Júliusban érkeznek az AMD Ryzen 9000 asztali chipek és a Zen 5 architektúra

Júliusban érkeznek az AMD Ryzen 9000 asztali chipek és a Zen 5 architektúra

2024. június 3. 21:53, Hétfő
Már majdnem két év telt el azóta, hogy az AMD bemutatta Ryzen 7000-es sorozatú asztali CPU-it és a Zen 4 CPU-architektúrát. Ma az AMD bejelentette az első konkrét részleteket az utódokról. A Ryzen 9000 CPU-kat júliusban kezdik szállítani, de az AM4 foglalat még 2025 után is megmarad az alsókategóriás PC-kben. Az AMD egyelőre egyik processzorhoz sem közölt árakat.

A Ryzen 9000 sorozat és a Zen 5 architektúra többnyire inkrementális fejlesztéseket kínál a Ryzen 7000-hez képest. (A Ryzen 8000 sorozatban az asztali gépeknél kizárólag Zen 4 alapú G-sorozatú, azaz erős integrált GPU-kkal szerelt CPU-k vannak). Az AMD szerint a Zen 5 nagyjából 16 százalékkal gyorsabb, mint a Zen 4 azonos órajelen, a munkaterheléstől függően. Ez az adat messze elmarad a Zen 3 és a Zen 4 közötti 29 százalékos ugráshoz képest. A cég nyilván nem így értékeli: "Ez egy nagy ugrás, és nagyon-nagyon büszkék vagyunk rá” - mondta Donny Woligroski, az AMD fogyasztói processzorokért felelős műszaki marketingmenedzsere. "Ez egy szörnyeteg. Ez a processzor nagyon jól teljesít a konkurenciával szemben”.

Az AMD és az Intel is kompenzálta a múltban az enyhe egymagos teljesítményjavulást azzal, hogy több magot adtak hozzá, de a Ryzen 9000 nem ezt teszi. A 9600X-től a 9950X-ig a lapkák 6 és 16 teljes értékű Zen 5 magot kínálnak, ugyanannyit, mint a Zen 2 - és a Ryzen 3000 sorozat óta minden asztali gépcsalád. A processzorokról készült felvételekből kiderül, hogy továbbra is összesen két vagy három különálló chipletet használnak: egy vagy két CPU chipletet egyenként legfeljebb 8 maggal, és egy külön I/O magot a csatlakoztathatóság kezelésére. A CPU chipletek a TSMC N4-es eljárásával készülnek, ami a Ryzen 7000-nél használt 5 nm-es eljáráshoz képest egy frissítés, míg az I/O mag továbbra is 6 nm-es TSMC eljárással készül.

"A Zen egyes frissítései nem olyan alapvetőek, de a Zen 5 egy átütő frissítés, amely jelentősen javított elágazás-előrejelzéssel rendelkezik mind a pontosság, mind a késleltetés tekintetében” - mondja Woligroski. "Ez egy igazán lenyűgöző különbség, és ez akár kétszeres utasítás-sávszélességet, akár kétszeres adatsávszélességet és akár kétszeres MI-teljesítményt biztosít az előző generációhoz képest.” A chipek nem tartalmaznak Zen 5c E-magokat, ahogy azt a régebbi pletykák sugallták. A Zen 5c a Zen 5 egy olyan változata, amelyet úgy optimalizáltak, hogy kevesebb helyet foglaljon el a szilíciumlapkán, a magasabb órajelek rovására. A Zen 5c magok a Ryzen AI 300-as sorozatú laptop chipekben debütálnak, amelyeket az AMD szintén ma jelentett be. Az E-magok számának növelése segített az Intelnek abban, hogy megközelítse és felülmúlja az AMD többmagos teljesítményét, bár a Ryzen energiafogyasztása és hatékonysága a 12., 13. és 14. generációs Core termékciklusok során felülmúlta az Intelét. Az Apple is a P-magok és az E-magok keverékét használja csúcskategóriás asztali CPU-k tervezése során.

A Ryzen 9000 nem tartalmaz semmiféle neurális feldolgozóegységet (NPU), és az AMD azt sem említi, hogy a Ryzen 7000 RDNA 2 alapú integrált GPU-ját frissítették vagy fejlesztették-e.


Az AMD az új processzorok mellé új X870 és X870E alaplapi chipkészleteket is bejelentett. Az új CPU-khoz nincs szükség ezekre az új lapkákra. Az X670-hez hasonlóan az E-sorozatú chipkészlet tulajdonképpen egy alaplapon lévő chipkészletpár, amely növeli az elérhető USB-portok, M.2 slotok és PCIe slotok számát. Az egyetlen igazi előrelépésnek itt az tűnik, hogy az X870-es sorozatú lapok mindegyike alapértelmezés szerint támogatja az USB4-et és a magasabb EXPO memória túlhajtási sebességet, ami nagyszerű a rajongók számára, akik a lehető legmagasabb memóriasebességre vágynak. A lapkakészletek a PCIe 5.0 sebességet is támogatják a fő PCIe- és az M.2-es bővítőhelyen, bár az X670-es lapkakészletek ezt már megtették.

Az AMD eredetileg azt ígérte, hogy a 2022-ben bevezetett AM5 foglalat legalább 2025-ig látja majd az új processzorok támogatását, de most a Computexen ezt a vállalást 2027-ig meghosszabbította. Mindazonáltal a Ryzen 9000 nem oldja meg az AM5 platformmal kapcsolatos legnagyobb problémákat, nevezetesen a magas költségeket a jelenlegi Intel-rendszerekhez és az AM4-alapú rendszerekhez képest. Az alaplapok továbbra is drágábbak, a DDR5 memória továbbra is drágább, és még mindig nincs olyan AM5 processzor, amely 200 dollárnál lényegesen olcsóbban kapható lenne.


Az AMD saját időbeosztása szerint legalább 2025-ig tervezi az AM4 foglalat fenntartását. Az AM4 még mindig meglepően tisztességes platform, annak ellenére, hogy a foglalatot nyolc évvel ezelőtt vezették be. (Itt érdemes megjegyezni, hogy az Intel 2016 óta a negyedik asztali foglalatát készül piacra dobni. A közelgő LGA 1851-es foglalat a 2021-ben debütált LGA 1700-as foglalatot váltja fel, amely előtt 2020-ban jött az LGA 1200, és az Intel 2015 és 2019 között az LGA 1151-et használta.) Ráadásul az AMD továbbra is kiad új Ryzen 5000-es sorozatú CPU-kat, hogy a vásárlóknak és a fejleszteni vágyóknak több lehetőséget biztosítson. De ez még mindig azt jelenti, hogy a rendszerépítőknek vagy egy drága, de hosszú jövővel rendelkező platform, vagy egy olcsóbb, de már az életútja végén járó platform között kell választaniuk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások