Biológia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szerintem az egyéni felkészültséggel jobban jársz, mint bármi féle szervezett dologgal.....pl: iskola, tanfolyam stb.
:-)..ne is mondd...emeltszintu erettsegit irok a felveteli miatt es egyeni felkeszulessel..nem iskolan keresztul..szoval ezert kerdeztem pl.FehlingI..FehlingII..Lugol...ezustnitrat stb,...a Xantoprotein megvan..mostmar a Biuret is...esetleg megtudnad mondani hol tudnek utana nezni?Koszi :-)
ivjoe
Pffúúú! Figy, fingom sincs, hogy mik a kísérletek az éretségin.
Egy-két tippem azért van!
Mondjuk a plazmolízis vizsgálata, vagy a reverzibilis, irreverzibilis változások, xantoprotein reakció, kénsav + glükóz, lipideknél, fehérjéknél, szénhidrátoknál, szteroidoknál nem jut eszembe kísérlet. Om honlapján nincs fönnt?
Hi!Koszi a gyors valaszt!Megkerhetnelek hogy roviden leirnad a fontos kiserleteket amik kellenek..ugyanis emeltszintu ertettsegihez kellene..es nincs meg osszefoglaloan ..es szuksegem lenne ra!Nagyon szepen koszonom elore is a segitseged !!:-)
ivjoe
A biuter reakció fehérjék kimutatására szolgál!

Szükséges anyagok:
- A vizsgálandó anyag (Tej, tojásfehérje, hüvelyes termés magja)
- 40% NaOH oldat
- 1% CuSO4 oldat

Ha a vizsgálandó anyag orgonalila elszínezõdést mutat, akkor Fehérjét tartalmaz!
Galy
vizelet kell hozzá :)
Hello valaki tudna segiteni leirni a biuret-probat?mi kell hozza..mi a reakcio..stb!Ezer koszonet!!
Galy
tudom, én ott nem találtam semmit, lehet, kéne egy google update :)
ivjoe
Tudod... Google!
Galy
ezt hol találtad? nagyjából erre voltam kiváncsi :)
Aquir
akkó nem figyelek, mer aszittem te kérdezted hogy magad jöttél rá :P :)

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

ivjoe
A gátolt rotációt kérdeztek!
Aquir
akkó azt monnd :)

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

ivjoe
Igen igen igen! Eszembe jutott! Na nem a gátolt rotáció, hanem csak a sima rotáció!

MEGTALÁLTAM!
A sztereoizoméria elõfordulásának egyik oka, hogy bizonyos kötések körül az elfordulás (rotáció) gátolt. Szokványos körülmények között a kettõs kötések körül nem tudnak elfordulni a molekulák. Ezért pl. a CH3CHCHCH3 konstitúciójú molekulának két geometriai izomerje (cisz-but-2-én és transz-but-2-én) létezik
(4.a ábra). Egyes kötések körül általában szabad a rotáció, ha ezt valamilyen ok akadályozza, (pl. nagy térkitöltésû csoportok jelenléte a 6,6’-dijód-bifenil-2,2’-dikarbonsav esetén) lép fel az ún. atropizoméria.

Ez 100-as, hogy jó, mivel már emlékszek a rotációra!
ivjoe
Ahh... Keresek valamit.
Aquir
ötletem nincs, nem is ismerõs... :\

Galy
télleg kurva humoros...

esetleg a témában valaki?
ivjoe
Nekem is tetszett!
Ez nagyon ott van Tetsuo..<#nevetes1><#nevetes1><#nevetes1>
rotfl..

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Aquir
ügyes vagy :)

ivjoe
Mi6?
Kellwin
6

Kellwin
csáé

Galy
biokémia, de google semmi :/
ivjoe
Az nem kémia? De nem vagyok benne biztos.
De egy tipp:
Tetsuo
Hátamikór a kapázómasináraa ráragad a fõd, oszt nem birod hasznáni.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Galy
tudja valaki , hogy mi az a gátolt rotáció?

ivjoe
Bocs, elírtam! <*gyorsan gépelt*>
Aquir
helyesbítette a #64-est

ivjoe
Mi van velük?
Egyébként már nem kell egyik sem!
Lanamaci
2.mineralokortikoszteroidok inkább, nem?

Imádok élni, imádok élni, imádok nyári estén csillagokra nézni De szép az élet de jó, hogy élek, imádok adni imádok kapni imádok tiszta szívvel boldogan kacagni.De szép az élet de jó, hogy élek.

ivjoe
Már nem érdekes!
De zanzázza már le vlaki, a vércukorszintre ható hormonokat!
ivjoe
Nem tudja vlaki, hogy ki írta le elsõként az insulin aminosav sorrendjét?
ivjoe
Te nyilván tudod (kicsit morbid), hol, mennyiért, milyen feltételekkel vesznek fel hullát mosni?
BADE
Én meg az EKTF biosz szakán tanulok.
Hirtelen mennyi orvosjelölt lett:D

