Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nem olyan rossz azért az elementary, legalábbis nálam eddig hibátlanul működik már két hete.
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.05.12. 20:59:22
hisztéria, vagy a felhasználók érzékeny lelkivilágába való beletiprás?
[merlinw.org]
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.29. 12:17:07
[merlinw.org]
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.28. 15:57:58
[merlinw.org]
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.28. 12:49:33
ű
Gondolom automatikus telepítéssel raktad fel, olyat én még sosem használtam, mindig manuálisan telepítek épp azért, hogy a hibás FSTAB beállításokat elkerüljem. De ha van időd, kb. 1 óra múlva adok egy PDF-et amiben képekkel illusztrálva leírom a manuális telepítés menetét.
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.28. 12:23:59
következő ami a gondom.
egy 40-gb üres maxtor típusú merevlemezre tettem fel. szépen fel is ment... szerintem.
de ha a számítógép részt megnyitóm akkor megjelenik a Maxtor ikonja és a fájlrendszer ikon. a maxtort nem tudom megnyitni. hiba üzenet.
A hely nem érhető el / a fájl nem csatolható. ez egy kis kockában jelenik meg. szerintem ez így nem ok
http://zorin-os.com hivatalos oldal.
esetleg hogyan tudom egy kicsit optimalizálni az erőforrás igényét? nagyon kezdő vagyok a dologban. 😊
Először is 64 bites rendszerre 64 bites OS-t telepítünk.
Drivereket nem kell telepíteni, a kernelben benne van minden ami kell. Ezek a kernellel együtt frissülnek Ubuntu és forkjai esetében.
A Zorint ugyan nem nagyon ismerem, de valószínűleg a grafikus környezete erőforrásigénye lassítja. Ha fullos használatrakész gyors rendszert akarsz, tehetsz egy próbát ezzel is. 99%-ig magyar nyelvű és ez is Ubuntu alapú. Szoftvereket pedig a szoftverközpontból tudsz telepíteni. 😊 Vírusírtó pedig felesleges. Ha nVIDIA kártyád van, akkor ahhoz van benne külön driver ami aktiválja a 3D gyorsítást. Ha a telepítéséhez segítség kellene csak írj.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Disztribúció: elementary OS
Kódnév: Freya
Verziószám: 0.3 Stable LTS
Nyelv: magyar
Kernel: 3.16
Ablakkezelő: LightDM
Grafikus környezet: Pantheon
Alkalmazások és eszközök
-------------------------------
Archiválás
------------
- K3B(CD/DVD író alkalmazás)
- Archívumkezelő(tömörített állományok kezelése többek között rar,arj,zip)
Fájlkezelők
-------------
- Bleachbit(rendszertisztító)
- Double Commander és MC(kétpaneles fájlkezelők)
Játékok
----------
- Gnome game pack (sudoku, passziánsz, sakk, mahjjong, stb.)
- PlayOnLinux
- Steam kliens
Grafika
---------
- GIMP (képszerkesztő)
- gthumb(képnézegető)
Internet
----------
- FileZilla(FTP kliens)
- Firefox(internet böngésző hasznos kiegészítőkkel mint pl. java, flash, adblock, ghostery, témák)
- Google Chrome
- Skype(csevegő kliens szöveges és videohívás funkcióval)
- Teamviewer 10(távoli rendszervezérlés)
- Deluge(torrent kliens)
Iroda
-------
- Atril(PDF és DJVU dokumentumolvasó)
- LibreOffice(teljeskörű MS Office kompatibilis irodai csomag)
Hang
------
- Audacious(WinAmp stílusú zenelejátszó, telepített skinekkel)
- Clementine (Amarok stílusú zenelejátszó online rádióadatbázissal pl. DI FM, Last FM)
- Hangkonvertáló
- Audacity(hangeditor)
- Spotify
Video
-------
- Avidemux(video editor és konverter)
- Format Junkie (Format Factory linux változata, mindenes konverter)
- DVD Styler AVI, MP4 videofájljainkat alakíthatjuk át video DVD-vé, menüszerkesztőt is tartalmaz)
- VLC(multimédia lejátszók audió és videó egyaránt)
- TV Time (TV tuner vezérlő)
Egyéb
--------
- UEFI kompatibilitás
- Numix-Circle az alapértelmezett ikontéma
- MyWeather indicator + hardver szenzor indikátor + Variety
- elementary tweaks :-)
- nVIDIA nyílt forrású driver PPA tároló hozzáadva :-)
- gnash(swf lejátszó)
- WINE(Windows rendszerkörnyezet Linuxon)
- Conky rendszermonitor rengeteg változattal(conky-managerben választhatjuk ki a nekünk tetszőt)
- qshutdown (időzített lekapcsolás)
- Plank + plank themer(Rocketdock linux alternatívája) :-)
- Tűzfal (konfigurálható) + Gufw: indítása terminálból a gufw paranccsal
- Ndiswrapper WLAN driverek (PCI és USB egyaránt) a zökkenőmentes WiFi-hez + broadcom driverek
- Systemback (rendszervisszaállítási pontokat hozhatunk létre vele épp úgy mint Windows alatt)
- Ubuntu Tweak
- MTP Tools integrálva (android készülékek fájlrendszerének kezeléséhez és felismeréséhez nélkülözhetetlen - vagyis ennek segítségével gond nélkül másolhatunk fájlokat telefonunkra pc-ről és fordítva)

Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.28. 12:03:22
A minap váltottam win -ről Linuxra. Zorin os 9 core x32 választottam. Sikerült szépen feltelepíteni.
Megy is. De drivereket hogyan tudok feltenni? Vagy egyáltalán kell? Gondolok most alaplap+vga+hang.... stb. vagy létezik driver scanner mint a winhez?
Egy kicsit lassúnak érzem a dolgot.
Esetleg honnan tudnék programokat leszedni hozzá?
Gondolom vírusirtó nem kell?
Köszönöm szépen a segítséget előre is.
Üdv mindenkinek
Mekxa
product: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz
description: Motherboard
product: 945
vendor: Intel
/Socket 775
2-Gb-ram
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
sudo add-apt-repository ppa:tsvetko.tsvetkov/cinnamon
sudo apt-get update
sudo apt-get install cinnamon
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.17. 23:55:56
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2015.04.17. 22:23:55
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
Már telepítésnél tudtam csatlakoztam wifire... <#szeret>#szeret>
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.15. 20:50:40
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
- Numix-Circle az alapértelmezett ikontéma
- hozzáadásra került a conky manager néhány conky változattal köztük pl. névnap
- kernel 3.16
- Pantheon és rendszer hibajavítások, frissítések integrálva (2014. 04. 14)
- DVD író alkalmazás K3B hozzáadva + l10n magyar nyelvi csomag
- Clementine + VLC + Avidemux + SMTube
- TVTime tv tuner + infra távírányító vezérlő
- Double Commander kétpaneles fájlkezelő
- nVIDIA nyílt forrású driver PPA hozzáadva + Noob Labs
- elementary tweak integrálva + Plank themer
- Bleachbit rendszertakarító + Ubuntu Tweak
- Team Viewer 10
- Magyar nyelvű Skype 4.3.0.37 + Birdie
- MyWeather indicator + hardver szenzor indikátor + Variety
- qshutdown időzítő (leállítás, újraindítás)
- Teljes magyar nyelvű LibreOffice 4.4.2 csomag
- Screenlets All
- Format Junkie mindenes konverter
- Wine 1.7.2
- Systemback + Gnome rendszerfigyelő + Ütemezett feladatok + Ndiswrapper GUI-val + broadcom wi-fi driverek
- néhány igényes háttérkép
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.15. 15:53:51
Mert a "minden, amire csak szükség lehet" egy kicsit tág kifejezés...😊
Utoljára szerkesztette: Blum, 2015.04.15. 14:08:47
Frissen remasterelt magyar nyelvű 64 bites elementary OS Freya mindennel ellátva, amire csak szükség lehet. Ha valaki kipróbálná: LETÖLTÉS

Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.15. 13:57:18
Anyuka masinájára (Acer Aspire E5-511) felraktam egy Ubuntu 15.04-et a Windows 8.1 mellé UEFI módban. Kénytelen voltam UEFI-ben felrakni mert a Windows és a Linux is csak úgy hajlandó felismerni a tapipadot ha UEFI-ben vannak telepítve.
Az a problémám, hogy nem lehet se leállítani se újraindítani a gépet normálisan. Rábökök, hogy restart/poweroff, kijelentkezik, elindul a boot splash, aztán megáll egy ponton és elkezdi eszetlenül pörgetni a CPU hűtőt...és ennyi. Csak úgy tudom kilőni, ha a power gombot hosszan nyomom.
Próbáltam ráguglizni a problémára de semmi releváns találatot nem találtam. Valami ötlet esetleg, hogy hol kéne szétnéznem?
Amúgy eredetileg 14.04-et próbáltam felrakni de az is ugyanezt csinálta, gondoltam a 15.04-ben már van valami UEFI-s optimalizálás ami javítva a problémát. Win8.1 hibátlanul indul és leáll.
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2015.03.09. 11:21:09
PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete
btw, partíció nélkül mégis mire használnád a vinyót? 😄
PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete
Az sda magát a lemezt jelöli,az sda1 a lemezen lévő 1. partíciót. Márpedig a rendszer partíciót csatol fel nem pedig magát a meghajtót.
Fedora 21-re váltottam, hibátlanul működik minden. (skacok, ezt a GNOME 3.14-et már egész emészthetőre csiszolták! Fene se gondolta volna, hogy nem akarok kapásból MATE-re vagy XFCE-re menekülni.)
Úgy emlékszem hogy a wlan0-t nem jelzi amíg nincs ip-je ezért csak az eth0 olvasható(ahogy az általad belinkeltnél látható). 😄
Az ubuntu GUI-tól meg rosszul leszek. 😄
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2015.03.02. 00:14:54
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
Ez komolyan beszarás, Arch-on, Gentoo-n percek alatt belőttem a wifit erre pont az Ubuntu (aminél egyébként máskor MINDIG kapásból ment a wifi) kicseszik velem. Gyász. 😞
Irány a Linux Mint...😄
Utoljára szerkesztette: Blum, 2015.02.23. 21:06:18
http://askubuntu.com/questions/459654/drivers-for-broadcom-bcm43142-on-ubuntu-14-04-trusty-tahr