Autópálya

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

DJ Bee18
így gondolom én is, olcsó gánymunka szokott lenni idõvel a legdrágább, de ezt magyarok nehezen fogják fel

HALA MADRID Real Madrid | Fifa Award - Best Club XX Century

DJ Bee18
hidd el, angliában 4 sávos autóutaknál jól mûködött, rengeteg autó volt, lépésben haladtunk, de ha lámpa van, jóval jobban összetorlódtak volna. Benne van az is, hogy nem szarakodnak, ha nem jön semmi, lendületesen átmegy rajta, nem az hogy nálunk jópár akkor is megáll, amikor nem kéne, meg kilométerekrõl bevrja a másikat. Úgyhogy birkáknak tényleg lámpa kell, USA-ban egy körforgalom sincs pl., nekik az magas, de nehogymár ide süllyedjünk...

V8
Jaaja azerintem is tuti lesz😛...ritka mifelénk az ilyen móka😄

!SCANIA!Simply the best! \"Köd elõttem, a többiek utánnam\"

Joey_The_Man
Az a híd presztizsberuházás volt 1 az egyben.. Állítólag elég drága.. Viszont nagyon sok utat meg lehet spórolni..

De valami istentelen duúúrva amúgy <#worship>

\"Nem azért vagyok vegetáriánus mert szeretem az állatokat. Azért vagyok az, mert utálom a növényeket.\"

Joey_The_Man
Viszont az biztos, hogy a körfotgalom biztonságosabb, mint egy keresztezõdés. Persze itt is vannak kivételes esetek.. De pl. egy másodrendû út csatlakozik egy elsõdrendûbe.. Na itt szoktak durva balesetek történni.. Mert ugye mindenki azt hiszi, h õ van fõúton.. Körforgónál meg ugye adott az elsõbbségadás..

\"Nem azért vagyok vegetáriánus mert szeretem az állatokat. Azért vagyok az, mert utálom a növényeket.\"

mrzed001
Közlekedésmérnököknél alapszabály, hogy amely forgalmat 40 kmh alá lassítod vagy lassul, ott bizony dugó fog kialakulni.
Nos, a körforgalom nullára lassítja a forgalmat (90-rõl, dúúúúúrva), szóval önmaga az egyik legnagyobb dugóképzõ a forgalomban. Tudod lámpa esetén van zöldhullám (elméletileg ~40 kmh-ra tervezve), szóval az nem okoz dugót (ha ésszerû a kialakítása, idõzítése, és nem pölö egy mellékút forgalma dugítja be a fõútat)

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

Jobb az, de aki kitalálta, az nem számolt a magyar közlekedési morállal.
Meg azért is, mert a völgyben valamikor víz folydogált és elég instabil üledékes a talaj egy útalaphoz. A pilléreket is elég mélyre engedték, gondolom ment bele 1-2 talicska beton:-)
V8
hehe..ahhoz még messze vagyunk egy kicsit 😄,

mrzed001
Ez az egy indok amit el tudok fogadni ... már azt hittem, hogy megirigyelték a franciák nagy völgyhídját

Star Trek fan vagyok, tehát egy IDEALISTA. Viszont magyar is vagyok, tehát egy HARDCORE REALISTA.

V8
mert nem akarták lakott területre vinni a pályát, és erdõt sem nagyon akartak pusztítan, meg stb.

mrzed001
Ezt én is néztem, a híradó volt talán valamikor.
Egyébként így kép alapján nem tûnik olyan iszonyat mélynek a völgy, szóval miért lehet erre szükség ?

V8
Köröshegyi völgyhíd

V8

mrzed001
Én is úgy gondoltam, hogy azok az elvtársak akik még moszkvában szerezték közlekedésmérnöki diplomájukat, bizony nem fogják hagyni a fiataloknak hogy kibontakozzanak.
Meg egyébként egy részük ezeknek tanít is, szóval jóelõre beleverik a diákokba egyes hülyeségeiket.
A körforgalom pedig egy tökéletes alternatíva folyamatosan kis forgalmú utak keresztezõdése esetén. VISZONT arra, hogy a 4-es fõút és a Ceglédrõl nemtomhova tartó fõút kellõs közepébe betegyék a nagy semmi puszta kellõs közepén, nos arra pocsék megoldás.
Meg még tudnék pár idióta megvalósítását említeni a körforgalmaknak, pölö van ahol elõtte lámpa volt, és nem volt 10 kocsinál hosszabb várakozó sor. Na most ott körforgalom lett letéve ami olyan dugót okoz, hogy 1,5-3 km-en állnak a kocsik.

A friss diplomások nem azért nem fognak semmit tervezni, mert hülyeségeket tanulnának, hanem mert az öreg disznók nem engedik õket a vályúhoz. Illetve húsosfazékhoz. Amúgy a körforgalom jó dolog, ha ésszel használják. A lámpánál viszont telezöld van, ami összezavarja az elsõbbségadásból felmentett sofõröket, stb.
mrzed001
Ettõl legalább annyira nem félek, mint attól hogy frissen végzett közlekedésmérnökök fogják a jövõben tervezni a jobbnál jobb kialakítású keresztezõdéseket 😊))
Pölö azt tanulják, hogy a körforgalom egy jó alternatíva közepesen nagy forgalmú utak keresztezõdése esetén ...
Tapasztalatból: NEM. A legrosszabb. Inkább a lámpa.

De azért neked szurkolok, hogy minél jobb szurkot kapjunk az utakra 😊)

Joey_The_Man
Igazság szerint most vettek fel építõmérnöknek... és majd ha tanulom ezt a témát( feltéve, ha nem bukok ki 😊 ), akkor majd megmondom a tutit! sõt! én fogom építeni az utakat, és mivel autómániás "petrolhead" vagyok.. olyan fasza utak lesznek, hogy ide járnak majd külföldrõl.. <#beka3><#hehe>

Addig is éljen a kátyúzás és a kitáblázott kátyúk..

Kanadában betonból csinálták az utakat, hogy kibírja az extrém hõmérsékleti ingadozásokat, és a fakitermelés jelentette megaextrém terheléseket. Bevált. Igaz, a kanadai útépítõk-útjavítók nem olyan leleményesek, mint a magyarok...
A betont nehezebb szarul lerakni. Azt, ha jó anyag, nem nagyon lehet utólagosan gányolni mindenféle mondvacsinált indokokkal.
mrzed001
+ megvannak a megfelelõ helyen a lefizetett emberei, akik nem garanciális javításnak értékelik az út javítását (errõl hallottam már pár sztorit), szóval direkt raknak le szart, mert azt utána javítani kell, erre megintcsak õk lesznek felkérve (elõre pénzelt embereik által) .... szóval nekik érdekük szart letenni út helyett

A kivitelezõ olykor szerzõdésben vállalja a garanciális javításokat, aztán kézzel-lábban érvel, hogy túl nagy terhelést engedtek az útra, túl kemény volt a tél, túl sok sót szórtak az útra és hopp, ugrott a garancia.
Joey_The_Man
Igen ez elég kényes téma. Amikor nem a legolcsóbb pályázó nyeri el a pályázatot, mindenki hõbölög, hogy milyen dolog ez.. stb.. Csak arról megfeledtkezik sok ember, hogy olcsó húsnak híg a leve.. Én annak a hve vagyok legyen inkább drágább, de jó legyen 15 évig.. Ugyanakkor vannak olyan szerzõdések is, ahol 15 évig a kivitelezõ vállalja az út karbantartását, és ez benne van az árban. magyarul neki is érdeke, hogy jót csináljon.. a kátyúzások szánalmasok, de muszály megcsinálni, ha egyszer felfagy.. (ha már egyszer szarul lett megcsinálva)

V8
Ezen nincs mit csodálkozni <#hehe>

Amit az aszfaltbetonra tesznek - Magyarországon -, az minõsíthetetlen. A 37-es fõút (Sárospatak és Sátoraljaújhely között)9 év alatt annyira lerongyolódott, hogy már nem lehet kátyúzással javítani. Most lemaratják róla a kopóréteget, és az alatta lévõ aszfaltbetonon járnak majd. Szóval, kár volt rátenni. Egy kátyú állítólag 100.000,- Ft, ami szintén nevetséges. Tehát a képlet a következõ: aszfaltbeton alapra ráöntenek valami szart (pénzért), ami azonnal tönkremegy, kijavítják (pénzért), majd leszedik (pénzért). Okos.
V8
Jaja..én is jártam már azokon. Csak nem gánymunkát kell csinálni, és akkor észre sem veszed a különbséget. Németországban a II.vh-ban Hitler lehet hogy jobb minõségû autópályát épített mint mi😄

DJ Bee18
USA-ban is beton van, természetesen ne az otthon kikevert betonra gondoljunk 😊, hanem egy egész más keverékû, ami tartós, és olyan sima mint az aszfalt

Punker
hát pár úton jártam már az alpokban azok nem olyanok voltak mint a régi M7-es, és jó minõségüek voltak pedig ott aztán kapnak az idõjárástól rendesen.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

mrzed001
Csak beton(lap) persze nem lenne túl ésszerû (kb olyan lenne, mint az M7-es volt régen, az ember azt se tudta, hogy most kocsival megy-e, vagy vonattal)
Szóval kell rá az az aszfalt réteg, az tuti, de mint alap a beton (min. 20 centi) sokkal erõsebb és tartósabb lenne, mint a mostanság használt kavicságyas valami

Punker
soh anem értettem hog ymiért nem betonból csinálják itthon az autópályákat, sokkal tartósabb lenne.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idõ után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsbõl pálinkát lehet fõzni!\"

Itthon. Németországban az Autobahn-on ahogy a géped bírja.
Folyamatosak a felújítások, persze. De nem a kis lyukakat tömködik, a felfagyásokat, meg a nyomvályúkat egyengetik 8-10 méteren, hanem hosszan cserélik a teljes kopóréteget. Így nem áll elõ aza ahelyzet, hogy mire egy (amúgy is kicsi) szakasz elkészül, elõtte-utána lévõ szakaszokon sokkal tovább romlik a helyzet, mert az egysávos terelés csak még jobban tönkrevágja az egészet. Egyebekben egyetértünk.
Joey_The_Man
130 elvileg

V8
Ez így van. De ott legalább ésszel csinálnak mindent...

Ch_Slater
mennyivel lehet menni az autópályán szabályosan?

Syd Barrett 1946-2006 Rick Wright 1943-2008 R.I.P.

Joey_The_Man
Azért ausztriában sem úgy van, hogy 12 évig nincs semmi építkezés, és akkor 1év alatt minden út le van zárva... Felújítások folyamatosan vannak ott is.. PL. nyáron állíndóan le vannak zárva az autópályáik, össze-vissza terelgetnek... Ettõl függetlenül sokkal jobb utjaik vannak az biztos..

A kanadai kamionok (farönkök 2 pótkocsin) kiröhögnék az itthoni kis kamionocskákat, az ottani utak mégis bírják. Beton felület, nincs kátyúsodás, pedig valamivel keményebbek a telek is.
mrzed001
És amennyiért épülnek ezek az utak, na annyiért akár még jók is lehetnének ...

V8
Jaja..csak tudni kéne azt, hogy hogyan kell profi munkát csinálni😄, nem csak a kamionokat tiltani ki innen is meg onnan is, ha lenne normális út, akkor nem lennének kátyúk, meg nyomvályúk, meg egyéb kellemetlenségek...

Azért ne szidd az aszfaltot, nincs azzal baj, csak rendesen kell leteríteni, hengerelni, stb. Lásd, ahogy mondod -Ausztria. Ha ott kibírja ennyi ideig, akkor mégiscsak tartós és jó burkolat, nem? Meg aztán jóval olcsóbb is.
Errõl beszélek.
Ausztriában az aszfaltozott utakat 12-15 évente újítják fel, mert elõbb nem szükséges. Ennyi idõ elteltével viszont teljes réteget cserélnek, nem úgy, mint itt: foltozgatás, kátyúzás.
Betonos szakaszokat még ennyire sem kell reparálni.
mrzed001
Volt szerencsém megint a 4-es halálúton közlekednem, no meg az M5-ösön is.
M5: megnéztük neten, azt írták nincs semmi építkezés meg hasonló lezárogatás, na mondom legalább ez gyors lesz.
Aztán nem lett az. Egyszer csak 0-ra lassított az egész forgalom, és leállt. 30-40 percig néha 1-1 méter haladás ... aztán mentünk vagy 7 kmh-val 10 percig, ócsai leágazás, mindkét sáv lezárva és átterelve az 1 sávos szervízútra. Hogy aztán itt mégis mi a halál faxát b-sztak el nemtom, de 60-as tábla mellett alig haladt rá a forgalom.
Persze volt még egy félpályás lezárással egybekötött szembeforgalom odazavarás is, szóval ennyit az információikról
Aztán 4-es. Ceglédig semmi extra (õrült elõzõk, kintfelejtett 40-60-as táblák de legalább nem mért most egy fakabát se ... remélem), aztán ott az a szerencsétlen (f-szfej k-csög által odaálmodott) körforgalom. Röhögtem, hogy azzza hülye teherkocsi mié megy 1+1/4 kört és megy Cegléd belvárosa felé??
Aztán még nagyobbat röhögtem amikor odaértem a körforgalom Szolnok felöli leágazásához, és ama le volt totálisan zárva, szóval nekem is 1+1/4 kör lett belõle, irány be Cegléd belvárosába.
De legalább volt egy kis országjárás a (nagyon öreg) 4-esen. Már el is felejtettem miért is utáltam annyira (na most felötlött)
Szóval deimádom én ezeket a magyar utakat 😛

Ja, el is felejtettem, a 4-esen továbbra is 4 km 4 sávos (7 év nagy idõ, Pécs felé ennyi idõ alatt nem 50, hanem 200 km autópálya fog épülni)

SEHOLSENKI?
Ausztriában, Németországban, Kanadában már többnyire így készül. A kezdõ költség nyilván nagyobb, de a felújításon megspórolható.
Ha már drága autópályát építünk, miért nem készül betonból az útburkolat, mint az Mnulla új szakszánál? Nem lenne hullámos, kátyús, nyomvályús a 4 egymás seggébe ragadt IFA és túlterhelt kamion kerekeitõl.
mrzed001
Hát, legalább az a halálnem elkerülhetõ, hogy 4 egymás seggébe ragadt IFA/kamion elõzése közben szembejön egy 140-el rohanó õrült ...

Joey_The_Man
Azért a 2x2 sáv 1000X jobb, még ha nem is autópálya.. Nem a 20Km/h -s külömbség miatt..

mrzed001
Autópályánál ugyebár megmarad a fõút, és mellé épül egy M-es út.
A 4-es esetében úgy tûnik megszûnik a fõút, kiegészítve lesz belõle autóút (de legalább matrica nélkül lehet majd menni rajta .... állítólag)

Dzsega
még mindig jobb mint a 90km/h<#idiota>
és ez most a 4es mellé vagy a 4esbõl lesz?
tehát lesz egy fõút megy egy autóút vagy csak egy autóút???<#conf>

-Te skizofrén vagy? -...mi? -Igen ti!

Joey_The_Man
inkább 160 helyett 140 <#smile>