Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
írj nekünk egy ifconfig -a kimenetet úgy, hogy van neted (vezetékes).
(Az meg hogy a GUI mit ír, lényegtelen. Mindig csak a terminálnak szabad hinni)
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.09.27. 16:01:29
[merlinw.org]
jelenleg egy hálózati kapcsolatot sem látok (a rendszerbeállítások > hálózat ezt írja: A rendszer hálózati szolgáltatásai nem kompatibilisek ezzel a verzióval.), sem vezetékest, sem wifi hálózatot. a router beállításait pedig nem tudom behozni böngészőből sem.
Utoljára szerkesztette: Garfield, 2014.09.27. 15:11:13
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
Milyen DSL-ről van szó??? Diginek tudomásom szerint nincs DSL-es internete, hanem csak a optikai/ethernetes Diginet van és a kábelnet. Hogy jön ide a DSL?
A lentieket pedig beírhatod nyugodtan a terminálba, azok csak lekérdeznek, nem módosítanak semmit. Pontosan azért kellene a kimenet, mert kiderülne, hogy milyen IP-d van, abból pedig lehetne sejteni, hogy honnan (nem) kapod.
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
eth0:
Link encap: Ethernet HWaddr 00:1f:d0:19:30:33
inet6 addr: fe80::21f:d0ff:fe19:3033/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric: 1
RX packets:41438 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets: 23739 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:52413716 (52.4 M😎 TX bytes:2844922 (2.8 M😎
ifconfig wlan0:
Link encap:Ethernet HWaddr 00:0e:2e:90:87:25
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 😎 TX bytes:0 (0.0 😎
a terminálba inkább nem nyúlkálok mert mondom mostmár a hálózati kapcsolatokat sem látom. nem akarom elrontani még jobban.
meg mostmár a router beállításokat sem tudom elővarázsolni a böngészőben, egyszerűen nem hozza be ha beírom (a routeremnek a 192.168.1.1)
reseteltem a wifit de semmi
Kezdjük az elején: mi a kimenete a "ifconfig eth0" és "ifconfig wlan0" parancsoknak.
Utoljára szerkesztette: Garfield, 2014.09.27. 14:59:18
Akkor most mi van????
A #10912 alapján én úgy értettem, hogy egyáltalán nincs net, míg a #10918 alapján ha jól értem, a madzagon keresztül megy a net, csak a wifin keresztül nem?
Utoljára szerkesztette: Garfield, 2014.09.27. 14:56:06
ezt írja ki a rendszerbeállítások > hálózat rész. még mindig semmi változás
indítsd konzolból a network-manager-gnome -ot, vagy csináld kézzel:
/etc/network/interfaces
auto wan0
iface wan0 inet static
address 192.168.x.10
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.x.y
/etc/resolvconf/resolv.conf.d/base
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4
sudo ifdown wan0 && sudo ifup wan0 && /etc/init.d/networking restart
vagy reboot
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.09.27. 14:42:56
[merlinw.org]
Ha a routerben adjátok meg, akkor ha jól sejtem, IP-t sem kap?
"a jelet látjuk, kapcsolódni is tudunk de nincs forgalom"
Első körben pingess meg egy egy külső ip-t, pl: 78.24.191.199 (sg.hu). Ha van válasz, akkor csak a DNS hiányzik.
[merlinw.org]
a lakótárs win7 gépén azt írja hogy ipv4, és ipv6 kapcsolat korlátozott vagy nincs kapcsolat. de neki is csatlakozik, csak adatforgalom nincs.
Ha a WAN a routerbe megy be, akkor abban kellene beállítani a PPPoE kapcsolatot (felhasználónév, jelszó), a számítógépen semmit sem kell csinálni.
ubuntun nem tudom beállítani a digis netet wifi routerrel, tud ebben segíteni valaki?
PPPoE kapcsolatot ír a TP-link típusú routerem manualja, a varázslón még át tudok futni, de utána a többi részt windows xp-hez írták és elakadtam.
a jelet látjuk, kapcsolódni is tudunk de nincs forgalom
1. hogyan tudnék egy backupot csinálni a jelenlegi rendszerről úgy, hogy egy iso -t kapjak amit ki tudok írni dvdre és utána telepíteni mint egy friss rendszert "csak" azzal a különbséggel hogy visszaállít mindent úgy ahogy a backupban van... 😊 vagy ezt csak két lépésben tudom? előbb backupolok valami programmal majd friss rendszer telepítés után ezzel az appal visszaállítok?
2. hogyan tudnék linux alatt mbr partíciós táblát gpt -re konvertálni adatvesztés nélkül?
Bazinga!
Kezdő vagyok a témában.
Miért nem ismerte fel a digitalis kimenetet, optikai/spdif kimenetet a telepítés után?
Mit kellene külön tetlepíteni?
A ventillátorok maxon pörögnek, hogyan lehet szabályozni?
(a biosban Silent módban van.)
alaplap asus m4a87td/usb3
Köszönöm a válaszokat és a ráfordított időt!
PS3/X360 user: Infernohun
Szerintem a régi veriójú Ubuntu a hiba oka. 11.xx-ről már illene (vagy már illett volna frissíteni). Nálam is HDMI-n jön/jött a kép Ubi alatt és semmi gond nem volt se 12.04-nél sem pedig 14.04-nél.
btw, drivert felraktad?
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
Sziasztok !
A meló helyemen olyan problémába ütköztem hogy nektek lehet egyszerű dolog lesz.
Nekem van egy irodai gépem egy HP DC 7900 fekvő házas gép (dupla magos e8400 proci, 3 giga ram stb..),és ezen a gépen egy Linux ubuntu van,egy régebbi fajta nem a legfrissebb valami 11.xxx? Gondoltam veszek bele titokba egy vga-t,vettem is egy 6450 ati radeont kártyát. A mai nap folyamán meg is jött,és én rögvest be is szereltem és gyorsan hdmi kábelen keresztül le is csekkoltam a dolgot hogy működik-e,minden tökéletes volt van kép ! Öröltem is mint majom a farkának,mondom akkor át kötöm sima vga-ra hogy a rendszergazdánknak ne tűnjön fel a hdmi kábel,be bootol minden van kép,de hang nem nézem a hang beállításokat(régen ott volt az alaplapi hangkártya ikonja ) nem ismeri fel az alaplapi hangkártyát csak a hdmi kimenetet a kártyán..eeh mondom mi van ? 😄 Gyorsan vissza kötöttem a hdmi-t van hang,de igen ám a filmeknél a lejátszóba nincs kép !A vlc playernél(újra tettem akkor se volt kép) se...
Hogy tudnám vissza varázsolni az alaplapi hang kártya kimenetet,hogy választani lehessen melyiket használja,és hogy lehetne a video lejátszóba a filmeknek képet csalni újra? Előre is bocsánatot kérek hogy ilyen hosszúra sikeredet a segítség kérésem írása.
Utoljára szerkesztette: Inferno, 2014.09.03. 16:23:38
PS3/X360 user: Infernohun
Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.09.01. 21:16:27
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.27. 19:54:00
[merlinw.org]
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
Xubuntu tetszik, ki is próbálom, majd írok hogy mire jutottam.
Köszi !
Arra a gépre én Xubuntu-t vagy Lubuntu-t telepítenék. VGA driver-t pedig a további illesztőprogramok / restricted drivers / drivers alkalmazásban tudsz aktiválni Ubuntu alapú rendszereken.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.27. 14:51:51
[merlinw.org]
Kaptam egy Fujitsu Siemens AMILO L7300 -X laptopot (régi, gyenge is), kezelésbe kell vennem.
Ubuntu 14.04 volt rajta, de szaggatott, lassú volt, fagyoskodott.
