Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mousee
Hali,

Sajnos elhajt:

./test.sh: sor: 2: szintaktikai hiba „.\test” váratlan token közelében
./test.sh: sor: 2: ` for /R .\test %%F in (*.avi) do '

Próbáltam csinálni egy test nevű mappát és abba átpakolni néhány tesztvideót, de ugyanezt a hibát adja. Plusz ha jól veszem ki akkor ez csak *.avi kiterjesztést les. Itt meg van mov, mpg, mpeg, avi, mkv, mp4 vegyesbe forrásnak :S

(ettől függetlenül köszönöm szépen minden beleölt percedet)

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

MerlinW
Nem próbáltam ki, nézz rá (az eredeti videó törlődik úgyhogy az első pár tesztnél készíts másolatot róluk:)):

#!/bin/bash

for /R .\test %%F in (*.avi) do
mencoder "%%~fF" -o "%%~dpF%%~nF_conv.mp4" -oac copy -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg1video -of mpeg
if exist "%%~dpF%%~nF_conv.mp4" (
del "%%~fF"
ren "%%~dpF%%~nF_conv.mp4" "%%~nxF"
)
done

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.01.09. 17:46:13

[merlinw.org]

mousee
Az iszonyatosan durva segítség volna, igazság szerint eléggé elkocalinuxosodtam. Csak használom és megy. Szemétség :)

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

MerlinW
Nem csak azt, más a ciklus, változódeklaráció szintaktikája is. Több kiterjesztés esetén a for ciklust duplikáld. Ha nem értesz hozzá és/vagy nem akarsz, a héten ha lesz szabad időm átírom neked (ha más nem teszi meg helyettem).
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.01.09. 15:51:33

[merlinw.org]

mousee
Köszönöm megpróbálom bár még nem igazán csináltam ilyet. Gondolom elérési utakat kell átirkálni benne. Amúgy ha nem csak *.avi kiterjesztésű fájlom van (van itt minden avitól mp4-en át mpg-mpeg minden baromság) akkor azt hogyan írhatom bele?

MerlinW
Mencoder, jah. Windows-ra írtam egyet anno, írd át bash-re, nem egy vasziszdasz:

@Echo off
Set AppName=D:\_Programs\MPlayer\

Set VideoBitrate=700
Set AudioBitrate=64
Set AudioSampleRate=22050
Set Audiocodec=mp3lame -lameopts abr:br=%AudioBitrate% -srate %AudioSampleRate%
Set Videocodec=mpeg4:vbitrate=%VideoBitrate% -xvidencopts bitrate=%VideoBitrate%

for %%f in (*.avi) do (
echo %%~nf
%AppName%mencoder.exe "%%~nf.avi" -idx -oac %Audiocodec% -ovc lavc -lavcopts vcodec=%Videocodec% -o "%%~nf.new.avi"

del %%f
)

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.01.09. 13:32:07

[merlinw.org]

mousee
Sziasztok,

Segítségre lenne szükségem, mégpedig videókonvertálás témában. Adott nekem néhány külső winyó (500GB, 3x1TB) amiken szépen mappaszerkezetbe van raklap videó. Családi dolgok, főleg VHS ripek régi felvételekről, vegyesen néhány újabb telefonos videóval és összevissza formátumokkal. Na most ez addig teljesen jól működött amíg gépről nézték ezeket a videókat, viszont most már TV van, a számítógép visszaszorulóban vagy éppen sehol, szóval leginkább a TV-re hárult a lejátszás feladata, amivel nem mindig sikerül megbirkóznia.

Megoldható az valahogy scriptben hogy könyvtárstruktúrát tartva átnézi az összes file-t és átkonvertálja olyanba amit tuti megesz a TV és törli az eredeti file-t? Fontos lenne hogy a képarányok megmaradjanak, ne húzza szét a 4:3as cuccokat 16:9-ra menet közben és lényegesen ne változzon a fájlok mérete?

Gugli azt mondta hogy mencoder és handbrake-cli a barátom, de igazából ennél mélyebben nem igazán tudok belemászni.

A javaslatokat előre is köszönöm szépen!
Utoljára szerkesztette: mousee, 2018.01.09. 13:04:18

MerlinW
Ha nem akarsz írni a lemezre, azt is lehet.

[merlinw.org]

gergely1991
Akkor inkább ezt:
sudo chmod 000

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

HiPPoNaX
Pedig ezt nagy valoszinuseggel pont a chmod megoldana :]

chmod 777 /path/to/mount/point

vagy

chown root:users /path/to/mount/point
chmod 770 /path/to/mount/point

Elso esetben barmely user irhatja, masodik esetben csak azok a userek, akik a users groupban is benne vannak.

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

MerlinW
Ez Linux. a mókolás szerves része a rendszernek. Anélkül kb. használhatatlan volt és lesz is:)

[merlinw.org]

gergely1991
Nem igazán szeretek ún. mókolni(azért meg pláne nem merek "titkosítani", mert mivan ha elveszítem a feloldáshoz szükséges "kulcsot", és ha valami fontos és szükség lenne rá, elég későn kapom vissza vagy sohasem).

chmod-ot használok(azt is óvatjával).
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2017.12.26. 12:50:00

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

MerlinW
Tudnod kell userként is. chown?

Egyébként ext4 sokkal gyorsabb, jfs-nek "szar" a journal-ja. Meg egyébként is... IBM.. xD

[merlinw.org]

gergely1991
Csináltam egy jfs particiót és örömmel tapasztalom hogy csak root jogosultsággal tudok bele írni,ez tényleg ennyire "biztonságos"(erőforrás spórolós tudom)? :O

Oké, rendben, hátha segít... :) Köszi! (Y)
gergely1991
Próbáld meg a linuxmint-xfce-t.
Előszőr a live-rendszernek kéne felbootolnia aztán felőlem lehet particiónálni is...

Köszi az infót, megpróbálom úgy is! ;)
Én ez alapján csináltam amúgy és úgy nem működött:
Dual-boot rendszer telepítése – Windows és Linux egy számítógépen Linux Mint Magyar Közösség (Linux Mint Magyar Közösség)
Utoljára szerkesztette: Trucker01, 2017.08.27. 12:34:23
Egy kis infó

Itt pedig magyarul is
Utoljára szerkesztette: hgabi84, 2017.08.27. 11:17:10

https://c64universe.com/

Egyetemen egyik tanárom is mondta, hogy vmiért ezt csinálja neki is... Pedig működnie kéne...
Nem vágom mi az EFI/UEFI, meg miköze a MBR-hez pl, ilyesmik a gondjaim... Nemértem mitől cseszte szét anno win10 MBRét, stb...
"Talán a particionálás? Azzal a részével eléggé nem vagyok tisztában" -> Az elég nagy baj, a particionálás tulajdonképpen a Linux-telepítés egyik legfontosabb része. :)

Pont ezért is linkeltem a videót, amiben magyarázatokkal részletezték azt is...
Utoljára szerkesztette: hgabi84, 2017.08.27. 09:54:25

Kijön egy kis Linuxmint logó, aminél lent 5 db pöttyel jelzi a töltést, általában az utolsónál megálll...
Hmmm... Próbáljak x86os felhúzni, hátha az megy?? A Linux mint például Live pendriveről, meg dvdről is lefagy az első indításkor... Kivéve a kompantibilis módot, DE ott jelszót kér, amit nemértek...
Hát én sem értem igazából... Hmmm... Talán a particionálás? Azzal a részével eléggé nem vagyok tisztában, vagyis hogy a Linuxnak milyen beállításokat kéne adni.... Mert pl mikor feltelepítettem utána a HDD, meg az SDD sem akart elindulni, mert olyasmi hibaüzenetet dobott angolul, hogy nincs benne lemez... Mint amikor lehúzod a winyót és nincs miről bootolnia...
gergely1991
x86-os telepítővel mi a helyzet?
Tulajdonképpen nem ír ki semmit? Hol áll meg?
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2017.08.26. 22:32:01

Úgy látom te pedig nem figyeltél... -> "Válasz 'Trucker01' üzenetére (#11343)"

Nem tudom, hol ronthattad el, az elmúlt hetekben legalább 3 különböző Win10-es PC-re telepítettem másodlagos rendszerként Debian-t és egyiknél se halt meg a boot...

Próbáltam usb kreátorral is... Ugyanaz... :/
i7-6700HQ proci, 8GB ram, Geforce GTX 960M 4GB kari
Úgy látom nem érted: Nem duálbootban nem indul... SEHOGY!
gergely1991
És ha usbről indítanád?

Számítógép paraméterei?

Üdv.!

Itt egy lehetőség a sok közül:

How to dual boot Windows 10 and Debian 9.1 2017

//www.youtube.com/embed/VP9yLn1dnQE

Sok sikert!
Utoljára szerkesztette: hgabi84, 2017.08.13. 17:02:23

Mit lehet akkor tenni, ha DVD-ről indítok egy Linuxot és töltés közben mindig ugyanott lefagy? Egyedül kompatibilis módban tudom elindítani, de ott fhn-et és jsz-t kér, amit nem adtam... Tudja valaki mit kell megadni, vagy it rontok el?? Telepíteném külön HDD-re...
Róla lenne szó: linuxmint-18.2-kde-64bit
Bár az igazat megvallva: Akkor is és most is azt tartom logikusnak, ha kijelölök egy X meghajtót telepítésre, akkor nekem ne egy Y meghajtóra telepítse a grubot... :/
Hmmmm, már nem emlékszem, de lehet ott mehetett félre a dolog.Viszont akkor hogy lehet 1 meghajtóra dualboot-ot csinálni vele? Sehogy. :/
gergely1991
A telepítőben nem volt olyan lehetőség, hogy a grub-indítót melyik meghajtóra(lásd magát hardvert) telepítsd?

Hát tapasztalataim szerint NAGYON NEM mindegy! Debiant telepítettem üres HDD-re, úgy hogy a mellette lévő primary SDD-n win10 volt. Az SSD MBR-ének lőttek azon nyomban... Úgy kellett kézi tools-okkal nagynehezen visszafabrikálnom, hogy el tudjam indítani a win10-et valahogy... :/
gergely1991
Ha az a "linuxos mbr" a hdd-re van telepítve,akkor a boot sorrenden kell variálni(vagy a boot menü segítségével elindítani).
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2017.08.12. 20:35:46

MerlinW
Mindegyik disztro grub vagy lilo bootmanager-t használ, mindkettő listát hoz létre a lemezeken található rendszerekről (MBR info). Tehát tök mindegy mit telepítesz.

Egyébként, ha valami gond lenne, utólag is 1 sor a bootmanager konfigjában, mit, honnan indítson.
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.08.12. 20:04:41

[merlinw.org]

Sziasztok!

Feltudná nekem vki sorolni azon Linux disztribuciokat, melyek automatikusan érzékelik, hogy Windows van telepítve és nem szedik szét a win mbr-ét, mikor mellé akarom telepíteni pl egy másik winchesterre? (Linuxmintet ismerem, csak hogy ilyen) Valójában debiánnal akartam volna csinálni, de nem írja le mi a teendő ha van egy sdd-m win-nel és egy hdd, amire a linuxot akarom húzni...
https://www.debian.org/releases/etch/i386/ch03s05.html.hu
Ic3 m4n
Igen, csak sajnos a nyitott portok miatt változik a fölötte lévő sorok számossága

SzirmosSzisza
-B szám kapcsolóval kiírja a felette levő sorokat is, arra esetleg rá tudsz megint grepelni.

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Ic3 m4n
Sziasztok!

Nem tudom jó helyen járok e, greppel kapcsolatban lenne kérdésem.
Arra lenne szükségem, hogy ha matchel egy adott szóra, akkor a fölött a szó fölött keressen XY szóra, és írassa ki azt a sort.
Pl.: egy nmap eredményben a sérülékeny gépeknél írja a vulnerable szót, és ha ilyet talál, akkor írassa ki az "nmap result" sort.
És ez ugye egy szövegfájlban többször fordul elő.

Előre is köszönöm!

SzirmosSzisza
Nem túl biztonságos, ha nincs egyéb védelmi intézkedés mellette (fail2ban pl), meg amúgy is érdemes kulccsal autholni.

(ha van egy kis szabadidőd érdemes átrakni máshova az ssh portot (jó, ezt mindenképp imho) és 22-es porton futtatni egy pshitt-et, nekem olyan szerveren amin nem is futott webszeró és csak egy aldomain mutatott rá jött 500k próbálkozás 2 hónap alatt)

A másik probléma passz, nézz szét saját log fájljai vagy syslogban.
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2017.06.22. 19:29:48

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Jim Morrison
miért érdemes kinyomni?

proftpd egyszer csak megszűnt működni, vagy valami történt. Valamiért nem érem el a szervert filezillával. Lecsekkoltam konfigot, újraindítottam, de nem tudom mi lehet a baj. ötlet? (SFTP)

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Hecker007
Igen ezzel próbálkoztam én is, de sajnos nem akar így se egyből bootolni. Nézelődök még, hátha van erre valami megoldás.

Köszi a segítséget! :)

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék tőletek kérni. A barátom nagy linuxos és szeretnék neki a születésnapjára egy pólót készíttetni egydi felirattal. Az elejére egy képet szeretnék, ami már meg is van, a hátuljára pedig egy parancssort ami frappáns és nagyon jellemző a linuxra. Most lesz a 36. szülinapja. Akár valahogy ezt is bele lehetne foglalni. Én nem értek a linuxhoz, legalábbis a parancsok létrehozásához, ezért kérem, aki tud segítsen ebben nekem.
Nálam is hasonló a helyzet egy Acer notival. Azt az EFI fájlt BIOS-ban hozzáadtam a boot menühöz utána pedig beállítottam alapértelmezett boot "eszköznek".

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Hecker007
Üdv!

Egy olyan problémám lenne, hogy adott egy HP 8570W laptop amin szeretnék ubuntut használni, fel is települ működik szépen ezzel nincs is gond, viszont minden egyes bootolásnál ki kell választanom az efi fájlt ami indítja a grubot. Nem tudtok erre valami megoldást hogy hogyan lehetne megszüntetni ezt? Sajnos én eddig nem találtam működő megoldást :/ Esetleg a telepítésnél szúrok el valamit? Próbáltam úgy hogy használja az egész lemezt és úgy is hogy én hoztam létre a partíciókat.