Meditáció

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

sz4bolcs
van, de másik topic..

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Sziasztok!

Nagyon régen meditáltam már akkor is csak néha néha, és azt vettem észre, hogy amikor iszonyat fáradt vagyok mint most is:) , és elmegyek lepihenek, de nem alszom el, mondjuk zenét hallgatok közben, akkor néha 1-2 másodpercre elég gyakran amiket látok képeket elmélkedés közben szinte teljesen élethûek. Elõfordult, hogy minden olyan részletes volt, mondjuk a saját házamban, hogy még én is elcsodálkoztam, hogy mennyire. De nem csak az ismerõs helyeken. VOlt hogy sétálok egy ismeretlen folyosón és minden kicsi részletet látok. Nem csak minden fekete, meg ilyesmi. De mondom, néha annyira részletesek az álmaim amikor fáradt vagyok, hogy nem is értem hogy csinálom.... volt már vkivel hasonló eset vagy van?
A tarot bolondja ? :) határozottan
ha valóban nem lenne az embernek szüksége a tökéletes boldogságra, avagy az Önvalóra, amely az ego kiíratás gyökerestõl, akkor nem a külsõ tárgyakban keresnék ezeket. Mert a legtöbb ember Önmagán kívül keresi ezt. Pedig ez az emberben benne rejlõ. És ezt külsõ dolgokkal nem lehet megkapni-kielégíteni.

Akinek csaponganak a GONDolatai, külsõ tárgyak után hajszolják magukat, güriznek, szenvednek, stb….
Annak sztm elég nagy szüksége volna rá.

Te, az 50fokos melegben a tûzõ napon maradsz, vagy inkább egy árnyékos helyen?
Csak egy bolond megy ki a árnyékos hûsrõl az 50fokos forróságba.

A forróság a elme-ego, a pihentetõ árnyék pedig az Önvaló.

De a Buddhizmusnál is, ki kell írtan gyökerestõl az elmét-egot, nem?
Nem elég csak a hajtásokat levágni, gyökerestül ki kell tépni.
És akkor nincsen szenvedés sem.

De te nyitottál egy Buddha topicot, nem?
Akkor te foglalkoztál ezzel…
Szóval,akkor te mire jutottál ezekkel kapcsolatosan?

Kíváncsi, lennék, hogy te hogy látod ezeket a dolgokat.

Lehet…
Lehet totális hülyeség az egész… :)

De szerinted miért?

sz4bolcs
Szerintem egészséges embernek nincs szüksége csendre, önvalóra, örökéletre, megsemmisülõ elmére, és hasonlókra.

nem úgy, hogy jó
hanem inkább talán igaz, guru – ha lehet ilyet mondani

akik körül vették õt, anno, azokat nem fogadta el tanítványainak, mivel szerinte ez kettõséget hoz létre.

egy igazi guru képes az akadályokat elhárítani, hogy az Önvalóra „ébredj”.

és nincsen tanítása, nem prédikál szónokol, igaz tanítása a csend

akik körül vették azok leírhatatlan lelki békét, nyugalmat tapasztaltak, az elméjük megsemmisült

mondjuk ezek elsõdlegesen ismertetõ jelek egy gurunál sztm

azt is „tanította” hogy mindenki Önmagára ébredett, hogy guru bennünk él, és ezeket nem találhatjuk, meg vagy teremthetjük meg máshol

a guru semmi újat nem tud adni neked, semmi olyat, amellyel ne rendelkeznél, csak segít megszabadítani a hamis képzettõl, amely miatt nem ismerjük fel az Önvalónkat

Te szerinted?

sz4bolcs
Azért, mert egybõl ahhoz igazodtál, hogy én hogyan értem a kérdést, és nem ahhoz, amit te gondolsz a témáról. (nem is a politikus szemszöge érdekelt)

Hogy érteni szeretnéd, hogy jön ide? Próbáld meghaladni az értelmet. :)

azt pedig a politikusok szemszögébõl írtam

"Akkor elfogulatlanul próbálsz kialakítani véleményt, elméleteket a többi embernek, jelen pillanatban nekem?"

Miért gondolod ezt?

Azért pont nem, mert nem volt politikus.

És nem értem, h hogy jön ez ide, hogy sztm. Milyen egy jó politikus?

sz4bolcs
Akkor elfogulatlanul próbálsz kialakítani véleményt, elméleteket a többi embernek, jelen pillanatban nekem?

Az, hogy a jó politikus "jól mesterkedik, hazudik, úgy manipulálja az embereket, hogy mindig megkapja azt, amit akar.
Kiválóan tudja a szerepét játszani, és kellõen képmutató, ravasz. stb...."
-csak valami kölcsönvett humbug?

Azután, hogy kiderült, számodra se nem jó, se nem rossz, nem nagyon tudom mire vélni azt a kijelentésedet, hogy "pont nem".

bár számomra se nem jó, se nem rossz

de gondolom így értetted a kérdést

sz4bolcs
És szerinted miért ez a jó politikus?

sz4bolcs
tükör világ

Pl: jól mesterkedik, hazudik, úgy manipulálja az embereket, hogy mindig megkapja azt, amit akar.
Kiválóan tudja a szerepét játszani, és kellõen képmutató, ravasz. stb....

sz4bolcs
Miért? Milyen egy jó politikus?

pont nem :)

sz4bolcs
mint egy jó politikus. :)

??????????

??????????

itt nem ugyan az a személy kérdezett

illetve mindenkinek a maga szintjén válaszolt, ezért olvashatsz adott-hasonló kérdéseknél, más válaszokat

sz4bolcs
Ezeken szoktam jót szórakozni:

"kérdés: Ha egyszer a vásana ksaya nélkül nincs mód a realizációra, akkor hogyan kell megvalósítanom azt az állapotot, amelybõl ezek a hajlamok hiányoznak?
válasz: Ön most éppen ebben az állapotban van.

maximum 6-7 sorral lejjebb:

válasz: Kétségtelen, hogy e pillanatban ön nincs tudatában üdvösségtõl áthatott állapotá-nak. A tudatlanság ugyanis közbeékelõdik, és elfátyolozza a tiszta Önvalót, amely maga az üdvösség.

sz4bolcs
A pontok mögött sok minden elbújhat.

A szeretet szerinted veszõdség...? Amíg ezt leírtad...

Csak az lehet igazságos, aki képes magát mások helyébe helyezni.

Ramana Maharsi

pdf és wordben a Nyílegyenes "ösvény"

Ezeket még ajánlom nektek:

Sri Ramana Maharshi: Abszolút tudatosság. Arunachala Könyvek, Budapest, 1998.
Srí Ramana Maharsi: Tudatos halhatatlanság. Filosz, Budapest, 2005.

Õ nem tanított, de amikor kérdeztek tõle, akkor válaszolt, és ezeket írták le a könyvekbe.

Ramana Maharsi-hoz intézett néhány kérdés:

Hogyan csendesíthetõ le az elme?
A »Ki vagyok én?«-vizsgálódás segítségével. A »Ki vagyok én?«-kérdés gondolata az összes többi gondolatot elpusztítja, s miként a halottégetõ máglya piszkálására használt bot, végül maga is megsemmisül. Ekkor következik be az Önvaló megvalósítása.

Hogyan lehetséges folyamatosan kitartani a »Ki vagyok én?« gondolata mellett?
Ha más gondolatok bukkannak fel, az embernek nem szabad követnie azokat, hanem a következõ kérdést kell feltennie magának: »Kinek a gondolatai ezek?« Hogy mennyi gondolat bukkan fel, az ezúttal érdektelen. Amint egy gondolat felbukkan, késlekedés nélkül fel kell tenni a kérdést: »Kinek a gondolata ez?« Az erre adandó válasz: »Az én gondolatom.« Ha ezek után az ember felteszi azt a kérdést, hogy, »Ki vagyok én?«, akkor az elme visszatér saját forrásához, a felbukkanó gondolat pedig elenyészik. Ha az ember kitartóan folytatja ezt a gyakorlatot, akkor az elme jártasságra fog szert tenni abban: miként maradjon meg saját forrásánál. Amikor a szubtilis elme az agyon és az érzékszerveken keresztül kifelé irányul, megjelenik a nevek és formák durva világa; ha viszont megmarad a Szívben, a nevek és formák világa eltûnik. Antar-mukhának azt nevezik, amikor az ember nem engedi, hogy az elme kifelé irányuljon, hanem megtartja a Szívben. Bahir-mukhának azt nevezik, amikor az ember engedi, hogy az elme kilépjen a Szívbõl. Amikor az elme a Szívben marad, az összes gondolat forrását képezõ »én« eltûnik, és felragyog az örökké létezõ Önvaló. Bármit is tegyen az ember, azt az »én«-énsége (egoitása) nélkül kell tennie. Ha az ember ekképpen cselekszik, akkor mindenben meglátja a Siva-természetet.

