Történelem

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Filmeket, zenéket, és sok nagy tudományos eredményt.
Nem mondhatod, hogy az amerikaiak semmit nem adtak a világnak.
Tény, hogy a nagyját külföldi zseniknek köszönhetik, beszippantották a tehetségeket, és a nagy tudósokat.

Nem kell ám félreérteni, én sem csipázom az amerikaiakat, de az fõleg a nagyhatalmi pozíciójukban való tevékenykedésükbõl fakad. Nem az a baj, hogy nem adtak semmit hanem az, hogy túl sokat vettek el.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

sz4bolcs
Aki józan paraszti észbõl kidolgozza a történelmet az igen nagy mûvész. <#idiota>

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

dronkZero
Az a baj tudod, hogy a történelem pont olyan, hogy arra nem lehet csak úgy rájönni. A történelem gyakorlatilag gecisok adat. Vagy tudod, vagy nem. Értelme meg csak akkor kezd lenni, amikor már eléggé ismered.

Értsük ezt úgy egyébként, hogy mûveletlen vagy, és még büszke is vagy rá? Gatulálok...

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Ja és a maradandót a 21. sz.-ra is értettem( bár ha úgy vesszük, aránylag még az elején vagyunk).Lehet, hogy ez hülye kérdés, ha igen, tessék jelezni, és olyasmi után érdeklõdök aminek van értelme.
Vélemény a mostani iraki helyzetrõl? Mármint a konfliktusról.
"Persze, kíváncsi voltam, hogy a fórumozók szerint tudtak-e maradandót alkotni."

Tudtak. Kezdd talán itt az olvasgatást: http://www.greatachievements.org/

Kezdetnek ott a holdraszállás mint maradandó,vagy az autó gyártás terén elért eredmények.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Persze, kíváncsi voltam, hogy a fórumozók szerint tudtak-e maradandót alkotni. Csak a természetes kíváncsiság hajt ilyenkor.
Én úgy tudom, hogy pl. a Mekkdonáldsz és a Börger King is amerikai. Mégicsak adtak vmit a világnak...

Most komolyra fordítva a szót, te ezt komolyan kérdezed?

Semmi rendkívüli? Bár õket elnézve ez nem csoda. Hallottam arról, hogy tv mûsorban kérdezgettek amerikaiakat, mit is tudnak Hirosimáról és Nagaszakiról. A válasz: szumó birkózók. Ha tényleg így van és még politikai erõt is adnak, nem tudom, mi lesz ezzel a népséggel. Valószínûleg Amerika leírhatja magát kulturálisan.
sz4bolcs
Na'm! Csak vegetálnak..

Inkább az érdekelne, az USA valami rendkívülit tudott felmutatni a 20. sz.-ban vagy esetleg napjainkban?
sz4bolcs
din075-nek nyilván nem, mert vélhetõen még ilyen szinten sem tájékozódott.

sz4bolcs
És vajon kinek nem inge?

sz4bolcs
eddig három állítást tettél, amiben megcsillantottad a tudásod töredékét:
1, piramisok építõköveit nem lehet kötéllel fölhúzni.
2, Duna jege nem fagy be annyira, hogy "annyi" ember rámehessen (István koronázásakor)<#idiota>
3, mostani emberszabásúakból nem lesz ember.

xDDD

Már régen megmondták a kultúrkritikus pesszimizmus képviselõi, hogy a tömegkultúra( ezen a média értendõ) képes úgy elkábítani az embert, mint az ópium. Kinek nem inge, ne vegye magára.
barátom én csak józan paraszti ésszel gondolkodom és nem hiszek el minden idiótaságot.na de vannak akik a népbutító kereskedelmi tévéken élnek és csont nélkül bevesznek mindent
Az oktatás hibája nem az, hogy hülyeséget tanítanak, hanem az, hogy keveset.
Ezért fordulhat elõ az, hogy mikor a magadfajta meghall egy elméletet, ami ellenkezõ az iskolában hallottakkal elkezd benne hinni, és nyomatja ezt a fajta szöveget, mint most te.
Aki kicsit tájékozattabb, könnyebben kiszûri az álktudományos maszlagot.
Természetesen a történészek sem értenek mindenben egyet, vannak esetek, amikor nem lehet eldönteni, hogy melyik lehet helyes, mert a történelmi bizonyítékok hiányosak. Elõfordul olyan is, hogy egy elmélet létjogosultságát a világtörténelembe való beilleszthetõsége adja meg.

Az olyan emberek mint te, általában nem történész dilemmákat dobtok föl témának, hanem olyan elvadult õrült elméleteket amit áltudományos módszerekkel csalók kreálnak 1-2 kétes eredetû "bizonyíték" alapján, figyelmen kívül hagyva számtalan észérvet.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

És megosztod velünk?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

dronkZero
Akkor legalábbis nagyon szarul adod elõ, mert egyelõre csak egy hõbörgõ idiótának tûnsz, legkevésbé sem egy tájékozott bölcsnek...

többet tudok mint ti naivak
Mert te annyira tudsz mindent.
Rühellem az ilyen összes tudós idióta, csak én vagyok a helikopter hozáállást.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Nem értem meg a fajtádat. Van pár hozzád hasonló figura itt SG-n.
Az ilyenek különös érzékkel képesek kiszagolni a legvadabb áltudományos õrültségeket, és tudnak benne hinni.
Nem értem miért nem hisztek olyan embereknek, akik nálatok sokkal több infóval rendelkeznek, esetenként egész életükben dolgoznak valami kutatáson.
És akkor mi vagyunk a hiszékenyek, nevetséges.

dronkZero
Van olyan elképzelés is, hogy csak a külsõ része kõtömbös, a belsejét "betonozták". Csak az egyiptomiak nem engedik szétfúrkálni a piramisaikat, hogy ezt kideríthessék. Emellett _akkor_építették_, az biztos. Az, hogy ez neked hülyeségnek tûnik... a te bajod.

Duna... Ismét a szûklátókörûség, meg a XXI. századba bekényelmesedés. A Dunán baszott nagy hajókkal törik a jeget, ember...
Ja, egyébként Mátyást koronázták a Duna jegén, de ezen már meg sem lepõdök, hogy nem tudod...

Az evolúció is kurvára nem úgy mûködik, ahogy elképzeled.

Azt kéne felfognod, hogy nem az a hülyeség, amit tanítanak, hanem az, ahogy te "értelmezed". Hiányosak az információid, a többit kitöltöd a saját faszság elképzeléseiddel, úgy jóhogy hülyeségnek hangzik. Ahogy leírod, az tényleg faszság. De ez nem az információ hibája, hanem a tiéd.

A hiszékenység valóban súlyos hiba, de a szûk látokörû, nagy arcú ostobaság sokkal rosszabb.

azt akartam mondani hogy úgy hülyeség a nagyrésze annak amit tanítanak ahogy van.a piramisokat mikor is építették ?hagyjuk már biztos kötéllel felhúzták a köveket igaz ?a Dunáról csak annyit hogy nem lakok még a közelében sem de szerintem nem szokott úgy befagyni hogy rá lehessen egyáltalán annyi embernek menni.mert gondolom voltak nézõk is.ja meg a mostani emberszabásúakból miért is nem lesz majom ?érdekes.na mindegy vannak hiszékeny emberek akik csont nélkül bevesznek mindent
dronkZero
Mi a bajod a Duna jegével?
A csimpánz, gorilla, orángután emberszabású... (emellett az evolúció nem így... á mindegy, asszem hiába mondom)
Piramist kb néhány hónap alatt felhúznánk a mai technikával. Dubaiban a piramisoknál _sokkal_ nagyobb szabású dolgokat építenek manapság.

Mondasz majd olyan dolgokat is, amik legalább egy picit megállják a helyüket, nem pedig csak tájékozatlanság meg hõbörgés?
És egyébként ezekkel mit is akartál mondani?

vagy épp a piramisok.lehet a mai technikával is problémás lenne felépíteni
a történelem nagy része úgy hülyeség ahogy van.pl.Istvánt a Duna jegén koronázták vagy épp a mostani majmokból az állatkertben miért nem lesz emberszabású ? sok kitalált dolog
Tuti, hogymagyar volt<#kuss>

kisradai
Azt én is ugy gondolom, hogy nem õk voltak az elsõk.Csak azt akartam tudni, hogy amikor õk ,,felfedezték" akkor közülük ki volt az elsõ aki a földre lépett.

Pluskast
Jaja, sõt feljegyzések vannak arról, hogy egy magyar ember is velük tartott. Szóval nekünk is van közünk Amerika felfedezéséhez:)

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Szerintem Viking volt az elsõ, nem Kolombusz haverja.

kisradai
Tudtommal amikor Kolombusz felfedezte Amerikát akkor nem õ volt az elsõ aki kiszállt a hajóból és a szárazföldre lépett.Tud valaki segíteni, hogy milyen nemzetiségû volt az aki elsõnek Amerika földjére lépett?

qtab986
Mi tényleg megvédtük európát a törököktõl vagy ez csak mítosz?

[NST]Cifu
Ahogy mondani szokták, a jó dolgokat kell lemásolni a többiektõl, a rossz dolgokat pedig kigyomlálni belõle. :)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Ezért fontos a felfedezéseket, találmányokat, technológiai megoldásokat megfelelõen archiválni, és megõrizni az utókor számára. Ez az, ami nehezen ment a múltban, és nehezen megy ma is. Hajdanában a mesteremberek tudása aranyat ért, és hétpecsétes titokként vigyáztak rá. Ez a gondolkodásmód ma sem ismeretlen, bár ma már kétségkívül jobban megõrizzük a tudásunk, mint elõdeink.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Zsolo007
Eszembe jutott a megfelelõ szó: A szellemisége megmaradt. A következõ korok mind Róma szellemiségének igyekeztek megfelelni. Mindenkinek megvolt a maga Róma értelmezése és azt próbálta létrehozni. Humoros a sors egyébként: A népek melyek elpusztították Rómát utána évszázadokon keresztül hasonlót próbáltak kreálni.

Zsolo007
De a technológiájuk jó része eltûnt.

Nemrég olvastam egyébként egy érdekes írást ezzel kapcsolatban. Azok a technológiák maradtak fent Rómából amit egy mesterember meg tudott csinálni, azok amik komolyabb összefogással épültek (úthálózat, csatornázás, vízhálózat, fürdõk, stb) mind elvesztek és évszázadokba telt mire újra felfedezték õket.

Ez a bizonyos írás párhuzamot von ma egyre inkáb technika függõ társadalmunkkal és spekulál, hogy mi történne egy esetleges összeomlás esetén. Érdekes anyag :)

Pluskast
Róma egy kivételes államszervezet volt. Nemcsak azért mert akkora hatalmas birodalmat hozott létre, hanem hihetetlenül messzemenõ hatással volt a késõbbi korok társadalmaira. Igazság szerint soha nem veszett el Róma kultúrája. Ha bele gondolsz a középkor egyetemes nyelve a latin maradt. A késõbbi korok királyai mindig a római mintára próbálták megalkotni államaikat. A törvénykezés, jogalkotás ha nem is teljesen - mert a nemzetek hozták azért magukkal saját "barbár" törvényeiket is - de a római mintára épült.
Ergo a római örökség sosem tûnt el mindig megvolt a középkorban is, csak éppen fokozatosan került vissza a késõbbi korok társadalmaiba.

Tudod azon gondolkodom,hogy vajon honnan vettek egy csomó olyan dolgot amelyek ma természetesnek hatnak,és aztán a középkor ezeket szépen elfelejtette.Jó-jó a Görög demokráciák biztosan hatással voltak rájuk,de miért kellett évszázadokat várnunk a csatornázásra,az utakra,a személyi higiénia fejlõdésére?Lehet,hogy újra és újra belelépünk ugyanabba a folyóba?
Pluskast
A filozófus császár? Igen azon kevés császárok közé tartozott akik természetes módon haltak meg.

Volt egyszer egy álom.....! Ha tudtok olvassatok Marcus Aurelius-ról,-tõl.
Szerintem nagyon nagy formátumú személyiség volt kár,hogy a neten szinte semmi sincs róla(vagy csak nem találom)
Tulajdonképp csak egy bajom van az USA-val,valamiféle nem létezõ erkölcsi alapon akarnak uralkodni az egész sárgolyón.
Zsolo007
Meg a mostani USA-val :D

Pluskast
Kiegészíteném még Napoleon államával is.

Pluskast
Nos igen ez érdekes téma. Ha belegondoltok Róma után minden nagy birodalom (a bizánci, a frank, német - római, a pápai állam, sõt valahol a 3. birodalom is) róma örökösének tartotta magát. Hasonló volt az államszervezetülk felépítése és hasonló módon próbáltak uralkodni.

Pluskast
Köszönöm, hogy nem nekem kellett kimondani!<#vigyor>

Ingadozom,mert tulajdonképp sem az államszervezet,sem a katonaság felépítése nem mutat sok hasonlóságot egyik esetben sem Rómával.Az viszont igaz,hogy Bizánc jóval tovább megtartotta a rabszolgaság intézményét(ha nem a bukásig? )
Zsolo007
Hát még mindíg könnyebb, mint a Német-Római Birodalmat :D

Elfogadva!!! Bizáncot nehéz Róma örökösének nevezni!!!