Tanítsatok meg programozni

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Frozen Whispers
htx. Most már jó :)

Sírfelirat: \"Megszületett, virágzott,eltemettük, kimászott\".

Random szamgeneratort keresek C++ -hoz, tud valaki? Tudomanyos celra kene, szoval valami hasznalhatot, nem olyan kezdetleges vackot, mint a beepitett rand, annak tul keves a koze a veletlenhez..
PetruZ
Nem, a begin-ek száma jó (ami duplázottnak tûnik, az a belsõ for-hoz tartozik).
Az elsõ pirosnak az a baja, hogy nincs ilyen változó, de nem is lehet, mivel ez belsõ függvény neve (min() függvény). Ez a köv. sorban is igaz lesz.
A másodiknak meg az, hogy az elõtte lévõ sornak nincs lezáró pontosvesszõje.
szintaktikai hiba?! két begin, és nincs pontosvesszõ

Frozen Whispers
Feladat: Töltsünk fel egy n elemû tömböt véletlenszerûen számokkal, és rendezzük sorba õket.

const n=10;
type tomb=array<1..n> of integer;
var t:tomb;

procedure feltoltes(var t1:tomb);
var i:integer;

begin
for i:=1 to n do
t1:=random(100);

end;

procedure kiiratas(t2:tomb);
var i:integer;

begin
for i:=1 to n do
write(t2:4);
writeln;
end;

procedure rendezes(var t3:tomb);
var i,j,seged:integer;

begin
randomize;
for i:=1 to n-1 do
for j:=i+1 to n do

begin
min:=1;
if t3<t3 then min:=1;

seged:=t3;
t3:=t3;
t3:=seged
end;
end;

begin
feltoltes(t);
kiiratas(t);
rendezes(t);
kiiratas(t)
readln;

end.

amit pirossal írtam, azzal problémázik. :S Mit rontottam el?

PetruZ
Van egy külön Delphi topik, majd oda várjuk. :)
Ackro
köszi, gondoltam, hogy van rá 1xûbb megoldás! majd megmutatom azt, amit én csináltam... csak most nincs nálam a forrás. ezt meg megtekintem. köszi mégegyszer.

PetruZ
Csak kiegészítés: természetesen a függvény "párja", a TextHeight() is létezik, ugyanígy.
PetruZ
Van erre egy TCanvas függvény, aminek az a neve, hogy TextWidth. Pl. Form1.Canvas.TextWidth('teszt szöveg yól :) '); -> a Canvas.Font-ban megadott font alapján, a Canvas.Pen (meg a többi) formázással a szöveg szélessége pixelben.
A karakterek hogyhogy nem fix meretuek? Van koztuk unicode vegyesen? <#pardon1>
Ackro
adott egy stringgrid, két oszloppal. írjunk programot arra, hogy a stringgridbe külsõ állományból töltött szöveg leghosszabb sorához alkalmazkodjon a stringgrid adott oszlopa. (azaz a cellaszélesség akkora legyen, hogy a leghosszabb sor is teljes hosszában látszódjon).
ez egy saját kedvemre írt szótárprogram írása során merült fel és emléxem, hogy sokáig agyaltam, mire megfejtettem (lévén, hogy nem fix méretûek a karakterek), de ti biztos tudtok rá egysoros megoldást is, én kapálva oldottam meg brut force módszerrel. (delphiben)

ffxi
THX!!!!

Fákjúal!

Ahol be akarsz olvastatni egy entert, oda ezt beilleszted:

char ch2;
do
{
ch2 = getch();
if (ch2 == 0)
getch();
} while (ch2 != 13);

ffxi
.....Enter (leütésével) végjelig! Ez áll egyik feladat végén, azt hogy kell? Tudom, hogy a kódja 13. Próbáltam getche(13), de így sem fogadja el. Köszi!! Ja, C++

Fákjúal!

"Olvassunk be 5 db pozitív egyjegyû számot a billentyûzetrõl! Ellenõrizzük,
hogy csak pozitív egyjegyû számot fogadjunk el! Ha hibás számot ad meg, kérjük be újra!"

Erre a megoldás:

#include <conio.h>
#include <stdio.h>

int main( void)
{
int i;
char ch;

for (i = 0; i < 5; i++)
{
do
{
ch = getch();
if (ch == 0)
getch();
}
while ( ! ( ( (int)ch >= (int)'0') && ( (int)ch <= (int)'9') ));
printf( "%d \n", (int)ch - (int)'0');
}

return 0;
}

nem vagyok nagy bûvész C-ben, de létezik olyan, hogy formázott adatbevitel és -kivitel
szerintem a tanárod erre akart rávezetni, nézz utána könyvben

pl. a következõ sor egy 1 jegyû pozitív egész számot olvas be (persze user könnyen hülyítheti meg pl. karaktet ír, de biztos van rá valami egyszerû trükk)

int a;
scanf("%1d",&a);

és így egy határozott menetszámú (for) ciklusba is teheted

ffxi
"Olvassunk be 5 db pozitív egyjegyû számot a billentyûzetrõl! Ellenõrizzük,
hogy csak pozitív egyjegyû számot fogadjunk el! Ha hibás számot ad meg, kérjük be újra! A program végén, írjuk ki hány számot olvastunk be összesen!"

Ciklussal bekérem a számokat, de hogyan ellenõrizzem a ciklusan belül milyen az adott szám? if-el? if(szam>9&&szam<=0) és utána a újrakérés jön? Az meg hogy kell? Még egy ciklussal? De akkor minek az if? Mi az a végén a feladatban, hogy írjuk ki hány számot olvastunk be? Hát nem 5db-ot? HELP+THX

#include<stdio.h>
#include<conio.h>
#include<stdlib.h>
#include<math.h>
void main (void)
{
clrscr();
int db=0,szam
printf("\n5db egyjegyu pozitiv számot kérek!");
do
{
printf("\nKérem a számot: ");
scanf("%d",&szam);
db++;
if(szam<=0&&szam>9)
{
}
}
while(db!=5);
printf("\n%ddb olvastunk",db);
getch();
}

Fákjúal!

kosz.

A64 3500+, Asus A8N-SLI, 2x512mb ram(TWINMOS, CL 2.5), 7800GT 256mb/256bit

int valami;
scanf("%d",&valami);

vagy

getch();

bill. leütésre vár, persze ez Dos-os, lehet máshol másmilyen

nem tudom, hogy hogy mukodik a c, de nincs neki valami olyasmije, mint a pascalnak a readln, hogy meg tudjam nezni, hogy mit ir ki? Mert lefut a prog, asszem, de az a helyzet, hogy olyan mintha pascalba nem tennek readln-t.

kosz

van egy kerdesem, vegre talaltam egy hasznalhato dev-cpp, es azt akarom kerdezni, hogy ugye masabbak a parancsok a c-ben es a c++-ban, mert nekem
'printf' uncleared hibauzenetet irja ki.

Turbo C 2.x Borland-tól full ingyen tölthetõ

kerestem egy masat, mar bocs, hogy ennyit irok itt magamnak de nem tudfom, hogy mikor toppan be valaki.

kaptam c-t de nem ertem ezzel az utasitassal mit csinaljak? Hogy erti a dolgokat?
Installing and running the Command Line Tools
-----------------------------------------------

1. Run freecommandlinetools.exe; choose the
drive and folder into which you want to
install the free C++Builder 5 command line
tool development system.

2. From the bin directory of your installation:
a. Add "c:\Borland\Bcc55"
to the existing path
b. Create a bcc32.cfg file which will set
the compiler options for the Include
and Lib paths (-I and -L switches to
compiler) by adding these lines:
-I"c:\Borland\Bcc55\include"
-L"c:\Borland\Bcc55\lib"
c. Create an ilink32.cfg file which will set
the linker option for the Lib path by
adding this line:
-L"c:\Borland\Bcc55\lib"

ezt a hibauzit kapom:c:\documen~\peter\locals~\temp\rarsfx2\setup.ins. unable to load instalation instructions.
error 703.

ja es hogy lehet lefuttatni a programot(geprol tanulom a nyelvet, es a kov szoveg van leirva:
C nyelven a "Figyelem, emberek!" szöveget kinyomtató program a
következõ:

main ()
{
printf ("Figyelem, emberek! \ n");
}

A program futtatásának módja az éppen használt rendszertõl
függ.
Az UNIX operációs rendszerben pl. a forrásprogramot olyan
állomány alakjában kell létrehozni, amelynek a neve .c-re
végzõdik, mint például figyel.c, majd ezt a
cc figyel.c
paranccsal le kell fordítani. Ha nem követtünk el semmilyen
hibát, pl. nem hagytunk ki egy karaktert, vagy nem írtunk
valamit hibásan, a fordítás rendben végbemegy és egy
végrehajtható állomány keletkezik, amelynek neve a.out . Ha ezt
az
a.out
paranccsal lefuttatjuk, akkor a
Figyelem, emberek!
szöveg jelenik meg a kimeneten. Más operációs rendszerekben a
szabályok eltérõek, ilyen esetben forduljunk megfelelõ
szakemberhez.
)

Hello, nem tudtok adni egy linket, ahonnan le tudom szedni a c/c++ot? Van cd-n egy de az hibauzenetet ir ki instalalaskor. Koszi .

ffxi
tényleg! Bocsi<#nevetes1>

Fákjúal!

hát kiírod, gondolom azt már oda tudod biggyeszteni, segítek, a printf("Kerem adjon meg egy szamot (0 kilep):"); sor helyett kell írni

ffxi
de ki kell írni hánydik szám! Pl.: 1.szám: 5

Fákjúal!

ezt kukkold, persze for-al is megy, akkor egy olyan sor kell, hogy

if (i==100) break;

elvileg

#include <stdio.h>

main()
{

int i=0;
int beolvas;

printf("Kerem adjon meg egy szamot (0 kilep):");
scanf("%d",&beolvas);
i=i+1;

while ((beolvas!=0) && (i!=4))
{
printf("Kerem adjon meg egy szamot (0 kilep):");
scanf("%d",&beolvas);
i=i+1;
}

}

ffxi
Õszinte leszek! Ez a teljes feladat: "0 végjelig olvassuk be egész számokat egy maximum 100 elemû vektorba. Számoljuk meg és írjuk ki, hány darab 5-tel osztható számot adtunk meg. Írjuk ki az 5-tel osztható számok átlagát is."
Tudok vmit azért, mert megtudom számolni és kiíratni az átlagot, csak a 0 végjel az nem megy sehogy. Ezért ennyit sikerült megoldanom. SEGÍTSETEK ezt 0 végjelet vhogy!!! PLZ+THX
#include<stdlib.h>
#include<stdio.h>
#include<math.h>
#include<conio.h>
void main (void)
{
clrscr();
const n=100;
int i,v,db=0,osszeg=0;
float atlag;
for(i=0;i<n;i++)
{
printf("\n%d.elem: ",i+1);
scanf("%d",&v);
if(v%5==0)
{
db++;
osszeg=osszeg+v;
atlag=(float)osszeg/db;
}
}
printf("\n™sszesen %ddb 5-el osztható szám van!",db);
printf("\nÁtlaguk %.2f!",atlag);
getch();
}

Fákjúal!

ffxi
Bocs, így nem értem!<#nemtudom> Minden elismerésem<#worship>

Fákjúal!

ennel meg nem inicializaltad az i valtozot (nem adtal kezdo erteket), igy maradt a kaosz ami bennevolt. A tombod pointere meg sosem elsz 0, ezert csak 1x futott le a ciklusmag
Ha c++ progi, miert nem hasznalsz mondjuk iostreamet? Amugy az a legfobb baj, hogy hiaba futtatod az i valtozot, ha nem jarod vele a tombot.. Hatultesztelosdi itt sztem nem egyszerusit (mivel 1 dolgot egyszerusit, de lesz helyette masik).

Itt egy megoldas. Ha C kod kell, nem C++, akkor csak a kiiras/bekerest (cout, cin-es sorok) ird at a printf/scanf -es valtozatra, a tobbi maradhat. Az itemcount-ban marad, hany elem kerult be a tombbe.

#include <iostream>
using namespace std;

int main()
{
int capacity=100; int tomb; int itemcount=0;
int newnumber; bool zeroflag=false;
while(itemcount<capacity && !zeroflag)
{ cout << "Kerem az " << itemcount+1 << ". elemet: ";
cin >> newnumber;
if(newnumber!=0)
{ tomb=newnumber;
++itemcount;
} else
{ zeroflag=true;
cout << "Adatbevitel vege, " << itemcount << " elem tarolva." << endl;
}
}
return 0;
}
ffxi
De ezt írja ki "1239.elem "
#include<stdlib.h>
#include<stdio.h>
#include<math.h>
#include<conio.h>
void main (void)
{
clrscr();
const n=100;
int i,v;
do
{
scanf("%d",&v);
}
while(v!=0);
getch();
}

Fákjúal!

ha végjelig, akkor biztos feltételes ciklus kell, jelen esetben egy hátultesztelõs a szép megoldás (do..while)

ffxi
Help(C++)!"0 végjelig olvassuk be egész számokat egy maximum 100 elemû vektorba." Idáig sikerült eljutnom:
#include<stdlib.h>
#include<stdio.h>
#include<math.h>
#include<conio.h>
void main (void)
{
clrscr();
const n=100;
int i,v;
for(i=0;i<n;i++)
{
scanf("%d",&v);
}
THX

Fákjúal!

Delphis könyvek zöme a komponens palettát mutatja be, meg a fejlesztõi környezetet, tehát arra építenek, hogy esetleg van Pascal-os elõképzetséged
ha nincs akkor help-et tanuld meg használni! abban minden benne van (esetleg vehetsz egy Pascal könyvet is Delphi mellé, jól kiegészítik egymást)

Vagy az a konyv tul gagyi, vagy te akarsz lolepesben haladni benne. Ha az angol nem problema, van fent a neten egy rakas e-book. Cimet kuldhetek privatba
Frozen Whispers
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. A suliban Delphibe tanulunk programozni de semmit se értek az egészbõl. Van Delphi könyvem de abba meg elvesztem. Mit ajánlotok? Tudtok internetes oldalt ahol elmagyarázzák pl a string kezelést, függvényeket etc? Elõre is köszi a választ.

PetruZ
Tévedés, Delphi-ben is nagyon komoly adatbázis cuccokat írnak mind a mai napig (sõt). Pl. van több cég is az országban, akik igen komoly banki-közigazgatási rendszereket fejlesztenek benne és azokat nap mint nap használják is komoly pénzintézetek Oracle és MS-SQL alatt egyaránt.
Én nem azt mondom, hogy programozni csak Pascal-on kell/lehet megtanulni. Nem, szerintem a Pascal ÉS a C tökéletesen jó arra, hogy az ember megtanulja a programozás alapjait. Ha már tisztában van az alapokkal, ugyanmindegy, hogy merre megy tovább, bármilyen nyelvet képes lesz megtanulni. Én Z80 assembly-n kezdtem, majd jött a (nem Visual) Basic és a Pascal, manapság elsõsorban Delphi-n és FoxPro-n dolgozom, de Oracle SQL/PLSQL/Express SPL, x86 assembly, html/php, vagy Visual Basic sem okozna gondot (egy-két hét visszarázódás után). Kicsit konyítok a C/C++-hoz is (ill. az azt követõ "leszármazottakhoz" is, mint Java/C#/.Net), de tény, hogy nem az az irány az erõsségem. Jó alapokkal bárhol elboldogul az ember és nem az dönti el a képességeit, hogy min tanult, hanem, hogy mit tud megtanulni. Ehhez pedig elengedhetetlenek az erõs alapok - függetlenül attól, hogy miben tanulta.
A C mindenképp kell, fõleg ha azt is meg akarod érteni mi lesz a C++ kódodból fordítás után. És pont emiatt kell az ASM is, nem azért hogy ebben programozz WinAPI-t (bár vannak ilyen fanatikusok is). Nem árt tudni mit is csinál az amit készítesz, mitõl olyan lassú, hogy lehet gyorsítani. Persze lehet mikroszoft módon is: vegyél hozzá még 5ször annyi hardvert... :)