2010 VB és klubtermékek: http://kep.tar.hu/lonsdaleshop/50636453#2

ivjoe
Akkó alakuljunk még!
Király szavak a biológiában!
1.antidiuretikus hormon
2.mineralokortikiszteroidok
3.binominális nomenclatura
Erre varrjatok gombot!
ivjoe
Én is biosz fakt gimi 3. :)))
Biosz segélyszolgálat lett egy bogárból? :DDD
Aquir
emelt biosz fakt gimnázium 4. osztály :)

És ha van kérdés tegyétek fel mert ha nem túl extrém nekem ugyis tudnom kell ;)

ivjoe
Biosz szakon vagy egyetemen?
ivjoe
Nagyon THX!
Aquir
A 5-3 lefutásnál a nyilak nem a másolás, hanem a növekvõ számozás sorrendjét mutatják, de a másolás maga tényleg 5-->3 irányban van :)

Aquir
bocsesz h csak most irok, nem voltam mostanában:

DNS szintézis: (másnéven DNS szemikonzervatív replikáció)

A DNS képes önmagát lemásoltatni. Ez a sejt osztódását megelõzve következik be a sejtciklus S fázisában.

kell hozzá:

-minta DNS (vagyis egy DNS, amirõl lehet majd másolni)
-DNS nukleotidok (az új DNS szálak felépítéséhez)
-Energia
-sok-sok enzim

Fõbb enzimek:

1. RNS polimeráz (kezdõenzim)
2. DNS polimeráz (másolóenzim)
3. DNS polimeráz repair (javító enzim)
4. DNS ligáz (ragasztóenzim)
5. DNS giráz (felcsavaró enzim)

A Szintézis menete:

I. A lecsavarófehérjék letekerik a DNS kettõs spirált és felbontják a H(hidrogén)-hidakat. A kezdõenzim felismeri a kezdõhelyet és a régi szállal szemben a bázispárosodás szabálya szerint beépít egy új kezdõszálat, ami egy RNS szál lesz.

II. A másolóenzim lemásolja a szálakat. A másolás iránya: 5-->3 irányban történik. (a DNSnek a 2 polinukleotid lánca ellentétes lefutású

3 |ÿÿÿÿÿÿ| 5
↓ |ÿÿÿÿÿÿ| ↑
↓ |ÿÿÿÿÿÿ| ↑
↓ |ÿÿÿÿÿÿ| ↑
5 |ÿÿÿÿÿÿ| 3

III. A javítóenzim kiveszi a kezdõ RNS szakaszt, és kipótolja DNS-sé ill. a DNS polimeráz által elkövetett hibákat is kijavítja.
/// egy emberi DNS átírásakor körülbelül 50 hiba bentmarad, 50 nukleotid hibásan épül be. Ez a mutációs ráta. ///

IV. A ligáz enzim összeragasztja a szakaszokat. A szakaszok neve: Okazaki fragment.

/// Az eredeti DNS mindkét szájából keletkezik az új szálakkal egy-egy teljes DNS molekula. ( vagyis 2 DNS molekula keletkezik, amiben benne van 1 új, és 1 régi szál) ///

V. A DNS giráz feltekeri a DNS molekulákat.

-------------------------

A DNS normális felcsavart molekulája 3.4 nm magas

ivjoe
Lökjön már vlaki! Fontos lenne!
ivjoe
Egy olyan leírás kellene, ami magában foglalja a következõ feladatot:
Ismertesse az örökítõanyag megduplázódásának folyamatát az alábbi szempontok figyelembevételével:
1. A folyamathoz szükséges alapanyagok és energia
2. A folyamat enzimigénye
3. A folyamat fõbb lépései
4. A folyamat termékének/termékeinek jellemzõi.

Nagyon kellene a segítség
Elõre is THX!
ivjoe
Segítség kellene! PLS Help!
Aquir
Pontosabban a kereszezõdés az ami a szülõktõl indul, amik genotípusa HHEE x hhee . A Mendel szabály értelmében homozigóta szülõknek csak heterozigóta utódjaik lehetnek (tehát az F1 nemzedék 100%-a Hh x Ee).
Az F2 nemzedék van az alábbi ábrán, és mint látod ott vannak többször elõforduló genotípusok is. :)

Tehát maga a Punett tábla lényege az Adott keresztezõdésbõl származó utódok Összes lehetséges genotípusainak a megmutatása

Aquir
és a Punett tábla ilyen a hhee x HHEE keresztezõdésnél

amint látod itt ismétlõdés is van, például 2x van a HHEe

<#love11><#worship><#vigyor2>

Aquir
27 lehetõség, igy néz ki, és van 8 bibor, és 21 feher,
az arány 8/21

Aquir
AABBCC----bibor
AABBCc----bibor
AABBcc----feher
AABbCC----bibor
AABbCc----bibor
AABbcc----feher
AAbbCC----feher
AAbbCc----feher
AAbbcc----feher

AaBBCC----bibor
AaBBCc----bibor
AaBBcc----feher
AaBbCC----bibor
AaBbCc----bibor --->> innentõl mind fehér
AaBbcc
AabbCC
AabbCc
Aabbcc

aaBBCC
aaBBCc
aaBBcc
aaBbCC
aaBbCc
aaBbcc
aabbCC
aabbCc
aabbcc