Horvátország

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Röfikapitány
Sziasztok!KÉrni szeretnék egy részletes Primosten térkép linket , de az is jó ha a maile-be elküldi valaki aki rendelkezik vele!
ELörre is köszönöm!!!!!

GBP 1 10,778 10,978
USD 1 5,405 5,570
EUR 1 7,280 7,380 kuna

Helló,

Tudja valaki hogy hogyan váltják most az eurót arra fele mondjuk az Isztrián?

Helló Mindenki!

Vir szigeten apartman!!!! 40 Euro/nap/apartman !!!!
két hálószoba, nappali, fürdõ wc, két erkély.
A tenger 150 m.
Élelmiszerbolt 200 m.
A házinéni nagyon barátságos, közvetlen.

Képeket itt találtok:
http://apartman.nalaa.fotoalbum.hu/

Ha valakit érdekel hívjon 06-70/702-17-36, sajnos nem mindig vok gépközelben.

Mi már 4 éve itt nyaralunk csak kellemes élményeink vannak.

Üdv
Viki
Röfikapitány
Értem!Úgy néz ki hogy Primosten-be megyünk!
Többen is ajánlották , hogy elég szép hely!

Hajóval Rijekából bárhova <#vigyor2>, vagy mivel Splithez közel vannak, akkor repülõvel, mert Splitnek van nemzetközi reptere.

Röfikapitány
Ami most nagyon megtetszett az Brela és Makarska!!!Már csak azt kell kiderítenem hogy mivel lehet ide eljutni! (autón kívül mert az nincs)
Aki tud ebben segiteni tanácsot addni ,azt szivesen venném!Köszi!

Röfikapitány
Tudom hogy kevés a homokos , nem is bánom.Meg sem fordult a fejemben hogy irodán keresztül utazzak😊
Sztem az a teszetosza embereknek való aki képtelen megszervezni magának , pedig nem egy nagy mutatvány sztem.Szállást meg 10 percen belül talál az ember bárhol!Még nem döntöttük hová is kellene menni olyan sok a szép hely , de majd csak leszükül a kör és meg lesz az igaz😊!!!
Köszi az eddigieket és az eztán levõket is😊!!!!

Relative itt kevés a homokos tengerpart, ugy egész Dalmáciában is. Csak ahol leöntöttek egy pár tonnányit billenccsel. A homoknak kb annyi a funkciója, hogy a sziklák nem bántják a lábadat, meg tán kevesebb a tengeri sün..

És ne utazási irodával menj Horvátországba!! sokkal olcsóbb ha megszervezed!

Mi autóval jutottunk el oda, este 10 körül indultunk el, másnap délután 1kor már lecuccoltunk az elsõ olyan panziónál, ahol leintettek bennünket.. Nem vicc! Beértünk Omisba, végigmentünk egy találomra behajtott mellékutcán a sziklák lábánál, de mivel zsákutca volt, megfordultunk, visszafele menet meg integettek hogy térjünk be hozzájuk.. nem bántuk meg, és még nagyon olcsó is volt, full szép szobáink voltak. Kilátás: egyik erkélyrõl csak fölfele és még fölfele kellett nézni, mert elõtted van a sziklafal, a másik erkélyrõl meg a tenger.. áhh😊

Röfikapitány
Tényleg gyönyörûnek tûnik a hely!Bár a homokos partból kiábrándultam Görögbe!Persze ettõl még lehet jó itt😊
Mivel a legpraktikusabb ide eljutni?Köszi!

Omis <#eljen> Elég, ha képeket nézegetsz róla. Nagyokat lehet kirándulni, a víz gyönyörû tiszta, rengeteg hal van benne, a part homokos (és itt van Horvátország egyetlen homokos tengerpartja), a Cetina folyó még gyönyörûbb, némelyik szakaszán inni lehetett belõle. A meredeken húzódó sziklaoldalak meg.. félelmetesen fantasztikusak! Ja meg a szikláról vízbe való ugrásnál nincs jobb!! 😊

Szerintem a szigetre nem megy be busz, nem nagy települések ezek, bár már régen voltam ott, azért Zadarból lehetséges, ha más nem akkor a szigeti bejáróig.

