Kiszedi a Teams-et az Office-ból a Microsoft

Kiszedi a Teams-et az Office-ból a Microsoft

2023. április 25. 09:26, Kedd
A Microsoft beleegyezett, hogy a Teams videókonferencia szoftvert nem csomagolja bele a jövőben az Office csomagba. A vállalat ezzel a lépéssel egy európai uniós trösztellenes vizsgálatot próbál megelőzni.

A vállalatoknak a jövőben lehetőségük lesz arra, hogy az Office-t Teams telepítéssel vagy anélkül vásárolják meg. Ennek pontos menete még nem világos, mert a Microsoft uniós szabályozókkal folytatott tárgyalásai még folyamatban vannak. "Tisztában vagyunk az EU-ban vállalt felelősségünkkel, mint nagy technológiai vállalat. Együttműködünk a bizottsággal a vizsgálat során, és nyitottak vagyunk olyan gyakorlatilas megoldásokra, amelyek eloszlatják az aggodalmakat és jól szolgálják az ügyfeleket" - nyilatkozta a Microsoft.
* Minderre azért van szükség, mert egy konkurens távmunka platform, a Slack - amely ma már a Salesforce tulajdonában van - 2020-ban panaszt tett az uniós szabályozóknál, arra kérve a tisztviselőket, hogy a Microsoft a Teams-t a mindenütt jelenlévő Office csomagjától elkülönítve értékesítse. A Slack általános jogtanácsosa akkor azt mondta: "Arra kérjük az EU-t, hogy legyen semleges bíró, vizsgálja meg a tényeket és szerezzen érvényt a törvénynek".

Egyelőre nem világos, hogy a technológiai óriásvállalat Teamsre vonatkozó ajánlata elegendő lesz-e a szabályozó hatóságok aggodalmainak eloszlatásához. A Slack panasza pont akkor érkezett, amikor az otthoni munkavégzésre való átállás felgyorsult. A koronavírus-járvány csúcspontján robbanásszerűen megnőtt minden hasonló alkalmazás használata több milliárd dolláros piacot teremtve, mivel mind a felhasználók, mind a vállalatok nyitottabbá váltak a távmunkát lehetővé tevő eszközök iránt.

A Microsoft Teams alig hat év alatt igazi óriássá vált a vállalati kommunikációs térben, az alkalmazás az év elején átlépte a 280 milliós aktív felhasználószámot. A Slacknek ezzel szemben több mint 10 millió aktív felhasználója volt még 2019-ben, és a vállalat azóta nem frissítette ezt a számot.

A Microsoft egy évtized óta először néz szembe ilyen problémával. A vállalat 2009-ben egyezséget kötött az Európai Bizottsággal, vállalva, hogy az európai ügyfeleknek választási lehetőséget biztosít a webböngészők között; 2013-ban aztán 561 millió eurós bírságot kapott, mert ezt nem tartotta be következetesen. Az elmúlt hónapokban a vállalat azon fáradozott, hogy megkapja a hatósági jóváhagyást az Activision Blizzard játékkiadó tervezett 69 milliárd dolláros felvásárlásához. A hírek szerint a vállalat várhatóan zöld utat kap az EU-tól és az Egyesült Királyságtól, és júliusig kell megnyugtatnia az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások