A Twitter többé már nem vállalja a dezinformáció elleni harcot

A Twitter többé már nem vállalja a dezinformáció elleni harcot

2023. május 29. 23:41, Hétfő
Elon Musk kiléptette a céget a dezinformáció elleni küzdelemről szóló uniós megállapodásból.

A Tesla vezetője tavaly novemberben, nem sokkal a Twitter felvásárlása után közölte, hogy "A Twitternek messze a legpontosabb információforrássá kell válnia a világról. Ez a mi küldetésünk." E hónap elején Musk megismételte ezt a vállalást, miszerint a Twitter "pokolian elszánt arra, hogy a legkevésbé valótlan információforrás legyen".




Ezek után némileg meglepő, hogy Thierry Breton európai biztos azt közölte, hogy a Twitter most kivonta magát az Európai Unió dezinformáció elleni önkéntes magatartási kódexéből, amelyhez más közösségi médiaplatformok már csatlakoztak. A Twitter még 2018-ban lépett be ebbe az önkéntes uniós irányelvbe, a kódex azonban hamarosan már nem lesz önkéntes, mivel egy nemrég elfogadott uniós törvénybe illesztették bele. "Elfuthatsz, de elrejtőzni nem tudsz" - tweetelte Breton a Twitter kilépését kommentálva. "Az önkéntes kötelezettségvállalásokon túl a dezinformáció elleni küzdelem augusztus 25-től jogi kötelezettség lesz a DSA értelmében" - folytatta Breton. "Csapataink készen állnak a végrehajtására."

A DSA az EU digitális szolgáltatásokról szóló törvénye. Ez szigorú szabályokat tesz kötelezővé a 19 "nagyon nagy online platformra", azaz VLOP-ra. A Twitter egyike e 19 platformnak, amelybe a Google, a Microsoft, a Tiktok, valamint a Meta tulajdonában lévő Facebook és Instagram is beletartozik. "A platformoknak fel kell lépniük az olyan kockázatokkal szemben, mint a dezinformáció vagy a választási manipuláció, a nők elleni online zaklatás vagy a kiskorúaknak okozott károk" - olvasható az Európai Bizottság hivatalos honlapján.


Mióta Musk átvette a Twittert, egyik első lépésként több ezer embert épített le, köztük a moderátori csapatot, amivel megnyílt az út a különböző összeesküvés-elméleteket és dezinformációkat terjesztők előtt. Amikor a platformon megjelenő valótlanságokról kérdezik Musk a Community Notes-ra hivatkozik, a Twitter azon funkciójára, ahol a felhasználók helyesbítéseket jelezhetnek. Ez azonban nem akadályozza meg Muskot abban, hogy maga is összeesküvés-elméleteket terjesszen több mint 140 millió követőjének a Twitteren. Ahogy Breton uniós biztos a tweetjében említette, a Twitternek augusztus végéig kell eleget tennie az előírásoknak.

A Twitter még ha akarna sem biztos, hogy képes lesz az EU és más kormányok moderációra vonatkozó szabályainak betartására. A cég feloszlatta teljes brüsszeli irodáját, és az európai digitális politikájáért felelős vezetők távoztak a cégtől, de a Twitter helyi vezetői - akik kulcspozíciókat töltöttek be a kormányzati tisztviselőkkel való kapcsolattartásban - Indiától Franciaországig elhagyták a szervezetet a széles körű leépítések során. Ez kétségessé teszi, hogy a vállalat rendelkezik-e megfelelő személyzettel az online tartalmak ellenőrzésére szolgáló helyi törvények betartásának biztosítására, ami potenciálisan pereknek és hatósági intézkedéseknek teheti ki a vállalatot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások