Autópálya

Oldal 1 / 4Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Dzsega
Minden fizetõs útra jó a "matrica", nem kell külön venni.

-Te skizofrén vagy? -...mi? -Igen ti!

Robertoo21
Sziasztok!
Nem vagyok biztos a dolgomban, ezért kérdezlek Titeket.
M1-M3 autópályát szertném igénybe venni, 4 nap eltéréssel. Addig tiszta, hogy 10 napos matricát kell vennem. Ilyenkor elég viszont ha egy matricát veszek, és azzal mind a két pályát igénybe vehetem?
Elég hülye a kérdés, de inkább itt kérdezek hülyeséget, mint megcsinálom és fizetek....
Elõre is köszönöm a választ/válaszokat

-Kisfiam, mi van a kezedben? -GÖRCS!!!

Steve Downie
Az M30-on mely pontokon vannak felhelyezve kamerák?

The awkward moment someone says no one is perfect in front of Heskey.

erre elõbb kellett volna gondolni

Dzsega
Azért döntöttek a drágább mellet mert az már konkrét terv, valamint minden egyes cm2 ki van fizetve és már az ásatások is befejezõdtek.
Az új nyomvonalon mindent meg kéne venni, ásatásokat kéne végezni, ha pedig mindezt megcsinálják akkor ugye az sok idõ.
Így 2010-re (elvileg) kész lesz pécsig a sztráda, ha viszont az olcsobb megoldást választják (amiben nincsenek benne a telekárak) akkor sokkal (4-5 évvel) késöbb lenne csak kész.
arról nem is beszélve, hogy újabb pályázat tervezés stb...

"Méregdrága algutak és völgyhidak épülnének a Szekszárdot Péccsel összekötõ autópályán. Az egyik legrégebbi sztrádaépítõ cég legalább 40 milliárd forinttal olcsóbban megépítené az autópályát, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Társaság mégis a drágább változatot fogadta el."

4 alagút
3 méregdrága völgyhíd

most akkor ez hogy van? <#taps><#nemtudom> megépíthetõ másik nyomvonalon 40 milliárdal olcsóbban, de mégis a drágább lesz? ki érti ezt már? megkentek egyeseket rendesen <#csodalk><#action><#duhos2>

link

Ezt mondom én is. Önmagában a monopolhelyzet még nem egy sátáni dolog, csak ha visszaélnek vele. Viszont az egydüliség egyfajta felzárkózási kényszert is jelenthet a többiek számára. Ami a fogyasztó számára még akár minõségi javulást is eredményezhet (optimális esetben, persze).
Dzsega
hm...
több cég???
németországban az autópályákat csak 1 cég csinálja. senki más. a kicsi utakat nem tom ki vagy kik csinálják. a pálya viszont 1 kézben van. monopol a helyzete és mégsem gányolnak. vajon miért? tán mert tudják ha csinálnak egy két szart akkor a kormány leváltja õket?
meglehet nézni a pályát. nincs sebességkorlát tükörsima az aszfalt stb...
szal nem rossz a monopol helyzet ha nem tudják/akarják kihasználni.
nem úgy mint nálunk (Pl.:Trendex, vagy akit mindenki ismer Matáv)

Györbe jártatok manapság.Ott épitettek egyet most.3 sávos és lámpás.Csak zöld jelzsnél mehetsz be illetve bent a körforgalomban is vannak lámpák
szerintem nagyon szar lett.De viszont nem törik majd annyi auto vagy mégis?
akarom mondani: kitalálnak.
matrica kelleni fog, legfeljebb kitallnak majd valami gagyi kedvezményezetti kört.
mrzed001
Valamilyen szinten azért jó hír, hogy halad az M7.
Az hogy kinyeri a kivitelezést úgy tûnik kb mindegy kategória (érdekcsoportok), úgyis sz-r lesz amit csinálnak.

A Makói autópálya lesz? Érdekes, a 4-es fõút helyén épülõ 4-es eddig autóútnak volt tervezve, szóval egy kissé fura, hogy Mo. 1-2-ik legforgalmasabb fõútja helyett csak autóút lesz, míg makó felé autópálya (de nekünk legalább nem kell majd matricát venni ... elméletileg, aztán úgyik kitalálják hogy mégis)

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

Punker
"Elkezdõdött az M43-as autópálya Makó és az országhatár közötti, 23,1 kilométeres szakaszának tervezése, az elõkészítés költségeit fele részben uniós forrásokból fedezik - közölte a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. projektvezetõje csütörtökön a Maros-parti városban. A hatályos jogszabályok alapján 2007-ig el kell végezni az autópálya szakasz elõkészítését, 2015-ig pedig be kell fejezni az építést - mondta Csicsely László az érintet önkormányzatok vezetõinek rendezett tervegyeztetésen. Az M43-as autópálya elsõ 3 kilométeres, az M5-ös autópályát és az 5-ös utat összekötõ szakasza már elkészült. A második 31,6 kilométeres Szeged és Makó közötti, illetve a Makót keletrõl elkerülõ szakasz nyomvonalát már véglegesítették - mondta a szakember. Hozzátette: ennek az ütemnek a megépítése elõreláthatólag két és fél három évig fog tartani, mivel az algyõi olajmezõn kell keresztül haladnia, s a kivitelezés során olajkutakat kell kiváltani és sok régészeti feltárásra van szükség. Csicsely László elmondta, az NA Rt. több nyomvonalat is vizsgált, de egyedül a kivitelezés során többletköltséget és idõt jelentõ algyõi nyomvonalon építhetõ meg az út, mivel északabbra az Ópusztaszeri Tájvédelmi Körzet, délebbre pedig Szeged található. "

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

mrzed001
Az még rosszabb a gyenge minõségû összecsapásánál is :(
Úgy veszem észre 7 éve épül az új 4-es, de még legalább 7 évig el fog tartani [neverending storyyy ... lálálááá lálálááá lalalááááá .. <#circling>]

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

Kis beszélgetésünk lassan okafogyottá válik: a hírekben olvasom, hogy a kormányülésen szóba került az autópályaépítések elhalasztása.
Szerintem az összes többi cég, konzorcium, miegymás nagyon hamar átvenné a technolóiát. sõt ettõl lenne igazi a verseny.
De hasonló termék azért van a piacon. Ha viszont csak a strabag építené az ilyen utakat, visítozna a konkurencia, hogy korrupció, gyalázat, skandalum.
Miért, egy cég nem lehet olyan monopol helyzetben, hogy egyedüliként rendelkezzen egy jó és használható technológiával? Béres cseppeket sem gyárt senki más...
Gondolni lehetne, de az építõ nagy konzorciumok közül nem mindegyiknek van technológiája egy beton útfelület elkészítéséhez. Akkor pedig ha csak egy cégre bízzák az építést, mindenki korrupciót fog kiabálni torkaszakadából.
Az eddigi tapasztalatokból tul.képpen arra is rájöhettek volna, hogy a többi autópályán is elég nagy forgalom-->aszfaltromlás van. Az új nyomvonalak építésénél erre is lehet(ne) gondolni, fõleg a grandiózus Európát átszelõ sztráda-hálózat emlegetésekor.
mrzed001
Vagy ennyire Pest-centrikusak lennénk?
Vagy csak rájöttek az eddigi M0-os tapasztalatokból, hogy k-bebaszott nagy forgalom lesz rajta (nagyrésze teher), szóval ha ezt gyengére csinálják az bizony iszonyat hamar ki fog derülni és hatalmas égés lesz a vége.
Az egy pillanatig meg nem fordult a fejemben, hogy eleve minõségi utat akarnak csinálni :))

mrzed001
Az más kultúra, és más szokások. De mi legalább többet tisztálkodunk ;))
A 2 sávos körforgalomnak ugyebár igencsak semmi értelme minimális átmérõvel (20 méter) és 3-4 becsatlakozó úttal.
Sõt, ha nem eleve spirálosan egy sáv egy bekötõn kidobósra van csinálva akkor sincs lényegében valós értelme

DJ Bee18
2x2 sávos utak keresztezõdésénél ??? körforgalom ?
Láttál már 2 sávos körforgalmat? Nos én igen, meg is szüntették a 2sávosságát mint a villám, mert törtek a kocsik rendre.
Olyat is láttam ahol a 2 sávot 1-re összeviszik elõtte, nos tolakodás és dugó és anyázás a köbön ...

Angliában mûködik, kb. 50-et láttam :DD

HALA MADRID Real Madrid | Fifa Award - Best Club XX Century

Azt hallottam, hogy az M0 körgyûrû hiányzó szakaszait is betonból tervezik. Ha ott jó, máshol miért nem? Vagy ennyire Pest-centrikusak lennénk?
Tervezni lehet, hogy tervezik, de pénz is kell rá.
Én arra lennék kíváncsi, hogy azon kívü, hogy a beton nem nyomvályúsodik, meg nem is feltétlenül drágább technológia, tervezi-e valaki, hogy egyéb magyar útszakaszokon is beton felületet készít. Legalább az új építésû gyorsforgalni utakon, v. sztrádákon?

mrzed001
Pláne hogy hídrol van szó, tehát nem süllyedhetett meg az alap alatt a talaj meg hasonlóan gyergusz kifogások. Hogy mit tudtak így elb-szni nem tudom, de azóta is volt már kb +2x felmarva az egész híd

Az a baj, hogy ha ilyen mély lehett a nyomvályú, akkor ott valszleg nem csak a kopóréteggel, hanem a mélyebb alapokkla is gond van. Hiába marják majd fel a gyûrõdéseket, a pályatest sem bírja a tömeget. Ugyanez a gáz egy csomó buszmegállóban. Bár azért ott több helyen betonoznak is.
mrzed001
Annakidelyén még Orbánpapa alatt átadott 4-es új Tisza hídjának felületét fél éven belül teljesen le kellett szedni és újat tenni, mert a nemcsekély teherautóforgalom 10 centi mély (ez nem vicc) nyomsávot eredményezett.
Elõzni amúgy sem lehetett a hídon, szóval szépen mindenki beállt a mélysinekbe, és ment (le se tudott volna térni az útról sztem, gáz/fék max, mert irányt azt tartotta magától a kocsi, szóval ez már majdnem KITT feeling volt)

Eszem megáll. Ezek láttán miért nem teszi már fel valaki a kérdést: Ki a hibás? Az úthenger? A melós? A mérnök? Az aszfalt?
made in hungary
Amúgy 6-os út szekszárdi leágazónál a körforgalom most épül/újul, de az aszfalt már töredezik, nyomvályúsodik. A lelassuló teherforgalom a körforgalomban jobban rongálja a pályát, mint az egyenes szakaszokon.
Gondolod? A tervezõt még meg is fogják dícsérni, hogy körültekintõ volt és nem utólag jött a kellemetlenség. Így max. kicsit csúszik az átadás és néhány millával nagyobb lesz a számla.
Az a mókás benne, hogy most jöttek rá: az eredeti alap nem fogja majd elbírni a kész völgyhidat. Meg kell erõsíteni. Ilyenkor a tervezõtõl vajon visszaveszik a pénzt?
mrzed001
2x2 sávos utak keresztezõdésénél ??? körforgalom ?
Láttál már 2 sávos körforgalmat? Nos én igen, meg is szüntették a 2sávosságát mint a villám, mert törtek a kocsik rendre.
Olyat is láttam ahol a 2 sávot 1-re összeviszik elõtte, nos tolakodás és dugó és anyázás a köbön ...

Ami pestnek kellene az az, hogy az egész kerepesi-rákóczi-.... útnak ki a M1-M7-ig olyan 5-6 perces zöldhullámot óránként 5-6x, hogy namég ..., többi sugárútra úgyszintén, átállítani a lámpákat, hogy nem az a lényeg hogy a városba befelé menõket egy megelõzõ dugóba állítsa, hanem hogy a minél gyorsabb célhozérést elõsegítse ...
Na meg pesten 2-3 körút hiányzik. Belsõ 2-3 (kis, nagy, Hungária) körút egész jól megépült, de a külsõket teljesen elfelejtették (legkülsõ az M0 lenne)
Buda meg úgy szar és átgondolatlan közlekedés szempontjából ahogy van.

A régi M7 vonatfíling, az új M0-szakasz (szintén beton, csak modernebb technológia) némi surrogástól eltekintve tükörsima-élmény.
DJ Bee18
próbáld ki Pesten a zöldhullámot... Amikor állsz a dugóban, 3x vált a lámpa. Hát sok keresztezõdésbek más utakról érkezõ autók feltórlódnak a pirosnál. Túl sok autónál se a lámpa, se a körforgalom nem ér semmit. Amikor meg kevesebb az autó, a körforgalom folyamatos haladást biztosít

HALA MADRID Real Madrid | Fifa Award - Best Club XX Century

mrzed001
Na majd várjuk miket tanusz :)
Macskakõ -> Thököly: ha az M7-re azt mondtam vonat feeling, akkor erre talán azt mondanám, hogy 20-nál szintén vonatfeeling, 50-nél meg halálfeelelem :))

Joey_The_Man
Erre a szakterültre irányuló tanulmányaim eddig nem voltak..<#smile> de a macskakõ tetszetõs..

Komolyra fordítva a szót: sztem mind1 csak jó legyen..

\"Nem azért vagyok vegetáriánus mert szeretem az állatokat. Azért vagyok az, mert utálom a növényeket.\"

mrzed001
Nekem az a kedvencem, amikor telezöld van, 10 autóból 9 nem tudja helyesen értelmezni.
Pedig az mindig is volt Mo-on, akkor most gondolj bele a csak tvben látott körforgalmakra ...

Arról már ne is beszéljünk, mi van akkor, ha nem mûködnek a lámpák.
Komoly keresztezõdésekben lévõ lámpák most is 7/24

Kétségtelen, hogy nem lehet mindenhová körforgalmat tenni, de ahová lehet, hadd szóljon!
#101 vége, ott a tapasztalatom részletesen

De azért olyan nincs, hogy csak jössz-mész a városban, és mindig mindenhol zöldhullám van. Nekem az a kedvencem, amikor telezöld van, 10 autóból 9 nem tudja helyesen értelmezni. Arról már ne is beszéljünk, mi van akkor, ha nem mûködnek a lámpák.
Kétségtelen, hogy nem lehet mindenhová körforgalmat tenni, de ahová lehet, hadd szóljon!
És eddigi tanulmányaid és tapasztalataid alapján milyen utat építenél? Aszfalt vagy beton?
mrzed001
Egy folyamatos zöldhullámmal nem lassítasz jelentõsen a forgalmon ... és az már lámpák sokasága :D

Miért, egy sima útkeresztezõdés mennyire lassítja a forgalmat? Remélem az is lelassítja legalább 40-re, mert ha nem, jöhet a hullazsák.
Joey_The_Man
Konkrétan Dunaújvárosnál volt, hogy jött a 62-es út és keresztezte (nem lámpás, csak villogós)a 6-os fõutat.. Mivel minden héten valami hülye nem állít meg a 62-es felõl és oltári nagy karambolok történtek, ennek az lett a következménye, hogy akkora kibaszott nagy stopptáblákat raktak ki , amilyet azóta sem láttam.. Abból is vagy 4-et 100m enként. ( aki tudja melyik keresztezõdés, tudja mirõl beszélek). De nem segített..

Utána átépítették ezt körforgalommá.. Aminek volt pár hátulütõje, ahogy mondtad pár kamion, miegymás nem számolt a körforgóval.. Az elsõ pár hónapban volt 1-2 nyomvonal a kör közepe felé.. De azóta nem volt komolyabb baleset (gondolom kocanások mindig vannak)..

Az, hogy városban jó-e a körforgó nem tudom.. Valszeg sok autót egy lámpa tud a legjobban kiszolgálni sztem is.

\"Nem azért vagyok vegetáriánus mert szeretem az állatokat. Azért vagyok az, mert utálom a növényeket.\"

mrzed001
Viszont az biztos, hogy a körfotgalom biztonságosabb, mint egy keresztezõdés.
Mint egy lámpával (24 órás) felszerelt keresztezõdés??? Akkor te még nem láttál fáradt kamionost nyíl egyenesen (megpróbálni) áthajtani körforgalmon :)
Van ahol már lámpát (folyamatos villogó sárga) szereltek fel, hogy azt higyje az a szerencsétlen, hogy lámpás keresztezõdés jön és lassítson (elõzõleg már volt 6 kicsi fekvõrendõr, 60-40-20-as tábla, figyelmeztetõ tábla, .... de valahogy nem jött be)

De pl. egy másodrendû út csatlakozik egy elsõdrendûbe.. Na itt szoktak durva balesetek történni..
És itt szokott az elõfordulni, hogy a körforgalom miatt a másodrendû út forgalma megakassza a fõútat. Ez persze szarul beállított lámpánál is igaz, egy remek példa erre a Kreepesi eleje kifelé (keleti után a vasúttal párhuzamosan), ahol a keleti utáni második lámpa úgy van beállítva, hogy akkor van piros, amikor a következõknél és a balról rákanyarodóknak zöld, majd akkor van zöld, amikor következõk piros. Volt hogy azon röhögtem, hogy a 3 sávos kerepesirõl 4 autó ment át egy zöldön, mert következõnek a mellékútról 20 ....

Szóval egy szar lámpánál tényleg jobb egy körforgalom (dugó esetén, mert különben a szar lámpával is gyorsabban lehet haladni mint egy körforgalommal), de egy jól beállított lámpa mindent überel

#114:
de ha lámpa van, jóval jobban összetorlódtak volna.
Ha van rendesen kialakított zöldhullám, akkor még csak le se lassítasz, nemhogy meg kellene állni ...
Az viszont igaz, hogy a magyarok totál nem ismerik a körforgalmat, hogy mit össze tudnak egyesek bénázni (volt aki megakasztotta pölö, mert azt hitte jobbkéz miatt a becsatlakozónak van elsõbsége és sorra engedte onnan a kocsikat amíg le nem dudáltuk az útról ...)

Oldal 1 / 4Következő →