Athlon64 3500+ | MSI K8N Diamond | Sapphire Radeon X850XT | 2*512 Samsung DDR | Creative Audigy2 | Maxtor 300 + 120GB SATA | Pioneer 109 | CoolerMaster Stacker ház | CoolerMaster RS-450-ACLY táp

A Pascalt nyugodtan ki lehet hagyni, a C is ugyanolyan könnyû, csak épp még használhatóbb is. Nem ilyen begin-end förmedvény.

Athlon64 3500+ | MSI K8N Diamond | Sapphire Radeon X850XT | 2*512 Samsung DDR | Creative Audigy2 | Maxtor 300 + 120GB SATA | Pioneer 109 | CoolerMaster Stacker ház | CoolerMaster RS-450-ACLY táp

Hat ellent kell mondjak, sztem a C nyelv kevesbe praktikus. Egyreszt c++ reverse kompatibilis vele ( pl ezzel is ugyanugy kezdhet proceduralis alapokon) igy plusszt nem ad semmit, masreszt sok dologban bonyolultabb. Egy kezdonek pl a konnyen hasznalhato iostream, a rugalmas tipuskonverzio, es ehhez hasonlo dolgok hatalmas aldast jelentenek. Egy olyan alacsonyszintu nyelvvel, mint a c okorkodni meg nem epp egy olyan macera, amit kezdonek ajanlanek.

Pascal -nak meg kb semmivel nem egyszerubb a szintaktikaja, viszont sokkal kevesbe elterjedt. Amellett a nyelv mar egy kovulet, nagyon szegenyes olyan eszkozokben, amikre ma szukseg van, igy tanulasra se jo.
Én _kezdéshez_ nagyon nem a C++ -t ajánlanám.
Elvileg itt is vannak a tanulásban lépcsõfokok.
Az ember megtanulja a Pascalt, melynek igen egyszerû a szintaktikája, és ezzel megtanulja a procedurális, vezérlésáramlásos szemléletet.
Utána C, ekkor a vezérlésáramlásos, procedurális szemlélet marad, de a C nyelv szintaktikáját megtanulja.
Ezután jöhet a C++, majd a Java, amelyek behozzák az objektum-orientált szemléletet.
Majd mindezek után jöhet a WinAPI, MFC, .NET, stb., melyek az igényvezérelt, eseményvezérelt szemléletmódot hozzák.
És persze ezeknek a lépcsõfokoknak minél elõbb érdemes nekivágni.

Ezt a Pascalt a Delphi tartja életben, csak azt nem tudom minek, mikor ugyanazt tudja a CBuilder is, és nem kell benne pascallal görcsölni, egyenesen C.

Paszkál suxx. :) Adatbázis programozóknak C / C++ kell, + egy SQL is kötelezõ (lehetõleg Oracle), internetbohócoknak C# / Java, PHP, stb. Driver készítõknek meg ASM. Dzsóker nyelv nincs.

Javat en szeretem, poen nyelv. Szintaktikailag c/c++ jellegu, mar minden masban mar kevesbe.. Ezzel egyutt sztem par nap alatt meg lehet tanulni. Rengeteg dolog sokkal egyszerubb, kenyelmesebb, baratibb (szemetgyujto algoritmusok, okos adatszerkezetek, stb) a hasznalata a legtobb nyelvnel. Hihetetlen konnyen es gyorsan programozhato pl grafika, vagy halozat. Es az egyik legnagyobb elonye: minden platformon megel ugyanaz a kod, meg ujraforditani sem kell. Hatranya, hogy az interpreter miatt nem a leggyorsabb.

Utalni nemtom miert utaljak, pont az egyik legkenyelmesebb nyelv sztem.