KOZMOSZ

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

TommyC
Persze, tudom, hogy az feény sebessége állandó(pl. Michelson Moreley elmélet)...

dixitque deus fiat lux

Akkor másszunk mélyebbre, de garantálom, hogy csak érthetetlenebb lesz. <#alien2>
Az egész ott kezdõdik, hogy akármilyen mozgó inerciális rendszerben mérjük meg a fény sebességét, mindig c-nek adódik. Ez azoknak, akik elõszõr találkoznak ezzel a _ténnyel_, reflexbõl azt mondják, ez lehetetlen.
Sajnos ez a szomorú valóság. Rengetek kisérlet támasztja alá, többek közöt a helyzetmeghatározó mûholdak is csak az Einstein-i korrekciókkal pontosak, pedig eleinte ezt nem akarták alkalmazni ezeken.
Jön a következõ lépés. Hogy lehet ezt geometriailag leírni? Itt lép be a Minkowski-tér, avagy a téridõ.
Ebben a metrika, avagy a távolság nem a hagyományos dt2=dx2+dy2+dz2, hanem ds2=cdt2-dx2-dy2-dz2 ahol a c a fény sebessége a t pedig az idõ.Látszik hogy a negyedik dimenzió valójában nem az idõ, hanem a fény útja.
Folyt.köv.

TommyC
Vagy magyarázzátok már el egy kicsit érthetõbben,mert hülyére idegesítt, hogy akárhol olvasom ezt sosem értem megy, és máe jópárszor elolvastam.És a végére csak azt tudom, hogy nem értem az egészet és nem tudom hogy mit akarok kérdezni...

(Ez a kép nem a petárdás példa)

dixitque deus fiat lux

TommyC
akkor miért vana az, hogy az ûrhajós többnek látja azt az idõt mint a bent lévõ?

dixitque deus fiat lux

TommyC

dixitque deus fiat lux

Ja, ez tévedés
..." amikor mi is az ûrhajón vagyunk" .."Hogyhogy nem éri el hamarabb a hátsó petárdát, hisz most is mozog az ûrhajó?"

Az ûrhajó önmagához képest nem mozog.

LittleL
hát ez fogós kérdés.<#fejvakaras>

több napot el lehet ezen gondolkodni.

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

TommyC
Kösz, még nem de utánanézek...

dixitque deus fiat lux

Minkowski metrika mond valamit?
Ha nem, elõbb ismerd meg, e nélkül nem hinném hogy megválaszolható a kérdésed.
Addig is ne gondolkozz feleslegesen.

TommyC
Én most csak azt nem értem, hogy az elsõ rendszerben amikor mi is az ûrhajón vagyunk akkor ott is hogyhogy nem halad máskéép a fény.Hogyhogy nem éri el hamarabb a hátsó petárdát, hisz most is mozog az ûrhajó?

Segítsetek már lécci...

dixitque deus fiat lux

TommyC
Képzeljünk el egy gyorsan mozgó ûrhajót - de akár egy vasúti kocsit, mint Einstein kedvenc példáiban -, és annak két végén egy-egy petárdát. Tegyük fel, hogy ezeket egy-egy fényjellel lehet begyújtani; amit most meg is teszünk egy olyannal, amelyet pont az ûrhajó közepén adunk ki, vagyis tõlük egyenlõ távolságra.

Mit tapasztalunk az ûrhajón belül, azaz vele együtt mozogva? Semmi különöset: elindul a két fényjel, majd megérkezik a két petárdához, és azok megörvendeztetik az utasokat egy-egy szép pukkanással. Természetesen egyszerre, mert hiszen a középtõl egyenlõ távolságra vannak, és a fény sebessége is ugyanaz a két irányban. No és mit tapasztalunk, ha mindezt kívülrõl szemléljük, egy olyan rendszerbõl, amelyhez képest az egész ûrhajó mozog? (Vagy amely az ûrhajóhoz képest mozog, ez az egyenértékûség miatt mindegy.) A fény most a mi rendszerünkben halad ugyanazzal a sebességgel minden irányban, így a hajóval együtt és azzal szembe is. Ezért nem kétséges, hogy a hajó elején lévõ petárdát késõbb fogja elérni, mint a végén lévõt; az utóbbi ugyanis a saját mozgásával elébe megy, az elõbbi elszalad elõle. Tõlünk nézve tehát a két petárda nem ugyanakkor pukkan.

dixitque deus fiat lux

LittleL
Jah, ha egyszemélyes, akkor már helyes a világrekord.

Amikor megérkezett visza, ahonnan felszállt ott
várta a kifutón a Virgin tulajdonosa. Ezt mondta neki:

- Te jó ég. !! Hogy neked micsoda szagod van !!

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

[NST]Cifu
Nem, Steve Fosset repülte körül a Földet elõször egyszemélyes géppel.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

LittleL
Bár ha a gyorsaságot nézzük akkor egy SR-71 -es lenne a leggyorsabb,
persze légi utántöltéssel.

de a B2 -es bombázók is oda-vissza repültek, amikor Afganisztánban bombáztak..

LittleL
Asszem azok akik a 70- es években csinálták a repülést,
azok légcsavaros géppel repültek,
úgyhogy akkor ez a sugárhajtású gép biztos gyorsabb volt.

Ja és õk is alig tudtak felszállni az induláskor,
mert annyira teli volt üzemanyaggal.

Shaman
asszem nem elsõ volt hanem leggyorsabban talán,de erre nem tenném a nyakam......

Nehogy má a nyúl vigye Apuskát!! -szólt Anyuska.

LittleL
Tényleg,
volt múlt hónapban, hogy ez a Steve Fossett megkerülte leszállás
nélkül a Földet.
Azt mondták, hogy ez világrekord.

Pedig én láttam egyszer a Discovery -n , hogy a 70 -es években
egy Amerikai nõ, és egy fickó, elõször repülte körbe a Földet leszállás nélkül, 3 nap alatt.

Most akkor hogy is van ez ?
Mert aki azt állítja hogy Stave Fossett repülte elõször körbe a Földet leszállás nélkül, az
hazudik,
Vagy csak úgy kell érteni, hogy " egyedül " ??

nemcsakfeel
Ha nem lenne gravitációs tér, az atomok is megállnának és az abszolut nulla fok ALÁ hûlnének.
sry.<#mf1>

*hihi ** *

Shaman

Nehogy má a nyúl vigye Apuskát!! -szólt Anyuska.

Ez 8888x4544-es. És ugye nem kell beszélnem a jpg és a tiff közötti különbségekrõl? 😊

fun is fun and done is done

LittleL
kösz, megnézem akkor ezt...

[NST]Cifu
Nekem egy hasonló kép van a Szaturnuszról (ott felülrõl látni a gyûrûket), ami egy 5.79MB-os JPG file. Mérete 8400x3300 pixel 😊)

Punkerwork
passz 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

LittleL
majd lehet hogy letöltöm. Hmmm

mekkora a mérete ? hányszor -hányas ?

Nightrun
Õ a Szaturnusz?

Idén télen kifejezetten jól látható volt, de a többi bolygót a nap közelsége szinte megfigyelhetetlenné tette. Na mindegy, nem vagyok tudós, csak egy amatör csillagász.

Punkerwork

LittleL
<#eljen>

LittleL
csak az elsõ nem mûködik,
amúgy érdekesek ezek a cikkek.

Punkerwork

ivjoe
Vazzz... Csak a barnatörpés link lyó! <#nemtudom>
ivjoe
Híradó :

AZ ELSÕ LÁTHATATLAN GALAXIS

Felfedezték az elsõ olyan galaxist, amely egyáltalán nem tartalmaz csillagokat, és szinte teljes
egészében az ún. sötét anyagból áll.
Cikk

ÚJ EREDMÉNY A FEKETE LYUKAK NÖVEKEDÉSÉRÕL

A legújabb számítógépes modellek szerint a galaxisok középpontjában lapuló fekete lyuk jelentõs
hatással bír a galaxis egészének fejlõdésére. Ez megmagyarázza, miért van közvetlen összefüggés
a központi fekete lyuk és a galaxis csillagainak tömege között. Lehetséges, hogy a fekete lyukak
saját maguk vetnek véget hízásuknak.
Cikk

MÉRLEGEN EGY BARNA TÖRPE

Elõször határozták meg pontosan egy fiatal barna törpe tömegét. A kapott eredmény mintegy
kétszerese annak, amit a csillagfejlõdési modellek jósolnak.
Cikk
LittleL
hmmm

Dzsini

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Punkerwork

LittleL
Ha meg valami megint balul üt ki,
akkor megint ropogósra sülnek, mint
az elõzõ legénység. D<#zavart1>

[NST]Cifu
Bejelentették, hogy a Discovery ûrsikló Május 15.-én indul útnak. A Columbia két évvel ezelött katasztrófája óta ez lesz az elsõ STS misszió. Amennyiben bármi probléma adódna az ûrsiklóval, a hajó legénysége az Alfa ûrállomáson húzhatja meg magát, természetesen ez egy feltételes lehetõség, amennyiben a hajóval kapcsolatban a visszatérés elött bármi hibaforrás felderítésre kerül. Az Atlantis ûrsikló, mely egyébként Júliusban indulna, szükség esetén rendelkezésre áll, mint mentõhajó, ez esetben leghamarabb Június 14.-én indulhatna az ISS-re a Discovery legénységéért.

LittleL
igen, ez furcsa. olyan hamar....

Dzsini
persze, de ebben az az igazán lényeges, hogy alig 1 milliárd évvel az õsrobbanás után már galaxisok alakultak ki

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

artschiatwork
lol <#idiota>

LittleL
mostanra már biztosan szétestek,
mi pedig a "múltjukat" látjuk csak

Dzsini

talán a legrégebbi (legtávolabbi) galaxiscsoport
a mérések alapján kb 12,7 milliárd éves, ami a jelenlegi adatok pontossága szerint 1 milliárd évvel az õsrobbanás után alakult ki.

LittleL
Hmm. Tényleg , nincs is sokkal messzebb az
Europa, mint az Io.

Akkor lehet, hogy van még víz ott.

Punkerwork
aszem új háttérképem lesz az otthoni gépen 😊

Dzsini
Spitzer Ûr-távcsõ
egy kis képgyûjtemény az infravörös távcsõ legszebb eredményeirõl

[NST]Cifu
Jupiter-Io távolság: 422,000 km
Jupiter-Europa távolsága: 670,900 km

Ajánlott link

LittleL
erre még nem is gondoltam.jó ötlet.

Az Európa hányszor kering messzebb a Jupitertõl,
mint az Io ?

[NST]Cifu
Pontosan, de az Europára is hat ez az erõ, igaz kissebb mértékben. Talán termel annyi hõt, hogy a felszin alatt folyékonyan tartsa a vizet.

LittleL
Lál

Crokin
JEHOVA!

Repatarurgyán