Kiszerelik a Huawei eszközöket a németországi 5G hálózatokból

Kiszerelik a Huawei eszközöket a németországi 5G hálózatokból

2024. július 12. 12:03, Péntek
A nagy német távközlési vállalatok megállapodtak abban, hogy 2029-ig nem használnak többé kínai cégek által gyártott kritikus alkatrészeket mobilinfrastruktúrájukban.

A német kormány közölte, hogy megállapodást kötött a nagy távközlési vállalatokkal arról, hogy öt éven belül felhagynak a Huawei és a ZTE kritikus fontosságú alkatrészeinek használatával 5G mobilinfrastruktúrájukban. Németország ezzel más európai országokat követ a kínai vállalatok visszaszorításában. "Megvédjük a német gazdaság központi idegrendszerét és megvédjük a polgárok, a vállalatok és az állam kommunikációját" - mondta Nancy Faeser belügyminiszter Berlinben tartott sajtótájékoztatóján.

A távközlési vállalatokkal - a Deutsche Telekommal, a Vodafone-nal és a Telefonicával - kötött megállapodás két lépésben valósul meg. Először is, 2026 végéig megszűnik a kínai gyártású kritikus alkatrészek használata az ország 5G-hálózatainak központi részeiben. Ezt követően 2029 végéig fokozatosan kivonják a kínai gyártók által gyártott alkatrészeket az antennákból, az átviteli vonalakból és a tornyokból.

Németország adja az Európai Unió mobiltelefon-ügyfeleinek nagyjából negyede, de az ország nagymértékben függ a kínai exportpiactól, így sokáig halogatta, hogy ilyen drasztikus lépést tegyen a kínai cégekkel szemben. Ehelyett úgy döntött, hogy az alkatrészeket eseti biztonsági ellenőrzés alapján hitelesíti. Más európai országok, mint például Nagy-Britannia, Dánia, Svédország, Lettország, Észtország és Litvánia már tiltólistára tették a Huawei és a ZTE alkatrészeit. Az Egyesült Államok 2019 óta korlátozza a Huawei-berendezések használatát.

A megállapodás bemutatásakor Faeser megismételte, hogy az a német távközlési szolgáltatókkal folytatott tárgyalásokon alapul. Ezek a szolgáltatók sokáig azzal érveltek, hogy a Huawei és a ZTE alkatrészeiről való túl gyors átállás bonyolult és költséges lenne. A Huawei és a ZTE kitiltásának kérdése a német mobilinfrastruktúrából már az előző, Angela Merkel vezette kormányban felmerült, de a most bejelentett döntés egy átfogó biztonsági értékelés után született - mondta Faeser. "A jelenlegi fenyegetettségi helyzet kiemeli a biztonságos és ellenálló távközlési infrastruktúra fontosságát, különösen a szabotázs és kémkedés veszélyeire tekintettel" - mondta.

A döntés után a Huawei közleményt adott ki. "Az elmúlt húsz évben a Huawei innovatív, biztonságos és megbízható távközlési berendezések szállítójává vált a német piacon. Nincs bizonyíték vagy eset arra vonatkozóan, hogy a Huawei technológiája kiberbiztonsági kockázatokat hordozna. Továbbra is konstruktívan és nyíltan működünk együtt az ügyfelekkel és partnerekkel, előmozdítjuk a kiberbiztonság javítását és fejlődését, valamint a mobilhálózatok kiépítését és a digitalizációt Németországban. A döntés következményeit felmérjük, és fenntartjuk a jogot az észrevételek megtételére." - közölte a kínai cég.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások