Véradás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Most is úgy mentem oda, hogy inkább bal karomból kérem, de aztán csak jobbos ágyak voltak szabadon... Majd legközelebb megpróbálok várni😊
/*WTF?!*/
Hogy melyik karodból érdemes (hol találnak jó vénát, neked melyik kevésbé zavaró) - érdemesebb a kevésbé használt/ügyetlenebb karból adni, mert egy jó fél napos kiesést jelent 😊 (bár én bicikliztem már véradás után - jól be is vérzett a fél alkarom)
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
/*WTF?!*/
A típusú vérben van A antigén
B típusú vérben van B antigén
AB típusú vérben van A és B antigén
0 típusú vérben nincs ilyen antigén
Emellett az Rh+ típusú vérben van RhD antigén, az Rh- -ban nincs.
Ez alapján az antigének kimutatásával könnyen azonosítható a vércsoport.
Az Rh hasonlóképpen öröklõdik az AB0-hoz, csak egyszerûbb, mert csak egy antigén van - az lehet Rh-, aki mindkét szülõtõl Rh- összetevõt kapott - ott is az Rh+ (az antigén jelenléte) a domináns.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A vércsoportokról nagyon egyszerûen: mindenki 2 összetevõt örököl a szüleitõl, és ebbõl áll össze. A "betûs" összetevõk dominánsak, tehát elnyomják a recesszív, nullás összetevõt.
Tehát ha valakinek "A" a vércsoportja, az (sorrendet nem figyelve) kétféle módon lehet, vagy "A" és "A", vagy "A" és "0" az, amit a szüleitõl kap (a betû elnyomja a nullát). Hasonlóképpen van a B csoport, továbbá AB csak akkor lesz, ha A és B, nulla pedig csak akkor, ha 0 és 0 az öröklött "betû"
Tegyük fel, hogy a szülõk mindketten A vércsoportúak, (A0 összetevõvel), akkor a gyermekei 25%-ban 0 (00), 75%-ban pedig A vércsoportúak lesznek (A0, 0A, és AA lehetõségekkel). Összefoglalva: igen, lehetsz úgy nullás, hogy egyik szülõd sem az, de egyikük sem AB.
Lenne egy kérdésem ezzel kapcsolatban: ezek a gyorstesztek mennyire megbízhatóak? Elvileg egyik szülõm sem 0-s, nekem meg azt állapítottak meg, lehet ez?😊 (Sajnos biológiából ritka mûveletlen vagyok, középiskolámban eléggé el volt hanyagolva a tárgy, s Wikit felcsapva sem lettem sokkal okosabb.)
/*WTF?!*/
kiegészítés:
• Milyen gyakran jöhet?
két plazmaadás között legalább két napnak kell eltelnie
plazmaadás után legkorábban két nap múlva jelentkezhet véradásra
véradás után azonban csak egy hónap elteltével lehet plazmát adni
- gondolom hasonló korlátok vannak minden plazmás állomáson
Viszont teljes véradás elõtt vörös vérlemezke számot mérnek...
Egy ilyet találtam:
"Egy alkalommal maximum 800 ml plazma levétele történik, amit a szervezet 72 órán belül pótolni képes.
Nemzetközi tapasztalatok, valamint az európai és hazai elõírások szerint egy donor évente maximum 25 liter plazmát adhat.
Két donáció között minimum 10 napnak kell eltelnie. A plazmaferezis mellett a teljes véradásnak sincs akadálya, de ebben az esetben hosszabb idõnek kell eltelnie." - de nem írja, hogy mennyinek.
A 25 liter az kb. 31 alkalom, ha mindig 800ml-t vesznek le, az 10 napjával számolva gyakorlatilag kitöltené az évet (hétvégék, stb.).
lehet teljes véradást adni plazmaferezis közben?
kedden lesz eredmény a vérképemrõl hogy adhatok-e vérplazmát (de valószínüleg adhatok, tavaly volt vérvételem orvosi vizsgálat végett és semmi gond nem volt vele), akkor eljárnék bõ 10 naponta plazmát adni, nomeg vért is, hogy meglegyen az éves max (csak ne üssék nagyon egymást idõben tudjak regenerálódni)
Egy csápokkal kapaszkodó fénygömblélek. Három részből álló, ötdimenziós.
Budapest, 2010. október 26. – A vérkészletek csökkenése és az elõttünk álló hosszú hétvége miatt fontos, hogy a héten minél többen jelenjenek meg az országban szervezett véradásokon. A Magyar Vöröskereszt minden egészséges véradóra számít!
A biztonságos és folyamatos vérellátás érdekében – az elõttünk álló hosszú hétvégére való tekintettel – a Magyar Vöröskereszt arra kéri a lakosságot, hogy minél többen jelenjenek meg a következõ napokban szervezett lakóhelyi, munkahelyi, iskolai véradásokon. A fõvárosban október 28-án, csütörtökön a Magyar Vöröskereszt Székházában (1051. Budapest, Arany János utca 31.) 11 és 18 óra között várjuk a véradókat. Aki egészséges és szeretne segíteni a: http://veradas.hu/Table/Megyei-v%C3%A9rad%C3%A1sok/ honlapon találhat további vidéki, illetve budapesti nyilvános helyszínt, vagy érdeklõdhet a helyi transzfúziós osztályokon és Vérellátó Szolgálatnál.
A véradásra hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ kártyáját!
Nem jó vicc.
1cl/1liter pálesz
Retro véradás 2010
Helyszín: Városmajori Szabadtéri Színpad és azt körülölelõ Park
(1122 Budapest, Városmajor)
Idõpont: 2010. szeptember 4. szombat, 10.00-18.00-ig
Véradók RETRO menüje:
- 1 pár virsli mustárral
- péksütemény
- ½ l sör
- „desszert” - meglepetések
Tervezett programok:
- délelõtt: Pintácsi Viki interaktív gyerekmûsora, vendégként fellép Viktor Óvóbácsi
- délután: Dr. Rock, Caramel, Fekete Dávid, Passzió)
- fellépõ humoristák - a Dumaszínház mûvészei (Lóránt Barnabás „Trabarna”, Szupkay Viktor, Gulyás Attila „Kutya”, Fülöp Viktor)
- kvízjátékok, ajándéksorsolás
én októberben <#szomoru1>#szomoru1>
A poén az, hogy kiskoromban engem is vittek injekciózni, de hozzám ketrec, póráz és szájkosár kellett, annyira féltem a tûtõl.
Szerintem egyébként azért is jó vért adni, mert ha levesznek belõled 4,5 dl vért kicsit olyan érzésed van, mintha megittál volna 3-4 üveg sört éhgyomorra 😊
Szóval nekem bejön 😄DDD
SG HETI KVÍZ 1. SZEZON: BRONZÉREM :P SCHUMI A LEGNAGYOBB!!!! FORZA FERRARI!!!
am asszem eddig ötször adtam vért, bár a legutóbbin nem voltam itthon sajna :S
"a takarítón? az ?rület határát súrolja, aztán a légifolyosót mossa föl"
A nõvérke úgy nézett rám, mint a haldoklóra... 😊😊😊
második lesz de a tû az mostis tû marad jájj
A csoki segít feldobni a vércukrot, ezáltal újratermelni az elveszített mennyiséget. A tû tényleg durva, de gondolj bele, meddig kellene ott feküdnöd egy vékonyabb tûvel. 😊
Gyorsan megvolt, nem is szédültem, végig tök jól éreztem magam. Bár az elején a tû mérete kicsit meglepett. 😄
Kaptunk csokit is. 😄
SG HETI KVÍZ 1. SZEZON: BRONZÉREM :P SCHUMI A LEGNAGYOBB!!!! FORZA FERRARI!!!
Én is paráztam az elsõnél, de még a harmadiknál is.
A lényeg: Hallgass a nõvérkére: elõtte egyél-igyál (ásványvíz, csoki - hadd menjen a vércukor), utána pihenj még az ágyon egy pár percet.
Csak a szúrás kellemetlen, a többit nem érzed.
Sajnos emiatt lemaradok 3 óráról a iskolában, ami miatt nagyon szomorú vagyok, de az kárpótol, hogy megmenthetek akár 3 életet. <#rolleyes>#rolleyes> <#eljen>#eljen>
<#vigyor>#vigyor>
\"Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni - ezt jól vésd az eszedbe.\" Nem a képességeink mutatják meg, kik vagyunk. Hanem a döntéseink.
\"Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni - ezt jól vésd az eszedbe.\" Nem a képességeink mutatják meg, kik vagyunk. Hanem a döntéseink.
Azért az edzést nem árt egy-két napra szüneteltetni véradás után.
Aktívan sportolok, nyáron lesz egy nagy megmérettetésem, fontos hogy tökéletes formában legyek. Kérdésem, visszavethet e a felkészülésben, ha lecsapolnak. Ha igen, mennyi idõ alatt regenerálódhatok.
Másik kérdésem, tudja e valaki, hogy Miskolcon vagy Kazincbarcikán hol lehet vért adni.
Utolsó, ha nem probléma, a véradás javítja valamennyire a vérképet? Tudtommal nincs bajom vele, azonban szeretnék minnél egészségesebb lenni😊<#kacsint>#kacsint>
Ezzel együtt sem próbállak lebeszélni a véradásról, nagyon szép emberi cselekedet.