Blender

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

repvez
Félreérted, nem leszolni akartam, mert mindent meg lehet oldani vele amit a fizetősekkel, sőt lehet még jobban is.
A kérdésem arra vonatkozott, hogy a videoban bemutatott fénykezelési probléma ennyire nagy gond akkor miért nem tesznek ellene?
Mert tényleg nem lehet ugy beállitani egy egyszerü jelenetet , hogy csak a napb adja a fényt mint a valóságban, kell neki a trükközés és igy már nem olyan egyszerü a dolog.

A modellezés része , meg talán még egyszerübb is mint a fizetős progiknál lévén, hogy gyorsabban fejjelsztik, de valahogy a szisztéma nem jön át ahogy kezelni kéne , egy 3dmax után kész rémálom egy egyszerü test megformálása is.
fuszhi
Persze csak szerintem! Az blender a arra van, hogy megkedveltesse a emberekkel az különféle dolgokat, aztán elengedje a emberek kezét ha rájött az fizetős programokkal könnyebb a élet! Ettől még nagyszerű program, és ha valamibe bele kezd a ember, legalább nem kell fizetnie az kezdetek kezdetén olyasmiért, ami bizonytalan jövedelmet hozz az "konyhára". 😊))) a , az <#vigyor2>
Utoljára szerkesztette: fuszhi, 2017.04.08. 13:27:50

"A memória a tapasztalat terméke. Így a tudat visszahatás a tapasztalatok útján b?vül."

repvez

Nem tudom, ki mennyire van otthon a témában, de ha ennyire korlátolt a sRGB és a blender alap render része és ugy alapbol mindegyik látvány program PC-n akkor miért nem probálnak fejlesteni ebben az irányban ?

Amugy , a Blender nagyon jó program, de valahogy nem tudom megszokni a kezelését, miért kell billenytyüket is nyomkodni olyan dolgokhoz amiket csak egérrel is el lehetne intézni.
fuszhi
Mondjuk én is örülnék annak ha kicsit jobban pörögne a témakör oldala amiatt, hogy mindenki kicsit több alkotást oszt meg! Az másokat is ösztönözhet, és ötletet is adhat a témakör kedvelőinek!
Utoljára szerkesztette: fuszhi, 2017.04.06. 15:59:46

"A memória a tapasztalat terméke. Így a tudat visszahatás a tapasztalatok útján b?vül."

Igazatok van kissé kevés információt adtam meg! 😊

Amit érdemes tudni a laptopról:
Asus
Intel Core i5-6200U 2.3 GHz
NVDIA GeForce 940MX 2 GB VRAM
GB DDR4

Azt hiszem nem én terheltem túl egyenlőre, más hasonló programmal jártam úgy régen, hogy kicsit több objektummal kellett számolnia mint amire nyomorult gép fel volt készülve, és eléggé diafilm jelleget öltött a szerkesztés, amikor 100-150 aszteroidával számolt! 😄
A probléma sajnos már a program indításakor jelentkezik, már a kezdő kockám is szaggat ha hozzá nyúlok! :/
strepsils
"első látásra nem tűnik annyira erőforrás igényes programnak!" Én is aszittem <#circling> .... amíg csak szögletes építményeket modelleztem<#awink>

Jim Morrison
Hali!
Esetleg egy kis konkrétumot elárulnál a laptop hardveréről? (Legalább a típusát hogy megnézzük mi van benne)

ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek! Nemrég kezdtem el a Blenderrel foglalkozni, és egyenlőre nagyon tetszik a program, igyekszem fejleszteni magam a tutorial videók, és segédanyagok alapján, viszont a folytonos időhiány miatt sokat nyernék vele, ha olykor a laptopról is tudnám folytatni a megkezdett project-eket, viszont nem várt problémába ütköztem! :/ Szaggat a Bledner a laptpon. Mármint nem az elviselhető mértékben.Nem igazán értem okát, mert a laptop tavaly vásárolt, majdnem erősebb mint az asztali gépem, így nem látom okát hogy ilyen csúnyán be szaggasson,főleg mivel első látásra nem tűnik annyira erőforrás igényes programnak! Nem volna esetleg ötletetek a megoldásra? Előre is köszönöm a segítséget, minden jót nektek!
Palinko
Berakok én is egy képet, hogy pörögjön a topic:
Kép ként nem tudom beilleszteni mostanában az imgurról 😄

Bár van ezer hibája de azért jó kis gyakorlás, aki szeretne egy jobbat csinálni az nézze meg hogy kell.
Utoljára szerkesztette: Palinko, 2017.03.27. 21:53:15
gothmog
fuszhi
Elmondom az uraknak, hogy mitől ilyen. Tehát a tükröződésnél a Gloss Amount használata eredményezi ezt. Ha elveszek belőle, akkor lesz pixelesedés! Kérem szépen tisztelettel. 😉 <#vigyor2>

Jeffjohnson
Esetleg nagyobb depth érték nem segítene rajta?

strepsils
Nem lehet hogy azért pixeles mert a tükör anyaga nem lett smooth ra állítva ?
Palinko
Blender render? 😮 Nah azzal 0 tapasztalatom Cycleshez szokott a szemem, meg igazából minden tutorial amiken tanulgatok úgy kezdi, hogy kapcsold át Cycles renderre, már be is állítottam, hogy alapból Cyclessel induljon a Blender 😊
Azért annyit tudok hogy Blend renderben nehézkesebb ahhoz képest nagyon is valósághű a kép. Igen van olyan kép ami csak keretben van üveg nélkül, értem hogy az írást szeretted volna akkor azt vissza is vonom. Tükörre talán találsz itt valami hasznosat
fuszhi
Minden kép érdekel építő jellegű kritika! Úgy hogy köszönöm szépen. Sima blender render tehát nem Cycles Render. A fabábú nincs egyben csak szerintem túl közel vannak helyenként egymáshoz az elemek. A képen direkt nincs csillanás, hogy jobban látszódjék az ábra, és biztos láttatok már olyan képet ami csak keretben volt, például festmények stb én ilyen kis képben is láttam. A képet én találtam ki hogy mi legyen rajta. Nem tudom miért pixeles a fuga a tükörben, esetleg az ,hogy adtam neki egy kis geometriát, talán az torzíthatja a tükröződő felületet. A világos csík a sarokban az tényleg javítható lenne, sőt én még gondoltam rá, hogy lehetne dekor léc odalent, de a fabábú felfüggesztése miatt nem került rá sor. Mindegy minden esetre még egyszer köszönöm.

strepsils
én csak nemrég fedeztem fel a dithering áldásos hatását a renderelt sky textúrán.
Palinko
Kicsit zajos, a tükörben a csempék fugája valamiért pixeles, a vastag gyakorló fa henger lehetne több segmensből, mert látszik, hogy kevés, bár ez lehet reális is, ha gyaluval munkálták meg pl. Kép elé kéne talán valami üveg, azon ha megcsillanna még a megvilágítás jól mutatna. Kicsit a sarokban világos az a csík, ha direkt van, lehetne pl a padló meg fal szögébe is mert ott egy kicsit gyorsan vége van a falnak.

Na jó, ez most a kákán is csomót keresés volt részemről, de gondoltam érdekel én hol javítanék még rajta. Igazából örülnék én ha ilyen gyorsan ilyen szép rendert tudnék csinálni és ötös munka sztem, de hátha érdekel építő jellegű kritika.
fuszhi
Még igyekeztem egy hasizom erősítővel és egy képpel a falon a látványnak adni hogy úgy tűnjön, hogy mennyi minden , és hogy minden mennyiii! <#vigyor2>

fuszhi

Köszönöm a linket, az ottani megoldás megoldotta az én problémámat is:
"Right click on the blender shortcut>Run with Graphics Processor>Integrated Graphics."

Köszönöm még egyszer!
Külföldi fórumokon azt írják, hogy ezt egy Nvidia-driver frissítés okozza. Pl. itt meg itt.

Azt lefelejtettem, hogy mindig ezt csinálja, akkor is, ha új projektet nyitok meg. Egy Acer Aspire E5-571-et használok, tudom, hogy nem egy erőmű, de eddig mindenféle probléma nélkül futott rajta.
strepsils
Akkor is ezt csinálja ha új projektet indítasz amiben nincs semmi csak egy kocka?
Palinko
Hány facet használsz? Milyen géped van?
Sziasztok!
Hosszabb ideje nem használtam a Blendert, most újra szükségem lett volna rá, de valami embertelenül belassult. Ugyanezt a verziót már használtam korábban, nem lett azóta újratelepítve se. Egyszerűen több másodperces késéssel reagál mindenre. Egy kattintásra is. Van valakinek valami ötlete, hogy mi okozhatja? A gépen minden más program szépen fut.
fuszhi
DUO WHEEL

strepsils
Én is ujraraktam és mostmár működik a haj is. 😊
Eredetileg egy stúdió saját fejlesztésű szoftvere volt a blender... Viszont annak köszönhetően, hogy ingyenessé vált, és ez miatt mára elég sok felhasználóval rendelkezik, így csak meg tudta vetni a lábát a piacon.

Egyre jobb és egyre többet tud. <#nyes>

https://fxmason.blogspot.com/

Jeffjohnson
Jó látni, hogy az Amazon zászlóshajójának készítéséhez Blendert használtak. Nagy lökést adhat. Egyre komolyabban veszik most már a Blendert.

https://www.blendernation.com/2017/02/23/man-high-castle-season-2-vfx/

Barnstorm VFX and Theory Studios (formerly Theory Animation) just shared the incredible VFX reel of the secons season of Amazon's "The Man in the High Castle". All modeling and rendering in Blender & Cycles

https://fxmason.blogspot.com/

fuszhi
Némi változtatással a lámpákat illetően illetve a folyosó és az ajtók szélességét illetően!

fuszhi
A John Wick Című filmből.

Jeffjohnson
Hajat ugyan nem render-eltem vele de nem is tudom a napját, hogy mikor fagyott utoljára a Blender. Én mindig a legújabb verziót használom és ~soha nincs vele gondom.

strepsils
Ez a 2,78 egy rakás szar gyelekik ,alig csinálok valamit és kikapcsol . Hajat nem is tud renderelni , már a render ablakban meg se jelenik semmi ha haj is van a témában. F12 re gyakorlatilag kikapcsol. Ha a színpalettán egy színre kattintok vagy a csúszkákat csúsztatom akkor is kikapcsol .

Mi a szart kéne kikonfigurálni a rendszer beállításokban mert már azt is kivettem hogy subdivide rendering de akkor is összeomlik. ? Valaki más tud hajat renderelni ezzel?
strepsils
Hát nekem ez nem nagyon akar működni .Ha egy új fájlt indítok akkor működik az external módban is de mire rájöttem hogy meg kell adni a lux program elérési útját az outputba ... na mindegy.
Én a meglévő modelljeimet szeretném lerenderelni ,próbáltam átkonvertálni luxba ,van amit megcsinált de van amire nem csinál semmit ,de dög lassú meg gyenge a gépem hozzá.
Már eleve a material előnézetét sem látom csak pixelkockákat szoval elég nehéz lenne új anyagokat kikeverni de nincs is erőm ahoz mert annyi anyagom van amit ciklusból át kéne venni hogy soha nem érnék a végére .
Meg ennél a projektnél hiába adom meg az elérési utat akkor sem működik external módban a lux , és persze amúgy sem ,nem csinál semmit így meg fogalmam nincs a hiba beazonosításáról. Lehet hogy majd visszatérek rá ha meg lesz a gtx 1070es gépem de ezzel a szutyokkal kár szenvedni.
"csak fekete képernyő"
Új anyagokat kell létrehoznod (a lux saját anyagaiból), és a lámpák fényerejét is módosítani kell, valószínűleg ez a gond.

A renderelést a Lux saját ablakában tudod megállítani/folytatni: a render fülön, a bal felső sarokban, a három gombbal - ha hagyod, akkor megy a végtelenségig. Animációnál beállíthatod, hogy egy adott sample-szám eléréséig csináljon egy képkockát, vagy adott ideig: itt leírják, hogyan kell.

Amúgy meg ott a wiki, abból sokat lehet tanulni. Azzal érdemes kezdeni, hogy a különböző renderelési módok (bidirectional, path, ex-photon map stb.) elveit megérted, mikor-melyiket jó használni, utána a finomhangolás. Pl. a path mód olyan, mint amit a Cycles használ, visszafelé, a kamerából lövi ki a fénysugarakat, míg a bidirectional már kétirányú, a fényforrásokból is indít sugarakat. Ennek nagy jelentősége van akkor, ha szinte csak indirekt megvilágítás van egy jelenetben, pl. szobabelső.

strepsils
Hát ez jó bonyolult , egy évszázad lesz mire rájövök a beállításokra . De az a baj hogy nem is igazán működik , sima kockát lerendereli de egy bonyolult épületetet amit átvett ciklusból csak fekete képernyőt renderel.

Meg azt sem értem itt hogy van a számláló vagy itt akkor van vége a renderelésnek amikor én megunom és esc el kinyomom ? bár akkor meg animációt hogy csinálok, én nem is látom hogy menne a százalék csík felül meg a sample számot sem látom hogy be lehetne állítani.
A Luxrender is egy rendermotor, mint a Cycles, de alapvetően másképp működik, ezért bizonyos feladatokra jobb.

strepsils
Kipróbálom . És mi az a luxrender?
Kapcsold be a renderbeállításoknál a refractive caustics-ot, ez mindenképpen kell, ha fényáteresztő anyagon keresztül akarsz megvilágítani valamit.
A lámpánál legyen bekapcsolva a cast shadow, hogy úgy menjen át a lencsén a fény, ahogy a valóságban.
A sample-szám legyen nagy.

Egyébként a Cycles kifejezetten rossz a caustic renderelésre, pl. a Luxrender ebben sokkal jobb. Abban tudsz olyat is csinálni, hogy egy prizmával a fehér fényt a szivárvány színeire bontod.

fuszhi
Azt kell mondanom, nagyon igazad van!

strepsils
Ez is biztosan érdekes lehet de nekem pont nem az a célom hogy a kamerában keletkezzen a fénytörés hanem mint fizika órán a lézerrel meg egy müanyag darabbal szemléltették a fény elhajlását .

Szóval olyat akarok csinálni és egy ernyőre rávetíteni ,csakhogy a blendert úgy nézem nem érdekli a glass material törésmutatója és domború alakja a fényutak számításánál.
Próbáld ki csinálsz egy lencsét üvegből meg egy zseblámpát (szpotlamp) és átvilágítasz a lencsén . Úgy halad át rajta a fény mintha ott se lenne a lencse. <#nemtudom>
fuszhi
Én mondjuk utómunkával a Render Layeren egy lencse effektet kreálnék. Megnézném a filmekben hogy milyen lencse csillanások vannak, vagy fényképeken, és igyekezném azt leutánozni, hogy életszerű, realisztikus legyen. Lenz effect néven vannak tutorialok, de jobb az amit az ember saját maga készít el a maga elképzelése szerint.

strepsils
Blenderben nem lehet a fénytörést modellezni? Akár hogy csinálom és nézem a lencsén áthaladó fény vagy nem halad át (shadow be) vagy megtörés nélkül halad át (shadow disabled).

A kamera persze látja de a célom az lenne hogy egy ernyőre leképzett fényképet mutassak be.
fuszhi
Készítettem egy régi alkotásról egy Cycles Rendert is.

fuszhi

Palinko
Szívesen, örülök, hogy megoldottuk 😊
strepsils
Köszi ki is töröltem az angol billentyűt így akkor nem fogok rányomni. Ha én ezt tudom <#eljen>
fuszhi