fogja használni.

Egy másik alkalmazott a hozam és a hibás berendezések azonosítására írt programkódot cakkumpakk bemásolta, az összes releváns forrást beírta és kódoptimalizálást kért. A harmadik munkatárs pedig az okostelefonján rögzített megbeszélés tartalmát egy dokumentumfájllá alakította és beírta a ChatGPT-be. A célja az volt, hogy az értekezlet jegyzőkönyvének elkészítését kérje. Ezek az információk most már mások számára is elérhetőek lesznek. Ezek a szivárgások valós példái azon hipotetikus forgatókönyveknek, amelyek miatt az adatvédelmi szakértők már korábban aggodalmukat fejezték ki. Szintén előfordulhat bizalmas jogi dokumentumok vagy orvosi információk megosztása hosszú szövegek összefoglalása vagy elemzése céljából, amelyeket aztán a modell javítására használnak fel.

A Samsung kivizsgálja az incidensek körülményeit, és szükség esetén fegyelmi intézkedéseket hoz a titkos információkat kiszivárogtató alkalmazottakkal szemben. A további esetek elkerülésére a cég azonnali intézkedéseket hozott, és személyenként 1024 bájtra korlátozta a ChatGPT feltöltési kapacitását. A társaság azt is fontolgatja, hogy saját belső chatbotot épít, hogy megelőzze a jövőbeni kínos baleseteket. Egyébként azért engedélyezik a ChatGPT, hogy minden alkalmazott tisztában legyen a technológiai változásokkal.

A ChatGPT adatkezelési irányelve leszögezi, hogy az adatokat a modellek képzéséhez használják. A használati útmutatóban kifejezetten szerepel, hogy senki ne osszon meg érzékeny információkat a beszélgetésekben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások