Robot építés, tervezés
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ezt lerajzoltam kézzel ( rá kellett jönnöm nem vagyok egy profi rajzoló .. 😊))))
A láb szétnyílását egy bowden húzása csinálná ( na hogy leírtam ) úgy hogy nem kell a húzáshoz külön motor ( mivel az ez oldalmozgással van összekötve.
Ha sikerül csinálok fényképet / szkennelek.
Olalazásról még mindíg nincs szó sajnos.. A másik hátránya ennek a formának, hogy nem a láb fordulásával haladna elõre, hogy egy lábhoz legalább akkora szélességû hely kell, mint amekkorát mozogni képes egy lépéssel.. Persze mivel lehetnek eltoltan a lábak ( egymás fölött / alatt eltoltan ) a két oldali 2-1 1-2 hajtás miatt, talán kicsit jobban elhelyezhetõk majd a testen.
*hihi ** *
Nem lehetne 1 szervomotorra kötni a lábak mozgását, a másikkal tudna kanyarodni?
2 szervó motor nem lesz elég a teljes mozgáshoz! Egyik motor a 2-1 et hajtana, a másik 1-2 õt, de ezzel még nem tud oldalazni.. oldalazáshoz kéne a harmadik motor, azzal szinkronban sorba lehetne mindkét oldalon a lábakat meghajtani.
Kanyarodás egyszerû, csak az elsõ, második motort kell elõre / hátra hajtatni. ( mint a tankoknál a lánctalpakat, csak kérdés a lábai mennyire maradnak stabilak )
*hihi ** *
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Akkor már miért ne lehetne gyorsabb?
Elõször lehet h csak a láb körbeforgatása lesz 😊 Kicsit idiótán néz majd ki 😊
A lábakat viszont mindenképpen a lehetõ legrugalmasabbra kéne csinálni ( külön rugó?? ) így mûködhetne az hogy alapban minden láb nyugalmi helyzetben van, majd az egyik elõrébb fordul, ami így rugalmasan húzódik, de az egész szerkezet még nem moccant arrébb. Azután a másik oldlon is fordula köv. láb, az is húz kicsit, a kettõ feszítése már mozdítana a szerkezeten. Sít...
Lassan indulhat egy szavazás hogy mi legyen a neve 😄DDDD
*hihi ** *
(megjegyzem szar lehet neki 😊
pl van egy sivatagi pók, amelyik úgy közlekedik gyorsan, hogy behúzza a lábait, oldalra fordul és szépen legurul a buckáról és még sorolhatnám...
A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.
vagyis egyszerre "léphetne" a bal 1-3 és a jobb 2, illetve a jobb 1-3 és a bal 2
így is dõlöngélne, de valszeg haladna
Riszpekk
Nah, a "nem bogaras, de egyszerû"-nél valami ilyenre gondoltam
Nem, én mindenképpen lábakat szeretnék, csak még nem világos hogy lehet megoldani a meghajtásukat 😞
*hihi ** *
Rögtön kezdésnek egy 6 lábas megoldás, fõleg ha ki is akarja használni a lehetõségeket pl. elõre-hátra mozgás mellett oldalmozgás, emelkedõk stb. elég húzós és frusztráló lehet.
El kell dönteni hogy mi a cél és ahhoz építeni a robotot, nagyjából sík terepre nem kellenek lábak oda elég a kerék és a lánctalp is.
Más.
Sokan tervezésnél az élõvilágot veszik mintának (rovarok, négylábúak stb.) ami nem rossz, de ne felejtsük el hogy a természetben pl. nincs kerék, az tisztán emberi találmány és adott körülmények között sokkal gazdaságosabb és célszerûbb lehet. És az, hogy az állatok többsége lábakat használva közlekedik az nem feltétlen jelenti azt hogy ennél az evolúció késõbbi koraiban nem fog a természet valami újabb és jobb megoldással meglepni minket.
És mozgás közben is tud lõni.
...nem mintha ez szempont lenne

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Bocsesz, tegnap semmit nem tudtam rajzolni, egész este nem volt áram (mire hazaértemtõl mikor lefeküdtemig) ma megpróbálok összedobni valamit.
lekvár az ajtóra és várni míg lecsúszik😊
Elõször kerekekkel télleg jobb/olcsóbb lenne..
Persze attól függ mi a cél, szerintem az Electrolux Trilobyte-ját kéne leelõzni késõbb meg az ASIMOt.
A legfrissebb hírek a témában itt találhatók: robots.net
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
My Life for Freedom!

darkboy, kanál meg a többi faszláma kinyalhatja a seggem!
#11: Lábak meghajtásánál én is ilyenre spekulálok, de mechanikailag nem tudom h kéne kivitelezni a lépegetést. Ötletedet le tudnád vhogy rajzolni?
Egyensúly elsõre csak annyi lenne, hogy a súlypontja tök alacsonyan lenne, a lábak meg szélesen terülnének el, így kisebb gondot kell rá fordítani.
Kisebb koromban legóból csináltam már 3 DOF os robotkart, de azt csak kapcsolókkal lehetett vezérleni, önállóságról meg szó se volt...
*hihi ** *
itt van link

legegyszerûbb a vezérlést mikrovezérlõvel megoldani (assembly nyelven kell felprogramozni)
van hozzá könyv
PIC Mikrovezérlõk Alkalmazástechnikája
ezután beszerezhetsz motort, szenzorokat, amiket a mikrovezérlõ fog mûködtetni
és ha ez müködik, és még érdekel a téma, akkor olvass el pár robotikával kapcsolatos könyvet/egyetemi jegyzetet is
Egyik motor-bal elsõ láb-jobb középsõ láb-bal hátsó láb
Másik motor-jobb elsõ láb-bal középsõ láb-jobb hátsó láb
A lábak leírhatnak körmozgást, kicsit idétlen lesz a robi, de minden kezdet nehéz...
Mit kell ennek a robinak tudnia? Mert ha csak a húgod ijesztgetésére való, akkor könnyû dolgod van :-)

:: www.airsoft-eger.hu :: www.warfighter.hu ::
A vezérlési oldalon pedig egy olyan szoftver és hardver, ami képes ennyi analóg/digitális jelet lekezelni. Ja és akkor ott van az egyensúly, amihez pedig giroszkópok kellenek. Nem tudom mennyire vagy otthon a vezérléstechnikában/automatizálásban, de én elsõre egy négykerekû távirányítós valami építenék. Esteleg egy több csuklóból álló kart, csak úgy esettanulmányként 😊
:: www.airsoft-eger.hu :: www.warfighter.hu ::
ha ezt minden gond nélkül megérted, és házilag el tudod készíteni, akkor nem lehet gond...
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

http://druglord.buzz.hu/ ;)
Elsõ probléma, hogy 2 motorral hogy tudok meghajtani 6 lábat, hogy egyensúlyi helyzetébõl ne billenjen ki lépés közben...
*hihi ** *