Holdra szállás- mi az igazság?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Van gerinc? Bár nem Churcill volt, de ugyanazon elv mentén az angolok simán feldarabolták Csehszlovákiát és simán hagyták elveszeni Lengyelországot.

A mûveletség szintmérõje szerintem nem az, hogy érdekeljen, hogy ki kap milyen díjat... Egypélda. Az Bombák Földje film Oscart kapott. Hogy mire fel, azt nem tudom. Életem egyik legpocsékabb filme, egy komplett focstalicska volt az egész. Történtet semmi, a valódi hadiseléshez és eljárásokhoz köze nem volt a filmnek. Életem során az elsõ film volt, ahol ránéztam az órámra a moziban, hogy mikor lesz már vége. Ennyit arról, hogy egy díj mit jelenthet...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Látom te se jártál be történelem órára.

Mi elõtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Hogy neked az irodalmi Nobel-díj semmit sem jelent, az csak a te mûveletlenségedet igazolja.

Az angolok nem vesztettek el mindent, és nem Churchill miatt veszett oda a gyarmatbirodalom. Az már jóval korábban kezdett összeomlani, ennek jól kátható jelei voltak már a XX. század elején, amikor Churchill még el se kezdte politikai pályafutását.

Németországgal kötött béke? Te békét kötöttél volna egy olyan országgal ami éppen tömegesen írtja ki az embereket? Nos lehet hogy te igen, de veled ellentétben másoknak van gerincük.

Mi elõtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Azért létezik amiért a többi.
Valószinüleg az írók a többi létezését nem értik.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Drága gyõzelem volt az. Túl drága... A 2. vh gyõztese USA volt. Talán az oroszok még, akik erõsen jöttek ki belõle. Az angolok kb akkorát buktak mint a németek, csak a háborút lezáró papírokat írták alá másik oldalon.

Ja, végülis egy világbirodalomból egy máig omladozó közepes országot faragott... Taps-taps. Miközben lehetõsége lett volna ennél sokkal többre, ha nem az elvakult németellenesség vezeti, hanem a racionalitás.

Molnibalage
Az írói Nobel-díj nekem nem jelent semmit. Igazából nem is tudom, hogy miért létezik...

Angol szempontból a II.Vh = mindent elvesztettek amit 300 év alatt összehoztak. Még egy Németországgal kötött béke is olcsóbb lett volna.

Olvastad Oli írásait? Bár néhol elfogult, de pontosan megvilágítja azt az oldalát C-nek, amirõl nem igazán beszélnek.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Utóirat Ja, és ott volt az angol hadtörténelem legnagyobb bukásainál? A II. világháború az angol hadtörténelem nagy bukása? Szerintem gyõztek

Off:

Hm. Semmihez sem értett: Hatvanöt éven keresztül volt a politikában. Újságíró volt, történész, festõ. Nobel-díjas író, remek cikkeket írt, megírta az angol ajkú népek történetet, ami egy hatalmas történészi feladat volt. Volt katona, harcolt a búr háborúban ahol fogságba esik, majd megszökött, és átvágott az ellenséges területen, egymaga. Kiváló szónok volt, és rendkívül tehetséges vezetõ.
Politikája nem csak abból állt, hogy az USA-t választotta szövetségesének. Chamberlain tehetségtelen volt, legalábbis a háborúban az volt. Ellenben Churchill igazi terepe a háborús vezetés volt, amikor válsághelyzetben kellet irányítani az országot.
Amint miniszterelnök lett, úgy tûnt az angolok veszíteni fognak, a vereség elkerülhetetlen. Ennek ellenére olyan intézkedéseket hozott, amik miatt az ország kitartott, és ezzel jelentõsen hozzájárult a végsõ gyõzelemhez.
Ja, és nem volt alkoholista. Ezt részben az ellenségei vetik a szemére, részben pedig õ maga is rájátszott a róla kialakult képre.
Agyvérzése, és visszavonulása után megírja Nobel-díjas mûvét. (én eleve nem nevezném semmihez sem értõnek egy Nobel-díjas írót, azt hiszem akik azt a díjat kiérdemlik, egy eléggé elit társaság, de lehet, hogy te is számtalan könyvet írtál már, ezért beszélsz ilyen lenézõen)

Nos, nem akartam nagyon bele folyni, és hosszú hosszú oldalakon lehetne sorolni a tévedéseit, a hibát, rossz döntéseit, negatív oldalait.

