Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ubuntu 14.04-et felpattintottam a gépre és az a prolémám, hogy a wifi driver nem nagyon akar működni. Beállításokban az "Additional Drivers" résznél kivan pipálva a, hogy használja a zárt Broadcom drivert de nem akar működni. Régebben pengén ment ez a driver most meg se mukkan a wifi.
lspci -v
02:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM43142 802.11b/g/n (rev 01)
Subsystem: Dell Wireless 1704 802.11n + BT 4.0
Flags: fast devsel, IRQ 19
Memory at b0500000 (64-bit, non-prefetchable)
Capabilities: <40>40> Power Management version 3
Capabilities: <58>58> Vendor Specific Information: Len=78 <?>
Capabilities: <48>48> MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
Capabilities:Express Endpoint, MSI 00
Capabilities: <100>100> Advanced Error Reporting
Capabilities: <13c>13c> Virtual Channel
Capabilities: <160>160> Device Serial Number 00-00-87-ff-ff-e2-34-23
Capabilities: <16c>16c> Power Budgeting <?>
ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr ec:f4:bb:92:32:6e
inet addr:192.168.0.102 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::eef4:bbff:fe92:326e/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:4942952 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:2975738 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:6018240751 (6.0 G😎 TX bytes:1474494088 (1.4 G😎
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:21569 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:21569 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:1469230 (1.4 M😎 TX bytes:1469230 (1.4 M😎
Utoljára szerkesztette: Blum, 2015.02.23. 13:35:15
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.
Ismerős amúgy úgy használja, hogy Pi-n van pulseaudio szerver és akkor tud akárhonnan streamelni rá.
Tudsz amúgy vele könnyen fm sugárzót és akkor sima rádión tudod hallgatni, csak ez nem tudom mennyire legális 😄
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
Utoljára szerkesztette: Blum, 2015.02.03. 21:15:36
Mivel van pi-n usb port vehetsz bele wifi adaptert és akkor az utp kábelt meghagyhatod a notinak.
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
Még az merült fel bennem, hogy hogyan fogom én azt vezérelni? Van egy wifi routerem, ami jelenleg úgy működik, hogy amikor itt van a laptop az asztalon akkor UTP kábel van bedugva a gépbe, ha géppel együtt kivonulok a konyhába vagy át a nappaliba akkor wifire csatlakozok.
Ha megvenném a Pi-t akkor a laptop folyton a wifin lenne, RPi pedig megkapná a kábelt. Ha a két gépet ugyanaz a router szolgálná ki akkor a routeren keresztül eltudnám érni a laptopról a RPi-t? Torrentet hozzáadni, valamit beállítani, stb...
Elég láma vagyok az ilyen hálózati dolgokhoz. D:
Vajon az is megoldható lenne, hogy onnan streamelek zenét MPD-ből? És ha filmet akarok nézni a laptopon akkor azt előtte átmásolom gépre..na de hogyan? Pendriveot ide-oda dugdosni elég láma dolog lenne 😄
Szerk.: Találtam egy ILYET...így már kicsit megvilágosodtam bár az még mindig nem teljesen világos, hogy a külső HDD-n lévő letöltött tartalmakat a laptopról hogy érhetném el...illetve, hogy a laptopról hogy másolok dolgokat a RPi-re csatlakoztatott külső HDD-re.
Utoljára szerkesztette: Blum, 2015.02.03. 20:48:41
“A distributed system is one in which the failure of a computer you didn't even know existed can render your own computer unusable” _____/|_____\o/___ Cápatámadás
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
USB 2.0-ra kötött külső HDD bírná vajon a (valós) 10 megás letöltést és a 3 megás feltöltést?
Mire használhatjuk még a Rasberry Pi-t😊
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2015.02.03. 16:52:57
[merlinw.org]
Szerencsére volt egy dec. 6-i evolution mail mentés, így azt vissza tudtam állítani. A Firefox könyvjelzőket viszont nem találtam meg a mentésben, ha valaki megmondaná, hogy ezeket honnan lehet kinyerni és hogyan lehet visszarakni a Firefox-ba, az még jól jönne.
Nagyon köszönöm mindenkinek, aki eddig segített!
1. Elsőre nem akarta letölteni a fájlt, ezért a 2. megoldással próbálkoztam.
2. Újraindítás után ugyanaz lett az eredmény, login után semmi.
3. Mivel ilyen fájl nem volt, nem tudta értelmezni a run parancsot (vagy vmi ilyesmi hibát dobott).
4. Már az első parancs hibát dobott (engedély megtagadva).
Közben próbáltam egy másik gépen beutni az nvidia dowload site-jára, sikerrel, és meg is találtam ott a keresett fájlt. Újra megpróbáltam az 1. lépést, és ekkor már letöltötte (a franc sem érti). Ezúttal a telepítésnél halt el, mondván, hogy nem tudje lefordítani a cuccot, mert a gcc fordító verziószáma nem egyezik azzal, amivel a rendszert fordították (vagy mi). Szóval ebből sem lett semmi eredmény :-(
Ezek alapján van még ötleted? Esetleg az egyes kaporr hibaüzeneteket ki lehet valahogy védeni?
Nagyon köszi!
Recovery, root with network prompt:
Ha 32bites:
cd && wget us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/304.125/NVIDIA-Linux-x86-304.125.run
Ha 64bites:
cd && wget us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/304.125/NVIDIA-Linux-x86_64-304.125.run
sudo apt-get purge nvidia*
sudo service lightdm stop
chmod +x NVIDIA-Linux-*-304.125.run
sudo sh NVIDIA-Linux-*-304.125.run
sudo reboot
Ha nem jó:
sudo apt-get purge nvidia*
sudo apt-get install nvidia-current-updates-dev
sudo reboot
Ha még mindig nem jó:
sudo sh NVIDIA-Linux-*-304.125.run --uninstall
sudo reboot
Ha még minidg nem jó:
sudo echo "blacklist nouveau" >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
sudo apt-get install nvidia-current-updates-dev
sudo reboot
Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2015.01.16. 16:32:11
[merlinw.org]
Telepítőt felrakod live mode, ha van lementeni valód szürgőssen mentsd le aztán, csatold le őket telepítés előtt,aztán válaszd ki hogy Ubuntu törlése és telepítése.Ha csak egy particiód van akkor érdemes többfelé választani,azt pedig a "legalsó opcióval" teheted...
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
Nem tudom, hogy van-e külön home partíció, évekkel ezelőtt raktam fel az Ubuntut egy live cd-ről - alapesetben van, vagy külön kell előkészíteni telepítés előtt, hogy legyen?
Utoljára szerkesztette: iRon242, 2015.01.16. 08:25:31
Amúgy képet nem kell feltétlenül ide felraknod, imagerz.com-->kapott direct link-et beszúrod ide.
Ha kísérletezni akarsz, akkor
sudo -s
cd /tmp
wget \
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.19-rc4-vivid/linux-headers-3.19.0-031900rc4_3.19.0-031900rc4.201501112135_all.deb \
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.19-rc4-vivid/linux-headers-3.19.0-031900rc4-generic_3.19.0-031900rc4.201501112135_amd64.deb \
kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.19-rc4-vivid/linux-image-3.19.0-031900rc4-generic_3.19.0-031900rc4.201501112135_amd64.deb
dpkg -i linux-image-* linux-headers-*
reboot
(ez 64 bites rendszerre való kernel)
Én linux terén Xubuntus lettem mert ezt győzőtt meg annyira(a "helyi menü" itt működik)....
Xubuntu 14.04.5 /WIndows 7 Enterprise/Windows XP professional SP3(némely szoftver inkompatibilis az elöz?vel). :)
startx parancs kimenetét mindenképp vizsgáld át rendesen.
Karácsony környékén frissítettem utoljára, akkor "csak" annyi hiba keletkezett, hogy a levelező programot nem lehetett bezárni, csak elhalványult, de mondjuk ezzel még lehetett volna együttélni egy darabig. Laikusként az a gyanúm. hogy talán olyan frissítés történt valamelyik komponensen, amely most összeakad a notebook (Lenovo N500) valamelyik elemével - valahol olvastam olyat, hogy pl. Broadcom wifivel volt valakinek korábban ilyesmi gondja. Lehetséges ez? Mármint hogy valami visszafele fejlődik? (Egy hülye flash player frissítés miatt indítottam most el, és tessék, ez lett belőle: nem hogy a videókat nem játsza le most már, hanem teljesen maga alá csinált - mindig is utáltam a flash-t, na de ezután...).
Ha ez a baja, akkor a notebook-on nyomogasd a monitor kimenetét kapcsolgató billentyűkombinációt (Fn + valamelyik F-billentyű), amíg meg nem jelenik a képernyőn a menüs asztal, utána pedig a Preferences - Monitors-ban állítsd be a megfelelő képernyőt.
Depending on the chatter, the definition of "lol" may vary. For example: "I have nothing worthwhile to contribute to this conversation."
Gondozok egy notebookot, amire anno Ubuntut raktam fel. Két napja frissítettem utoljára, most 14.04 LTS van rajta, de az utolsó frissítést követő újraindítás úta odáig jut csak el, hogy bekéri a login jelszót (ekkor még van fent menüsáv), látszólag elindul a beléptetés, leszedi a menüsávot, csak a háttérkép marad, és ennyi. A HDD néha megmozdul egy pillanatra, de nem megy tovább.
Nyomtam ESC-et bootnál, választottam recovery indítást, de az is így járt (egy ponton nem jut tovább, csak álldogál).
Mit lehet ilyenkor tenni? Csináljak egy indító CD-t vagy pendrive-ot, és van újratelepítésnél javítási opció - a nénikémé a gép, nem örülne, ha elveszne a levelezése.
Köszi előre is!
az otthoni gépemmel csak a baj van esküszöm már röhögöm hogy mekkora balfasz vagyok.
felraktam valami driver installert a windowshoz amit telepítettem végül (mert az ubuntuval ugye gondjai voltak). na az egyik ilyen telepítővel felkúszott valami omiga-plus alkalmazás a gépre, és a chrome indításakor beállította magát kezdőoldalnak ez a fos keresőmotor.
most nézem a saját gépemen ahol ubuntu van hogy a chrome indításakor szintúgy bejön ez a fos omiga-search az én gépemen is!!!! hogy a fakkba? a google accomon eltárolta magát mint infó? hogy tudom törölni a gépről? a neten csak windowshoz találok leírást hozzá hogyan lehet törölni..
[merlinw.org]
Soha-soha-soha! többé nem veszek olyan gépet amiben broadcom wifi van. 😄