Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Na igen... Hogy képzeljük, hogy nem fizetünk egy ingyenes OS-ért? Felháborító, hallatlan! Milyen pofátlanok vagyunk már, hogy "meglopjuk" a fejlesztőket. Na ne már.... Aztán csak pislogtak, mikor a közösség fele faképnél hagyta őket(amit maximálisan meg tudok érteni).

Nem olyan rossz azért az elementary, legalábbis nálam eddig hibátlanul működik már két hete.
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.05.12. 20:59:22
MerlinW
Magas szintű idiotizmus. Mert még ha jó lenne az elementary. De nem az.

[merlinw.org]

Lathronos, neked erről mi a véleményed?
hisztéria, vagy a felhasználók érzékeny lelkivilágába való beletiprás?
Ubuntu 14.04.2 Cinnamon 64bit HU All In One Edition <#nyes>

Letöltés és info: ITT

MerlinW
Nemigen használom a Unity menüt, de ha nagyon kell, akkor sem vészes, katt az ikonra és gépeled ami kell, majd az leszűri. A gyorsindító sorban meg elfér 20 ikon is, ha lekicsinyíted. Na meg ott az asztal is. Egyébként, ha végignyomogatod a menüt, rá fogsz jönni, hogy abszolút rendezett a dolog. Ráadásul pontosan 84 módon lehet szűrni a tartalmát😊 De mint írtam volt, elkezded gépelni a program nevét és ott is terem. Az online ajánlásokat meg ki lehet kapcsolni, ha zavarnak.

[merlinw.org]

Én a Unity menüjére értettem, az átláthatatlan számomra. Tudom, tudom: van gnome classic is benne, meg ott az Ubuntu MATE is ha valaki klasszikus menüt akar.
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.29. 12:17:07
MerlinW
Azért Unity-re azt mondani hogy átláthatatlan kicsit erős😊 Lényegében egyetlen inputmező és ikonsor a teljes gui. A többi meg sima Gnome. Persze ízlések és pofonok, de ott van a Gnome 3 meg az Xfce. Stabilak, gyorsak.

[merlinw.org]

Ugyanezen a véleményen vagyok. Egy ideig tetszett de amikor elkezdtem power userkedni akkor beleültem a szopó rollerbe rendesen.

unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep

Ha mindannyian ugyanazt a disztribúciót kedvelnénk, elveszne a sokszínűség varázsa. <#vigyor> A Pantheon a Freya-ban tényleg bugos még kissé, olykor random újraindítja magát, és elég fapados is, mondhatni spártai. Kövezzetek meg, de én szeretem. <#nyes> Engem meg a Unity kerget az őrületbe, számomra átláthatatlan útvesztő. A másik meg a Windows 8 & 8.1 <#bee1>
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.28. 15:57:58
MerlinW
Semmi értelmét nem látom az Elementary-nak. GUI nélkül egy szétbarmolt Ubuntu. A GUI meg instabil, bugos (szubjektív véleményem szerint nem is szép). Napi használatra szerintem alkalmatlan, tanulásra/ismerkedésre pedig a törzs / első leszármazott disztrók valók (debian (x/k/l)ubuntu, fedora, suse, stb).

[merlinw.org]

köszönöm

SzirmosSzisza
Nem túl sokat számít, hogy 64 bites vagy 32, ha 3GB-nél kevesebb ramod van. (igen tudom, CPU architektúra más, de attól nem kell akkora változást várni).

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Na igen, ennyit az eladók szakértelméről. <#vigyor> Amint kész a PDF, privátban küldöm. Igen, az sokszor bekavar ha 32 bites OS-t telepítünk 64 bites PC-re.
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.28. 12:49:33
köszönöm a leírást megköszönném. USB kulcsról raktam fel.

én meg sem néztem. köszönöm. újonnan Bluechip boltból vettem 32-bites nek. egy E5700-as együtt. akkor lehet ez a lassabb működés oka?
ű

Az Intel E4500 64 bites, de ha nekem nem hiszel, tessék.

Gondolom automatikus telepítéssel raktad fel, olyat én még sosem használtam, mindig manuálisan telepítek épp azért, hogy a hibás FSTAB beállításokat elkerüljem. De ha van időd, kb. 1 óra múlva adok egy PDF-et amiben képekkel illusztrálva leírom a manuális telepítés menetét.
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.28. 12:23:59
32-bites a rendszer. azért is szedtem le 32-bites zorint.

következő ami a gondom.
egy 40-gb üres maxtor típusú merevlemezre tettem fel. szépen fel is ment... szerintem.
de ha a számítógép részt megnyitóm akkor megjelenik a Maxtor ikonja és a fájlrendszer ikon. a maxtort nem tudom megnyitni. hiba üzenet.
A hely nem érhető el / a fájl nem csatolható. ez egy kis kockában jelenik meg. szerintem ez így nem ok

Vagy húzol a CPU-n, vagy keresel valami könnyebb ablakkezelős rendszert. De mit jelent egész pontosan az, hogy kicsit lassú?
Köszönöm. egyenlőre maradok zorinál. de azért köszönöm.
http://zorin-os.com hivatalos oldal.
esetleg hogyan tudom egy kicsit optimalizálni az erőforrás igényét? nagyon kezdő vagyok a dologban. 😊

Szia!

Először is 64 bites rendszerre 64 bites OS-t telepítünk.

Drivereket nem kell telepíteni, a kernelben benne van minden ami kell. Ezek a kernellel együtt frissülnek Ubuntu és forkjai esetében.

A Zorint ugyan nem nagyon ismerem, de valószínűleg a grafikus környezete erőforrásigénye lassítja. Ha fullos használatrakész gyors rendszert akarsz, tehetsz egy próbát ezzel is. 99%-ig magyar nyelvű és ez is Ubuntu alapú. Szoftvereket pedig a szoftverközpontból tudsz telepíteni. 😊 Vírusírtó pedig felesleges. Ha nVIDIA kártyád van, akkor ahhoz van benne külön driver ami aktiválja a 3D gyorsítást. Ha a telepítéséhez segítség kellene csak írj.

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Disztribúció: elementary OS

Kódnév: Freya

Verziószám: 0.3 Stable LTS

Nyelv: magyar

Kernel: 3.16

Ablakkezelő: LightDM

Grafikus környezet: Pantheon

Alkalmazások és eszközök
-------------------------------

Archiválás
------------

- K3B(CD/DVD író alkalmazás)

- Archívumkezelő(tömörített állományok kezelése többek között rar,arj,zip)

Fájlkezelők
-------------

- Bleachbit(rendszertisztító)

- Double Commander és MC(kétpaneles fájlkezelők)

Játékok
----------

- Gnome game pack (sudoku, passziánsz, sakk, mahjjong, stb.)

- PlayOnLinux

- Steam kliens

Grafika
---------

- GIMP (képszerkesztő)

- gthumb(képnézegető)

Internet
----------

- FileZilla(FTP kliens)

- Firefox(internet böngésző hasznos kiegészítőkkel mint pl. java, flash, adblock, ghostery, témák)

- Google Chrome

- Skype(csevegő kliens szöveges és videohívás funkcióval)

- Teamviewer 10(távoli rendszervezérlés)

- Deluge(torrent kliens)

Iroda
-------

- Atril(PDF és DJVU dokumentumolvasó)

- LibreOffice(teljeskörű MS Office kompatibilis irodai csomag)

Hang
------

- Audacious(WinAmp stílusú zenelejátszó, telepített skinekkel)

- Clementine (Amarok stílusú zenelejátszó online rádióadatbázissal pl. DI FM, Last FM)

- Hangkonvertáló

- Audacity(hangeditor)

- Spotify

Video
-------

- Avidemux(video editor és konverter)

- Format Junkie (Format Factory linux változata, mindenes konverter)

- DVD Styler AVI, MP4 videofájljainkat alakíthatjuk át video DVD-vé, menüszerkesztőt is tartalmaz)

- VLC(multimédia lejátszók audió és videó egyaránt)

- TV Time (TV tuner vezérlő)

Egyéb
--------

- UEFI kompatibilitás

- Numix-Circle az alapértelmezett ikontéma

- MyWeather indicator + hardver szenzor indikátor + Variety

- elementary tweaks :-)

- nVIDIA nyílt forrású driver PPA tároló hozzáadva :-)

- gnash(swf lejátszó)

- WINE(Windows rendszerkörnyezet Linuxon)

- Conky rendszermonitor rengeteg változattal(conky-managerben választhatjuk ki a nekünk tetszőt)

- qshutdown (időzített lekapcsolás)

- Plank + plank themer(Rocketdock linux alternatívája) :-)

- Tűzfal (konfigurálható) + Gufw: indítása terminálból a gufw paranccsal

- Ndiswrapper WLAN driverek (PCI és USB egyaránt) a zökkenőmentes WiFi-hez + broadcom driverek

- Systemback (rendszervisszaállítási pontokat hozhatunk létre vele épp úgy mint Windows alatt)

- Ubuntu Tweak

- MTP Tools integrálva (android készülékek fájlrendszerének kezeléséhez és felismeréséhez nélkülözhetetlen - vagyis ennek segítségével gond nélkül másolhatunk fájlokat telefonunkra pc-ről és fordítva)

Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.28. 12:03:22
Sziasztok a következő problémában szeretnék segítséget kérni.
A minap váltottam win -ről Linuxra. Zorin os 9 core x32 választottam. Sikerült szépen feltelepíteni.
Megy is. De drivereket hogyan tudok feltenni? Vagy egyáltalán kell? Gondolok most alaplap+vga+hang.... stb. vagy létezik driver scanner mint a winhez?
Egy kicsit lassúnak érzem a dolgot.
Esetleg honnan tudnék programokat leszedni hozzá?
Gondolom vírusirtó nem kell?
Köszönöm szépen a segítséget előre is.
Üdv mindenkinek
Mekxa

product: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E4500 @ 2.20GHz
description: Motherboard
product: 945
vendor: Intel
/Socket 775
2-Gb-ram

Hááát, a MATE-tel alapbó kapsz egy "XP-szerű rendszer"-t. ;-)

Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."

gergely1991
Én meg xfwm-et egy külön theme csomag a letöltőközpontból némi panel tesztreszabás... és voalá: xp szerűrendszer....

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

SzirmosSzisza
Én i3wm-et használok egy ideje, hozzá kell szokni, de szerintem hosszú távon sokkal kényelmesebb.

“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás

Jim Morrison
Köszi, meglesem.

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Én a cinnamont(stable) szoktam feltenni, az a legjobb szerintem(azon kívül rengeteg kiegészítő és téma van hozzá):

sudo add-apt-repository ppa:tsvetko.tsvetkov/cinnamon
sudo apt-get update
sudo apt-get install cinnamon
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.17. 23:55:56
Jim Morrison
ha jól emlékszem 15.0x. Viszont az alap felülete (unity) nem tetszik úgyhogy lecserélem az fix.
Utoljára szerkesztette: Jim Morrison, 2015.04.17. 22:23:55

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

És melyiket tetted fel: 14.04,14.10,15.04? Gnome, MATE, vagy alap Unity?
Jim Morrison
Ma végre volt időm a notebookra amire Debiant telepítettem. Pontosabban annyi időm volt, hogy feltegyem az Ubuntut <#idiota>
Már telepítésnél tudtam csatlakoztam wifire... <#szeret>

Sajnos ennyire azért nem vágom a GIMP-et, én csak a feliratot raktam rá.
Jim Morrison
te rajzoltad? 😄

<#worship> Azt még elfelejtettem hozzátenni, hogy a teljes MTP csomag gyüjtemény is benne van, így az androidos telefonokat is rögtön felismeri. 😊 Na meg elírtam a frissítések időpontját, az a 2014 2015 akar lenni. XD
Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.15. 20:50:40
Korrekt és értelmes dolgok kerültek bele, gud dzsáb! <#eljen>

jól néz ki. amint lesz egy kis szabadidőm, felrakom.
elementary OS Freya 64bit magyar nyelvű remaster ismertető

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
- az alapértelmezett fájlkezelő cserélve lett pcmanfm-re

- Numix-Circle az alapértelmezett ikontéma

- hozzáadásra került a conky manager néhány conky változattal köztük pl. névnap

- kernel 3.16

- Pantheon és rendszer hibajavítások, frissítések integrálva (2014. 04. 14)

- DVD író alkalmazás K3B hozzáadva + l10n magyar nyelvi csomag

- Clementine + VLC + Avidemux + SMTube

- TVTime tv tuner + infra távírányító vezérlő

- Double Commander kétpaneles fájlkezelő

- nVIDIA nyílt forrású driver PPA hozzáadva + Noob Labs

- elementary tweak integrálva + Plank themer

- Bleachbit rendszertakarító + Ubuntu Tweak

- Team Viewer 10

- Magyar nyelvű Skype 4.3.0.37 + Birdie

- MyWeather indicator + hardver szenzor indikátor + Variety

- qshutdown időzítő (leállítás, újraindítás)

- Teljes magyar nyelvű LibreOffice 4.4.2 csomag

- Screenlets All

- Format Junkie mindenes konverter

- Wine 1.7.2

- Systemback + Gnome rendszerfigyelő + Ütemezett feladatok + Ndiswrapper GUI-val + broadcom wi-fi driverek

- néhány igényes háttérkép

Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.15. 15:53:51
Esetleg valami dokumentáció, hogy mit raktál bele?
Mert a "minden, amire csak szükség lehet" egy kicsit tág kifejezés...😊
Utoljára szerkesztette: Blum, 2015.04.15. 14:08:47

Sziasztok!

Frissen remasterelt magyar nyelvű 64 bites elementary OS Freya mindennel ellátva, amire csak szükség lehet. Ha valaki kipróbálná: LETÖLTÉS

Utoljára szerkesztette: Lathronos, 2015.04.15. 13:57:18
gothmog
Ez olyan, mintha a kde fájlkezelője lenne. A VLC-t a szoftverközponton keresztül raktad fel?

Üdv!

Anyuka masinájára (Acer Aspire E5-511) felraktam egy Ubuntu 15.04-et a Windows 8.1 mellé UEFI módban. Kénytelen voltam UEFI-ben felrakni mert a Windows és a Linux is csak úgy hajlandó felismerni a tapipadot ha UEFI-ben vannak telepítve.
Az a problémám, hogy nem lehet se leállítani se újraindítani a gépet normálisan. Rábökök, hogy restart/poweroff, kijelentkezik, elindul a boot splash, aztán megáll egy ponton és elkezdi eszetlenül pörgetni a CPU hűtőt...és ennyi. Csak úgy tudom kilőni, ha a power gombot hosszan nyomom.

Próbáltam ráguglizni a problémára de semmi releváns találatot nem találtam. Valami ötlet esetleg, hogy hol kéne szétnéznem?
Amúgy eredetileg 14.04-et próbáltam felrakni de az is ugyanezt csinálta, gondoltam a 15.04-ben már van valami UEFI-s optimalizálás ami javítva a problémát. Win8.1 hibátlanul indul és leáll.

SzirmosSzisza
Picit hülye kérdés, de, hogy lehetne megoldani, hogy a VLC is Nautilushoz hasonló fájl tallózót használja? Most ez ugrik fel mikor meg akarok nyitni valamit, de ez nem tud rendezni utolsó módosítás alapján. (Chrome pl már jót hoz fel)
Utoljára szerkesztette: SzirmosSzisza, 2015.03.09. 11:21:09

shaddam
Könyvtárakat csinálni engedett rá, gondoltam jó lesz ez így 😄

PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete

Igen.
btw, partíció nélkül mégis mire használnád a vinyót? 😄

shaddam
Aham, tehát akkor hozzak létre az adott vinyóra egy partíciót?

PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete

sda1 és sdb1 csak akkor lesz belőlük ha létrehozol rajtuk egy partíciót.
Az sda magát a lemezt jelöli,az sda1 a lemezen lévő 1. partíciót. Márpedig a rendszer partíciót csatol fel nem pedig magát a meghajtót.

shaddam
Van a gépemben 2x2 TB vinyó rackben. Sda és sdb néven tudom mountolni őket, meg lehetne mondani a gépnek hogy márpedig sda1 és sdb1 legyen a nevük? Van pár szkriptem ami így hivatkozik rájuk, egyszerűbbnek tűnik nekem ez, mintha belemásznék kézzel átírkálni

Azért annyire nem vagyok láma...😊
Fedora 21-re váltottam, hibátlanul működik minden. (skacok, ezt a GNOME 3.14-et már egész emészthetőre csiszolták! Fene se gondolta volna, hogy nem akarok kapásból MATE-re vagy XFCE-re menekülni.)

gergely1991
FN+F2? 😄DD
Úgy emlékszem hogy a wlan0-t nem jelzi amíg nincs ip-je ezért csak az eth0 olvasható(ahogy az általad belinkeltnél látható). 😄
Az ubuntu GUI-tól meg rosszul leszek. 😄
Utoljára szerkesztette: gergely1991, 2015.03.02. 00:14:54

Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)

Ezt már megtaláltam de se kép se hang.

Ez komolyan beszarás, Arch-on, Gentoo-n percek alatt belőttem a wifit erre pont az Ubuntu (aminél egyébként máskor MINDIG kapásból ment a wifi) kicseszik velem. Gyász. 😞

Irány a Linux Mint...😄
Utoljára szerkesztette: Blum, 2015.02.23. 21:06:18

google első 😄
http://askubuntu.com/questions/459654/drivers-for-broadcom-bcm43142-on-ubuntu-14-04-trusty-tahr