Dehogy nem értett semmihez? A XX. század legrendkívülibb embere volt.

A lényeg, hogy lehet Churchill-t bírálni nagyon sok dolog miatt, de a jelentõsége és a tehetsége megkérdõjelezhetetlen.

Off vége, csak ennyit akartam.

[NST]Cifu
Off

Ezt a kérdést tedd fel St-nek. :)

Én is alkalmazkodom, ezt teszi lehetõvé a moderátori jogkör.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Papirzacsi
De miért csak átmenetileg kitiltva...<#fejvakaras>

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Molnibalage
OFF

Churchill a történelem - na jó, csak a XX. század és legyen angol - egyik legnagyobb droidja volt, csak õ a sértetetlen szent, mert "véletlenül" a gyõzetesek oldalán voltak a jenkik mellett a britek.

Tehetségtelen volt ráadásul talán még félig alkoholista is. Nem véletlen mondták róla, hogy azért volt miniszterelnök - néha a saját politkai tábora is - mert amúgy semmihez sem értett.

Fura módon az XX. századi angol hadtörténlem legnagyobb bukásai során valahogy mindig ott van az õ nevei is a történetben vagy közvetlenül, vagy nagyon közel az eseményekhez vezetõ úton.

Ahhoz nem kellett nagy tehetség, hogy az USA-t válassza szövetségesnek...

ON

[NST]Cifu
Gyûlnek az álregek. <#taps>

Ezek mind a Nasa anyagai. Független forrást nem tudsz adni? Még egy okos ember mondta, hogy csak annak a statisztikának hisz, amit õ hamisított.
[NST]Cifu
Deep Impact, sci-finek nem túl kellemes.

A jutalmamat begyûjtöm. :)

Ki ismer fel több ûrhajóst:

[NST]Cifu
Küldetés adatok, képek, részletek:

Mercury-Redstone 4 (Grissom, adatok)
Mercury-Redstone 4 (Grissom, képek)
Gemini 3 (Grissom, adatok)
Gemini 3 (Grissom, képek)
Gemini 4 (White, adatok)
Gemini 4 (White, képek)

Plusz a videók megtekinthetõek akár a Youtube-on is (kulcsszavak: Mercury-Redstone 4, Gemini 3 és Gemini 4).

Tessék, azt hiszem ez így elég háttéranyag.

Miután próbáltam poénosra venni a stílusodat, ellenben sok köszönet nem volt benne, a komoly témára pedig ilyen kellemes troll-kérdést kaptam, figyelmeztetlek, hogy élbõl egy hónap kitiltást kapsz, ha ezek után ezt folytatod tovább. Magyarul: az egyetlen érdemleges válasz, ha megfelelõ bizonyítékot mutatsz be, hogy NEM jártak ezen emberek a világûrben. Nyilván ez elég komoly kihívás, lássuk mire jutsz vele. :)

gothmog
Csak utánad.

Ne terelj!
Molnibalage
Te kinek is az álregje vagy?<#fejvakaras>

Van rá valami bizonyítékod?
[NST]Cifu
Az idézõjel ugyan minek? A háromból kettõ (Grissom és White) járt korábban már az ûrben.

Apollo 1-en meghalt "ûrhajós"oknak az sem segített volna.
[NST]Cifu
Jah, sõt, az utas-szállító repülõgépeken se visznek egyetlen ejtõernyõt se. Milyen amatõrök...

Molnibalage
Miért pont egyet emelsz ki? Egyik ûrsikóban sincs semmiféle gyors mentõrendszer, mert kétszintes a fedélzet. Eleinte terveztek ilyesmit, de elvetették.

Valahol érthetõ is. Így is van bõven jelentkezõ, aki felmegy. Scott Crossfield mondta anno, hogy a kísérleti gépekbe feleslegesnek tartotta mentõrendeszreket és ezáltali átlakítást és mindenféle hacacárét. Ha eleget fizetsz, akkor mindig fogsz találni olyat, aki vezeti ezeket a gépeket és kockázatatja az életét. Az ûrhajósokat gondolom meg nem a pénz mozgatja, egyszerûen fel akarnak menni.

A Challengernél érdekes módon nem gondoltak mentõtoronyra.
[NST]Cifu
Igen, errõl van szó.

[NST]Cifu
A szovjet L3 programban az elrendezés hasonló volt, tehát alul a Holdkomp (alatta a manõverezõ/fékezõ Block D), felette a Szojuz.

A különbség, hogy a Szojuz LOK ûrhajó és az LK holdkomp így is marad, így áll Holdkörüli pályára. Aztán az egyik ûrhajós ûrruhában kiszáll a Szojuzból, megvizsgálja a hozzá dokkolt LK holdkompot és a Block D-t, majd beszáll a Holdkompba. Ekkor az LK és a Szojuz elválik egymástól, a Block D lelassítja az LK-t, majd leválik és a Hold felszínébe csapódik. Az LK leszáll, az orosz kozmonauta kilép a Holdkompból, Holdsétát tesz, visszaszáll, az LK emelkedõ moduljával visszatér Holdkörüli pályára, ahol találkozik a Szojuzzal. Itt egy újabb ûrsétával átszáll a Szojuzra, majd azzal elindulnak vissza a Földre.

A Szojuz LOK és az LK az N1 orrában (makett)

Az Apollo CSM/SM/LM illetve a Szojuz LOK / LK méretarányos rajza

Amúgy igen, a Szojuz-okon a kezdetektõl fogva volt mentõtorony, itt annyi a különbség, hogy a Parancsnoki (Visszatérõ) Modul felett elhelyezkedõ Orbitális Modul tetején ül a mentõtorony, vészhelyzet esetén ez a trió emelkedik el a rakéta orráról, majd biztos távolban a visszatérõ modul lekapcsolódik, és úgy ereszkedik le ernyõvel.

[center]

dronkZero
Ja, hagyd, orosz LET-et megtaláltam...

De azt továbbra sem teljesen értem, hogy miért nem egy olyan megoldást csináltak, hogy LET-CM-LM-SM... Az a gond, hogy kilövéskor is, visszatéréskor is hanyattfekvõ pozíció a jó, a hõpajzson meg nem lehet dokkolószerkezet?

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

dronkZero
Ja, oké Szojuz. Kérdések tárgytalanok. :)

dronkZero
Köszi!

Hát... ja, végülis, ha a kilövés nem sikerül, akkor az emberéletbe kerülhet, ha a dokkolást baltázzák el, akkor meg csak pár milla repül "csak" ki az ablakon...

Nem is képzelhetõ el olyan elrendezés, amiben kiküszöbölõdik az elsõ dokkolás? Gondolom NASA-ék azért agyaltak ezen pár percet azért, de hátha... :P

Oroszoknál ez hogy nézett (volna) ki? Volt nekik ilyen LET-féléjük?

[NST]Cifu
Nem, azért került az orra az Apollo, mert különben a parancsnoki kapszulát nem lehet a mentõtorony segítségével leemelni az egész rakétáról.

Az Apollo indításkori felépítése, felül a mentõrakéta, alatta egy védõkúp, ami a Parancsnoki modult védi, alatta a mûszaki modul és a Holdkomp. Veszélyhelyzetben a mentõrakéta a parancsnoki modult (amelyen rajta a védõkúp) leemeli az egész rakéta orráról, és legalábbis igyekszik eltávolítani a veszélyzónából

Fotó a kritikus részrõl

A mentõrakéta tesztelése

Ha az indításkor a Holdkomp és az Apollo össze van dokkolva, akkor a parancsnoki modult nem tudod eltávolítani.

dronkZero
Ezt a dokkolás témát egy hozzáértõ magyarázza már el nekem plíz!

Szal az tiszta, hogy mi történik, de az nem, hogy miért ilyenre tervezték a rendszert, hogy _kétszer_ kelljen dokkolni? Miért nem összedokkolva indul? És aztán csak lecsatlakozik, landol, felszáll, dokkol, trans-earth inj.?

Vagy ez ilyen "úgy maradt" jellegû dolog? Elõször kész volt az Apollo kabin, évek tesztelésével, amihez aztán késõbb hozzá kellett kókányolniuk a holdkompot, aztán abból dolgoztak, amijük volt? Vagy miért?

Mire számítottál a topic címe alapján?

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

gothmog
Úh basszus, én meg belegyalogoltam a homokozóba, ugye? :) Elnézést, nemfigyeltem.

