Elektronika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

assh0le
Nagyon szépen köszönöm már értem. 😊

www.szhelyrobogo.extra.hu

Nos ez a kapcsoló csak 220-nál használva fog világítani, szóval nem lesz ott plusz minusz. És ha az elõbbi leírás nem egyértelmû jobb ha megkérsz valakit hogy segítsen...Rajzolva meg valahogy így néz ki : Az egyik kapcsolórész A és B között kapcsol a másik meg ugyanakkor C és D között :

A o---o B
C o---o D
Sok sikert
assh0le
hú...köszi szépen 😊! az a gond hogy nemnagyon értek hozzá (meg a szakszavakat se nagyon ismere) ,ha nem lenne gond valami rajzot tudnál róla csinláni ,valami egyszerût amin megérteném hogy hova kössem a pluszt meg a minuszt 😄

Ez egy kettõs kapcsoló, két áramkört tud megszakítani. A két hosszabbik oldal között kapcsol. Tehát pl. a rövidebbik oldalon az egyik érintkezõhöz a fázist , a másikhoz a nullát kötöd és a szemben levõ érintkezõkrõl veszed le a tápot .
assh0le
Sziasztok
A segítségeteket szeretném kérni hogy hogyan kell bekötni egy ilyen VILÁGÍTÓS kapcsolót.
http://elektroexpressz.hu/shop_artdet.php?shop_id=5495&cikk=unas_437335

assh0le
Sziasztok
A segítségeteket szeretném kérni hogy hogyan kell bekötni egy ilyen VILÁGÍTÓS kapcsolót.

ZilogR
veszel 3db nagyfloppy meghajtót és kikapod belõle a motorokat. meghajtó progi rengeteg van neten, sima soros portról lehet vele szórakozni. ha sajnálod az otthoni gépedet, vagyél egy jó kis PI-es laptopot, max 5-6eFt, mindegy, ha lestrapált és egy 500-asért kapsz nagyfloppyból 3db-ot.

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

mumpic
köszi :$

googlepajti...
elsõ 3 találat kapásból jó neked, tovább nem néztem...

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

mumpic
Sziasztok,
úgy látszik nem nagyon van a neten elektronikai témában leírásgyûjtemény.
Villanymotoros témában kérdeznék: jól tudom-e, hogy a szervomotor egy olyan jószág amit egy adott pozícióba lehet beállítani vezérléstõl függõen? (ha hülyeséget írtam akkor megmondhatnátok hogy mire is jó valójában, és milyen viszonyban van a léptetõmotorral?)
Egy iskolai feladathoz kellene kameramozgató mechanikát csinálnunk, de motorokkal nemigen találkoztunk eddig.
Mennyibe kerül egy ilyen motor? Egy állványhoz kettõ kellene a két mozgási síkhoz. Mekkora tömeget bírnak el ezek?

Elõre is köszi a választ. Ha nem vagytok grafománok, akkor pár link is jól jönne. 😊

Sztem a háttérben a fekete alkatrész ment tönkre és az lehet ntk ellenállás is. De az csak akkor száll el ha valami zárlat meggyilkolja....Pl. zárlatos triak stb...
Mészy
Köszi.
Nem tudod hol tudnék ilyet szerezni? A kódszámát beütve csak egy japán oldalon találtam hasonlót...
Egyébként az az egy biztos, hogy 110V-os, mert ez egy japán rizsfõzõnek a része.

Rocközön.com online Rockradio és a Galaktikus Rockfamily otthona

Tarajos Sül
igen
sztem egy kerámia kondenzátor
Mészy
Erre gondoltam:

Mészy
Sziasztok! Ezt szeretném megtudni, hogy micsoda (kondira tippelek), hol tudok ilyet szerezni kb. mennyibe kerül..

Tarajos Sül
Pontosan<#eljen><#eljen>

De azért a feszültséget figyelted remélem 😊
Mr Csé
ok köszi

A félelem az elme gyilkosa Szembenézek félelmemel Hagyom hogy áthaladjonrajtam

tejföl
Kosd ra nyugodtan. A radion a 150 mA az aramfelvetelt jelenti, az adapteren meg a terhelhetoseg van megadva, ami duplaja a radio fogyasztasanak.

BAD Boys

Mr Csé
lenne egy kérdésem ha van egy pici rádióm és adapterre akarom kötni
a rádiora 150 ma van írva az adapterrre meg 300 ma akkor kifogja csapni
az adaptert? vagy mást jelent ?

A félelem az elme gyilkosa Szembenézek félelmemel Hagyom hogy áthaladjonrajtam

ZilogR
nem éppen - ez a könyvtár, mint mindegyik az országban BÁRKI által látogatható, csak be kell iratkozni. A honlapon fenn vannak a beiratkozáshoz szükséges dolgok OMIKK-Beiratkozás. A lap alján a díjszabás linken érdemes még kattintani!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

hallgatói jogviszony nélkül nehézkes lesz :-)

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

ZilogR
...esetleg könyvtár...?! Én elsõnek oda mennék...! A BME-nek nagyszerû könyvtára van, érdemes beiratkozni!

Hali!

Vadászom az ajánlott könyvet:
F. M. Mims: Elektronika alapfokon (Mûszaki Könyvkiadó, Budapest, 1989)

Katasztrófális, menniyre nehéz hozzájutni 😞

A mûszaki könyvkiadó azt írta, hogy nincs tippük hol lehet hozzájutni.

Megvan valakinek, aki megválna tõle?

Köszi!
ZilogR
sztem a Conrad túl drága! Menj el a Klinikák metrómegállótól gyalog a Ferenc körút felé és a (túloldalon levõ) templommal szemben van egy elektronikai bolt (elektrokontha - van weboldaluk is), ahol sokkal nagyobb választékban ls sztem sokkal olcsóbban tudsz vásárolni. Ellenben a Conrad-ban én olcsóbbnak "érzékeltem" a forrasztós cuccokat - én a pákámat ott vettem. Érdemes még egy csatornázási cumókat áruló boltban "forrasztózsírt" beszerezni a felületek gyors tisztításához.

Érdemes még a Mûegyetemtõl nem messze a Mikronika-t is megkeresni, ott egy hihetetlenül profi fiatal csajszi fog várni 😛 😛 aki még alternatív javaslatokat is tud mondani fejbõl, ha egy adott IC-t éppen nem lehet kapni. Sztem kicsit drága hely, de a Conrad-nál olcsóbb és vigyázni kell, a kiírt árak nem tartalmazzák az ÁFA-t!!! Másik nagy hátránya, hogy se potmétert, se kondenzátorokat(!!!) nem tartanak - legalábbis jó egy éve még nem volt és elõtte sem tudtam efféle cuccokat beszerezni itt.

Ha a már lebontott SKÁLA felé indulsz innen, azon az utcán, ahol régen a 6-os villamos befordult a Bakos faáru-bolt felé, ott is van kettõ elektronikai bolt, az egyik egy pincében lenn, kicsit különös figurák dolgoznak ott, sztem családi vállakozás, de nem annyira rossz a bolt. Itt minden szirszart lehetett kapni, amit az elõzõ helyeken nem.

Ha továbbmész ugyanezen az utcán a 4-es villamos végállomás felé, még találni fogsz egy elektronikai boltot. Annyira nincs tapasztalatom velük, itt csupán 3-4db nagy teljesítményû ellenállást vettem anno.

Na, asszem elsõre ennyi bolt elég is, de ha pár percet sétálsz a városban, szinte biztos, hogy hamarosan szembe fog jönni egy elektronikai bolt.

Huh!

Nagyon szépen köszönöm! Nem számítottam ilyen alapos válaszra! 😊
Kezdem a bevásárlással.. Bp-en lakom, egy olyan boltot ismerek, ahol beszerezhetõk ezek az alkatrészek (tudtommal), ez a Conrad.
Van esetleg más javaslatod?

Köszönöm!
Dj Faustus
"-mit kell vennem ehhez? (NYÁKlap, ellenállás, idõszabályzó/megszakító)"
Az ajánlott ledvillogtatóhoz:
* 2 darab 330 Ohmos ellenállás
* 2 darab 33 kiloOhmos (vagy 10 kiloOhmos) potenciométer
* 2 darab 47 µF és 100 µF (mikrofarad) 16 Voltos elektrolitkondenzátor
* 2 darab 2N2222 vagy BC107 vagy BC108 típusú tranzisztor
* 2 darab síma piros led
* Egy darab próbanyák
Vehetsz többet is, ha elrontod legyen.

Illetve kell ehhez forrasztóón, páka (hogy az alkatrészeket rögzíteni tudjad), némi szigetelt vezetékre, meg egy tápegységre.

