Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
szerk.: Ráadásnak ahhoz a MyDAQ-hoz amit itthoni használatra kaptam, nincs is linux támogatás, úgyhogy sajnos nekem ez nem játszik.
Utoljára szerkesztette: Hecker007, 2014.10.17. 12:52:11
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
[merlinw.org]
[merlinw.org]
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
ez azon is tetten érhető, hogy ugyanazon a laptopon nálam mindig jóval melegebb az egész gép és hangosabb a venti ubuntu alatt mint win7 v. 8 alatt
és gyorsabbnak sem mondanám egy kicsivel sem a windowsnál
persze jó az ubuntu, nem azt mondom hogy rossz... de azért közel sem tökéletes 😊 mondjuk ár/érték arányban azért veri a windowst, ez tény 😊
Bazinga!
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
(inkább wp appot várom 😛)
Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.10.13. 23:18:26
Holnap megpróbálok kiadni egy stabil, bár kicsit kiherélt verziót a bővítményből. Valve timeban dolgozom na (most nem kezdek el sorolni a kifogásokat 😞 )
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
Az egesz web pedig a bongeszokiegeszitok kihalasa fele megy nagyon regota, flash-en kivul szokoevente talalkozok barmilyen oldallal, ahova mas kene (es a flash is egyre ritkabb), de egyebkent mint irtam, a flash-el semmi gondom, java-val sincs semmi gondom ott, a silverlight pedig azert plane nem igazan valos erv 😊
Regards,
[merlinw.org]
a helyzet: win-re chrome a fasza linux-ra meg ff
Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.10.13. 20:32:03
De leírom nekem miért így a legjobb: jelszavak, pluginok, kedvencek stb szinkronizáció. Jó az ha valamit elmentek az egyik gépen kedvencekhez, akkor azt nem kell a másikon újra kikeresnem. ff-el is megoldható lenne, de akkor már chrome...
Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.10.13. 19:29:56
[merlinw.org]
Böngészőnek meg FF-ot kell linuxon használni, mert a Chrome lassú sz*r. Az Windows-on tuti.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.10.13. 16:59:00
[merlinw.org]
[merlinw.org]
ff, chrome, és most chromium amit használok (a sima chrome-ban linux alatt a "í" gomb nem funkcionál)
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Chrome rendszerit kevesebbet szarakszik a flash tartalommal, ha nem a beépített pugint használod.
A hangkezeléshez annyit, hogy alap driverrel vagy rendes driverrel is szarabb a hangom ha beszélek ts-en mint win-en ugyanazzal a géppel. (lapin linux + win van, kipróbáltam)
Mivel átlag felhasználó böngészni használja és pont a böngésző kiegészítőkkel van gond. silverlight, flash, java. akármennyire is vannak jöbb eszközök ezeknél, elterjedtek és a felhasználó nem tud mit tenni, ha egy oldal ezek közül használ valamit. tvgo-t sem tudok linuxon nézni.
Én notin linuxot használok, de pl nővéremnek odaadnám, nem igazán tudná hosszú távon használni.

#10955: őőő, regeditben nem is emlékszem mikor turkáltam utoljára, szerintem ott még akkor se kellett turkálni, mikor warez játékokat töltöttem agyba főbe 😄 Linuxon meg már a touchpad normális használatához parancssor kell általában.
Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.10.13. 15:56:23
Kulon driver telepitesre pedig a hardverek nagyon nagy reszenel egyaltalan nincs semmi szukseg linux-on. Egy darab plusz drivert nem raktam fel az 5 eves laptopomra, es a beepitett driverekkel konkretan jobban teljesit, mint windows-on valaha is teljesitett. Minden mukodott poccre alapbol. Szebben szolnak a zenek/hangok, a wifi stabil (windows-on folyamatosan megszakad), videokat is sokkal jobban le tudok jatszani hardveres gyorsitassal. Meg steam-es jatekok is egesz jol mennek az alap open source driverrel.
Flash tamogatas: chrome-ba be van epitve, es ennyit eleg rola tudni. Soha nem volt vele gondom, de az is igaz, hogy egyre kevesebb oldalon talalkozok ilyennel egyaltalan.
Regards,
De pl nekem is kell a flash, mert mondjuk neten szoktam autóverseny streamet nézni.
De pl rendes java plugint sem sikerült működésre bírnom, a open source-okkal nem tudtam f1 live timeingot nézni böngészőben.
Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.10.13. 15:51:23
A második válasz az ahogy el kell járni ha tényleg működő drivert akarsz.
Esetleg az xorg-edgers féle ppa segítségével is megoldható.
Szerintem így ebben a formában ez nem való egyszerű usereknek.
Illetve gyárilag dell notim wifije nem mindig csatlakozik ha hibernálásból jön vissza (ha visszajön linuxal) Win alatt nincs se hibernálási, se wifi gond.
Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.10.13. 15:43:22
A hivatalos oldalról letöltött driver nem telepíthető, ameddig megy a kezelőfelület. Szóval, szóval terminal nékül nem telepíthető. Ha éppen a különböző ablakkezelők kezelik, vagy előtte kell valami fixet telepíteni.
Aztán lehet imádkozni hogy a drivernek ne legyenek "káros mellékhatásai".
Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.10.13. 15:35:11
Az ubuntu fejlesztői hálistennek folyamatosan dolgoznak ezen, de egymaguknak nem fog sikerülni. De ameddig egy videokártya driver telepítés nem egy kattintás next-next művelet addig szerintem a win marad az uralkodó.
Az átlag ember is böngészőt használ, de a flash támogatás linuxon szerintem borzalom. Nagyrészt a videokártya driverek miatt a hardveres gyorsítás okoz gondot. Nekem állandóan bezöldült a videó, akadt, nem indult, nem töltődött be a flash plugin, element a hang ha másik fülre váltottam és még jópár dolog. chrome és ff-ban voltak a gondok.
Mellesleg a win 10 most egész jó lett, legalábbis ami eddig látható. Illetve a vezetésváltással történt iránymódosítás is érzékelhető, ami megint jó irányba halad. Egy op rendszer minden platformra (asztali, nootebook, tábla, mobil, konzol), a különböző gépek közti szinkronizáció. Vagy hogy, az embernek alapból ott a felhőszolgáltatás beépítve nagyobb az esélye, hogy rájön mi is az, és mire lehet használni.
Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.10.13. 15:24:20
A szepseg nyilvan relativ, de a win7 itt-ott atlatszo, kicsit tul giccses, neha bebugosodo, lassu aero-s felulete sem mindenkinek a szive csucske. A win8 DESKTOP felulete peldaul jobban tetszene, de ott a metros-csempes remalom, amitol elvalaszthatatlan a rendszer, tonkreteszi az egeszet. Ha meg mar valami uj feluletet akar egy atlagember megtanulni, miert ne egy linux-al tenne ugyanezt, minthogy egy irodai munkagepen fel meteres csempeket nezegessen? Inkabb ez lett volna a lenyeg 😊
Regards,
Azzal én is egyetértek, hogy a legtöbb átlag felhasználónak halálosan felesleges megvennie vagy warezolnia a Windowst. Vegyük pl. a nővéremet: netezik, filmet néz, skypeol, telefonjára tesz zenéket és kifújt. Ezt tökéletesen megoldja -mostmár- Ubi alatt is. (Azóta is azt nyomkodja amúgy 1 szobával arrébb 😄)
Már én is rég áttértem volna teljesen Linuxra (most is innen írok) de megkellett vennem a Windowst meg az Office-t mert a munkáltatóm évek óta nem képes egy primitív kalkulátort és egy VPN programot megcsináltatni Linuxra. Ez a két 30MB-os szar program miatt fizettem 50k-t.
Windows alatt gyakran használok/használtam PS-t és Illustratort az meg ugye Linuxra nincs...mondtam, hogy oké ott a GIMP meg az Inkscape de azok elég gagyinak néztek ki akkor de pár videó tutorial megnézése után tök jól megoldom ugyanazt. INGYEN, legálisan! Nyílván ennek a két programnak vannak olyan felhasználási területei amit nem tud kiváltani a GIMP vagy az InkScape de az biztos, hogy ez nem egy magamfajta átlag user.
Alapvetően az a gond, hogy az emberek hallottak már a Linuxról csak beleégett az agyukba, hogy az ilyen sokat pötyögős, szakembert igénylő kockáknak való rendszer és félnek tőle. Nővérem is egyből rávágta, hogy omg azt ne...holnap meg szerintem pingvines pólóban fog flangálni. 😄
Utoljára szerkesztette: skinnyman, 2014.10.13. 14:53:36
Regards,
Hazajött Németországból és ideadta a laptopját, hogy húzzam újra a Windowst. Win7-nek nyűgje volt vele, Win8-hoz nem volt touchpad driver és nem ment sehogy sem. Próbából indítottam pendrive-ról egy Ubuntut, hogy ott jó-e a gép. Pont ekkor lépett be a szobába...
- Te mit csinálsz?
- Indítok pendrive-ról egy linuxot, hogy megnézzem mi újság a géppel.
- LINUXOT?!!!! ÚRISTEN AZT ÉN NEM AKAROK, MÁR LÁTTAM AZT A SZART 6 ÉVVEL EZELŐTT (!!!) NEKEM AZ A SZAR NEM KELL!!!!
- Nyugudj meg, nem rakom rá, pendrive-ról fut.
- Leül mellém, nézi, hogy mit csinálok és kérdezi, hogy "ez már az?"
- Igen...nem olyan mint 6 évvel ezelőtt, mi?
- Hát nem...kipróbálhatom?
- Persze...
Átfutott vele a nappaliba, nyomkodta 15 percig és széles mosollyal az arcán kérte, hogy hagyjam a Windowst, ezt kéri. 😊
Mindegy, akkor egyelőre marad az Ubi, Mac köntösbe bújtatva 😊 Kösz az infót.
[merlinw.org]
Beírom, hátha valakinek jól jön:
ls /sys/class/backlight/
sudo touch /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
sudo gedit /usr/share/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Section "Device"
Identifier "card0"
Driver "intel"
Option "Backlight" "intel_backlight"
BusID "PCI:0:2:0"EndSection
Mentés
Restart
Utoljára szerkesztette: Blum, 2014.09.30. 00:45:51
Nyomom a gyorsgombot akkor megjelenik a piktogram a csúszkával és látszólag működik is de a fényerő nem változik. Minden update és driver fent van mégsem akarja az igazságot.
DELL Inspiron 3537 laptop, Radeon HD8670M VGA-val (meg a HD4000-es IGP-vel)
de persze ha előre megcsinálod az is működik
Bazinga!
notira szeretném felrakni az ubuntut a már meglévő win 8.1 mellé.
Úgy tudom a dualbootot, vagy mit megcsinálja magától, hogy bekapcsolás után lehessen választani melyik oprendszer induljun.
Az lenne a kérdésem, hogy feltelepítés előtt kell-e leválasztani partíciót az ubuntunak, vagy meg lehet csinálni install közben is?
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
[merlinw.org]