Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
De a pppoe == ADSL. Neked nincs és nem is kell ADSL kapcsolat. Még akkor sem ha olyanod lenne. Lényeg, hogy ha van vezetékes neted, akkor a wifi-nek a wan0 konfigurálásával mennie kell, feltéve, hogy a wlan eszközödet felismerte az OS.

írj nekünk egy ifconfig -a kimenetet úgy, hogy van neted (vezetékes).

(Az meg hogy a GUI mit ír, lényegtelen. Mindig csak a terminálnak szabad hinni)
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.09.27. 16:01:29

[merlinw.org]

tigeroo
nem. valamilyen "csoda" folytán ha rebootolok és bedugom közvetlenül a gépbe a netet, akkor még van net ugyanúgy mint reggel (mert ugye volt még közvetlen vezetékes kapcsolat is a wifi hálózatok mellett amit látunk a szomszédságban + a miénk amit csináltunk). de ugye a wifi hálózatunk nem ment hiába csatlakoztunk rá. akkor nézegettem fórumokat a problémámra onnan futtattam a tanácsként a pppoeconf parancsot. az sem segített, sőt mostmár semmi jelzést nem ír ki vagy valami hogy kapcsolódna.

jelenleg egy hálózati kapcsolatot sem látok (a rendszerbeállítások > hálózat ezt írja: A rendszer hálózati szolgáltatásai nem kompatibilisek ezzel a verzióval.), sem vezetékest, sem wifi hálózatot. a router beállításait pedig nem tudom behozni böngészőből sem.
Akkor ha jól értem, akkor az történt, hogy a routerben beállítottátok a netet, ami be is indult a madzagos részén. A wifi viszont nem ment, amiért a számítógépen lefuttattátok a pppoeconf parancsot, amit aztán megölte a madzagos netet is?
Utoljára szerkesztette: Garfield, 2014.09.27. 15:11:13

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

tigeroo
igaz. bocsi már reggel 9 óta ezt bűvölöm valóban elírtam!
ÁLLJ.

Milyen DSL-ről van szó??? Diginek tudomásom szerint nincs DSL-es internete, hanem csak a optikai/ethernetes Diginet van és a kábelnet. Hogy jön ide a DSL?

A lentieket pedig beírhatod nyugodtan a terminálba, azok csak lekérdeznek, nem módosítanak semmit. Pontosan azért kellene a kimenet, mert kiderülne, hogy milyen IP-d van, abból pedig lehetne sejteni, hogy honnan (nem) kapod.

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

tigeroo
igen. visszalehet valahogy csinálni?😄

eth0:

Link encap: Ethernet HWaddr 00:1f:d0:19:30:33
inet6 addr: fe80::21f:d0ff:fe19:3033/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric: 1
RX packets:41438 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets: 23739 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:52413716 (52.4 M😎 TX bytes:2844922 (2.8 M😎

ifconfig wlan0:

Link encap:Ethernet HWaddr 00:0e:2e:90:87:25
BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 😎 TX bytes:0 (0.0 😎
tigeroo
vezetékről jön simán DSL kapcsolat. de a wifi router beállításokat végigzongorázva nincsen! elvileg kapcsolódik stb de nem jó!

a terminálba inkább nem nyúlkálok mert mondom mostmár a hálózati kapcsolatokat sem látom. nem akarom elrontani még jobban.
meg mostmár a router beállításokat sem tudom elővarázsolni a böngészőben, egyszerűen nem hozza be ha beírom (a routeremnek a 192.168.1.1)

reseteltem a wifit de semmi
Hááát, ha jól értem ezt az egész katyvaszt, akkor a számítógépen kiadott ppoecon-nál cseszted el a hálózati beállítást.

Kezdjük az elején: mi a kimenete a "ifconfig eth0" és "ifconfig wlan0" parancsoknak.

Utoljára szerkesztette: Garfield, 2014.09.27. 14:59:18

MerlinW
Megcsináltad a konfig írkálást?

[merlinw.org]

???????????

Akkor most mi van????

A #10912 alapján én úgy értettem, hogy egyáltalán nincs net, míg a #10918 alapján ha jól értem, a madzagon keresztül megy a net, csak a wifin keresztül nem?
Utoljára szerkesztette: Garfield, 2014.09.27. 14:56:06

tigeroo
A rendszer hálózati szolgáltatásai nem kompatibilisek ezzel a verzióval.

ezt írja ki a rendszerbeállítások > hálózat rész. még mindig semmi változás
MerlinW
ppoeconf csak akkor kell, ha a gépbe megy a DSL kábel közvetlenül a modemből.

indítsd konzolból a network-manager-gnome -ot, vagy csináld kézzel:

/etc/network/interfaces
auto wan0
iface wan0 inet static
address 192.168.x.10
netmask 255.255.255.0
gateway 192.168.x.y

/etc/resolvconf/resolv.conf.d/base
nameserver 8.8.8.8
nameserver 8.8.4.4

sudo ifdown wan0 && sudo ifup wan0 && /etc/init.d/networking restart

vagy reboot
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.09.27. 14:42:56

[merlinw.org]

tigeroo
igen, megadtuk rendesen azokat. a vezetékes hálózatot be tudtuk állítani simán mondom, a wifit is mert csatlakozni tudtunk rá, de semmit sem töltött be
tigeroo
tudom a router beállításait megcsináltam de nem volt semmi az a baj hogy terminálban futtattam valami sudo ppoecon parancsot, ott is megadtam a logint, passt stb. azóta nem látom jobbfelül a hálózatokat sem. mert amúgy vonalas van, csak a wifi nem jó de mondom azóta a 192.... böngészős router beállítás sem jön elő, szóval mostmár ha akarom sem tudom így megcsinálni.
Tuti, hogy jó a felhasználónév/jelszó? Mert nálam akkor csinálta ugyanezt.

Ha a routerben adjátok meg, akkor ha jól sejtem, IP-t sem kap?

MerlinW
Ahogy lejjebb is írták, a kapcsolatot a router kezeli. Neked az oprendszerben csak a routerhez való kapcsolódást kell megadnod. WAN (wireless network), kézzel megadod az átjárót (gateway), ami a router ip címe (192.168.x.y), valamint a ha nincs DHCP bekapcsolva a routeren, akkor IP címet is megadod kézzel (pl. 192.168.x.10), valamint a DNS-t ami szintén a router IP-je, esetleg egy külső DNS, mint pl. a google (8.8.8.8, 8.8.4.4).

"a jelet látjuk, kapcsolódni is tudunk de nincs forgalom"
Első körben pingess meg egy egy külső ip-t, pl: 78.24.191.199 (sg.hu). Ha van válasz, akkor csak a DNS hiányzik.

[merlinw.org]

tigeroo
én sem tudom hogy mi a baj. végigzongoráztuk a router admin beállításait a böngészőben és elvileg mennie kéne.

a lakótárs win7 gépén azt írja hogy ipv4, és ipv6 kapcsolat korlátozott vagy nincs kapcsolat. de neki is csatlakozik, csak adatforgalom nincs.

Őőő, ezt annyira nem értem.

Ha a WAN a routerbe megy be, akkor abban kellene beállítani a PPPoE kapcsolatot (felhasználónév, jelszó), a számítógépen semmit sem kell csinálni.

tigeroo
sziasztok!

ubuntun nem tudom beállítani a digis netet wifi routerrel, tud ebben segíteni valaki?

PPPoE kapcsolatot ír a TP-link típusú routerem manualja, a varázslón még át tudok futni, de utána a többi részt windows xp-hez írták és elakadtam.

a jelet látjuk, kapcsolódni is tudunk de nincs forgalom
precision
thx!

Bazinga!

Hi!

1. Remastersys

2. gdisk - LINK1, LINK2

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

precision
linux mint 17 cinammon -t használok 😊 és lenne két kérdésem 😊

1. hogyan tudnék egy backupot csinálni a jelenlegi rendszerről úgy, hogy egy iso -t kapjak amit ki tudok írni dvdre és utána telepíteni mint egy friss rendszert "csak" azzal a különbséggel hogy visszaállít mindent úgy ahogy a backupban van... 😊 vagy ezt csak két lépésben tudom? előbb backupolok valami programmal majd friss rendszer telepítés után ezzel az appal visszaállítok?

2. hogyan tudnék linux alatt mbr partíciós táblát gpt -re konvertálni adatvesztés nélkül?

Bazinga!

Üdv!

Kezdő vagyok a témában.
Miért nem ismerte fel a digitalis kimenetet, optikai/spdif kimenetet a telepítés után?
Mit kellene külön tetlepíteni?
A ventillátorok maxon pörögnek, hogyan lehet szabályozni?
(a biosban Silent módban van.)
alaplap asus m4a87td/usb3

Köszönöm a válaszokat és a ráfordított időt!
Inferno
Az amd cvatalyst fent van,a linux frissítés nem törli a programokat amit a szeretet rendszergazdán rá rakatott egy 500km lévő informatikus zsenivel ?Nem akarok még nagyobb bajba lenni vele.Ha kiveszem a karit ,akkor vissza állna vajon azb alap lapi hang kari ? :S.Filmeknél meg a vlcbe a video kimenetet át lehet állítani GLX xxx linuxra meg egyebekre,van kép meg minden,de olyan mintha szaggatna. (fps kicsi)

PS3/X360 user: Infernohun

Hi!

Szerintem a régi veriójú Ubuntu a hiba oka. 11.xx-ről már illene (vagy már illett volna frissíteni). Nálam is HDMI-n jön/jött a kép Ubi alatt és semmi gond nem volt se 12.04-nél sem pedig 14.04-nél.

btw, drivert felraktad?

Inferno
HELP !

Sziasztok !

A meló helyemen olyan problémába ütköztem hogy nektek lehet egyszerű dolog lesz.
Nekem van egy irodai gépem egy HP DC 7900 fekvő házas gép (dupla magos e8400 proci, 3 giga ram stb..),és ezen a gépen egy Linux ubuntu van,egy régebbi fajta nem a legfrissebb valami 11.xxx? Gondoltam veszek bele titokba egy vga-t,vettem is egy 6450 ati radeont kártyát. A mai nap folyamán meg is jött,és én rögvest be is szereltem és gyorsan hdmi kábelen keresztül le is csekkoltam a dolgot hogy működik-e,minden tökéletes volt van kép ! Öröltem is mint majom a farkának,mondom akkor át kötöm sima vga-ra hogy a rendszergazdánknak ne tűnjön fel a hdmi kábel,be bootol minden van kép,de hang nem nézem a hang beállításokat(régen ott volt az alaplapi hangkártya ikonja ) nem ismeri fel az alaplapi hangkártyát csak a hdmi kimenetet a kártyán..eeh mondom mi van ? 😄 Gyorsan vissza kötöttem a hdmi-t van hang,de igen ám a filmeknél a lejátszóba nincs kép !A vlc playernél(újra tettem akkor se volt kép) se...
Hogy tudnám vissza varázsolni az alaplapi hang kártya kimenetet,hogy választani lehessen melyiket használja,és hogy lehetne a video lejátszóba a filmeknek képet csalni újra? Előre is bocsánatot kérek hogy ilyen hosszúra sikeredet a segítség kérésem írása.
Utoljára szerkesztette: Inferno, 2014.09.03. 16:23:38

PS3/X360 user: Infernohun

kifli
nos visszatértem deepinről elementary-ra. deepin-el volt egy jópár gondom, pl nem lehetett nvidia drivert felrakni, mert nem működik a kezelő felület, a dokk is sokszor nem úgy jelent meg ahogy kellene, lassan akadva stb. Plusz sokszor szarakodott a wifi is, nem akart csatlakozni és hasonlók, a bluethoot egeremet szintén fájdalams volt néha működésre bírni. Most az elementary ubi 14.04 lts-re épülő betáját felrakva, gyorsabb gördülékenyebb és eddig problémamentesebb a dolog. Mondjuk nekem a 12.04-re épülővel sem volt annyi gondom mint a deepin-el....
Utoljára szerkesztette: kifli, 2014.09.01. 21:16:27
MerlinW
Az L az LXDE GUI-t jelöli, de alapvetően igazad van, mert Lightweight X11 Desktop Environment-et rövidít😊
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.27. 19:54:00

[merlinw.org]

tigeroo
ó értem.

tigeroo
akkor lubuntut rakj fel (a nevében is benne van "light" azaz könnyű, kis rendszerigényű)
gergely1991
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Éppenséggel nincs használatban,valamikor még bekapcsolni se lehetett,szóval az helyre lett rakva.Laptopon fut a kis drága.

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

Master91
Ezen ? :

Új(régi) Gépem:500mhz PIII SDRAM 382MB OS:unknown
gergely1991
Én is azt használom nekem is bejön.

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

Master91
Hmm, Mintet azért raktam fel, mert a volt linux tanárom dicsérte agyba-főbe, hogy milyen jó mert gyengébb gépeken is elmegy, meg az XP-t ezzel lelehet nyugodtan váltani.

Xubuntu tetszik, ki is próbálom, majd írok hogy mire jutottam.

Köszi !

MerlinW
Mint 17 = Ubuntu 14.04 más gui-val + pár alkalmazással. Magyarul ugyanott tartasz😊
Arra a gépre én Xubuntu-t vagy Lubuntu-t telepítenék. VGA driver-t pedig a további illesztőprogramok / restricted drivers / drivers alkalmazásban tudsz aktiválni Ubuntu alapú rendszereken.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.27. 14:51:51

[merlinw.org]

Master91
Hali!

Kaptam egy Fujitsu Siemens AMILO L7300 -X laptopot (régi, gyenge is), kezelésbe kell vennem.

Ubuntu 14.04 volt rajta, de szaggatott, lassú volt, fagyoskodott.

Telepítettem rá: Linux Mint 17 Qiana -t (ez tűnt szimpinek, ha van esetleg jobb ettől, vagy ami még jobban kíméli a gépet, mondjátok csak)
Gép adatai: Intel Celeron 1.4 Ghz, 512Mb RAM, és egy VIA CN400/PM800/PM880/PN800/PN880 videó kártya.

inxi -Fx parancsal, azt írja a videókártya drivers: openchrome (unloaded: fdev,vesa)

Még is, mikor bekapcsolom a gépet, ez az üzenet fogad:

Mivel CPU-ból dolgozik, így alapjáraton is, ha csak az asztalt nézem 96-100% pörög a proci, így azért nem kényelmes. De úgy vettem észre, hogy jóval gyorsabb és stabilabb már a Mint mint az Ubuntu volt előtte.

Gondolom nem sikerült rendesen telepíteni a videó kártyát.
Utána jártam, találtam olyan megoldást hogy töltsem le a gyártótól a drivert. Linuxra nincs VIA driver, csak windowsra.

Töltsem le azt, és Wine segítségével telepíthetem?

Volt még 1-2 ötlet, de nem tudtam meg oldani a dolgot.

Nektek esetleg valami javaslat,ötlet?
MerlinW

[merlinw.org]

tigeroo
chrome jobbfelső sarkában egy "behajtani tilos tábla":

A hibaüzenet: ,,Ismeretlen hiba: ,,<class 'KeyError'>"("The cache has no package named 'wine-compholio-i386"😉"
MerlinW
ott a 34-es chrome a linken. dpkg -i google-chrome-stable_34.0.1847.137-1_amd64.deb és annyi. (vagy i386)

Itt kikotorhatod a chromiumot is build szám alapján
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.18. 16:41:47

[merlinw.org]

SzirmosSzisza
Felraktam a synapticot, azt írja van 36-os meg 16-os verzió belőle 😄

Chrome-mal az volt a baj, hogy lassabbnak éreztem, meg nem volt hosszú í betű, de akkor kénytelen leszek megbarátkozni vele. Köszi a segítséget.

szerk.: Chrome-ban is benne van ez a bug, hogy linkre kattintás után 2-3 másodpercet vár ...
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2014.08.18. 16:38:10

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

MerlinW
Oh. Akkor próbálkozz synaptic-al.
Vagy használd a stabil chrome-ot.

[merlinw.org]

SzirmosSzisza
E: Version '34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0' for 'chromium-browser' was not found

Fordítani meg, ha lehet nem szeretnék, a linkelt fájlban az van.

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

MerlinW
sudo apt-get install -f chromium-browser=34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0

Vagy ne csomagot használj. letöltöd ezt és használod.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.18. 16:22:26

[merlinw.org]

SzirmosSzisza
És mit kell beírni? Ezek nem mentek

sudo apt-get install chromium-browser=34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0~pkg884
sudo apt-get install chromium-browser=34.0.1847.116-0ubuntu~1.12.04.0
sudo apt-get install chromium-browser=pkg884

SzirmosSzisza
Régebbi verziót valahogy vissza lehet rakni apt-get upgrade után? (Chromium pontosan)

MerlinW
Pár megoldás:

1. LiveCD-ről boot-olsz mount-olod a root partíciót és megnézed mi kuszálódott össze az /etc/fstab-ban és a /boot/grub/grub.cfg-ben. Vagy nyomsz egy grub-install /dev/sda -t
2. LiveCD-ről boot-olsz majd sudo fsck /dev/sdaX (ahol az sdaX a root particiód)
3. initramfs promtban megadod a helyes root particiót: root=/dev/sdaX
4. kövesd a leírást
vagy
ezt

info: sdaX = sd - hdd, a - lemez, X - partició száma. Tehát ha több lemez van a gépben, ha a második lemeznek a második particiójára van a linux telepítve, akkor sdb2. Ha az első lemez első partícióján van, akkor sda1.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.08.14. 19:45:52

[merlinw.org]

gergely1991
Mondjuk én se értem miért,mert elégé shell-es a dolog, az meg a legtöbb disztribúción, külön csomag nélkül fut....

gergely1991
Én szerintem ebből reinstall/repair lesz.Ahogy emlékszem ezek a kis drágaságok egy fájlrendszerben vannak eltárolva(telepítésnél meglehet adni hogy a dokumentumok illetve a telepített csomagok "megmaradhassanak" viszont az utóbbihoz net kellhet).

Hi!

Slax Linuxot rakell rakni egy pendrive-ra, arrol bootolni es lefuttatod EZT a scriptet. Ez keszit majd egy report.txt-t ezt megnyitod es amelyik particional kiirja, hogy " mount: unknown filesystem type 'ext4' " akkor az a rossz. Ha ez pl. a /dev/sda1 akkor terminalba:

e2fsck -f -y -v /dev/sda1

Ha ez megvan es nem ir ki semmi errort akkor vegeztel is, restart es inditsd a rendszert.

[hogy miert pont Slax Linux kell ehhez azt meg ne kerdezd mert nem tudom, ITT talaltam ezt a modszert. ]

Aztan lehet, hogy van egyszerubb modszer is. Majd jonnek a mesterek aztan hatha mondanak valami okosabbat 😊