"hol találok az ehhez szükséges tudáshoz anyagot?"
F. M. Mims: Elektronika alapfokon (Mûszaki Könyvkiadó, Budapest, 1989)

Dj Faustus
Ehhez két astabil multivibrátorra (ne gondolj semmi perverz dologra, ez egy áramkõrtípus megnevezése) lesz szükséged, amik egy-egy tranzisztoron keresztûl hajtják meg a motrokat.

Az astabil multivibrátorok létrehozhatóak simán két tranzisztorból, két kondenzátorból, négy ellenállásból (létrehozhatóak 555-ös IC-vel is, meg programozható mikrokontrollerrel is - de az már némi jártasságot igényel).

Ez az egyik kimeneten (Output1) t1 ideig bekapcsolt, t2 ideig kikapcsolt állapotot hoz létre. A másik kimeneten (Output2) pont az ellenkezõje lesz: t1 ideig kikapcsolt, t2 ideig bekapcsolt állapot.

A t1, t2 idõk az alkatrészektõl függnek:
t1=0,69*R3*C2
t2=0,69*R2*C1

Ahol t1, t2 az idõk másodpercben, az R2, R3 az ellenállások értékei ohmban, a C1, C2 a kondenzátorok értékei Faradban.

A kimeneteket kell majd rákötni a motrokat vezérlõ tranzisztorokra.

De hogy ne szaladjunk ennyire elõre, érdemes megépíteni mindezt egyszerû ledvillogtatóként (nem lesz annyi gondod a motrok csatolásával).

Itt javaslom az Astabil Multivibrátor 1 nevû kapcsolás megépítését.

Sziasztok!

Jól kezdem: elektronikai analfabéta vagyok 😊
(ettõl függetlenül érdekel a szakma és fogékony vagyok rá)

Amit csinálni szeretnék:
Egy olyan "készüléket", ami a következõképpen müködik:

Adott például 2 db (kis teljesítményû, mint a távirányítós autókban) elektromos motor. Azt szeretném elérni, hogy a készülékemmel be tudjam állítani, hogy az #1 motor mondjuk 30 percenként lépjen müködésbe 10mp-ig, valamint az #2 motor 5mp-enként lépjen müködésbe 3mp-ig.
Ezek az idõzítések változtathatóak legyenek.Az egész berendezésem lehetõleg akkumulátorról(vagy szárazelem) legyen hajtható.

Ha minden igaz, ezt egy kezdõ elektromossághoz értõ ember meg tudja csinálni, talán már a suliban is a korai gyakorlatokon csinálnak a tanulók ilyen idõalapú megszakításon alapuló ketyeréket.
(gondolom ilyesmin alapul az az ugatós plüsskutya, ami kicsit sétál, majd megáll, ugat kettõt, megint sétál..)

Úgy vélem a topik gurui most kaptak hülyét tõlem 😊

Azért bármi segítséget szívesen fogadnék:
-mit kell vennem ehhez? (NYÁKlap, ellenállás, idõszabályzó/megszakító)
-hol találok az ehhez szükséges tudáshoz anyagot? (pl hogy mekkora adatokkal (feszültség, áramerrõség, ellenállás..) rendelkezõ motorokhoz mekkora ellenállások kellenek, hogy kell kötni..

Vagy ha ilyen hobbi ambícióim vannak, hol kezdjem?

Nagyjából igyekeztem világosan leírni, mit szeretnék. A zagyvaság hozzánemértésembõl adódik.

Nagyon szépen köszönök minden segítséget!

Hello Dj Faustus !

Köszi a segítséget, de sajnos már nem forgalmazzák ezt a terméket.

<#falbav>
Dj Faustus
Dj Faustus
Google elsõ találata (ez egy PDF állomány) a Tn 130 keresõszóra.
A fejlécben ott van a cég elérhetõsége.

Hello

Tn 130 as transzpausz sprayt hol lehet beszerezni?
Hello mindenkinek !

segitségeteket szeretném kérni abban hogy a TN130: Transz Pausz sprayt
hol vagy honnan lehet beszerezni illetve hogy mennyibe kerül !!!