Röfikapitány
Utánnanéztem tényleg szép hely!Ide el lehet juttni busszal?MErt egyenlõre nem találtam😞

kocsi nincs , repcsit nem szereti se a párom se én!

Röfikapitány
Köszi megnézem miket irnak róla!Várom még a hasonló hozzászólásokat!Köszi!

Murter vagy Tisno, egy szigeten Sibenik és Zadar között überfaja

ajánlott program Utazás 2007 kiállítás Hungexpo
Röfikapitány
Sziasztok!Idén is szeretnék a Horvátokhoz menni nyaralni és aki tud ajánlani valami nyugis helyet ahol elég szép a tengeri élõvilág és tiszta a víz és lehet kirándulni is esetleg!Köszi!(Porec-en kivül köszi)

Gfreiter
a jó öreg kommunizmus... <#vigyor1>

\"Mára oly mértékben lebutították ezt a népet, hogy ha szénát tennének elé, azt is megenné!\"

Jajjjjjj el ne menj oda, igen sz@r hely, kopár sziklák, kibetonozott partok, semmi romantika. Nincs itt semmi.....soha többet....pár méter és bólyák, nemmmmm
hova?😊
gameplusz
Ehh, jön a BSA.

i7 2600K|ASUS P8P67 EVO|G.Skill Ripjaws 2x4GB 1600 CL7|GAiNWARD GTX 570|SAMSUNG F3 2TB|37PFL7605|E-MU 1212m v2|Harman-Kardon SoundSticks II|Corsair HX650W|CM 690 II Advanced|Alpenföhn Matterhorn

Sziasztok volt valaki selce be? véleményt szeretnék róla😊
Mi jövõ héten megyünk, Omis környékére. A neten nem tudok szótárról, de a Libri könyváruházakban láttam nagyon jó horvát szótárakat.

NEm tud vki egy horvát szótárat?VIRTUÁLISAT

c115

CSákkány!Én még ma vagyis holnaop reggel hajnali 3-4 között indulunk VIR suigetére.Ki tudna nekem mondani vmit errõl hogy milyen is ott?

c115

Hát, igazából Pagon köveken, kecskéken és sajton kívül nem sok minden van😄
Komolyra fordítva a szót: a városok(az a kevés ami van a szigeten), mind szépek, megéri õket végigjárni. Azonkívül feltétlenül vegyél sajtot és pálinkát, házi készítésû, sok helyen ki van írva hogy árulnak.

\"If the Tiger does not stop fighting the Elephant, the Elephant will die of exhaustion\" Ho Chi Minh

Sziasztok!

Augusztus elején indulunk Pag szigetére, és lépten-nyomon olvasunk a Szentlélek strandról (Sveti Duh), ahol állítólag õstengeri homok van. Tud valaki errõl egy kicsit bõvebben (merre találjuk)? És arról, hogy mit érdemes megnézni a szigeten?

Elõre is köszi!

Roja
Tinman
Ez a beszéd! :-)

Nem véletlen, hogy az Olaszok is nagy kedvelik Dalmáciát.
Csalódni garantáltan nem fogsz... remek ételek (pl: chevabchichi+ paprikaszósz... kipróbálása nélkül haza se gyere), nagyon jó levegõ, gyönyörû TISZTA tenger, nagyon sok helyen még búvárkodásra is alkalmas annyira gazdag az elõvilág /persze nem a Krk sziget környéke, Baska meg full ki van kotorva, viszont hullám-élmény szempontból jó kis hely/.
Kirándulni is tudtok, ha éppen meguntátok a fürdést... rengeteg látnivaló van.
Én legdélebbre sajna csak Primosten-ig (magyar határtól kb. 500km)jutottam, de eszméletlen szép hely az is.

Már vagy 6-7 alkalommal volt szerencsém Horvátban különféle helyeken nyaralni (Krk-sziget (Omisaj, Baska, Senj), Prismosten, Pula, Rabac, Opatija), de az emberekkel soha semmi gond nem volt. Egy picit távolságtartónak éreztem õket, de ellenségeskedésrõl szó nem volt!
Fénygép kötelezõ ;-)

Kellemes nyaralást!

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Nyugodtan menj a horvátokhoz nyaralni, az egy dolog, hogy néhány vállalkozó bukta a havi fizuját a nyaralója lebontásával, ezért erõs késztetést rézett a postafiókom telespammelésére, de ettõl még a horvátok még nem esznek magyarhúst...

DannyL
1-et már kentek is. 😊

MAGELLAN Cycles www.alphateam.hu

desigo
Na majd a Brazilok jól elkenik a szájukat
DannyL
Egy szó mint száz annyit értek a politikához mint vakond a fûnyírótraktorhoz. Érdekelt a véleményetek mert én is ide készülök nyaralni és ha ez így ebben a formában elfogadott tény lenne hazánkban ahogy a levél leírta és csak az én fejem volt a homokban épp, akkor nem mennék. Mindenesetre végigolvastam a válaszokat és kicsit megnyugodtam. Igazából kocsival akarok menni nyaralni és gyerekkoromból vannak már csak emlékeim. Arra emlékszem, hogy olyan gyönyörûszép kék tengert mint lent Dalmáciában olyat sehol nem láttam azóta. És most el akarom vinni a páromat egész délre. Olaszország kilõve, gagyi a tenger, messzebre meg megy a kutya kocsival. 😊

DannyL
Mint írtam elgondolkodtatott a dolog és azért írtam ide le ezt a levelet mert érdekelt volna mások (pl. a ti) véleményetek is. Nem foglaltam állást ez ügyben csak kicsit azért szomorúnak találtam.

Pontosan. A horvátok kifejezetten bírják a magyarokat, mióta a délszláv háborúban melletük álltunk.

\"If the Tiger does not stop fighting the Elephant, the Elephant will die of exhaustion\" Ho Chi Minh

desigo
Én 2004-ben voltam VIRen nyaralni.
Semmi olyat nem tapasztaltam,hogy csúnyán néztek volna ránk a horvátok.!
Sõt! A szomszéd házban lévõ horvát család szó nélkül jött segíteni amikor látta,hogy gondunk van.
Akár Zadar és környékén!Mindenfelé mosolygós közvetlen emberekkel találkoztam.

Akiknek lebontották a nyaralóikat nagyrésze vállalkozó.
Annyiran nem sajnálom õket.
Majd építkeznek máshol...
Persze, hogy nem! De ha 50.000 példányban elküldöd emailben, az alkalmas egy jó kis lázongásra...

Ja és én semilyen negatív megnyilvánulást nem tapasztaltam a magyarok iránt Horvátországban, pedig már 8 éve minden nyáron oda járok. A legjobb helyek szerintem Split és Dubrovnik, csak hogy visszatérjünk az eredeti témához.

Én mondjuk úgy tudom hogy nem csak a magyaroknak, hanem mindenkinek ledózerolták a házát. Mindenkinek, tehát németeknek, magyraoknak és horvátoknak egyaránt. És szerintem ez így helyes. Azért van itthon úgy ledöbbenve mindenki ettõl, mert nálunk 10 éven át ment volna a szarakodás a bontási határozatttal meg ilyen papír, olyan papír stb. És azért fasisztának bélyegezni egy kormányt mert betartanak egy érvényben lévõ törvényt...

Arról nenm beszélve, hogy csak a magyar olyan lusta, hogy 5 méterre építkezik a tengertõl, mert utál legyalogolni a partig... :]

De még mindig nem értem, hogy nekem mi közöm ezekhez. Én is megkaptam a mailt, válaszoltam is rá egy egészségeset.

Bontsák is le mindet lefelé ami rossz. Nálunk is az összes szabályt be kéne tartatni, nem pedig elnézni fölötte.
Tanulhatnának belõle a környezõ országok intézményei..

ki mázs snecie4 hát a bejá 43

Bár az tény, hogy a horvátok házait is lekellett volna dozerolni, de nem ismerem a hátterét ennek, hogy ki hova építkezett.

Ha valaki szar helyre, tudva problémás körülmények közt építkezett, az nem mentség, nem lehet kifogás és magyarázkodási alap, hogy "de hát ha az enyémet lerombolják, az övét miért nem". Ez egyszerûen csak a "dögöljön a szomszéd tehene" effektus.

Akkor kellett volna gondolkodni, amikor az építésbe belevágtak úgy, hogy nem volt meg a környék rendezési terve.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

magus
jo de nem az a megoldas hogy utolag odamennek es ledozerolnak mindent, mondvan bocs, de ugy dontottunk ez ide nem kell. ez szimplan barbar. amugy is dontsek el, hogy mit akarnak, gyors bevetelt a turistakbol, rovidtavu gazdagodas, vagy megorzik a termeszeti ertekeket, de akkor nem jon turista, mert nincs mibol kijavitani a hazakat amiket ugye szarra lottek jo civilizalt nep modjara. Balatonra azonkivul h lemegyek dogleni haverokkal (gyakorlatilag tokmindegy hova) csaladdal sosem voltam mert irrital a nemet nyelv.

I.C.ram
Nekem kicsit elegem van már abból, hogy a sok majom teleépíti a természet még érintetlen területeit. Már nem lehet sehova menni anélkül, hogy atlétás, sportpapucsos családapák a gyereikeikkel, sörhasú asszonyaikkal el ne lepjék ezeket a helyeket, és utánuk jönnek a büfék, stb.

Ugyanilyen akciót kezdeményeznék a Balaton körül is.

Bár az tény, hogy a horvátok házait is lekellett volna dozerolni, de nem ismerem a hátterét ennek, hogy ki hova építkezett.
magus
anelkul hogy szelsobboldali eszmeket hirdetne valaki nyilvanvaloan tudataban van hogy minda horvatok a romanok a szlovavok es a tobbi nep (pf) mind szolganep volt alattunk, meg jo hogy utalnak minket.

1. tipikus magyar
2. miert?
3. ez nem magyarazat arra hogy a tobbit nem romboltak le
5. a kozepkorban elfogadhato lett volna az a hozzaallas, hogy ha valamit elbasztak akkor mennek es kiatkozzak meg lerohanjak es visszaveszik, ember, ez a 21. szazad, ha barbarnak erzik magukat jojjenek vissza foldmuvesnke, ha meg nem, akkor viselkedjenek europai modjara.
6. magyarok vagyunk

abba hogy mi az ovek es mi amienk meg ne menjunk bele mert csunya vita lenne belole

Pont ilyen CC-zett levelek mentek annak idején a Bonsai Kittenrõl és az afgán nõk helyzetérõl. Ezzel nem offozni akarok, csak atttól, hogy valaki sok helyre küldi el a nyûgét, attól az még nem oldódik meg. Én is szétküldhetném (spam!) hogy fáj a fejem, de attól nem enyhülne. (Oops, ez egy cseppet szélsõséges volt...)
Az elõttem szólóhoz csatlakozva, az én szívem sem vérzik azokért a "szegény póruljártakon", akik "kemény munkából" (omlik a plafon!) nyaralót építtettek / vettek a horvátoknál. Ez nem irigység, hanem realitás, itthon panaszkodik mindegyik, hogy sok az adó, külföldön meg épül a vityillója...

ui.: jól kitolsz a horvátokkal, ha nem mész hozzájuk nyaralni. Ott úgyis minden második tag magyar, nyáron többen vannak lent, mint a Balcsinál...

