KOZMOSZ

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

oniel
nagyon jo a film!!
és amikor egy világegyetemröl beszélünk akkor az valojában sok kis "atommag"
ami mind egy-egy világegyetem és ez igy megy tovább mig el nem fáradunk.

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

thank's...

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Crokin
Ha nem gond, erre is egy linkkel válaszolok .D

Repatarurgyán

milyen katalógus az?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

immovable
thx
immovable
vki tudd mondani egy weboldalt ahol messeier (remélem jól írom: fonetikusan: meszié) katalógust találok...
tudtam egyet csak letöröltem a gépem, és azóta nem találok egy rendeset...
immovable
ehh kicsit halodik a topik, ez nem jó...<#nemtudom>
Punker
ez a kis napfolt tevékenység megint hozza a szokásost 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

I think that:
the correct anshwer for your question 2048.

egyébként kurvára sokmindentöl fog függni majd ez...

LittleL
mindennel ami ezzel összefügg - a kozmosszal

apropó, szerinted mikor lépünk a Marsra ? csak a szavazás miatt kérdem.<#smile>

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

mirõl szól a topic?
csak a világür kérdéseivel foglalkozik?
persze nemmintha az uncsi lenne <#alien2><#alien2>

LittleL
ez valami forradlami technika .

hagyományos úton, csiszolással már nem lehet, illetve igen költséges ekkora lencsék elõállítása.

És mi van azzal a tervvel, hogy az ûrben olyan lencsét használna egy ûrtávcsõ,
ami higannyal mûködne.
Egy lapos tányérba higany lenne, és ezt megpörgetik, a higyan szétterül ,és tükröt alkot. ?

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

jointeer
nem ûrtávcsõ

köcsög

joebacsi

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

LittleL
milyen távcsõ ?
egy új ûrteleszkóp ? lemaradtam volna valamirõl ?

joebacsi
új távcsõ elsõ kacsintása 😊
szép

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

LittleL
szép, ez a galaxis

Punker

LittleL
leszálltak sikeresen...

LittleL
figyeltétek azt a Kínai ûrhajót ? DDD

azt mondták hogy vlaamilyen méréseket végeznek.<#wow1>
de hát milyeneket könyörgöm...

le kéne csak ülni az internet elé, és fél óra alatt megkapnak minden választ
a kérdéseikre, nem kellene ûrben csatangolni. DDD

jointeer
egy szál üveg:|||ww

köcsög

LittleL
szép lenne....<#whatever>

[NST]Cifu
Hát igen. 😊)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
jaja 😊

Jó lenne ezt a panorámát látni szabad szemmel egy szál üveg mögül.
Punker

LittleL
Azt tudom hogy az utolsó leszálláskor hoztak haza Hold - õsközetet,ami
a Hold kõzet legrégebbije.

Meg mini-fúróval, kõzetmintákat is kerestek a Holdon.

De alapos kutatáshoz bizonyára idõ kell,
ami a lenti cikkben is volt, 1 hetet szeretnének a Holdon tölteni..

[NST]Cifu
A hosszú távú cél a Holdbázis, és a tudományos kutatáson túl feltehetõen a vízjég. A Holdról egyébként még bõven van megismerni való, ahogy Ren is írja, az Apollo-program tudományos hozadéka meglehetõsen szerény volt...

Csak ajánlani tudom a "Holdséta" c. könyvet, abban nagyon jól le van írva, hogy az igazán komoly kutatás kb. akkor kezdõdött volna el, amikor abbahagyták. Ha jól emlékszem, akkor az Apollo-17-en volt az elsõ igazi tudós, odáig csak gyorstalpalós ûrhajósok gyüjtögették a köveket 😊

LittleL
Az oké hogy újra a Holdra mennek, de
mit fognak ott keresni ?
A 6 leszállás alkalmával már elég sokat megtudtunk a Holdról..
vagy jég, üzemanyag forrás után kutatanak ?

[NST]Cifu
Mi lenne. A NASA tekintetében egyértelmû a helyzet, errõl már írtam itt. Gyakorlatilag az ISS-el csak annyira foglalkoznak, amennyire muszáj. A cél most elõször (újra) a Hold, utána a Mars. Pont. Mindehhez az STS rendszer elemeit, a szilárd gyorsítórakétát, a külsõ üzemanyagtartályt és az ûrsikló SSME hajtómûveit veszik igénybe. Gyakorlatilag ott folytatják, ahol az Apollo program abbahagyta. Kicsit morbidan a szaksajtó is csak "szteroidon növesztett Apollo"-nak nevezi az új terveket, errõl itt olvashatsz bõvebben. Ugyanis arról van szó...

Crokin
Igaz, akkor most mi lesz?

Repatarurgyán

[NST]Cifu
Már elnézést, de Griffin egy hülye. Maga az ûrsikló nem volt rossz ötlet, csak a kivitelezés, és az, hogy 20 éven keresztül minimális módosításokat eszközöltek rajta, holott már az 1980-as években nyilvánvaló volt, hogy nem túl költséghatékony. Már az 1990-es évek közepén elkezdték a váltótípust, a szivemnek oly kedves Venture Star fejlesztését. Akadtak vele gondok, dehát melyik új típussal nem esett meg hasonló.

Érdemes megnézni, hogy az 1960-as évektõl kezdve hány terv szültetett az ûrsiklóra. Sok közülük még ma is megállná a helyét, és még több már az eredeti STS rendszernél is jobb volt.

Ezen kívûl nem tudom Griffin mire olyan büszke. Gyakorlatilag fogja, és az STS rendszer alapjaira épít egy olyan rendszert, ami nem igazán elõrelépés...

Crokin
"Rossz ötlet volt az ûrsikló"

Hát, jobb késõbb rájönni, mint soha 😊

Repatarurgyán

hykao
CELESTIA addonok: KATT IDE
LittleL
majd megláttjuk...
még egy-két ilyen New Orleans -i katasztrófa beüt még, és lehet hogy sohasem lesz ebbõl semmi...

jointeer
tapaztalatot nem/:

köcsög

Shaman
és mit nyerek? :-pp

Nehogy má a nyúl vigye Apuskát!! -szólt Anyuska.

[NST]Cifu

LittleL
affene ezt lekéstem, mert akkor elírták az újságban. ccc

hykao
Hát én akkor pont kórházban voltam...azért is tudtam ilyen körülbelüli idõponthoz kötni, hogy mikor láttam...

Na de ez már nagyon off, bocs mindenkitõl...
KM
Ja-ja! Micsoda téma volt másnap a suliban!<#wink>

hykao
Én is valamikor '86-'87 körül láttam a TV-ben, és már csak nagy vonalakban emlékeztem rá...pl. a porladásra...
KM
Vagy 18-20 éve láttam. Régi szép idõk...<#vigyor2>

hykao
Ejj, emlékszel amikor a jómúltkorában régebbi sci-fi filmekrõl beszélgettünk a fórumozók fényképeiben? Na az "Androméda törzs" épp most megy az RTL-en... 😊
LittleL
jogos, bocs.
oké, eddigi tippek a MARSraszállásra:

Punker: 2025
Cifu : 2030
Shaman : 2035
LittleL : 2037
juzosch: 2040
jointeer: 2045
aqspd: 2050
KM : 2052

Shaman
Majd akkor nagypapaként visszatérünk ide a topigba?:-pp

Ha még lesz akkor ezsgé

Nehogy má a nyúl vigye Apuskát!! -szólt Anyuska.