Elöre is köszke !
repvez
Tudja valaki hogy mi ennek a kütyunek a pontos megnevezése?
joy potméter
Mert ezt az egy darabot nem akarom rendelni,többe kerülne a posta mint az alkatrész,de a helyi boltba csak akkor tud hozatni a srác ha megmondom mi ez mert olyanrol hogy joy potméter nem hallott.
Másik boltot is mondhattok ahol megtalálhato ilyen alkatrész vagy hasonlo
Dj Faustus
"Technics ST-7300 tunerhez keresek kapcsolási rajzot."
Ha a Google sem segít (sajnos én is átnyálaztam a Magnósok évkönyvét, amiben voltak kapcsolási rajzok), próbáld meg a Technics-szel (Panasonic-kal) felvenni a kapcsolatot, hátha tudnak segíteni.

"400wattos, vagy nagyobb végfok kapcs rajzot keresek"
Keress, és akár találhatsz is:
Például itt
P400
Dynaco Stereo 400
Még egy
gyáriak - talán itt is van nagyobb
Bár ilyen nagy teljesítménynél azért nem árt járatosnak lenni az elektronikában, a rendes NYÁK-készítésben, a jó kivitelezésben...

Mellesleg e-mail címeiteket ne adjátok meg. Ez egy fórum, ahol a hozzászólás útján szokás válaszolni. Másrészt az e-mail cím publikussá tétele egyenes út a spamek terjedésének.[/aro]

Sziasztok

Technics ST-7300 tunerhez keresek kapcsolási rajzot. Tudnátok segíteni? Erre az emailra legyetek kedvesek elküldeni: [email protected]
Köszönöm.
sziasztok,

400wattos, vagy nagyobb végfok kapcs rajzot keresek, ha valaki tud segíteni, írjon itt, vagy [email protected]

köszi!<#wink>
repvez
Tudna valaki mondani nekem olyan helyet vagy pontos megnevezést ahol olyan kapcsolot találok ami hasonlo a mobilok 5 irányu joyára csak nagyobb az irányito botja és strapabirobb? Olyan is jo ami csak 4 irányu csak 1 házba legyen épitve.
Tarajos Sül
Szia

Nem mindeggy milyen akku,led,és napelem való hozzá.
De sztem megéri megvenni!!!,mert én úgy halottam,hogy magában nem éri meg megvenni a napelemet,csak vmilyen cuccot,amiben napelem van,és ebbõl kiszedni
Nevem senki
Sziasztok
Az érdekelne, hogy szerintetek egy sima napelemet, plusz led, akku plusz kapcsoló föszerkezetekkel ellátott kütyüt (solar lampa, vagy minek hívják) ki lehet-e hozni olcsóbban, mint megvenni a boltban. A legolcsóbb 1500 volt, de ha jól láttam, az alkonykapcsolós volt (ez nekem nem is jó)
Köszi elõre is

Minden nap egy alma és a doktor alma!

jacky87
Köszönöm szépen. És bocsi a sok hülyeségért! 😊

Tanulok, mert a befektetett energia egyszer meghozza gyümölcsét...és mint tudjuk, a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni! ;) http://nyaralasitthon.com

csomopontoknak adj betüjeleket (A, B, C, stb...) és igy egyértelmü lessz melyik csomopont között mi van és igy könyü megtalálni az iylesmit 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

jacky87
😄 Látom kicsit bekavartam. Na akkor a konkrét kérdés az volt a feladatban, hogy a 20 Ohmos ellenálláson mennyi áram folyik (I20 )! Hogy ezt ki tudjam számolni, ahhoz kell az eredõ ellenállás, csak sajnos nem látom át, hogy hol van párh. és soros kapcsolás.
Bocsi ha nem voltam érthetõ. 😊

Tanulok, mert a befektetett energia egyszer meghozza gyümölcsét...és mint tudjuk, a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni! ;) http://nyaralasitthon.com

na most már én sem 😄😄

ezt tudom, de attol még azzal meg lehet oldani, tulképp ez a lényege hogy azzal helyetesited, akkor meg msot nem értem mi itt a probléma... 😄

a szuperpozíció elve szerint a feszgenerátort egy rövidzárral, az áramforrást meg szakadással lehet helyettesíteni

két feszgenerátortol miért lenne rövidzár? vagy mivaaaan?

öö, de melyik két pont között akarod kiszámolni?

jacky87
Azt tudom, csak az a baj, hogy itt mindkettõ feszültséggenerátor, akkor pedig rövidzár lesz. És nem látom át rendesen, hogy hol is lesz párhuzamos ill. soros kapcsolás az ellenállások között. Hát sajnos hüle vagyok hozzá! 😞
Ha tudod pls. írd le. Köszi

szuperpozicio