Mesterséges kopoltyú búvároknak

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Az elektrolízis az nem inkább fizikai út?"

Nem. Kémiai, mivel molekulák átalakítása történik.

"A viziemlõsök pedig azért nem tértek vissza a kopoltyúhoz, mert rosszabb mint a tüdõ hanem mert nem halad visszafele az evolúció"

Ez így ebben a formában nem igaz. Szerintem inkább arról van szó, hogy nem lehet egy lépésben visszatérni egy korábbi állapotba.

"az lehet hogy viszaforgatja az felhasznált levegõt, de azt nem tudom elképzelni hogy ninscenek buborékok, mert a CO2nek távoznia kell valhol, ha csak nincs hozzá egy külön palack."

Nem rémlik, hogy pontosan hogy van. Azt hiszem, valami szilárd anyaggal nyeletik el a CO2-t.
De még ha ki is jön valahol, lényegesen kevesebb, mint az összes kilégzett levegõ.

"Van róla esetleg valami képed,infod?"

TV-ben láttam. Nem rémlik a neve, úgyhogy nem siekrült linket találnom.

ugyan más szemszög, de én is olvastam ilyet, ott azért töltötték fel folyadékkal az ember tüdejét, hogy kibirja a nagy gyorsulást, és ne szakadjanak szét a belsõ szervek, folyadékban uszott az egész ember (ürhajóra kell gondolni)

Gladiator
rebreathernek hívják és tényleg létezik.

A képen lévõ búvár is levegõhiánnyal küszködik, már alig mozog...
cSuwwi
Errõl a tüdõbe más folyadák dologról én is olvastam valahol, mûködik és valamennyire biztonságos is, de nem hiszem hogy nagyon elterjedne (max. nagyon szûk körben). Nagyobb mélységeknél jobb, mert nem csinál ki a sok nitrogén.

shit happens

A kopoltyús légzés szerintem legalább annyira hatékony, mint a tüdõs. A cápák azért kénytelenek folyamatosan úszni, mivel nincsenek kopoltyúfedõik (primkó porcoshalak). A többi hal úgy lélegzik, hogy a kopoltyúfedõje mozgatásával biztosítja a víz egyirányú áramlását a kopolytúin keresztül. A vízben nem a tüdõ a nyerõ megoldás, biztos vagyok benne, hogy sok hal lényegesen gyorsabban képes úszni, mint a víziemlõsök. Az éppen a víziemlõsökre igaz, hogy jobb az oxigénhasznosításuk mint az emberé, de ez kényszerbõl alakult így (szegények ritkán jutnak levegõhöz).

Ha jól tudom, Cousteau kapitány (lehet, hogy nem így kell írni) is kísérletezett palack nélküli búvárkészülékkel, bár nála más volt az elv. Abból indult ki, hogy a ténybõl indult ki, hogy a tüdõ a vízbõl is képes kivonni az oxigént. A problémát az okozza, hogy a tüdõ rugalmas rostjai nem elég erõsek ahhoz, kipréseljék a tüdõbõl a vizet. Így az elhasznált, csökkent oxigéntartalmú víz helyére nem tud friss áramlani, ezért áll be a fulladás. Ezért Cousteau a delikvensek tüdejét egy speciális folyadékkal töltötte fel, ezt keringette szivattyúval egy csõrendszeren keresztül a búvár tüdeje és egy szûrõ között. Az oxigéncsere a spec. folyadék és a (tenger)víz között a szûrõn keresztül zajlott. Hogy mi lett a kísérletekkel, azt nem tudom, lehet, hogy kamu az egész, bár tudományosan megalapozottnak tûnik. Hallott másvalaki is errõl?
(Az elektrolízis az nem inkább fizikai út?)

csak nehogy a terrosisták kezére jusson :) <#banplz>

A cápáknak nem azért kell uszniuk alvás közben, mert a kopoltyúnak olyan rossz a "hatásfoka" hanem azért mert -ellentétben a halakkal- nincsenek izmaik amik ki-be áramoltatnák a vizet a kopoltyúnyilásokon.

A viziemlõsök pedig azért nem tértek vissza a kopoltyúhoz, mert rosszabb mint a tüdõ hanem mert nem halad visszafele az evolúció (már nem tudom kinek a törvénye írja le ezt).
az lehet hogy viszaforgatja az felhasznált levegõt, de azt nem tudom elképzelni hogy ninscenek buborékok, mert a CO2nek távoznia kell valhol, ha csak nincs hozzá egy külön palack. Van róla esetleg valami képed,infod?
Szerintem egyenlõre várjál nyogodtan, illetve a specifikációk alapján talán soha nem is fog elkészülni ez a cucc emberi méretekben.
Percenként 200 liter elég a pihegéshez a fentiek szerint, teljes terheléshez 2000liter/perc!!!!
Azaz sacc/kb 1000 liter/perc
1.) Ide nagy megbízhatóságú ipari szivatyú kell a jelenlegi aksikat felejtsd el hozzá gyorsan.
2.) Szerencsétlen búvár torpedõként repdes majd ide-oda, de hogy zavaros lesz körülötte a víz biztos.
Sajnos nem véletlen, hogy a vizi emlõs állatok nem tértek vissza a kopoltyús légzéshez, még százezer évek után sem. Mert a kopoltyús légzés sajnos nem túl hatékony. Szerencsétlen cápáknak még alvás közben is mozognia kell, hogy életbe maradjon. A tüdõs viziállatok teljesítményét nagyon nehéz reprodukálni kopoltyús élõlényeknek, csak pl. úgy lehet mint a cápáknak, súlyos kompromiszumokkal.
Ráadásul a viziállatok szervezete sokkal jobban (Nagyságrendekkel!!!) gazdálkodik az o2vel mint az ember. Ezért olyan berendezés megalkotása ami a kínos légszomjnál több levegõt ad és nem teszi tönkre a búvárkodás élményét (A folyamatosan nagy vízáramával) kicsi a valószínûsége. Bár, ha valaki mégis megcsinálná az baromi jó lenne, de nem véletlen hogy a tengeralattjárós verzión dolgoznak:-(. Csak a reklám miatt csináltak egy búváros skiccet is és be is jött nekik. Buvár nélkül a kutya sem törõdött volna velük.
Van olyan cucc is, ami a kilélegzett levegõt újrahasznosítja. Ezzel jelentõsen csökken a súly, és nincsennek buborékok sem, ami szintén hasznos lehet.

Gladiator
búvárok se nayon jöhetnek fel félóránként. vagyis jöhetnek, de akkor nem lesz vmi nagy élvezet. 30 méterrõl a feljövetel kb. 10 perc biztonságosan, ha nem több.

Aha, szóval vizbûl veszi ki az oxigént. Most már akkor azt is tudjuk, hogy az a 30 vagy 300ezer litér víz nem is olyan sok:P

búvárok pedig jöhetnek fel a felszínre félóránként: nem bírja az aksi:)

....én nem tudom meg.

Gladiator
végre! erre vártam. ne tudjátok meg milyen szar azokat 15 kilós palackokat hurcolászni, meg milyen rohatt kényelmetlen.

← ElőzőOldal 2 / 2