Meditáció
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"a meditáció, imagonáció és az agykontroll is önszugesszió"
Mint a drogok.
Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2017.10.09. 16:40:48
...vagy inkább összekeverjük néha a meditációt az imagonációval, relaxációval, vagy fantáziálással.
Olvastam egy jó cikket erről, ami kitér ezekre meg arra is, hogy miért lehet veszélyes csak úgy vaktában meditálgatni, anélkül, hogy tudnánk mit csinálunk, meg hogy miért nem nevezhetjük meditációnak például az 5 perces lazítást.
Idézet:
"...a tömegkultúra összekeverte a meditációt a relaxációval, és összemosta az imaginációval, tehát rosszul használja ezt a kifejezést. A meditáció ugyanis nem a pihenés vagy az ellazulás egyik alternatívája (ez a relaxáció), sem pedig a kreatív fantáziálásé (ez az imagináció), hanem egy hihetetlenül éber állapot elérését jelenti, a szupertudatosságot, amelyben a külső és belső univerzum jelenségeit a maguk valóságában képes szemlélni az ember..."
Forrás: http://lifesutra.hu/spiritualis/meditacio/
Nagyon értelmesen, minden misztifikáció nélkül, kimerítően, élvezhetően írja le, amit a jógárál tudni lehet haladó szinten. Köztük az elején valahol a hullapózt( savászana) is. A könyv tárgymutatójában az oldalszámokat megtalálhatod a hullapóz lexához. Nagyon ajánlom, hogy keresd meg magadnak pl. a könyvtárból, az antikvariátban, interneten.
Én a jóga felől közelítem meg a meditációt, mert kaptam egy modernabb jóga könyvet, azt olvasgattam. A "hulla pózig" jutottam el, ez olyan felfokozott lazításra jó, a többi testhelyzetet csak torna mutatványnak tartom. Eleinte közben rendszeresen elaludtam, aztán már sokkal jobban ment. De már régebbtől felhagytam vele.
<#integet2>#integet2>
Mostanában ugyan nagyon ritkán vagyok képes meditálni. Általában akkor valahogy lelkileg megszívom magam, akkor le tudok ülni. Viszont amit mostanában elértem, az az, hogy otthon folyamatosan ülőpárnán ülök fél-lótuszban. Ha nagyon akarom, már megy a lótusz is. Ezt javasolják, mert ez egy állandó testi feszültséget ad, ami miatt nem tudsz belealudni a dologba.
Nagyon fontos, hogy szigorúan próbáld az úgynevezett zazen pozíciót tartani. Nekem leginkább a kéztartással van gondom. Nem tudom pontosan, hogy jól csinálom-e. Én is ha jó passzban vagyok, egy jó 40 percet tudom csinálni. Úgy szoktam, ha zsibbad a lábam egyszerűen átmegyek fejenállásba egy ideig, majd folytatom. Lényeg, hogy legyenek végig kikapcsolva az érzékeid. Ne mocorogj, legyen csukva a szemed.
kí?
Nagyon érdekes dolog a meditáció. De szerintem emberenként változó, hogy kinél mit hoz ki. Van, akinél egyszerűen működik, és van, akinél egyszerűen nem.
https://docs.google.com/forms/d/1afoGM217-a4ohJZRtMrTSACwKEyCXWpOo_UvE124tWE/viewform
\"Gõzben, vízben, még 500 méteres tengermélységben is kifogástalanul mûködõ karóra. Pontos, elegáns, megbízható! Lepje meg vele vízbe fulladt kedveseit!\"
Viszonylag ritkán, de sikerül leülnöm huzamosabb ideig meditálni. Aki nem tudja komolyan venni ilyen dolgokat, annak elõször igen kell egy guru. De a guru is olyan mint a drog. Ha nem vagy képes otthagyni, akkor egy életre tévútra kerülhetsz.
Az ego fogalmat szerintem is rosszul használják. Szerintem éppen az a baj, ha valakinek gyenge az egója, mert akkor egy erõs személyiség (guru) gyakorlatilag úgy használja, mint a hackerek a zombiszámítógépet.
S!
Semmi se tart örökké, legfejebb kevésbé múlandó.
Ha már annyira népszerû lett egy pszichoanalízisból átvett kifejezés a 'szellemi tanítók' körében, akkor miért nem az id-t akarják felszámolni?
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Ez bizony egy sarkallatos pont a tanításban, de ebben a formában ahogy itt több helyen is szerepelt nem állja meg a helyét.
Sokan gondolják azt, hogy a Buddha felszámolta az egót.
Ez így nem igaz. Ugyanis Buddha pont arra jött rá, hogy nincsen olyan, hogy ego, vagy személyes én.
Nincsen mit felszámolni.
és minden olyan próbálkozás ami erre irányul, csak az eltévelyedést mélyíti.
