2036-ban sem lesz világvége

2036-ban sem lesz világvége

2011. február 4. 14:35, Péntek
Ha megússzuk a 2012-es jövendöléseket, akkor az Apophis aszteroidának hála újabb időpontok miatt izgulhatnak a világvége várók, a kérdés csupán az, hogy 2029-ben vagy 2036-ban szakad ránk az ég - vagy, amire a legnagyobb az esély, ezt is megússzuk.

2004-ben a NASA tudósai bejelentették, hogy az Apophis 2029-ben becsapódhat a Földbe. A bejelentést újabb megfigyelések követték és némi számolgatás után a csillagászok is tettek egy bejelentést, mely szerint az ütközés esélye nagyjából egyenlő a nullával. Legutóbb orosz tudósok vizsgálták felül a két futballpályányi aszteroida pályáját és a fentieknek ellentmondó jelentésük szerint az Apophis mégis belép a légkörbe, számításaik szerint 2036. április 13-án. Az ellentmondások kezdik némileg komikussá tenni a helyzetet, ezért a SPACE.com utána járt az eshetőségeknek és a jelentések mögött meghúzódó tényeknek.

"Technikailag igazuk van, van esély egy 2036-os ütközésre" - értékelte az orosz jelentést Donald Yeomans, a NASA Földközeli Objektumok Program Hivatalának vezetője. Az esély azonban mindössze 1:250000-hez, tette hozzá.

Az orosz tudósok arra alapozták előrejelzésüket, hogy a 270 méteres Apophis 2029-ben, amikor elhalad a Föld mellett, belép egy úgynevezett gravitációs kulcslyukba. Ez egy viszonylag kicsi, magánál az aszteroidánál alig nagyobb terület az űrben, amiben a Föld gravitációjának hatása megzavarhatja az Apophis pályáját. "Az a helyzet, hogy 2029. április 13-án az Apophis nagyon közel halad el a Föld mellett, öt Föld-sugáron belül, ami nem akármilyen esemény lesz, végül azonban kizártuk az esélyt, hogy akkor becsapódhat" - magyarázta Yeomans. "Más részről, ha áthalad ezen a kulcslyukon, az valóban megzavarhatja a röppályát úgy, hogy amikor az aszteroida 2036. április 13-án visszatér, becsapódjon a Földbe"


A 2004-ben felfedezett Apophis aszteroida 2029. április 13-án 29300 kilométerre közelíti meg a Földet

Annak az esélye azonban "nagyon kicsi", hogy az aszteroida valóban át fog haladni ezen a parányi területen, tette hozzá Yeomans. A legvalószínűbb forgatókönyv a következőképpen néz ki. Az Apophis 2012 végén és 2013 elején egészen közel kerül bolygónkhoz, így hosszasan lehet elemezni a földi optikai távcsövekkel és radar rendszerekkel. Ha akkor úgy tűnik, hogy számunkra kedvezőtlen pályán halad, a NASA megtervezi az aszteroida pályájának megváltoztatásához szükséges folyamatot és felszerelést, amivel nullára csökkenti egy 2036-os becsapódás esélyét, zárta rövidre a témát Yeomans.

Az űrkőzet eltérítésére több módszer is van, a legegyszerűbb, ha egy űrhajót neki irányítunk a sodródó objektumnak, ezt a megoldást 2005. július 4-én már kipróbálták, amikor a Deep Impact szonda becsapódott a Tempel 1 üstökösbe.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások