Tanítsatok meg programozni
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az exe és dll kérdés még ennyél is bonyolultabb. Ezekben - többnyire, de nem feltétlenül - befordított programkódok vannak, a programozási nyelvekkel leírt utasítások gépi kódú megfelelõi. De ezeken felül lehetnek bennük egyéb resource adatok, szövegek, képek, ikonok, akármi. Ha szerencséd van, értelmesen látod, és szerkesztheted, ha nem, nem. De ez nem programozás. Csak nyers adatok nyers piszkálása. Ha nagyon ügyes vagy, és ismered a gépi kódú utasítások felépítését, kódjait, kódsorait, akkor persze hexa editálással elvileg programrészeket is át lehetne írni (a crack-ek része is ilyen), de ehhez már nagyon alapos tudás és több éves, mindennapos gyakorlat kell.
Speciel a programozás mint tevékenység nem vonz,DE!De a fene megesz amikor értetlenül állok..azaz álltam eddig pl: a hexaeditor elött...azota sikerült már belegányolnom egy játékba,és még müködik is a forditott szöveg:))
Tulképpen a játékok honositásának buherálása(igen ez a jo szo)miatt vetödtem erre,mivel néha ,az esetek döntõ többségében kell némi szoftveres tudás 1-2 file szerkesztéséhez.És ilyenkor értelemszerüen az emberfia kiváncsi:pl a dll.filé,ha már piszkálni kell..akkor miért is van?Tehát a szoftverek müködésének a folyamata érdekel..a mi-miért folyamat....Tudom..néhányatoknak szentségtörés a "tudatlanságom"..nos ez van...szoval a fenti okok miatt kérdeztem hogy célirányosan mellik téma felé kéne a kormányt tekernem...ismereteim bövitése miatt:)))...kb:ennyi lenne:)))
A másodikra: magyarul csak egy regény jelent meg hivatalosan, ami egy trilógia elsõ része volt, a többire már nem került sor (mondjuk nem is veszítettél sokat :) ). Hivatalos novellákról nem tudok, amatõr írások meg vannak nálam is... :)
A #154 bejegyzésedre tudnál vmi linket ajánlani?Mert a müszaki könyvesboltban dobtam 1 hátast a sokaságtol..illetve a pénztárcám laposságátol:))))
Emellett garatula a Torment forditása miatt:))))))....2xorra játszom végig,és lehet nem utoljára a játékot....nem ide vág,de igy egy körben: Planescape témában jelent meg vmi magyarul???regényre,novellákra gondoltam.....mert asszem csak egy könyvet adtak ki Kishazánkban eddi...:(((
Köszi!!
Üdv
...
teljes_aron_eladott_darabok = (2*almak%3)>0 ? 2*alma/3+1 : 2*alma/3;
felaron_eladott_darabok = almak - teljes_aron_eladott_darabok;
...
Ez így ugyanis nem elágazás, hanem logikai kifejezés. :)
Kati néni egy kosár almát visz a piacra és
darabonként árulja azokat. Amikor a készletnek már
legalább a kétharmadát eladta, felére csökkenti az
árat. Mennyi lesz a befolyt összeg, ha az utolsó
almát is eladta. (megoldás: elágazás nélkül,
maradékos osztást alkalmazva …)
Így oldottam meg, talán elfogadja a tanár? Mert nem
maradékos osztást nem tudtam. Hogyan kellett volna?
THX!!!
#include<stdio.h>
#include<conio.h>
#include<math.h>
void main (void)
{
clrscr();
int alma,ar,kethar,egyhar,ossz;
printf("\nKos rban mennyi alma van? ");
scanf("%d",&alma);
printf("\nMennyi ft db-ja? ");
scanf("%d",&ar);
kethar=(alma/3*2)*ar;
egyhar=(alma/3)*(ar/2);
ossz=kethar+egyhar;
printf("\nKati n‚ni nyeres‚ge: %dft",ossz);
getch();
}
Fákjúal!
Én a "Hex editálás" rejtelmeibe akarnék belemélyedni...szimplán hobbyból,játékmagyarositás céljából.Milyen irányban kellene elindulnom hogy alapvetõ ismereteket szerezzek?thx:)))
Letölteni nem tudom honnan lehet, de szerintem Turbo Pascallal kezdj. Én googleval kerestem rá anno, és könnyen le tudtam vhonnan tölteni a 7-es verziót. Ezután valamilyen tutorialt kellene találnod, amiben az alapok le vannak írva. Ajánlom a http://prog.hu oldalt, ahol a cikkek között érdemes keresgélni, sok prognyelvhez van cikksorozat, ami az alapoktól indul, és jól lehet velük boldogulni.
Hogyha nem jók, nekem van itthon cikksorozatom pascalhoz, c-hez, assemblyhez (régi PCX-Users számok), ha adsz egy ftp-t, feltöltöm, vagy (nem tudom mekkore) e-mailre is elküldöm.
Márk
\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"
\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"
Ennek az elsõ 100 négyzetszámot kéne kiírnia:
{$N+}
program negyzet;
const n=100;
var a : single;
i,sz : integer;
begin
asm
push di
lea di,a
finit
mov cx, 1
@cimke:
mov si, cx
fld Dword Ptr
fld Dword Ptr
fmul
fadd
inc cx
cmp cx, 100
jne @cimke
fstp Dword Ptr ds:
pop di
end;
writeln('Az elso ',n,' négyzetszám összege asm-el : ',a);
for i:=1 to n do sz:=sz+sqr(i);
writeln('Az elso ',n,' négyzetszám összege: ',sz);
end.
Ennek meg 150-et kéne elosztania 10-el:
{$N+}
program mm_m;
uses crt;
var m : single;
begin
asm
push es
push di
les di,m
finit
mov si,150
fld Dword Ptr
mov si,10
fld Dword Ptr
fdiv
fstp Dword Ptr es:
pop di
pop es
end;
writeln('150 dm= ',m);
end.
Meg tudnátok nézni miért nem jó?
Márk
vannak szabályok amik szerint létrejön egy új helyen vagy elpusztul vagy nem csinál semmit
egy mátrix tömbben elmented hogy az adott helyen van-e "vírus"
és az egész táblát számold végig mielõtt a képernyõre írnád ki
Megpróbáltam megcsinálni ezt a vírusos dolgot, de nem tudom mi a feladat, egyszerûen megjeleníteni a képernyõn a virusok fejlõdését? Na mindegy, itt van: ahol 1, ott van vírus, ahol 0, ott nincs:
program virus;
uses crt;
const n=30;
type nemzetseg = array <1..n, 1..n>1..n, 1..n> of integer;
var i,j : integer;
virusok,kor : nemzetseg;
function Szomszedok(tomb : nemzetseg; x,y : integer) : integer;
var szam : integer;
begin
szam:=0;
if not(x=1) then
if tomb
if not(x=n) then
if tomb
if not(y=1) then
if tomb
if not(y=n) then
if tomb
Szomszedok:=szam;
end;
BEGIN
for i:=1 to n do begin
for j:=1 to n do begin
virusok:=1;
kor:=0;
end;
end;
repeat
delay(500);
clrscr;
write(virusok,' ');
end;
writeln;
end;
if virusok=1 then begin
if (szomszedok(virusok,i,j)<2)
or (szomszedok(virusok,i,j)>3) then begin
virusok:=0; kor:=0;
end;
if kor>2 then begin
virusok:=0; kor:=0;
end;
kor:=kor+1;
end;
if virusok=0 then begin
if (szomszedok(virusok,i,j)=2)
or (szomszedok(virusok,i,j)=3) then begin
virusok:=1;
end;
end;
end;
end;
until keypressed;
end.
De lehet hogy nem ez a feladat.
vmark.freemail.hu (no spam)
Valaki nem tudja, hogy honnan lehetne letölteni a régen PC-X ujság mellékletében lévõ PC-X User számait? Programozási melléklet volt, de jó nagyon. csak nekem kevés van meg. plz help.
readln(lottosz,temp<1>1>,temp<2>2>,temp<3>3>,temp<4>4>,temp<5>5>);
és így egy sorban lévõ 5 számot beolvassa a tömb megfelelõ helyeibe.
Most egy olyan kérdésem lenne, hogy nincsen közöttetek info-tanár, vagy esetleg olyan ember, aki ráérne, és megnézné nekem a mostmár kész emeltszintû-érettségi prog. feladatot? Olyan dolgok is érdekelnének, hogy mit lehetett volna könnyebben, strukturáltabban megcsinálni. Ha valaki ráérne, akkor elküldöm a .past.
a 16/32 bites számot (ez pedig 2/4 bájtot foglal.)
Probáld ki, hogy csinálsz egy tipusos állományt, abba kiirsz egy számot.
Megnézed, hogy miként néz ki. Aztán megcsinálod ezt szöveges állományként is.
Én a helyedben szöveges állományként kezelném. (Mert tipusosként nem fog összejönni a fenti probléma miatt.)
Beolvasnám a program elején az összes adatot egy stringekbõl álló tömbbe.
Illetve írnék egy átalakító fv.-t ami a space-knél darabolja a stringet és
átnyomja egy integer tömbbe. Szerintem.
Én szeretnék egy egyszerû visszaszámlálót csinálni. Lehetõleg egy flash kellene.
Köszi.
ACER Aspire 5738ZG
de én ha típusos file-ba raknám az öt számot rekeszenként, akkor record-ot használnék, mivel emlékem szerint tömböt nem lehet file-ba menteni ilyen módon (lehet tévedek?)
Segítséget szeretnék kérni egy Pascal programmal kapcsolatban. A mostani emelt-szintû érettségi programozási feladatát akarom megcsinálni. A lényeg, hogy van egy lottosz.dat nevû fájl, amiben a 2003-as év 51 hetének lottoszámait tartalmazza, minden sorban 5 szám szóközökkel elválasztva. A lényeg, hogy ebbõl kell adatokat kiolvasni többféle célra. Van, amikor csak a megadott számú sort ki kell iratni a képernyõre, van amikor az adatokkal számolni kell (statisztikai céllal).
Én úgy gondoltam, hogy a fájlt típusos fájlként deklarálom, a típus pedig 5 integerbõl álló tömb.
Ebben az esetben a fájl minden sora egy-egy elemnek számítana, mert a szóközökkel elválasztott 5 szám egy-egy tömböt alkot. Vagy ez így nem mûködhet? Mert én így próbáltam egy ilyen tömbbe beolvasni a fájl n. elemét, de a tömbbe nem a megfelelõ számok kerültek, hanem 4- és 5-jegyû számok, amik, nem tudom honnan kerültek oda. Hogy értsétek a dolgot, berakom a forrást:
program lotto;
uses crt;
type comb=array <1..5>1..5> of integer;
var lottosz : file of comb;
szamok,temp : comb;
cs,i,n : integer;
sz : string;
begin
clrscr;
(*Az 52. hét nyeroszámainak bekérése*)
for i:=1 to 5 do begin
write('Irja be az 52. hét ',i,'. nyeroszámát!');
readln(szamok);
end;
(*A számok sorbarendezése és kiírása*)
for i:=1 to 4 do begin
for n:=1 to 4 do begin
if szamok
cs:=szamok
szamok
szamok
end;
end;
end;
write('Az 52. hét felh. által megadott nyeroszámai: ');
for i:=1 to 5 do
write(szamok,' ');
(*1-51 közötti szám bekérése, a számnak megfelelo sorszámú hét
nyeroszámainak kiírása*)
writeln;
write('Irjon be egy számot 1-tol 51-ig'); readln(n);
assign(lottosz, 'lottosz.dat');
reset(lottosz);
seek(lottosz,n);
read(lottosz,temp);
write('A(z) ',n,'. hét lottoszámai: ');
for i:=1 to 5 do
write(temp,' ');
end.
Nah. Az elsõ két rész nem számít, az az elsõ részfeladathoz kell, de azok sikerültek is. A harmadik rész lenne a lényeg, létszi nézze meg nekem valaki, hogy miért nem mûködi. Az általam létrehozott comb típus nem megfelelõ a fájlhoz? Vagy ezt szöveges fájlként kellen kezelni?
Ja és itt van a lottosz.dat egy részlete:
37 42 44 61 62
18 42 54 83 89
5 12 31 53 60
1 28 47 56 70
Na így néz ki a fájl, csak 51 soron keresztül.
Elõre is köszi.
maci007 hozzászólása Schönchen (10:04) részére elõzmény | privát | 2005.05.25. 19:04 | válasz
hogy kell amõbát írni turbo pascalban?
Valaki írja le lécci lépésrõl lépésre.
Elég ha egy játékos van a másik meg gép.
Nagyon köszönöm.
Arra sem veszi a fáradtságot, hogy megnézze mit írtak a többiek.
Vagy hülye vagy, vagy egyáltalán nem értesz a programozáshoz. Ami egyébként nem baj, de akkor ne amõbát kezdj el programozni.
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
Teljesen kezdõ vagyok.
lécci írjátok le.
majd minden névhez olvassunk be 5 db lottószámot, melyet
egy tippek mátrixba fogunk elhelyezni. Minden sor
egy tippsorozatot jelent!
Kérjük be a billentyûzetrõl a lottoszámokat egy hasonló
nevû tömbbe.
Mondjuk meg név szerint, kinek hány találata van.
Adjuk meg a nyeremény összegét is:
2 találat: 870Ft
3 találat: 8,500Ft
4 találat: 1,500,000Ft
5 találat: 32,000,000Ft
Idáig jutottam:
#include <conio.h>
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>
#include <math.h>
void main(void)
{
const w=10,v=30,x=5;
int i,k,j,a;
char nevek
int tippek
clrscr();
randomize();
//fet”lt‚s
i=0;
do
{
printf("\nAdd meg a nevet (max 10 n‚v), azt n enter, ha meguntad ss *-ot!");
gets(nevek);
i++;
}
while(nevek
for(j=0;j<=(i-2);j++)
{
printf("\nA %s n‚vhez tartoz¢ sz mok k”vetkeznek!",nevek
for(k=0;k<=(x-1);k++)
{
printf("\nAdd meg a k”vetkez‹ lott¢sz mot, azt n enter!");
scanf("%d",&tippek
}
}
for(j=0;j<5;j++)
{
loto
printf("\n%3d",loto
}
for(j=0;j<(i-1);j++)
{
printf("\n %s ",nevek
for(k=0;k<x;k++)
{
printf(" %2d ",tippek
}
}
getch();
}
Fákjúal!
-a maganys virusok meghalnak, ha kevesebb mint 2 szomszedjuk van, es megfulladnak, ha tobb mint 3 szomszedjuk van
-szabad helyeken megjelenik egy uj virus, ha 2 vagy 3 szomszedja van
-megfelelo kornyezetben egy virus 3 generaciot el
megj: a virusnak max 4 szomszeja lehet. Szerintem a progim jo kene legyen, debiztos hogy van valami bibi, azert nem megy, ja es a 'matrix.txt' megvan.
A64 3500+, Asus A8N-SLI, 2x512mb ram(TWINMOS, CL 2.5), 7800GT 256mb/256bit
na itt a progi:
program F30_42;
uses crt;
type matrix=array <1..50,1..50>1..50,1..50> of integer;
var i,j,n,r,fel,al,bal,job,vir:integer;
c:char;
f:text;
x:matrix;
begin
assign(f,'matrix.txt');
reset(f);
i:=0;
j:=0;
while not eof(f) do
begin
inc(i);
j:=0;
while not eoln(f) do
begin
inc(j);
read(f,x);
end;
end;
n:=i;
repeat
for i:=1 to n do
for j:=1 to n do
begin
case x of
0:begin
vir:=0;
fel:=0;
if i=1 then fel:=1;
if x
al:=0;
if i=n then al:=1;
if x<>0 then inc(vir);
bal:=0;
if j=1 then bal:=1;
if x<>0 then inc(vir);
job:=0;
if j=n then job:=1;
if x<>0 then inc(vir);
if (vir>=2) and (vir<=3) then x:=1;
end;
1:inc(x);
2:inc(x);
3:inc(x);
4:x:=0;
end;
for i:=1 to n do
begin
writeln;
for j:=1 to n do
write(x:2);
end;
c:=readkey;
until c<>#27;
close(f);
end.
A feladat szovege a kovetkezo:
A64 3500+, Asus A8N-SLI, 2x512mb ram(TWINMOS, CL 2.5), 7800GT 256mb/256bit
ibrik játékmagyarítás oldala: http://ibrik.atw.hu
Elég kezdõ vagyok, pascallal foglalkozok. Tudtok valahol az interneten fellelhetõ programozási gyakorlófeladatokat? Nem túl nehezekre gondoltam, az emelt szintû érettségire akarok felkészülni, mert a tanárom egyáltalán nem tanít programozást.
A másik kérdésem meg: Valaki össze tudná foglalni, hogy kb. mit jelent az, hogy egy programozási nyelv, vagy a programozás objektum-orientált?
Elõre is köszi!
Márk