Szenvedésünk fentartója az a téves szemlélet miszerint van valami amit meg kell védenünk, amit táplálnunk és óvnunk kell, amiért harcba szállunk másokkal. Valami, ami ellenáll a változásnak és állandó.
Az "egó" nem más mint egy érzelmi reakció.
Azt is fontos megérteni, hogy valójában minden pillanatban gyakorlunk valamit, csak nem mindig azt amit kéne. legtöbbször a zavarodottságot, a haragot, elégedetlenséget és úgy álltalában a kettõs látásmódot és csak néha a szeretetet, az elengedettséget, megnyílást, stb.
Éberség és jelenlét!!! Ez minden dolgok sarokköve!
Ole urat mondjuk pont nem javasolnám de it van néhány más közösség.
http://www.dharma.hu/
http://www.buddha-tar.hu/
http://www.dzogchen.hu/
http://mokushozen.hu/home/
Gyémánt út - Itt találsz róluk infót.
Én is jártam pár hónapig egy ilyen szangájukba, de nem tetszett.
Onnantól kezdve, hogy közölte, hogy "hiszem, hogy igaz, de közben tudom, hogy nem", meg hogy két ellentmondó állítás egyszerre igaz, én sok mindent nem tudok tenni.
Szerintem vagy elmebeteg, vagy fizetik érte, hogy itt tegye a hülyét.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Szerinted egyenlõ a kettõ? Ha egyenlõ, akkor annak ellenére, hogy tárgyi tévedéseim vannak, el kell fogadnod, hogy hülye vagy. Vagy beismerheted, hogy a hit és a tudás nagyon nem nevezhetõ egyenlõnek.
Na, melyik?
(És most visszavonnám a hülyézést és bocsánatot kérek. De ahhoz, hogy behúzzalak ebbe a csõbe, kellett a provokatív hangnem.)
Mégis van különbség hit és tudás közt?
Akkor pár mondatban saját szavaiddal összefoglalnád?
Van idejük rá, hogy megfigyeljék, hogyan mûködnek ezek a dolgok.
Sziddhárta pedig nem züllött, és paráználkodott, hanem egy olyan elszeparált világban élte le a fiatal éveit, ahol nem találkozhatott az élet árnyoldalával, mint a betegség, öregség, és halál.
Ez a három elég volt neki, hogy meglássa, hogy ráb*szás a lét.
De van egy topicom, ez a téma inkább már abba tartozik.
Indiában ez már javában létezõ dolog volt, ezt mos elnézted, legközelebb finomabban szólj le másokat...
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Nem azért, de Zero neked mindenbe bele kell kötnöd?Ráadásul olyanba is amirõl aztán végképp fogalmad nincs.
Buddha tanult a szerzetesektõl?! Azoktól a szerzetesektõl, akik az általa alapított vallás tanait követik, és az õ példája alapján nevezhetõek szerzetesnek? Azoktól a szerzetesektõl, akik akkor még nyilvánvalóan nem létezhettek?
Jézus meg a pápától tanult, mi?
Issstenem...
szerintem akinek ilyen mentális gondjai vannak annál elõfordulhat....
a meditácio meg akármi lehet... séta, futás, kertészkedés, üldögélés a nappaliban vagy a természetben stb a lényeg hogy egy valamire koncentrálj és az nyugalommal töltsön el...
alap meditácio a légzésed figyelése...
Azt olvastam, hogy a meditáció veszélyes tud lenni. Állítólag létezik ez miatt ezotérikus elmegyógyintézet is.
Idézet: "Egy meditációs élmény során a tudatunk egy része kiléphet fizikai testünkbõl és olyan területre tévedhet, amely annyira csábító, hogy nem akarunk visszatérni. Ilyen esetben zavartság vagy akár komoly mentális probléma is kialakulhat. Ezért fontos, hogy aki nem gyakorlott még a meditációban, az vezetett meditációkat alkalmazzon vagy járhat csoportos meditációkra is."
Kicsit félek megpróbálni, nem tudom mit higgyek. Nem nagyon értem, hogy milyen problémákat tud okozni.
Ti mit tudtok errõl?
a lótuszülés az meg csak olyan 5 percre megy, inkább nem erõltettem, mert ha abból felállok eszméletlenül hasogat a lábfejizület.. nem vagyok elég hajlékony talán, vagy nem tudom, de nekem a lótuszülés pár perc után rendkívül fáj.... lehet sokat kéne gyakorolni.
a másik zavaró dolog meg az, hogy bárhogy ülök, egy jó 15 perc után mindig elzsibbad a lábam, aztán nem tudok járni sem 5 percig :D
Több kárt okozhat mint jót, vagy csak annyit érne, mintha relaxálnék?
Régen 1-2 hónapig csináltam, de nem igazán láttam hasznát.
kb. 1 hónapja meg meditálás után rövid idõvel pár másodpercre full össze-vissza dobogott a szívem. El lehet baszni egyáltalán a légzést, vagy ehhez semmi köze? :DD