Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
talán percenként jön egy új fail2ban-server -s, ami aztán 100%osan használja a cpu t
szerk: lehet csak indítás után, most leesett 0-1% közé az összesített cpu használat.
szerk szerk: MC-t megnyitottam, 17GB/19GB-os telítettséget mutat. azt hiszem valami nagyon dolgozik...
--------------------
kern.log.1 és auth.log.1 2 illetve 1,5GB.
holnap alaposan átnézem mik vannak, mielőtt itt percenként valami újat fedezek fel
ncdu szuper.
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2017.02.16. 22:48:16
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
[merlinw.org]
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Disk I/O és Bandwidth public fixen 0 lett.
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2017.02.16. 09:25:32
akkor ha csináltam egy másik usert, amivel mindent megtudok csinálni (mintha a roottal lépnék be), akkor csak
# /etc/ssh/sshd_config
PermitRootLogin no # átírom yes-ről
# /etc/init.d/sshd restart
és kész?
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2017.01.28. 15:38:09
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.01.28. 15:06:59
[merlinw.org]
su -
Beírom a kódot, és
su: Authentication failure
sudo apt-get install meg minden megy, valamiért ez nem. /etc/sudoers -ben bent van a felhasználóm,
The user `....' is already a member of `sudo'.
mit csinálok rosszul?
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2017.01.28. 14:35:37
Van egy szerver, amin Ubuntu fut + Apache. Készítettem egy weboldalt (php-ban), amin keresztül elérhetők a ./files mappában található fájlok. Ezek linkeken keresztül, egyesével érhetők el.
Azt szeretném elérni, hogy ha a böngészőbe valaki beírja a http://valami.hu/files url-t, akkor ne érje el (ne tudja kilistázni) a tartalmat, viszont a weboldalon keresztül letölthesse. Gondolom jogosultságkezelés, de sajnos nem sikerült beállítanom.
Kérlek, írjátok meg, hogy mi a megoldás.
Köszönöm előre is.
For sale: thedronewebshop.com

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.01.12. 00:06:28
[merlinw.org]
http://www.webupd8.org/2016/10/spaceview-ubuntu-file-system-usage.html
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install syspeek
vagy:
deb fájl

Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2017.01.11. 20:32:55
[merlinw.org]
Olyan kérdésem volna hogy unity menubar-ra van-e lehetőség kirakni hogy mennyi szabad hely van még a gépen pl /home alatt? Régen gnome2 alatt 3 kattintás volt kb a dolog, viszont most nem találom, pedig igény lenne rá :)
The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.
sudo update-grub paranccsal aktiválod a változtatásokat.
Itt van egy rövid írás. Hosszabb írást meg a Itt, még hosszabbat meg itt.
[merlinw.org]
Ha be szeretném állítani a boot menüben rövidebb legyen a várakozás, esetleg másik oprendszert akarok legelőre tenni, azt hol tudom beállítani?
Köszi szépen!
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
[merlinw.org]
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.11.12. 21:01:50
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
Én is "end of life" időszakban szoktam áttérni az aktuális LTS-re (tehát majd 2 év múlva váltok 16.04-re desktop-on, míg egy tesztelésre, stb-re vett laptopon az aktuális fut).
Release info
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2016.11.12. 20:14:51
[merlinw.org]
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2016.11.12. 15:25:29
[merlinw.org]
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2016.11.11. 23:39:40
[merlinw.org]
Próbálom telepítgetni a csomagokat,(valahogy sikerült némelyiket) de most...bizonyos csomagokat nem talált(például a qmmp-t a 16.04-ben pedig fel is tudtam telepíteni).Berágtam és feltelepítettem egy "Csomagok" nevű csomagot,nos azt kell hogy mondjam, hogy nagyon kár hogy nem ez került az alapért. csomagok közé.
Azthittem hogy bennem volt a hiba de aztán megnéztem a problémás "csomagkezelő" értékelését :
5/2 alig kapott pozitív érdékelést,némelyik kommentben adta az ívet.
A Csomagok és a "apt search" kombóval pedig remekül elleszek(utóbbira köszi a emlékeztetőt). :)
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.11.11. 21:31:11
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2016.11.10. 18:39:29
Mi a fenéért kellett az xubuntu szoftverközpontját lecserélni valami használhatatlanra??!!
Amíg az xubuntu szoftverközpontjában beírok valamit félpercen belül dobálta ki a találatokat,gyorsan telepítette a csomagokat.
Erre 16.04-re jön valami lassú,csomagkezelő:Beírok valamit várok vagy 5-10 percet,telepítés is eltart egy jó ideig(ezzel csak sz*rakodni tudok).Kérem vissza a régi "barátomat"!!!!<#rinya>#rinya>
Talán megpróbálom feltenni a Synaptic-ot,HA EGYÁLTALÁN FELMEGY MAJD RÁ!!!
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.11.10. 17:52:40
PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete
//netbiosname/sharename\040with\040space /media/sharename cifs credentials=/root/.smbcredentials,iocharset=utf8,file_mode=0777,dir_mode=0777 0 0
[merlinw.org]
PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete
.- ...- ..-.. .-.. . -- ..-.. -. -.-- --- .-.. -.-- .- -. --..-- -- .. -. - .- ... . --. --. --..-- ---... -- .. -. -.. . -. -.- .. -. . -.- ...- .- -. .-.-.-
Anyukam laptopjara telepitettem Debiant, ezelott Ubuntu volt fent es egy eleg erdekes "hibaba" futottam bele mindket rendszeren. Nem a hiba miatt tortent az Ubunturol Debianra valtas bar remeltem, hogy megoldodik.
Szoval a gep egy Acer Aspire E5-511, meg Szerdan a gyari 500-as Seagate HDD helyere kerult egy 120-as Kingston SDD, a HDD pedig bekoltozott az ODD helyere. Azotta lettem figyelmes egy olyan jelensegre, hogy a HDD "zizeg". Mintha folyamatosan dolgozna, pedig nem, Debian is az SDD-n van es akkoris csinalja ha nincs mountolva a HDD. Az optibay aktivitas jelzoje sem villog. Csinalja par percig, aztan elhallgat. Ugyanakkor Windows alatt semmi ilyen hiba nem jelentkezik, nem zizeg. A lemez 100/100-as HDSentinel szerint.
Ha mountolom a HDD-t es akarmit csinalok rajta -pl. megnyitok egy mappat- szinten azonnal elhallgat de par perc elteltevel megint razendit es kifejezetten idegesito. Mi okozhatja ezt, mi "piszkalja" folyamatosan a lemezt?
A lemezen 1 particio van, hozza is adtam fstabhoz a lent lathato beallitasokkal, hogy inditaskor csatolja fel mondvan, hogy hatha ez a baja de a helyzet valtozatlan.
UUID=a75d8a37-9778-467a-bace-7fde2b5095ee /mnt/DATA ext4 rw,user,auto 0 0
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
Dolgoztam az OpenOffice-ban, mikor egyszer csak kiírja a rendszer, hogy a hálózati kapcsolat megszakadt - az internet nem elérhető (vagy valami ilyesmi). Semmin nem variáltam. Azóta is folyamatosan adja be ezt a kis ablakot, és próbálja elérni a netet, de hiába.
Milyen paranccsal lehet ellenőrizni, hogy nem-e a hálókártya a ludas, vagy az nem valószínű?
Felhívom még a szolgáltatót, hogy nem-e ők kavarnak valamit, de hát na.
Azért kösz azoknak, akik eddig próbáltak segíteni, de lassan feladom, hogy ennyire nincs rá megoldás.
.- ...- ..-.. .-.. . -- ..-.. -. -.-- --- .-.. -.-- .- -. --..-- -- .. -. - .- ... . --. --. --..-- ---... -- .. -. -.. . -. -.- .. -. . -.- ...- .- -. .-.-.-
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2016.09.14. 20:17:30
SIOCSIFMTU: Nincs ilyen eszköz
Tudtommal semmit, de persze ez csak akkor igaz, ha a Synaptic és/vagy a szoftverközpont ilyet nem mutat.
Vagy eleve nem Mint-es PPA-k.
Mert amennyiben telepítettem, akkor az mit változtat és ha van ilyen, akkor mi az ellenjavallat, és azt hogyan? :-)
(Most így hirtelenjében, ami telepítve lett a Synaptic segítségével: openoffice, gedit, open ttd (az egy "irodába" csak kell, nem? :-D), tuxcmd. ffox. Most így hirtelen más nem ugrik - ettől még persze lehet).
#11282: ethX-nél az X helyett egy számot kéne (valszeg 0), de ha nem UPC-s vagy nem biztos, hogy ez lesz a probléma.
Linux Mint hogy kerül a képbe? Valamit telepítettél Mint-es PPA-ból?
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
De az www.ubuntu.hu (ami nem jön be böngészővel), az az alábbit írja a curl-re:
(51) SSL: certificate subject name (linuxmint.hu) does not match target host name 'www.ubuntu.hu'
Ezután az alábbit írtam be, amit itt javasoltál:
sudo ifconfig ethX mtu 1400
amire az volt a válasz, hogy:
SIOCSIFMTU: Nincs ilyen eszköz
A net, az DIGI-s, kábel rendszerű, közvetlen, tehát nem csatlakozik előtte router-be.
Esetleg nem UPC-nél vagy? Mióta behozták az IPv6-ot Ubuntu alatt nálam is baj, annyit sikerült összerakni, hogy valszeg az MTU-val van a baj, egy `sudo ifconfig wlan0 mtu 1400` (wlan0 helyett a megfelelő interfészt helyettesítsd be (beírod, hogy ifconfig vagy wlanX lesz ha wifiről vagy vagy ethX ha kábelről) megoldja.
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2016.09.12. 18:36:58