Vannak-e még más módjai is a mentális nyugalom elérésének?
A vizsgálódáson (vicára) kívül nincs más kielégítõ módszer. Ha az ember más módon igyekszik uralma alá vonni elméjét, akkor úgy fog tûnni, hogy uralja az elmét, de azután ez ismét tovatûnik. Az elme lecsendesítését a légzés feletti uralom révén is el lehet érni; viszont az elme csak addig marad nyugalomban, amíg a légzés uralása tart, s amint megszûnik a légzés ellenõrzése, az elme a maradványszerû benyomások hatására ismét mozgásba lendül, és erre-arra kezd vándorolni. Az elme és a légzés forrása ugyanaz. Az elme lényege valójában a gondolkozás. Az »én«-gondolat az elme elsõ gondolata; ez az énség. Ahonnan az énség ered, onnan ered a légzés is. Ezért amikor az elme lecsendesül, a légzés is szabályozottá válik, és a légzés szabályozásával az elme is lecsendesül. Mindazonáltal hiába csendesül le az elme az álomtalan mélyalvásban, a légzés mégsem áll le. Amikor az elme az ébrenléti állapotban a samádhi során elcsendesül, a légzés is szabályossá válik. A légzés az elme durva formája. A légzést a halál pillanatáig az elme tartja fenn a testben; amikor pedig meghal a test, az elme magával viszi a légzést. Ezért a légzés ellenõrzése csupán segédeszköze lehet az elme lecsendesítésének (manonigraha), s önmagában nem képes arra, hogy felszámolja az elmét (mano-nása).
A légzésszabályozáshoz hasonlóan az isteni formákon való meditáció, a mantrák ismételgetése, a táplálék korlátozása és a többi hasonló módszer is csupán segédeszköze lehet az elme lecsendesítésének.
Az isteni formák fölötti meditáció és a mantrák ismétlése révén az elme egyhegyûvé válik. hol erre, hol arra fog csapongani. Ahogy az elefánt ormányára egy láncot tesznek, s ahogy az attól fogva már csak a lánccal törõdik, épp ilyen módon foglalja le az elmét egy név vagy egy forma, amikor egyedül csak azzal foglalkozik. Amikor az elme számtalan gondolatra osztódva szétfolyik, mindegyik gondolat elerõtlenedik; a gondolatok felszámolásával azonban az elme egyhegyûvé és erõssé válik; az ilyen elme számára az Önvaló kutatása már nem okoz különösebb nehézséget.
Minden olyan korlátozás, amely arra vonatkozik, hogy csak sattvikus élelmet vegyünk magunkhoz – s azt is csak kis mértékben –, igen hasznos; e szabályt betartva az elme sattvikus minõsége erõsödik, és ez segítséget jelent az Önvaló kutatása során.

„Eljön majd az idõ, amikor kijelented: „Felhagytam a meditációval”, mivel felismered, hogy ez a gondolat kettõséget foglal magában: személyt aki meditál, és a meditáció tárgyát, Felismered a nézõpontját a valódi Önvalónak, amelynek nincs szüksége arra, hogy meditáljon.”

„Légy csendes, és nincsen semmi kötelesség (meditáció, jóga stb…..) amit az elmének el kellene végeznie.”

Ismerek nem egy olyan embert, aki évek óta meditál, jógázik, meditációs-koncentrációs gyakorlatokat végez, naponta több órát, és még csak az elme lecsendesítéséig sem jutottak.
Ezek még csak óvodai szintek….

Minek veszõdjünk feleslegesen ezekkel?
<#wilting><#falbav>

Mindenki volt kisgyerek...

Bocs nem jól fejeztem ki magam: nincs attól boldogabb akiben õszinte szeretet van. Szerintem.
sz4bolcs
ÁÁ, szerintem tiszta szenvedés, ha szeretnek.

sz4bolcs
Nem. Még nem jártam olyan helyen, ahol az öröm nem érzelem lenne.

Véletlen az öröm helyett nem szeretet akartatok írni ? Talán abból származik a legnagyobb öröm ha szeretik az embert... :D
Naaa mesélj..., jártál már ott ahol az öröm nem emóció, kérlek mond el milyen???

Ahhh, sajnos akitõl származik az idézet.........már nincs itt.

Krishnamurti naplójában valahogy így fogalmazta meg (persze sokkal bõvebben:

Amikor a megfigyelõ egy a megfigyelttel akkor meditációról lehet beszélni. A meditációra tett minden erõfeszítés kizárja magát a meditációt.

Írja például hogy gépjármûvezetés közben szinte ösztönösen jön a meditáció... talán ezért van az hogy ennyire szeretnek az emberek kocsikázni. :) Még ha nem is tudják miért...
sz4bolcs
Ott, ahol az öröm nem emóció. Annak a tudatában, aki így gondolja. :)

Az pontosan hol is van?

sz4bolcs
Nincsenek emóciók, de színtiszta öröm az van.

Itt valami gebasz van. :)

MI A MEDITÁCIÓ ?

"A meditáció kaland, az emberi elme legmerészebb vállalkozása.

Amikor meditálsz, egyszerûen csak vagy, nem csinálsz semmit -
nincs cselekvés, nincs gondolat, nincsenek emóciók. Egyszerûen csak vagy, és ez nem más mint színtiszta öröm.

De honnan ez az öröm, amikor pedig semmit sem csinálsz?

Sehonnan, vagyis inkább mindenhonnan. Semmi kívülálló dolog nem okozza, hiszen a lét anyaga maga: öröm.

"...gyakorlattal ezt teszed tudatossá és mélyíted el." (teszed tudatossá) Tévedsz! "TE" semmit se tehetsz tudatossá...

ilyenre keress rá: Sólyom Ildikó - Csakrameditációk
illetve: Dr. Czeizel Beatrix - A csakrák harmonizálása

Trade
Sziasztok,
tud vki letoltheto magyar chakra meditaciot?

Az unalom természetes: az elméd próbál kibújni az irányítás alól, amit nagyon nem szeret (engem mindig gondolkodásra, tervezgetésre csábít, az egyhegyûség elkerüléséhez).

A meditációs állapot elsõ érzete a nyugalom, a ki- és belélegzés természetes ritmusban követi egymást, a tudatod mint a lecsendesült tenger - szerintem ezek az általános "tünetek". Ha a nyugalom érzete nincs meg, sóhajts egy nagyot, egy jólesõt; ülj egyenes háttal, de kényelmesen (nem szükséges a padmászana, a lótuszülés, jó egy szék is).

Ajánlom Müller Péter Bensõ Mosoly címû írásának második kötetét - ott errõl a mószerrõl részletes leírás van.
Szerintem igazából minden mai, "korszerû" (és valamit is érõ) meditáció valamilyen õsi hagyomány útját követi, csak a mai nyelvezetre ültették át az érthetõség miatt; szóval valamelyik vallás illetve tan módszerei közül válaszd ki a neked legmegfelelõbbet.
Amíg keresel, jó szolgálatot tesz a lélegzet-figyelõ meditáció, és még eredményes is.
Egyébként a meditációs állapot elsõ lépcsõfokát minden nap többször is megéled (tipikus példa valaminek a szenvtelen figyelése, amikor "leállsz" egy pillanatra - pl. hóesés, gyerekek játéka - miközben nagy belsõ nyugalmat élsz át), gyakorlattal ezt teszed tudatossá és mélyíted el.
Üdvözlet mindenkinek! Ez a legjobb fórum amit ebben a témában találtam; gratulálok hozzá!
Köszi a hozzászólásokat!

Passz, de aki értelmesen nekem tanított ilyesmit, azok szerint ha azzal foglalkozol, hogy mit értél el, vagy azzal, hogy más adott meditációban mit érzékelt, akkor onnantól kezdve zéró fejlõdés várható, mert nem azért csinálod a meditációt amire kitalálták, hanem pl. szép színes képek érzékelésére :)
Na most ennyi erõvel nyalogathatna a delikvens vicces gombát, vagy seggrészegre is ihatja magát, csak ugye nem az a cél, hogy becsavarodjon, hanem ellenkezõleg.

sz4bolcs
Élet-halál kérdés. :-)

A tapasztalat az, h mindig egyfajta tanítás útját érdemes követni.
Ha agykontrol-ozol akkor olyan meditációkat, ha T.M.-ezel , akkor meg csak azt.
De a legcélszerûbb, ha megkérdezel egy mestert ( abban a med. formában amit gyakorolsz) és õ majd elmagyarázza a dolgokat :D

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

Ja, meg még annyit, hogy meditálás után éreztem valami jó érzést, meg közben szép képeket láttam. Ki akartam nyitni a szemem, de úgy éreztem, hogy nem lenne szabad, csak aztán sajna kellett menni ebédelni:(

Szerintetek sikerült valamit elérni?