KOZMOSZ
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.
TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.
TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
állványod is van hozzá ?
Frankó a kép rólad.<#eljen>#eljen>
Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !
Betettem egy Hold képet is, még három hete csináltam. Azért ilyen homályos, mert kézbôl fényképeztem, és nem nyúltam hozzá Photoshoppal. 0.7 másodperc exp. idôvel készült, ezalatt bemozdultam egy kicsit... 😊) Az uccsó képen van a kezdeti binoklim, azzal inkább csak "hullócsillagokat" nézegetek, merg keresgélek az égen. A nagy látómezô miatt igen kényelmes megoldás ez... Mellette van két Barium okulár, egy 20 mm, és egy 10 mm. A kép a 20mm-essel készült, mert sokkal több fényt ereszt át, mint a 10-es. (20mm-es: 60X nagyítás, 10mm-es: 120X nagyítás) A 10mm-el nem tudok normális képet, mert a bratyó fényképezôjén nincs szûrô-menet, így túl gázos az egész. Na mindegy...
😄D
refraktorokat 1 Euróról indulni,
és annyi van belõlük, hogy egyszer biztos tudsz / tudok venni magamnak
potom pénzért egyet.
mert ez becsomagolva lehet kb. 30 kg,
és annak sok lehet a fuvardíja.....
de lehet még ennél olcsóbbat is találni.
Tegnap szép tiszta volt az ég, meg is néztem egy-két dolgot. A Szaturnusz csak pár órán kersztül láttatta magát, de nem tudott elôlem elbújni... 😊 Aztán a Jupiter vettem célkeresztbe (Illetve szálkeresztbe), a Barium okksik hozták a szokásos formát, de a Nagy Vörös Foltot még mindig nem sikerült megfigyelnem ezalatt a három hónap alatt. Majd az Ortho-val... Aztán megfigyeltem még az M44-et is, ami ugyan mély-ég objektum, azért a 3,14 magnitudós fényessége még ebben a hosszú fókuszú Fraunhoferben is remekül látszott. Ez volt életem elsô mély-ég objektuma, amit meg tudtam figyelni a saját vasammal... 😄 Hát ez tök jó. Aztán fél egykor úgy döntöttem, hogy elég lesz mára. Illetve arra az estére. Kár, hogy nem annyira elterjedt az amatôr csillagászat a mi kis hazánkban...
Ilyen 150/750 -es Newton távcsövet már láttam az eBay -en 75.000 forintért is
az kedvezõ ár ?
na Roger6 kimerítõbb leírást adott mint én, de ha még van kérdésed a link amit mutatam nagyon hasznos lehet, itt rendelhetsz is, meg kérdezhetsz is, meg mindenis 😊)
Ha galaxisokat, planetáris ködöket, illetve egyéb mély-ég objektumokat akarsz megfigyelni, akkor egyértelmûen reflektor. 150-es átmérô felett már tízezernyi csillagot látsz az égen, és az áruk sem megfizethetetlen. Errôl nem tudok nyilatkozni, mert még csak amatôr csillagász barátimnál foglalkoztam Newtonnal, személyes tapasztalatom nincs ilyen téren.
Én csak annyit mondok, hogy ha városban élsz, ahol nagy a fényszennyezettség, akkor a mély-ég objektumokat felejtsd el, ezeket nem fogod látni, vagy csak nagyon jó égen. A bolygók viszont láthatók városokból is, mert ezek olyan fényesek. Mostanában a Jupiter a legelsô célpontom, de mellette a fent van még a Szaturnusz is egy pár óráig, illetve a Vénusz napnyugta után látható egy rövid ideig.
A refraktorok bolygó megfigyelésre az etalon, mert szép kemény rajzolatot ad és nem kell jusztírozni mint a newtonokat, de drágák... a newton "olcsó" és kiváló mélyég megfigyelésre, de a bolygókról is szép képet kapsz azért... hogy melyik a legjobb, hát persze az amelyik a legnagyobb átmérõjû mert annak a legnagyobb a fénygyûjtõ képessége és ez a paraméter az egyik legfontosabb egy távcsõnél, fontos a jó mechanika is, fontos szempont még hogy mennyi pénzed van, nekem a 150/750-es newtonom van nincs vele semmi baj, nekem bejönn, sztem ez egy arany középút, mert viszonylag könnyû össz 18 kg, de nagy fénygyûjtõ képességû, fényerõs távcsõ (f/5), a 250-es már elég nehéz lessz és drága, de tény hogy hogy sokkal de sokkal részletesebb képeket kapsz majd mint a 150-esel, a 127-es sztem egy refraktorra gondoltál, az is egy komoly mûszer már... itt egy link ezen mindenrõl kapsz infót, sõt ha küldesz nekik emailt hogy tanácsot szeretnél errõl meg errõl, akkor szívesen válaszolnak: http://tavcsodiszkont.csillagaszat.hu/
hát lézerrel télleg elég gyors, gyorsan bele fogsz jönni, én anélkül csináltam elõször hát az már nehezebb ügy... 250 -es newtonnal nem semmi képeket kapsz majd... mivel kimenni figyelni hétvégente szoktam, általában szombaton, hát... kb havonta... elvileg a jusztírozás harmadik lépését ( a fõtükör beállítása ) minden észlelés elõtt el kéne végezni sõt észlelés alatt is kéne ellenõrizni, de ennyire nem vagyok precíz... ha megveszed a 250-es tükröst pffúúú de írigy leszek <#kacsint>#kacsint>
meg a Szaturnuszhoz ?stb..
mertz vannak itt többféle paraméterek :
127 / 1200
250 / 1200
150 / 750
Newton, vagy refraktor ?
És mennyi idôközönként jusztírozod? Gondolom a lézerrel megvan fél perc alatt, de azért érdekelne. Nekem egy 127/1200 Fraunhoferem refraktorom van, mint a Nightrunnak, és azon gondolkodtam, hogy lassacskán be kéne újítanom egy Newton-t. Én egy 250/1200-es Celestron-ra gondoltam, mechanika nélkül, mert a Fraunhoferhez van acéllábas EQ5, ami meg elég lesz hozzá. Csak ez a jusztírozás... Nem tudom... Gyorsan bele lehet jönni?
dixitque deus fiat lux

még nincsen távcsövem, de tervezem hogy veszek majd....
dixitque deus fiat lux
Innen tudjátok letölteni a programot. (CyberSky)
Itt van egy CyberChart program is, ami szebb, de szerintem nem tud annyit, mint a CyberSky. Próbáljátok meg mindegyiket. Arra figyeljetek, hogy a Location-ra állítsátok be Budapestet, különben valahonnan máshonnan mutatja az égen található objektumokat, amiket itthonról nem látni. Szóval csak ésszel. Jó szórakozást!
Keress rá Google-ban a CyberSky szóra, és letöltheted a demó-verzióját a programnak. Egyszerû kezelni, és szinte mindent tud, amit kell. Én is ezt használom, nagyon pontosan be lehet vele lôni a rektaszcenziós, meg deklinációs koordinátákat. Szinte profi a program. És be lehet állítani Budapestet is központnak, így mindig azt mutatja neked, amit éppen látnod kellene az égbolton. Több ezer csillag adatait találod meg benne, meg planetáris ködöket, nyílt halmazokat, meg mindent, ami kell. Tényleg csak ajánlani tudom. Ha nem találod, akkor elküldhetem az én verziómat nekem mail-ben. De asszem a CSILLAGASZ.AT lapon le lehet tölteni. Van távcsöved? Itt egy egyserû természetfigyelô binokulárra gondolok. Én egy 10X50-essel kezdtem. Kb. 10.000 Ft egy ilyen használtan, és ezzel rengeteg dolgot láthatsz már. Pl: a Jupiter négy holdját is! Emlékszem, hogy mennyire megörültem neki, amikor elôször megpillantottam! Felejthetetlen, az biztos. A mostani 127/1200-al meg egy más világba csöppenek. A 20mm-es Barium okkulárral hihetetlen dolgokat találni az égen! A Szaturnusz gyûrûje penge élesen látszik, a Jupiteren különálló felhôsávok. Bár ehhez már inkább a 10-es Barium-ot használok. Ezt nem szeretem annyira, mert nekem túl sötét képet ad. De Hold ebben is csodálatos látvány! Jövô hónapban meglesz a Super Plössl 6.3-as, meg a 4 mm-es Ortho. Na azok ám az igazi Planet Killer okulárok!!! 😄D Kíváncsi vagyok már nagyon rá... Még 15 nap...
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Nem lehet hogy 150 fokon azért még kerül némi AL a pizzába?
dixitque deus fiat lux