Nem flame-t akarok kelteni, csak leírtam, hogy kicsit elegem van az ilyen íméles lázításokból.

Tinman
Csak röhögni tudok.

1. Jajjj, de sajnálom szegény pénzeseket akiknek lerombolták az apartamanjaikat.
2. A Horvátokat max. tisztelni lehet.
3. Az áramszolgáltató ott is a saját zsebeit tömködi... szarik bele, hogy a balfasz magyar rossz helyre epült.
4. "Csak és kizárólag magyar házak, apartman-tömbök
omlottak a hétvégén." Volt ott német is...
5. "Hiába jelentett ez nekik mérhetetlenül sok bevételt, megélhetést, jövõt, tüske voltunk a büszke, önérzetes horvát szemekben."
Ja... egy kis ideig bevétel, aztán hazánkfia kiadta volna jó pénzért másik hazánk fiának "baráti áron" 1.5x annyiért, mint amúgy <#banplz>
6. "akar valaki ezek után közös EB-t velük,"
Ahhoz kissé szarul állunk, õk meg qrva jól. Jah, nem kellett volna apám "kaszát" is privatizálni.

Miért?
1. Nem árverezik el az országukat, mint mi balfasz magyarok.
2. Közvéleménykutatások eredményei szerint szarnak az EU-ra és baromira ellenzik.
3. Foggal-körömmel ragaszkodnak ahhoz, ami az övüké.
4. Aholt tudjáj óvják a környezetüket.

Igen. Bizonyára kismilló olyan apartman akad, mely 70 méteren belûl van a tengertõl, de ott kérem nagy átlagban minden papír rendben van.

Ez az egész ügy csak nekünk magyaroknak furcsa, akikbe minden jöttment beletörölheti a lábát.
Ha nem lennének a magyar hatóságok olyan puhapöcsûek, mint amilyenek a Balaton környékén is rendet tehetnének.
Nyílvánosan végeztetném ki azt a hazánkfiát aki a kibaszott BMW-jét a balatonba mosta egy búvárszívattyú segítségével.
"Ezek vagyunk mi." Egy ideje szégyenlem, hogy magyar vagyok.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Hja kérem, hozzászoktak ahhoz a kuplerájhoz, ami Magyarországon az építésügyben van: vagyis mindenki össze-vissza építhet, aztán majd megbüntetik, kipengeti a lóvét és minden el van intézve. Most viszont azt kapták, amit megérdemeltek a nem jogszerû építkezésük miatt, hirtelen mindenki hibás lesz, csak õk nem.
Le se tagadhatná a magyarságát.

U.i.: Külön szánalmas, hogy a saját felelõtlenségének palástolására holmi nacionalista kérdést csinált az ügybõl.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

DannyL
Sziasztok!

CC-zve kaptam ma egy levelet és ledöbbentem rajta. És leginkább nem is a horvátokon hanem magunkon. Ha van egy kis idõtök olvassátok el, érdemes.

Íme:

"A Barbárok diadala avagy 21.századi fasizmus Horvátországban
Vir sziget – 2006. május

Leszögezném elõre, bármennyire is tûnik majd túlzónak, írásom csak
tényeken alapszik, bár érzelmi feldúltságunk sem tagadható, mint
ahogy érintettségünkbõl fakadó elfogultságunk sem.

A szemünket azonban hiába homályosította volna el a végtelen
igazságtalanságtól és tehetetlenségtõl érzett kétségbeesés, a düh
vörös felhõje, amit láttunk, azt történt, és nem más.

Jómagam – minõ paradoxon- negyedrészt horvát származású vagyok,
szegény Nagyim, kinek ezt köszönhetem, múlt hét pénteken ünnepelte
80.-dik születésnapját, aznap, amikor apartmanjaink körül felvonultak a
buldózerek.

Próbálom úgy szerkeszteni mindezt, hogy azok is értsék, akik nem
ismernek engem, nem tudtak ottani érdekeltségünkrõl, vagy egyáltalán
nem is követték a "média" híreit az elmúlt napokban.

2006 május 20-án szombat(!) este 8 órakor, amikor egész
Magyarország önfeledten a Megasztáron izgult, a hatóságok
lerombolták sokadik áldozatukat, a Magyarok által építtetett Barakuda
apartman együttest, 50 magyar család közös ingatlanát. Összesen
hozzávetõlegesen 500 magyar családdal tették ezt 5 nap leforgása
alatt.

Igen, szombat este, mert nyilvánvalóan ki a volt adva az általam most
már csak fasisztának értelmezett kormány és elsõsorban a horvátok
által is ultra-nacionalistának tartott környezetvédelmi miniszter
részérõl, hogy az elsõ körben kijelölt apartman tömböket
mindenkörülmények között le kell dönteni, mielõtt bármilyen
radikálisabb diplomáciai lépés jönne magyar részrõl.

De a kádári külpolitikát képviselõ magyar külügyben nem kellett
csalódnia a horvát félnek, hiszen pont oly erõtlen lépéseket tett, mint
amilyeneket az országon kívül élõ magyarok esetében is szokott. Volt
szerencsénk többször is találkozni a nevetséges állását remegve féltõ
szánalmas magyar konzullal, Dunai úrral, aki azzal a diplomáciai sikerrel
vígasztalt minket a bontás idõpontjának kihirdetésekor, hogy intézett
nekünk plusz pár órát a pakolásra és menekülésre, ne vacakoljunk
beszélgetéssel, használjuk ki, fussunk.

Ma, hétfõn reggel állítólag leállt a bontás, de a minimál terv összejött
nekik, jól dolgoztak. Ne legyen senkinek kétsége, gyakorlatilag csak
magyar érdekeltséget pusztítottak!!! A szemünk láttára estek neki a
hivalkodó (mert szebb és befejezettebb) magyar házaknak, érintetlenül
hagyva a közöttük lévõ vakolatlan, évek óta félig kész, egymás
nyakára
épült, mindenfajta építési szabályt kikerült, de horvát ingatlanokat.

Aki látta, tudja, aki nem képzeljen egy kopár, nem túl izgalmas parti
szakaszt, itt teremtettek a magyarok egyfajta oázisokat, legalább is a
mi épületegyüttesünket elfogultság nélkül nevezhettük annak.
Több-tízmilló forintért be lett ültetve örökzöldekkel, pálmákkal,
gyönyörû virágokkal, mindez egy pusztaság helyén, s lám
környezetvédelmi szempontból vétkesnek bizonyult…

Jogerõs építési engedély: valóban, ilyet Vir szigetén SENKINEK nem
adtak, 10.000 ház épült fel e nélkül a szigeten, ami azt jelenti, hogy a
háború óta épült összes vir-i ingatlan engedély nélkül épült!!! Miért?
Mert a szigetnek azóta nem készült el a rendezési terve, anélkül pedig
logikusan nincs mihez igazítani a végleges engedélyeket.
Az igazság azonban árnyaltabb, hiszen a helyi önkormányzat tudtával
épült szinte minden, még ha voltak is kivételek. A mi esetünkben ez azt
jelentette, hogy kb. 20 dokumentált alkalommal jöttek ki ellenõrizni az
építkezést a helyi hatóságok, és mindig mindent rendben találtak. A
helyi áramszolgáltató gond nélkül kötötte be a komplexumot az
elektromos hálózatba potom 20 millió forintért, csak nem teszi, ha nem
lehet.
Minden érintett, aki egyébiránt szabályszerûen folytatta építkezését,
és
azt lezárta 2004 szeptembere elõtt, az joggal számíthatott arra, hogy
a
rendezési terv elkészültekor vagy utólagosan megkapja engedélyét,
vagy fennmaradási engedélyt kap.

Miután a magyar köztudatban ez teljesen homályos, tisztáznám: 2004
szeptemberéig a szabályozás 21 méteres távolságot írt elõ a
tengerparttól! Ezzel szemben tényleg volt olyan, aki 6 méterre épített,
vagy az elõírt 30% helyett 90(!)%-ot épített be, tény, hogy Viren
félelmetesen kaotikus építkezések folytak bõ 10 évig.

Ezek az állapotok azonban úgy maradtak, hiszen a rombolókat nem
ezek ellen küldték. Csak és kizárólag magyar házak, apartman-tömbök
omlottak a hétvégén.

A horvátoknak már az is vérlázító volt, hogy a helyi köztudat magyarok
utcájának hívta azt az utcát, ahol szinte csak magyarok építkeztek.
Mondanom sem kell, ezt is lerohanták.

Nem akarom bántani az egész horvát népet, nem lenne tisztességes.
Még ha tudom is, hogy félelmetes büszkeségük könnyen átmegy
heveny nacionalizmusba, ezt egy átlagos utazó is érezheti, ha nyitott
szemmel nyaralgat. Alapvetõen annyira azért sosem szerettek minket,
ez gyakran kiderült gesztusaikból. Az, hogy gazdaságuk hol tartana a
több százezres magyar turista halmaz által otthagyott Euro százmilliók
nélkül, nemigen zavarja meg idõnként gõgös nyugalmukat. Az, hogy õk
voltak talán az egyetlen barátinak tartott szomszédunk, már nem
számít.

Nemigen tudtam ezekre hivatkozni a kiküldött seregnyi rendõr
szemébe
nézve. Már aki állta egyáltalán e tekintetünket. Bár ne láttam volna a
kaján mosolyt az arcokon, ne láttam volna, ahogy a rombolás
kirendelt "mûvezetõi" anektodáznak szenvedésünkön, ahogy a náci
idõket idézõ rohamrendõrök poénkodnak a kisírt szemmel csomagoló
nõk, értetlenül nézelõdõ gyermekeik elõtt.
Horvátország visszasüllyedt a sötét középkorba. Amit tettek,
elképzelhetetlen volt, európai szemlélettel felfoghatatlan bûntény azok
ellen, akikhez 15 éve menekültek a szerbek elõl, akiktõl fegyvert,
támogatást, elismerést kaptak.

Van azonban egy gyalázatosabb ország még náluk is. A miénk. Az egy
dolog, hogy van egy gyenge és szánalmas külügyminisztériumunk,
erõtlen, sunnyogó politikusaink, akik képtelenek annyit mondani a
nálunk feleakkora országnak, hogy márpedig de! Számtalan eszköz lett
volna még a kormány kezében, hogy kicsikarja az azonnali
felfüggesztést, de képtelen volt, nehogy megbántsuk õket. Ennyit ér a
magyar belügyminiszter meg a külügyi államtitkár, nem igazán
vigasztal, hogy nem én szavaztam meg õket.
De van nekünk közvéleményünk is. A Magyarok! Mi a véleményük? "
Megérdemelte a sok mocsok újgazdag, végre jól megjárták! Elvenni
tõlük mindent itthon is……" " engedély nélkül, idióták,
megérdemlik…."

Ez vagyunk mi, Magyarok, akinek illúziói lettek volna eddig. A magyar
média már meg sem jelent a legszebb épületek pusztulásakor. Hiába
voltunk ott még harmincan-negyvenen, már nem volt kinek
demonstrálni. Szívem szerint neki rontottam volna a pakolásunkat
szemlélõ 30 rendõrnek, de egy már egy vacak kamera se látta volna,
ahogy feltehetõen megvernek és elvisznek. Mi, magyarok, megint alul
maradtunk saját magunkkal szemben.

Szerettem a horvátok országát, mert szép volt, bejártam szinte minden
zugát, felsorolni is hosszú lenne hány helyen jártam ott, mennyit
méltattam szépségét másoknak. Más is volt így vele, elragadta
Dalmácia hangulata. Néhányan úgy gondoltuk, szeretnénk második
otthonunknak tekinteni, szomszédaink azonban úgy gondolták, mi csak
ne tekintsük annak.
Elejtett mondatok, megjegyzések bizonyítják, rossz szemmel nézték
befektetéseinket, telepedésünket. Hiába jelentett ez nekik
mérhetetlenül sok bevételt, megélhetést, jövõt, tüske voltunk a
büszke,
önérzetes horvát szemekben.

Eddig 500 magyart küldtek haza megalázva, szemébe köpve.
Hozzávetõlegesen 5-10 milliárdnyi vagyont döngöltek a földbe 5 nap
leforgása alatt, 4-5 évnyi munkát semmisítettek meg, csak azért, mert
nem felelt meg a horvát népnemzeti érdekeknek.

Ezek a tények, nem pusztán elkeseredésem kirohanásai.

Valószínû, sokatok készül oda nyaralni. Ha van bennetek gerincesség,
csak töredéke annyi tartás, mint õ bennük, nem teszitek. Mi lenne
nagyobb öröm látniuk: nézd a barom magyart, kiebrudaltunk mennyit, a
többi mégis jön, költi a pénzét, élvezi a napfényt, a tengert, mit
érdeklik
ezek egymást…
Nem azért kérem, mert engem, bennünket, ötszáz Magyart
megaláztak.
Azért mert benneteket is meg fognak, csak nem lesz ilyen nyilvánvaló.
Minden erõltetett mosolyuk mögött ott fog bujkálni a szánalom, hiszen
õk sokkal inkább fognak emlékezni erre a rombolásra, mint mi. Amikor
belépsz a határon, amikor fizetsz az autópályán, amikor megérkezel a
szállásodra, amikor pincért hívsz, mindig ott lesz a fejükben, itt a
magyar, akivel bármit meglehet csinálni.
És tulajdonképpen igazuk lesz.

NE menjetek oda, ne igazoljátok tetteiket, ne tegyétek ezt magatokkal
szemben!
Azt hiszem, van még szép hely a világon bõven! Jómagam
értelemszerûen soha nem teszem be többet a lábam abba az
országba, sõt a létezését sem fogom igazán elismerni…
Akar valaki ezek után közös EB-t velük, vagy úgy gondoljuk ilyen
balkáni agresszió belefér majd az úniós elképzelésekbe…? Nektek kell
tudnotok, meg a lelkiismereteteknek.

Egyébként hétvégén Pozsonyban letartóztattak 2 magyar tanárt, mert
idegenvezetést tartottak saját diákjaiknak. Az ottani konzul azt
nyilatkozta, ezzel a részével nem tud mit kezdeni, mert van ilyen
szlovák törvény…

Mi van velünk, kérdezlek benneteket, mi történik velünk már megint???
Ha csak egy kevéskét is sikerült érzékeltetnem abból a fájdalomból,
ami
miatt napok óta remegve, szívdobogással ébredek sokadmagammal
együtt, már megérte ezeket leírnom.

Köszönöm, ha egyáltalán elolvastátok idáig, és elnézést kérek a
túlcsorduló érzelmekért.
Az élet megy tovább, de az út talán korrigálható, vagy nem?

Túrmezei Tamás"

Mellékesen jegyzem meg, hogy Horvátországba készültünk párommal nyaralni, de erõs kétségeim ébredtek az úttal kapcsolatban. Az én pofámba ne röhögjön senki.

Üdv!