Ne izéj már, csak játszanak!

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

gothmog
Nem hiszem el, hogy megint beleültetek a hazudozó gerrob hintájába. Nõjetek már fel.

Molnibalage
Szerintem szarkasztikus akar lenni. Emléleim szerint uwu nem a tagadók táborát erõsíti.

[NST]Cifu
A következõ az lesz, hogy a Mátrixban élünk? :)

Légyszíves itt hagyd abba...

Asztrogeologia
Tán nem ide kéne de ide is beillik.Ha volt már elnézést...

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

A te létezésedet még nem kérdõjelezte meg senki?
Mondjuk hagysz magad után nyomokat, de mi van ha az is hamisítvány?
Pl. mi van ha gerrob él, és csak halottnak tetteti magát, hogy ezzel másokat átverjetek?
Gyanús vagy nekem, szerintem összeszûrted a levet gerrobbal.<#ejnye1>
Ha a holdra szállás átverés, ez is simán belefér.
Belegondoltál mát hogy akielégokosmindenmögöttmeglátvalamitamitmásnem bár ottsemmisincsdeattólméglehet és lehethogynekivanigazaezértokosmertatöbbiekhülyékvagymi?

[NST]Cifu
Én pedig a #4804-be be is linkeltem... :)

Az LRO képein az Apollo-14 leszállási terep esetén még az ûrhajósok által hagyott csapást is ki lehet venni (mivel a tudományos panel és a leszálló modul között jó sokszor megtették az oda-vissza utat):

De erre mondtam már évekkel ezelõtt is, hogy ilyenkor a következõ lépcsõ az, hogy ezek a képek is hamisak persze, és így tovább. ;)
Ha valaki nem akarja elfogadni az Apollo-program létezését, hát hajrá. Csak ne hangoztassa... :)

Molnibalage
A legújabb fényképezõ holdszonda már tavaly lefotózta a Holdon hagyott dolgokat, több Holdkompot és mintha egy volt orosz szondát is.

[NST]Cifu
Ezzel két apró probléma van.

1.: A JWST nem éppen a Naprendszeren belüli objektumok vizsgálatára készült, az Infravörös tartományban dolgozik majd, és elsõ sorban az ismert univerzum távolabbi végét szándékoznak vele vizsgálni, illetve a keletkezõ csillagokat, stb.

2.: A JWST a Nap-Föld L2 Lagrange pontnál fog keringeni, ez annyit tesz, hogy amikor a Hold a legközelebb lesz hozzá (ez is több, mint 1,1 millió km), akkor pont a "hátát" mutatja neki. Amikor pedig az "arca" (a Hold azon fele, amelyik mindig a Föld fele néz -> ugye az Apollo program összes leszállása ezen az oldalon történt) nézne a JWST felé, akkor pont távolba lesz.

James Webb ûrtávcsõ költsége kb 4500 millió dollár lesz. Majdnem a kért 5 milliárd dolcsi. Bónuszfeladat lehetne a NASA-nak megtalálni a Holdon felejtett zászlót James Webb-bel.
Most a Mars az elsõ számú célpont, Armstrongtól tudjuk, hogy a Hold unalmas. De csak azért, mert a fiúk tudják, hogy a Holdas mesét ma már nem tudják eljátszani. Mehetnének a Plutóra is, az még messzebb van --> még kisebb a lebukás esélye.
A disznófarmon is a disznóság terjesztette ki a fennhatóságát ugye ? <#ravasz1>

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

DrRadon
Amúgy tud valaki egyetlen komoly indokot is arra, hogy miért is mennénk vissza Holdra, a mostani egyszer használatos eszközeinkkel?

Majd ha lesz többször használható ûrrepülõ, amivel összeszerelhetünk egy Föld-Hold között ingázó VASIMR meghajtású eszközt, ami a Hold körül keringõ többször felhasználható Holdkomp üzemanyagát és hasznos terhét fuvarozza rendszeresen a Holdig, akkor talán el tudnék képzelni pár reklámarcú ûrhajóssal belakott marketing célú Hold bázist, amivel az emberiség jelképesen kiterjesztheti fennhatóságát a világûrben.

De ez még olyan messze van...

DrRadon
Róbert Gida és borreg is mehet a kukába...

Az árnyékok sem stimmelnek. Össze-vissza dõlnek.