Telepítettem rá: Linux Mint 17 Qiana -t (ez tűnt szimpinek, ha van esetleg jobb ettől, vagy ami még jobban kíméli a gépet, mondjátok csak)
Gép adatai: Intel Celeron 1.4 Ghz, 512Mb RAM, és egy VIA CN400/PM800/PM880/PN800/PN880 videó kártya.
inxi -Fx parancsal, azt írja a videókártya drivers: openchrome (unloaded: fdev,vesa)
Még is, mikor bekapcsolom a gépet, ez az üzenet fogad:
Mivel CPU-ból dolgozik, így alapjáraton is, ha csak az asztalt nézem 96-100% pörög a proci, így azért nem kényelmes. De úgy vettem észre, hogy jóval gyorsabb és stabilabb már a Mint mint az Ubuntu volt előtte.
Gondolom nem sikerült rendesen telepíteni a videó kártyát.
Utána jártam, találtam olyan megoldást hogy töltsem le a gyártótól a drivert. Linuxra nincs VIA driver, csak windowsra.
Töltsem le azt, és Wine segítségével telepíthetem?
Volt még 1-2 ötlet, de nem tudtam meg oldani a dolgot.
Nektek esetleg valami javaslat,ötlet?
[merlinw.org]
A hibaüzenet: ,,Ismeretlen hiba: ,,<class 'KeyError'>"("The cache has no package named 'wine-compholio-i386"😉"
Itt kikotorhatod a chromiumot is build szám alapján
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.18. 16:41:47
[merlinw.org]
Chrome-mal az volt a baj, hogy lassabbnak éreztem, meg nem volt hosszú í betű, de akkor kénytelen leszek megbarátkozni vele. Köszi a segítséget.
szerk.: Chrome-ban is benne van ez a bug, hogy linkre kattintás után 2-3 másodpercet vár ...
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2014.08.18. 16:38:10
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
[merlinw.org]
Fordítani meg, ha lehet nem szeretnék, a linkelt fájlban az van.
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Vagy ne csomagot használj. letöltöd ezt és használod.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.18. 16:22:26
[merlinw.org]
sudo apt-get install chromium-browser=34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0~pkg884
sudo apt-get install chromium-browser=34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0
sudo apt-get install chromium-browser=pkg884
1. LiveCD-ről boot-olsz mount-olod a root partíciót és megnézed mi kuszálódott össze az /etc/fstab-ban és a /boot/grub/grub.cfg-ben. Vagy nyomsz egy grub-install /dev/sda -t
2. LiveCD-ről boot-olsz majd sudo fsck /dev/sdaX (ahol az sdaX a root particiód)
3. initramfs promtban megadod a helyes root particiót: root=/dev/sdaX
4. kövesd a leírást
vagy
ezt
info: sdaX = sd - hdd, a - lemez, X - partició száma. Tehát ha több lemez van a gépben, ha a második lemeznek a második particiójára van a linux telepítve, akkor sdb2. Ha az első lemez első partícióján van, akkor sda1.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.14. 19:45:52
[merlinw.org]
Slax Linuxot rakell rakni egy pendrive-ra, arrol bootolni es lefuttatod EZT a scriptet. Ez keszit majd egy report.txt-t ezt megnyitod es amelyik particional kiirja, hogy " mount: unknown filesystem type 'ext4' " akkor az a rossz. Ha ez pl. a /dev/sda1 akkor terminalba:
e2fsck -f -y -v /dev/sda1
Ha ez megvan es nem ir ki semmi errort akkor vegeztel is, restart es inditsd a rendszert.
[hogy miert pont Slax Linux kell ehhez azt meg ne kerdezd mert nem tudom, ITT talaltam ezt a modszert. ]
Aztan lehet, hogy van egyszerubb modszer is. Majd jonnek a mesterek aztan hatha mondanak valami okosabbat 😊
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep