Most már Magyarországon is elérhető a Google Bard

Most már Magyarországon is elérhető a Google Bard

2023. július 13. 10:41, Csütörtök
A Google mesterséges intelligenciája teljesítette az uniós adatvédelmi szabályokat, így már Európában is használhatóvá vált.

A Google vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia területén, különösen a generatív mesterséges intelligencia gyorsan növekvő kategóriájában, azaz a nagyméretű nyelvi modellek terén. A technológiai vállalatok egészen tavalyig nem hozták nyilvánosságra nyelvi modelljeiket a lehetséges társadalmi kockázatoktól való félelmükben, de a helyzet drámai fordulatot vett, amikor a Stability AI nevű startup tavaly augusztusban nyilvánosan közzétette a Stable Diffusion nevű szövegből képet generáló modelljét. Mindössze három hónappal ezután az OpenAI nyilvánosságra hozta a ChatGPT nevű chatbotot, amely képes emberihez hasonló minőségű válaszokat adni kérdéseinkre, ezzel az egyik leggyorsabban növekvő internetes szolgáltatássá vált.

Januárban a Microsoft 10 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, és a ChatGPT-t beépítette a Bing keresőmotorjába, ezzel felvéve a kesztyűt a Google ellen a mesterséges intelligenciával támogatott online keresés terén. A felhasználók és a befektetők növekvő elvárásaira válaszul, hogy felzárkózzon a Microsoft által támogatott OpenAI-hoz, a Google februárban bejelentette a Bardot, egy beszélgetésalapú, mesterséges intelligenciával támogatott keresőeszközt. Néhány szabályozási akadályt követően az eszköz most végre Európában is elérhetővé válik.

"Úgy véljük, hogy a chatbot terminológia túlságosan korlátozó az MI alkotó képességeinek jellemzésére" - mondta a Google termékigazgatója, Jack Krawczyk a bevezetés kapcsán újságíróknak. "Mi a Bardról a mesterséges intelligencia egy olyan formájaként beszélünk, amelyet 'kiterjesztett képzelőerőnek' nevezünk". Júniusban a Google kénytelen volt elhalasztani a Bard európai bevezetését, mert a vállalat nem tudta ismertetni az ír adatvédelmi biztosnak, a nemzeti adatvédelmi hatóságnak, hogy miként tervezi betartani az EU általános adatvédelmi rendeletét.

Krawczyk elmondta, hogy termékeny beszélgetéseket folytattak az adatvédelmi hatóságokkal Európa-szerte, nem csak az írekkel. Ez a szabályozási párbeszéd egy olyan megközelítést eredményezett, amely közlése szerint az adatok felhasználásának átláthatóságán, a felhasználók választási lehetőségén alapul, hogy engedélyezzék-e a Google számára az információk felhasználását, valamint a helytelen kimenetek kijavításának ellenőrzését. Krawczyk elmondta, hogy a Bard adatvédelmi jellemzői Európán kívül is ugyanazok lesznek.

"Folytatjuk a Google-lal való együttműködést a Barddal kapcsolatban a bevezetést követően, és a Google beleegyezett, hogy a Bard uniós működésének megkezdését követő három hónap elteltével felülvizsgálatot végez és jelentést nyújt be a DPC-nek" - mondta Graham Doyle ír biztoshelyettes. Ugyanakkor az uniós adatvédelmi felügyelőket tömörítő Európai Adatvédelmi Testület egy chatbot-munkacsoportot indított, hogy összehangolt megközelítést találjon a generatív mesterséges intelligenciamodellekkel kapcsolatban, miután Olaszország egy időre betiltotta a ChatGPT-t.

A generatív mesterséges intelligencia rendszerek a jövőben Európa mesterséges intelligencia törvénye, az AI Act hatálya alá fognak tartozni. A törvénytervezet a jogalkotási folyamat végső szakaszában van, és ebben kulcsfontosságú téma a Bard és társai kezelésének módja. "Üdvözlöm, hogy időt szántak rá, és merem remélni, hogy a késleltetett közzététel oka annak megértése volt, hogy az európai piacon a fogyasztók érdekeit és jogait teljes mértékben védeni kell. Ez azt mutatja, hogy a szabályaink működnek és megvalósíthatóak" - reagált Dragos Tudorache, a mesterséges intelligenciáról szóló törvény kidolgozásában vezető uniós jogalkotó a Bard megkésett európai bevezetésére.

A Bard uniós bevezetésével egyidejűleg a Bard eddigi legnagyobb frissítése is megtörténik, ami azt jelenti, hogy a nyelvi modell a jövőben több mint 40 nyelven lesz elérhető, köztük németül, spanyolul és kínaiul is. A felhasználók a válaszokat hangosan is meghallgathatják majd. Emellett a Bard bevezette a felhasználók számára a korábbi beszélgetések fenntartásának és újbóli megtekintésének lehetőségét, amelyeket később folytathatnak, vagy utólag törölhetnek. A felhasználók a válaszokat egy hivatkozáson keresztül részben vagy egészben meg is oszthatják.

Egy másik, kezdetben csak angol nyelven elérhető funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beállítsák a mesterséges intelligenciamodell kimeneteinek hangnemét és stílusát, például hosszú vagy rövid, professzionális vagy hétköznapi. Egy másik, csak angol nyelvű képesség a Google Lens és a Bard összekapcsolásával képeket használhatunk majd súgóként. "A jövőben a Bard több információt fog bevezetni a Google más termékeiből" - tette hozzá Krawczyk, megemlítve olyan szolgáltatásokat, mint a Google Maps és a Gmail.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások