Gazdasági világválság

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ez az egész katyvasz a liberális gazdaságpolitika eredménye, az államnak kellett volna szabályoznia a hitelkihelyezést. A hitelezõ cégek csak abban érdekeltek hogy valami balekra rásózzák a terméket, aztán ha másnem akkor árverezésbõl ugyis visszajön a lóvé. Eddig minden gazdasági válság a rossz szabályozásra vezethetõ vissza. Sajnos a gazdaságtudomány még gyerekcipõben jár, sokan még azt hiszik hogy a föld lapos, és a szabad piac minden problémáját megoldja regularizáció nélkül is.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztõ is.\"

Üdv újra itt/otthon Remark !
Errôl a betöltött szereprôl a nünbergi per jut eszembe. Ugyan azok, akik a "cirkuszt" megcsinálták, rendeztek egy kirakat pert és folytatták a tevékenységüket máshol tovább a világban. Logikusan nézve, ha a felháborodás nagy lesz, most is kell majd vessenek valami cafatot a tömegnek... vajon kik lesznek ezek ez alkalommal is ?

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

Te is,megtetted ami tõled telik trollkodtál, anyáztál egy kicsit és végre levezetted valakin a dühödet.Ennyi.
Bucser tehet róla? ha Bucsert megbüntetjük akkor helyre áll a rend? Nem.
Tartogasd a dühöd az igazi bûnösöknek.
Lentebb volt 2 kérdés arra válaszolj inkább, mi a véleményed.

A Béna.

Betöltötted a neked szánt szerepet. Ennyi.

Angliában ami köztudottan túlbürökratizált 1 papírral meg van oldva az egész csak be kell küldened a közlekedési minisztériumban.

Nemrég adtam el az autómat Hollandiában egy magánszemélynek. Bementünk ketten a postára (az ABC sarkában üzemelõ posta-pontra, mert a posták többségét bezárták mára Hollandiában), és a tulajdonlást igazoló lapot az ügyintézõnek adva azt mondtam hogy ez az autó mostantól ezé az emberé aki itt áll mellettem. 5 perc volt az ügyintézés és pár euró. Ennyi. Azt is fontos megjegyezni hogy nekünk egyetlen papírt se kellett kitölteni.

Jah és holnap megpróbálom kiagyalni hogyan lehet ékezetes betüt varázsolni a telefonomra,hogy a melóhelyrõl is be tudjak jelentkezni,mert így csak olvasni tudok.

A Béna.

Mondtam már,üzlet,csak amíg nem fájt addig senki nem sírt hanem mindenki nagyot akart szakítani<#nezze>
Most persze sírnak meg anyáznak azokra akik ebben dolgoztak.
Van egy nagyon jó barátom,aki szintén ezzel szív,szintén pénzügyben utazott és most mindenki õt anyázza...
Javaslom zárjuk le ezt és hagyjuk figyelmen kívül a trollokat...
Nekem kell egy ember aki elég jártas abban ,hogy megdöntse az elméleteimet,és beléd botlottam.
Ha téged meg tudlak gyõzni,akkor akár még kezdeni is lehet valamit itt a nagy szarságban.

Angliával meg ne gyere itt, aki nem tapasztalta annak fogalma sincs rólla<#banplz> MK62PJ már ha érted:D

A Béna.

No de vissza a témához.
Én általában tervszerûen elemzek,és gondolkodom.
Javaslom kezdjük az elején,Bucser te mint hozzáértõ és Pénzügyekben jártas személy mit gondolsz: A jelenlegi pénzrendszer hosszútávon mûködõképes?
Próbálj tárgyilagosan és tömören válaszolni,meddig életképes:10 év 20 év 100 vagy örökké?
Második a Demokrácia kérdése,Szerinted ma bármelyik országban a földön van demokrácia?

Elsõre ezt a 2 kérdéskört vesézzük ki és jussunk valamilyen megállapodásra,tudom bagatellnek tûnik de muszáj az alapokat tisztázni ha a rendszer müködését meg akarjuk érteni,ne adj isten javítani akarunk rajta.
Szükség van ezekben a kérdésekben közös megállapodásra jutnunk,mert ha az alapokat kihagyjuk akkor csak simán hülyeségnek fogjátok tartani a további mondandómat.
Ez az eljárás nagyjából olyan mint a tudományos kutatás módszertana,bár kicsit lassú de nagyban elõsegíti a vitás kérdések megoldását.

A Béna.

Bucser
Kockázatkezelõ és Kockázat menedzser voltam Magyarország egyik vezetõ lízingcégénél. Magánszemélyes és vállalati hitelkérelmeket bíráltam el napi szinten évi 100 milliárd FT értékben kb. + elemeztük a portfoliót.

Nem mentegetem magam, csak hozzátenném, hogy amíg ment a szekér addig mi voltunk a hülyék ha vissza akartuk fogni.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

No megjöttem,Saintgerman postjára nem reagálnék most,aki nem lát tovább a saját kis rózsaszín\árpádsávos világán azzal nem lehet vitatkozni.
De annyit azért megjegyeznék,hogy azok a hitelesek akik most szívnak aláírtak egy szerzõdést amirõl fogalmuk sem volt mit jelent...
Nem ismerem Bucsert nem tudom ki õ de azért mert végezte a munkáját amit a fõnöke kiosztott neki még nem feltétlenül kell agyonlõni,nem hiszem ,hogy élvezte a szerzõdéskötéseket a tudatlanokkal...

Én prototipus autókkal dolgozom,tisztában vagyok vele,hogy átkurjuk a vásárlókat és hazudunk nekik nem vagyok tõle boldog de valamibõl élnem kell. Mellesleg amikor próbálom elmagyarázni valakinek,hogy miért jár jobban egy régebbi autóval akkor hülyének néz,de 15 év autós tapasztalatát nem lehet elmagyarázni egy laikusnak 5 perc alatt,pláne úgy hogy õ még rá is van gerjedve a design-ra...
Biztos vagyok benne ha te olyan feladatot kapnál a munkahelyeden amirõl tudnád,hogy ártasz vele az ország lakóinak megcsinálnád,bár nem esne jól...

A Béna.

Bucser
Akkor most és utoljára elmondom. A lízingcég ahol én dolgoztam Euro és CHF forrással fedezte a pozícióit amelyet a német anyabankján keresztül szerzett be a váslág alatt a válság elõtt pedig piaci forrásokból.

Ha pedig nem hiszed el, hogy történt a bankok között CHF-ben történõ devizaadásvétel akkor mivel magyarázod az éveken keresztül csökkenõ CHF árfolyamot, ami milyen furcsa egybecsapott a CHF alapú hitelek volumennövekedésével is. De asszem az MNB statisztikái között is találhatsz devizavolumen indikátort.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
Azt sem tudod kinek dolgoztam, azt sem tudod mit tartalmaztak a szerzõdések amiket aláírtam, azt sem tudod hogyan történt egy szerzõdés aláírása. Vádaskodsz a levegõbe mikor SEMMIT nem tudsz a körülményekrõl csak amit bloggerjózsiktól összeszedsz. Hány ÁSZF-et és hány Banki Kölcsönfelvételi szerzõdést olvastál át? Mit tudsz a devizaalapú szerzõdések számítási metódusáról??

Jó lenne ha abbahagynád a névtelen rágalmazást végre, vagy pedig felvállalnád a neveddel.

Egyébként símán mehetsz vissza a zártosztályra.

Palinko
te gyíkokon átlátó, az olcsó Demeter féle reklám nem veri ki a szemed?
Nem volt elég érthetô amit Tamás Demeter elmondott ? Nem veszed még mindig észre, hogy semmiféle önálló gondolkodásra nem vagy képes, csak azt szájkózod, amivel kimosták az agyadat ? Korábban volt még itt 1-2 tanulógyerek, aki még csodált is érte, de úgylátszik már ôk is felébredtek, csak még te nem. Vedd már észre, amíg nem késô, hogy akiknek dolgoztál, azok mind bûnözôk, és ha a nép ráeszmél erre a gigantikus átverésre, akkor te sem leszel majd büszke arra, hogy nyilvánossá tetted az indentitásodat.

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

Bucser
Az évszázad banki csalása olyanok számára akik azt sem tudják hogyan mûködik a treasury funkció és a bulk short es bulk long pozíció felvétele és mit szükséges tenni hogy fedezett legyen a pozíció.

Amint el tudod nekem magyarázni hogyan történik az egész devizafedezete létrehozása el is hiszem, hogy tudod mirõl szól a per. Mert hogy a jogász nem tudja abban tuti biztos lehetsz.

Na most akkor én dolgoztam a banknál és vertem át a honfitársaimat, vagy te Bucser ??!
Már akkor is figyelmeztettelek, amikor még nagylóról beszéltél, mostmár behúzzátok a farkatokat, mert érzitek, hogy bíróság elôtt fotok fizetni tetteitekért !

Tamás Demeter : Az évszázad banki csalása a deviza alapú hitel

Bucser
Igazából ha megfigyeled az EU gazdasági ösztönzõrendszerét, õk 5-6 éves gazdaság fejlesztési tervekben gondolkodnak országokra/ régiókra lebontott stratégiával. Specializálnának gazdaságokat, hogy a helyi elõnyöket kihasználva eredményes fejlesztések valósulhassanak meg a magántõke és a támogatások részvételével.

Egy általános támogatási szerzõdés úgy néz ki, hogy Magántõke, helyi/központi kormányzat adja felét vagy 70%-át a beruházásnak a maradékot meg kapják az EU-tól.

MAgyarországon azt várják, hogy a magántõke fújja fel a beruházást adja bele a pénzt hitelbõl és kormánygaranciával aztán az EU meg tolja bele a lóvét, majd a lóvéból visszaosztunk a hivatalra korrupcióra. Itthon ha kivitelezõ vagy akkor minden budgetben legalább 10-15% el van különítve 100 millás érték felett helyi érdekû politikusok és hivatalnokok megkenésére, hogy minden flottul és gyorsan menjen. Agyrém. Egy autóeladási folyamat 3-4 napig tart ugy hogy át kell menni 3-4 hivatalnokon...

Angliában ami köztudottan túlbürökratizált 1 papírral meg van oldva az egész csak be kell küldened a közlekedési minisztériumban.

Munkahelyváltás kilépõpapír olyan paksamétát kaptam mintha a sittrõl engedtek volna ki és jómagaviseleti jelentést kaptam volna. Itt meg kapok egy P45-öt és ennyi, megyek másik melóhelyre. Az adómat meg intézi a cég és évente megkapom az egyenleget a havi payslip mellett. Kivéve ha egyéni vállalkozó vagyok mert akkor jelentenem kell és ha valami elszúrok (haverom csinálja) nem azonnal a bûntetéssel jönnek ki, hogy "te csaló gazember tudom, hogy titkolsz valamit", hanem megkérdik, hogy nem-e nem volt világos valami a formanyomtatványon.)

Ezért hívom Magyarországot Abszurdisztánnak és ezért valószínû, hogy soha nem fogok már hazamenni.

Bucser
Igazából nem értem, hogy kinek mi problémája van az EU-val mint szervezettel.

Túlpolitizált? igen.
Megpróbál egységes külpolitikát csinálni? IGen.

Próbál az Világ nagyhatalmaival szemben egy blokként fellépni? Igen ez a célja, mert máshogy az oroszokkal Kínaiakkal és az USA-val meg Indiával nem lehet versenyezni. Aki kimarad az lemarad. Méretgazdaságosság. Sem gyarmatpolitikában sem hadipolitikában sem gazdaságpolitikában nem tudjuk felvenni ezen országokkal a versenyt jelenleg több okból sem.

Másrészt "a földünk eladó lesz": A magyar föld tulajdonlása a Magyar állam szuverén joga. Ergó bármikor rendkívüi helyzetben rekvirálhat. Külfölditõl belfölditõl akárkitõl, csak rekvirálnia kell ha szükség hozza. Ezért cserébe fizetni is fog. Jogszerûen. Attól, hogy egy külföldi tulajdonjogot szerez egy földterület felett, az nem azt jelenti, hogy azon a földterületen a külföldi jog fog érvényesülni. Attól az még Magyarország része.

Azt pedig, hogy "éhen pont nem halnánk" ha kilépnénk az únióból, nem éppen a jólét szintje és a szüleimnek inkább nem ezt az életformát kívánom, pláne, úgy hogy apám olyan cégeknek csinál beruházásokat akik német exportra termelnek. Mert a magyar cégek általában sehova nem termelnek, csak az államkasszába meg a politikusi zsebekbe... (Közelrõl volt "szerencsém látni" hogy pl a Zsolnay porcelánmanufaktúra milyen "eredményesen" mûködött... Lehet hogy ha a valódi tulajdonosok megérik, hogy ilyen állapotban lássák a vállalkozásukat felakasztották volna magukat, mert szégyen... mintha a 80-as évek kommunizmusába mentem volna vissza...

Palinko
még a végén értelmes beszélgetés kerekedik a topicban? :O pedig azt hittem ezt már nem élem meg.
Várom a javaslataidat, jelenleg nem gondolkodom világ/ország megváltásban, mert be kell valljam, nekem ez erõn felüli volna. De ha van van valami jó javaslatod, azt szívesen olvasnám, támogatnám. Egyébként éhen pont nem halnánk ha kilépnénk az únióból, de a sok elégedetlen biztos csörgetné a láncát, hogy miért van vám az ipodon, és miért kerül ezer forintba a gázolaj, viszont ha a földünk eladó lesz, és felvásárolják (mert fel fogják, kétsége senkinek ne legyen) onnantól az éhhalál sem lesz elképzelhetetlen...

&#8222;Uram, szabadítsd meg Magyarországot ezektől a banditáktól!"

Azért megvan rá a módszer ,hogy ezt anélkül lehessen kivitelezni,hogy nagyon pofozgatnának minket.Az a baj,hogy mindenki polgárháborúban meg parasztlázadásban gondolkodik,meg EU kilépésen...
De megkérdezném mi a jobb kapni 2 pofont és életben maradni vagy pofonokat elkerülve éhen dögleni?

A Béna.

Nem arról van szó, hogy nem keresem a változás lehetõségét, de azt azért mindenkinek illik tudnia, mekkora hatást tud gyakorolni a körülötte levõ világra. Ha ez megvan akkor a célt is ahhoz kell igazítani.
Szerinted ha Orbán tényleg a lehetõ legjobbat akarná ennek az országnak, mennyi idõ alatt futna bele egy nagy pofonba?

Nem barátom,senki nem születik lánccal a lábán.
Csak elhitetik veled,hogy lánccal a lábadon születtél.
És tudod mit?
Sok embernek kényelmesebb láncon élni mint keresni a dolgok megváltoztatásának lehetõségét.
Kényelmesebb felelõsség nélkül élni.

A Béna.

Na, te vagy az én emberem!
Javaslom kezdjük itt a vitát, aztán ha nagyon trollkodnak akkor majd privát.
Kis idõt kérek,had szedjem össze a gondolataimat aztán válaszolok.

A Béna.

Pedig elõször nem a rendszert kell megváltoztatni, hanem magad. És majd talán változik a rendszer is szép lassan. Egyébként igen, lánccal a lábunkon születünk, és jelenleg nagyon úgy néz ki így is halunk meg.

Bucser
Ezt általában azok az emberek mondogatják akik mindenhez így állnak hozzá. "láncal a lábomon születtem nem léphetek én innen elõre sehova..."...

Bucser
Nem igazán értem mit akarsz elérni.

Nem tetszik a mostani rendszer? rendben. Ismered a mostani rendszert?

Ha igen, tudod pontról pontra, hogy hol vannak a hibái és buktatói?
Ismersz korábbi rendszereket amik ezeken a buktatópontokon máshogy mûködtek? Ismersz korábbi rendszert ami más kérdéseket máshogy kezelt?

El tudod dönteni hogy ezek a korábbi rendszerek, az adott pontokon különbözésen kívül, a saját morális premisszáid számára megfelelõbben mûködtek-e vagy sem? Támogatod-e bármelyik korábban létezõ rendszert?

Mit változtatnál meg a mostani rendszerben ami a korábbi rendszerekben ugyanígy voltak és az emberiség még nem volt képes a folyamatos változás útján, olyan megoldásra találni ami jobban mûködne?

Egy dolgot mondanak a demokráciára (legyen az akármilyen többség alapú vagy reprezentatív), hogy nem a legjobb rendszer, nem hibátlan, de jelenleg ez mûködik a legjobban.

Ha a fentiekre megvannak a válaszaid beszélgethetünk, ugyanis már meguntam az ezen és ezen topic társtopikjában az ingyen oktatást olyan dolgokról, amiket több évig tart megérteni, kikristályosítani magadban, hogy aztán az emberek igazán el sem gondolkodva rajta rádsüssék az agymosott bélyeget.

+ unom a parttalan vitát amik során a másik féllel elbeszélünk egymás mellet mert a másik félnek még az is nehéz, hogy az alapfogalmaknak utánanézzen. És pl ne az alapokról kelljen vitázgatni. mert ahhoz nincs kedvem, hogy a 2+2=4-et bizonygassam.

Persze, én sem gondolom, hogy egy politikus halálával bármi változna, ahogy egy kormányváltással se fog. A rendszer rossz, ez számomra is világos, de a felelõsséget nem venném teljes mértékig a nyakamba. Mindannyian ebbe születtünk bele, egy emberöltõ nagyon kevés ahhoz, hogy nagy változásokat lehessen megvalósítani. Mindenki hozzáteszi a maga kis tégláját a változáshoz, akkor már lehet valami belõle, de a történelem menete alapján sajnos azt kell látni, hogy az egyszerû embert szinte végig az orránál fogva vezették, alulról szervezve sem lehet ezt rendbe tenni. Mondjuk az is igaz, hogy ilyen lehetõség sem volt még a kezünkben mint az internet, bár ez is kétélû fegyver...

Helyesen: Magyarország Románia Görögország lesz a következõ egy tál rizsért melózó ország. Ukrajna csak azért nem mert még idõben rájött,hogy akkor cselekszik helyesen ha az Oroszok felé nyit.

A Béna.

Az,hogy Viktorka "szabadságharcol" az IMF ellen az sem a saját hülyesége.
Magyarországon le kell vinni az életszínvonalat,és a morált(igen ennél is lejjeb)
Emlékszem mikor azt mondtuk jó hogy olcsó mert a kínaiak egy tál rizsért legyártják.
A Kínaiak ma már nem nagyon dolgoznak 1 tál rizsért,viszont olcsó gyártókapacításra szükség van:D
Magyarország,Görögország,Románia,Ukrajna csak azért nem mert még idõben rájött,hogy akkor cselekszik helyesen ha az Oroszok felé nyit.
Mi roppant okosak voltunk ismét, és egy pár ezer kilométerrel arrébb lévõ állammal szervezkedünk a határunkon lévõ katonai nagyhatalom ellen.

Gratulálok.

A Béna.

Nono,azért ne ily durván:D
Amiket én kérdezek vagy állítok azért azok megállnak egy vitában.
Az más kérdés,hogy te nem vagy hajlandó vitába bonyolódni.
A korábban feltett kérdés még él feléd,volt itt pár ember aki válaszolt is érdemben.
Én ezt tartom érdemi vitának és el is ismerem ha valaki megdönti az érveimet.Ha érvekkel meg tudsz gyõzni arról,hogy nem jól gondolom akkor én azt fogom mondani:Igazad van és köszönöm,hogy elmagyaráztad.
De tõled még semmit nem olvastam a kérdéssel kapcsolatban.
Végül pedig: nem szokásom,összeesküvés elméletes oldalakat meg videókat linkelgetni.
Cáfolj meg,javíts ki,gyõzz meg arról,hogy nincs igazam (érvekkel)de míg
ezt nem teszed addig ne ítélj el.
Amit itt én elõadok és kérdezek az mind a saját gondolatom és következtetésem. Nekem ez a hobbim ha úgy tetszik, naponta több órát ülök és gondolkodom azon,hogy hogyan mûködik igazából a világ.
Egyszerû módszert alkalmazok csak és kizárólag a hatékonyságot és a fenntarthatóságot tartom szem elõtt.
For example: Elmehetsz horgászni úgy hogy egy bottal csapkodod a vizet és majd lesz valami,valószínû kemény csapkodással eltalálsz majd pár halat. Nos ez az mi nem hatékony és nem fenntartható.
Alapíthatsz halgazdaságot ,halneveldével és zsilipes leválasztással.Ez hatékony és fenntartható.

Ugyanezt az elvet ha alkalmazod a gazdasági és politikai vezetésre akkor nagyjából ki lehet találni,hogy hogyan mûködik,mert azért akik kézben tartják a bábuk zsinórjait nem egészen hülyék,és törekednek a hatékonyságra és fenntarthatóságra.

ManoNegra: Nincs bizonyítékom arról,hogy hogyan mûködik az irányítás.
De vannak bizonyos törvényszerûségek minden szervezõdési és irányítási rendszerben,a gazdaság is ilyen,mindig piramis alakú és a pénz mindig alulról megy felfelé ,van persze némi visszaosztás de az alapirány minden esetben felfelé van a jelenlegi rendszerben.
Azt sem állítottam,hogy becsületes hozzáértõ és a saját erejükbõl oda kerülõ emberek ülnek ott.
Politikusból a hozzáértõ,becsületes talán utoljára J.F.K. volt...

Viszont ez mind a mi hibánk,a dolgokat nem lehet felülrõl rendbe rakni mert felül épp ezt szeretnék,hogy így menjenek.

Amikor az emberek Viktor halálát kívánják szerinted mit gondolnak?
Ha Viktor meghal akkor eljõ a kánaán? Viktor nem ugy kel fel reggel,hogy éjszaka kitalálta,a sárgacsekkadót,Viktort felhívták és megmondták neki,hogy most akkor sárgacsekkadó...Ki hívta fel? Barosso? Õ sem az éjjel álmodta meg, õt is felhívta valaki,de azt már nem tudjuk ki volt.

A zsidózásról: nem hinném,hogy az izraeli karosszérialakatos úgy kel fel reggel,hogy azt tervezgeti milyen szép új hazája lesz neki Magyarország leigázásával.Mert az átlag zsidó nem akar senkit megölni nem akar senkit elüldözni,csak élni akar békében.Az Zsidó államot vezetõ emberek,na azok akarnak mindenféle csúnya dolgot csinálni.
Az emberek alapvetõen nem gonoszak,csak át vannak qrva a palánkon rendesen...
Minden ember egyforma,egyformán jövünk a világra,csupaszon és üres fejjel,sírva,az más más kérdés,hogy hogyan nevelnek fel,és ez a mi legnagyobb felelõsségünk,hogy mit hagyunk hátra a gyermekeinknek.
Fel kellene ébredni és gondolkodni azon,hogy hogyan lehet jobbá tenni a dolgokat.

A Béna.

És ezt Te ilyen frankón tudod hogy hogyan mûködnek a nagyságos urak ott a piramis tetején? Hmm nem semmi... Egyébként miért kellene susmorogni egy barlang mélyén? Miért nem egy tárgyalóteremben valami felhõkarcoló tetején?

Aztán most meg csodálkozunk,hogy aki felküzdötte magát a piramis tetejére az nem akar lejönni és újra kezdeni a küzdelmet az alapoktól.

Na azt nem hiszem, hogy bármelyik igazán nagyhal a saját erejébõl jutott volna a világot irányítók közé.

Bucser
Ahogy te is csak más a forrásod.

Összeesküvés elméletek nincsenek,tolják alátok ezt a sok szart ti meg vígan copy-pasteztok...
Üzleti és gazdasági érdekek vannak,és nem a bankárok a hibásak hanem mindenki te is én is és mindenki.
Gondolod ezek összejárnak titkos barlangok mélyén meg susmorognak egymás közt?
Minek? Mi értelme lenne összeesküvéseknek,ez nem így mûködik.
Ha akarnak valamit\valakit akkor megveszik kilóra.
Ezt az egész összeesküvõsdit meg még inkább õk erõltetik,mert amíg nem fogalmazol meg egy problémát teljesen konkrétan addig simán rádverik ,hogy összeesküvõ vagy és még ki is röhögnek...
Tények vannak,meg nagy büdös valóság,az már más kérdés,hogy nem tetszik ,de hát mi tettük ilyenné:D
Aztán most meg csodálkozunk,hogy aki felküzdötte magát a piramis tetejére az nem akar lejönni és újra kezdeni a küzdelmet az alapoktól.
Leszarja,hogy ez a rendszer tele van hibával és nem igazságos,leszarja mert õ felül van te meg a tápláléklánc alján,és mindent elkövetsz azért ,hogy még véletlenül se kelljen gondolkodnod csak copy paste örökké...
Ez áll a zsidózókra,viktorozókra,cigányozókra meg mindenkire.
Amíg elhiszed,hogy te tájékoztatva vagy minden fontos dologról a média által,és elhiszed hogy van beleszólásod a politikába. addig cumi van,pofa lapos azt huzzál vissza elmélkedni,hogy miért ilyen szar.
Itt ki merem jelenteni,hogy a következõ kormánypárt az LMP lesz ha bele is döglötök akkor is:D Ja és az sem lesz jobb<#mf1>
Észre kellene már venni ,hogy 2 fajta ország van ezen a bolygón:ahová megy a pénz meg ahonnét kiviszik a pénzt...

Bocs de ez felhúzott,unom már hogy senki nem használja a fejét csak szalykózza ait a szájába adnak:D

A Béna.

Bucser
Bár mondjuk a gyávákra akik név nélkül mocskolnak bárkit akinek a véleménye, munkája, foglalkozása, szakmája nem tetszik nem is kell odafigyelni.

Ha majd felvállalod a saját identitásodat a mocskolódásaid mögött majd odafigyelek rád. Addig meg szokás szerint csinálj amit akarsz. Ezt már csak születésnapi jóüzenetként küldöm:)

Bucser
Asszem aki itt menekül az te vagy és úgy látszik hogy az igazság elõl.

Avagy szorul a hurok a bitangok nyakán... London után merre menekülsz Bucser ?

Bucser
Hajj man megint osszeeskudnek itten...

Ezt hivják ugy hogy tervezett elavulás ! Már az 1920-as években elkezdödött a " villanykörte összeesküvéssel " . Az esztelen profithajhászás eredménye a sok szemétgyártás . Mivel a hatalom jelképe lassan manapság vagy szinte teljesen az hogy ki tud többet összegyüjteni a Bankárok által nyomtatott a levegöbõl elõállitott és a kamatmechanizmus miatt folyamatosan higuló isteni " mannából " a pénzbõl . Nem csoda hogy bankáraink azt hiszik magukról hogy istenek a semmibõl elõállitják a pénzt sajnos a legtöbször fedezett nélkül , kizárolagos privilégiummá teszik hogy csak az õ fizetõ eszközüket lehet használni utána meg annyi pénzt hoznak forgalomba amennyit nem szégyelnek ( Rotschild és bûnbandája ). Mindig csak sajnos zsákmányszerzöen rövidtávon gondolkodnak a lehetõ legrövidebb idõ alatti legnagyobb profiton vagy hasznon ezért , természetet ,az emberi közösségeket mindent tönkretesznek semmiért nem kár számukra . Szinte már teljesen beivodott az emberekbe a " piaci " gondolkodás amit tudatosan alakitott ki a pénzkartell , semmi közösségi dolog ( egészségügy ,iskolázás , természet , emberi kapcsolatok stb hosszan lehetne sorolni ) nem érték csak az anyagi jólét ( ház , autó stb ) és a rentgeteg " manna " . Lényeg ami lényeg használd az ök pénzüket amit gyártanak és kamatra adnak ki használatra . Persze mindennek megvannak a következményei a végtelenségig nem lehet tönkretenni a természetet a piaci gondolkodással " folyamatosan növekvõ gazdaság " cimû neoliberális baromság hirdetése miatt . A folyamatosan növekvõ gazdaság arról szól a nemzetállamok pl : magyarország esetében hogy a bevételek utolérték-e az államkötvények után fizetendõ kamatot amit folyamatosan tejelni kell a befektetési bankoknak a média által ugynevezett " piacok-nak "
Persze a folyamatosan higuló rentgeteg " manna " miatt a befektetési bankok is bajba lesznek lassan vagy már most is ahogy Róna Péter közgazdász mondta ez a rentgeteg pénz " kajálni akar " valós értékek kellenek neki ( vizvagyon , gázvagyon , olaj stb ) mert ha lesz " lufidurranás " kipukkad a fedezetlen pénz akkor az bukik a legkevesebbet aki már valós értéket szerzett meg vele . Sajnos ez a pénzgazdaság rátelepedett már a jóval kisseb reálgazdaságra és folyamatosan folytogatja a cégeket , nemzetállamokat , embereket stb .
A megoldás már megvan a problémára pénzrendszerre Silvió Gessel " Szabad Gazdaság " ( Freiwirtschaft ) doktrinát kidolgozta már vagy 90 éve de a pénzkartell-nek nem érdeke alkalmazása mert igy a hatalmát veszitené el .

Villanykörte összeesküvés ! ( tervezett elavulás )
Az autóipari élettartam-csökkentés simán betudható annak is, hogy a CAD/CAM rendszerek hatalmas fejlõdésen mentek keresztül az utóbbi évtizedekben. Ma olyan mérnöki feladatokat is végre lehet hajtani, amit néhány évtizeddel ezelõtt, a papír és ceruza korszakában, nem. Kevesebb és gyengébb anyaggal dolgozhatnak, ráadásul még az élettartamot is sokkal pontosabban be tudják lõni. Így két legyet ütnek egy csapásra: költségeket is csökkentenek, plusz a keresletet is növelik.

Nem feltétlenül azért csinálják ezt, mert süllyed a kapitalizmus hajója, inkább csak nagyobbat akarnak kaszálni.

Palinko
igen 100 ezerig csak olajcsere meg a kopók, de azért nem térdelnek le jó sokáig mint te is említetted. inkább az elektronika oldja majd meg, hogy ne legyenek veteránok :D
4-5 évente max a flottakocsikat kell lecserélni, beletesznek évente egy 50 est, az máris 250 ezer km ez már bõven az a szám amikor már nem igen éri meg szerelgetni, fõleg ha nem autópálya volt. bevásárlós autók simán elélnek 20-ig, sõt tovább is.

Azért elhiszem hogy csökkent az elvárás valamilyen szinten, mert a károsanyag kibocsájtás csökkentése nem segít a tartósság növelésében az is biztos.
Plusz ne feledjük el,hogy a kapott információk pusztán csak közlemények,nem tények és nem feltétlenül tükrözik a valóságot.

A Béna.

Gépjármûvek elmennek 100 ezret hiba nélkül ennyire vannak tervezve.
30 éve egy zsigulit valóban nagyjavítani kellett,de egy 25 éves audi vagy golf simán fut még bontatlan motorral.
Hidd el nekem,hogy az autóipar drasztikusan csökkentette az élettartamot.
Jelenleg az elvárás 100 ezer kilométer hiba nélkül és max 4 év.
Ezt ne úgy értsd ,hogy 4 év után szétesik,hanem 4 év után nagyon sokat fog szervízben állni mert sorra fáradnak el az anyagok.
A marketinget is úgy lövik be,hogy próbálják erõltetni az embereket a 4 évenkénti autócserére.Lásd az opel élettartam garanciáját (5év vagy 160 ezer km).
Én sem tudom mit hoz a jövõ de ha a jelenlegi tendenciát vetítjük elõre akkor elég szarul néz ki.
Legalábbis a mi mérnökeinknél (GM) most ez az elvárás

A Béna.

Palinko
gépjármûvek elmennek 500 ezreket, 30 éve 100 ezernél már nagyjavítani kellett (azt ne felejtsd el, hogy használt autók esetén az óra állása ritkán fedi a valós megtett kilómétert) elektronikai cikkek valamely szegmense tényleg eldobható lett, de az áruk is pont annyi, minõségibb dolgok drágák de eltartanak, bútoroknál is ez a helyzet.

nem nõtt nagyon a grafikon szerint sem, csak most elértük a 2001 es szintet amikor nem beszéltek válságról, nem hiszem hogy a KSH csinálna ilyet csak magyar családokra, de a CCI és ez amit nyugaton készítenek ezt mutatja.

1-2 hónapra elõre mernek most számolni, 10 év az nagyon távlati, senki nem tudja megmondani mi lesz. inkább azon gondolkodnék el, hogy ez egy emberre számolja a fogyasztást, vagy az egész eura, mert ha az összes emberre számolja akkor lehet hogy az 1 emberre esõ rosszabbul mutatna.
Gépjármû,elektronikai cikkek,bútorok,nagyjából minden,bár ez jobbára a gyártási költség minimalizálásából adódik...
De ez még akkor is csak egy statisztikai grafikon marad,vetítsd ugyanezt rá egy átlag magyar családra,rögtön másként fog mutatni a graf...
Meg azért kíváncsi lennék a mintavételezési mutatókra is...
Bár azt el kell ismernem,hogy e szerint(!!!) a grafikon szerint valóban nõtt a fogyasztás de ennek a grafikonnak a következõ 10 évet bemutató változatára lennék kíváncsi.

A Béna.

Palinko
ez azt cáfolja, hogy nem vásárolnak az emberek.
sorolj fel pár terméket aminek drasztikusan csökkent az élettartama.
Mit cáfol?
Ez csak egy grafikon ami mutatja a fogyasztást évekre vetítve amin valóban látható emelkedés.
De csak azért mert valaki bemutat egy grafikont még nem nyugszom meg teljesen...
A felvetést nem cáfolja miszerint: A folyamatos növekedés szükségessé teszi a termékek élettartamának szükségszerû csökkentését.

Természetesen a fogyasztást lehet növelni bizonyos módszerekkel,mint korábban említettem az autópiacok betörését a keleti piacokra.
De ez hosszútávon nem mûködõképes,mert jelenleg nem új profitot termelnek ki onnan hanem az europai veszteséget egyenlítik ki belõle,nem beszélve a szükséges befektetésekrõl ami nem kevés pénz.

A Béna.

Palinko
Ez cáfol:
http://ec.europa.eu/economy_finance/db_indicators/surveys/documents/2012/bcs_2012_04_en.pdf
Hozzátenném természetesen fennáll a lehetõsége,hogy hülyeséget beszélek\gondolok és ezt hajlandó vagyok elismerni is.
Amennyiben valaki érthetõen elmagyarázza hol és miben tévedek.

A Béna.

"Valóban úgyhiszed, hogy az egyetlen ok csak az, hogy az embereknek nincs pénze vásárolni ??!
Ha adnának a kezükbe több pénzt, akkor több pöcegödört kikilnálnak tele, és több olajat füstölnének el"
Igen valóban így hiszem,hiszen a jelenlegi berendezkedés pontosan erre épül,hogy még több pöcegödröt kakiljanak tele,és még több olajat égessenek,mert java részt ezek termelik a profitot.

Azt viszont sosem mondtam,hogy egyetértenék a jelenlegi gazdasági berendezkedéssel,úgy hogy tedd félre a támadó hangnemet.
De ha a problémák gyökerét vizsgálod akkor elérsz az általam leírt,"nincs pénze az embereknek vásárolni" szindrómához.

A Béna.