Lézer chipek és petaflop számítógépek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kiváncsi leszek mikor térünk át többszintû adatkezelésre és tárolásra (értsd: kettes számrendszertõl nagyobb számrendszer használatára a számtech-ben). Az már más kérdés, hogy például egy hármas vagy négyes számrendszeren alapuló logikai kapu megépítése eléggé bonyolultnak/lehetetlennek hangzik. :(
Mostanáig mérgelõdtem, hogy a procigyártók és szoftverfejlesztõk mikor térnek már át az olcsó, tömeges, többmagos, többprocis megoldásokra. Fõleg az intel BX csipkészletének idejétõl húztág az idegeimet a majdnem haszontalan órajel versennyel. Hát a gyártók/fejlesztõk részérõl ez a lépés sokkal tovább tartott, mint gondoltam... így elméletileg a kettes számrendszerrõl áttérés is messze a jövõbe mutat... :(
Szerintem vicces, hogy a jelen kor nagy koponyái még mindig nem tudtak elszakadni a bináris számrendszertõl. Pedig a technológia adott...
Csürsz!
Én
Ez a mondat nem teljesen világos elõttem. :)
"senki nemtud tokeletes programot irni(ilyen osszetettsegut)."
Az agy sem tökéletes, mégis mûködik. Sõt bizonyos szintig a sérüléseket is kompenzálni tudja.
Amúgy - a mai legelterjedtebb elképzelések szerint - az agy építõköveinek (neuronok) mûködése egyszerû (így egyszerû rutinokkal szimulálható), csak épp sok van belõlük, és nem ismert a pontos szerkezetük és funkciójuk a belõlük álló nagyobb egységeknek. Azaz nem a programozás a nehéz, hanem az ismeretek hiányosak. <Én kicsit máshogy gondolom.>Én kicsit máshogy gondolom.>
A világegyetem valójában furább, bár egyszerûbb, mint gondolnánk.
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
A hozzászólásom végén mondjuk visszahelyezkedek jelenlegi "fõ" álláspontomra, miszerint, amint úgy tudjuk megfigyelni a "részecskéket", hogy nem változtatjuk meg a tulajdonságaikat "jelentõsen", akkor majd eldõl minden (vagy jön egy új tudományos forradalom). Egyébként a könyvben a legérdekesebb az volt, hogy volt benne egy rész, ami a hullámviselkedéssel foglalkozik, és ott pl. szerepel a Schrödinger-egyenlet asszem, és elég érdekes, hogy ott a hullátulajdonság ("szétkenõdés") mértéke a tömegtõl függ, a mi testünk is elmosódik, ha egyként tekintünk rá, mindössze baromi kicsi az "elkenõdés" mértéke.
Na asszem ennyi, kiicsit álmos vok, jó éjt mindenkinek!<#integet2>#integet2>
Nem léteznek részecskék, abban a formában, amit gondolsz (golyócskák). Azok valójában hullámszerû "közegek" energiaátadó pontjai, és mint ilyenek, helyük nem fix.
Szerintem alapvetõen ez csak technikai probléma, ha eljön az az idõ, mikor (számot tevõ) behatás nélkül meg tudjuk nézni a microvilág részecskéit, akkor nagyon-nagyon sok kérdésünkre választ kapunk.
(és akkor ezt még nem is említettem: elektrónikus) :D
This message has been ROT-13 encrypted twice for higher security. A bus station is where a bus stops, a train station is where a train stops. On my desk I have a work station...
Az agyam eldobom! Még neki áll magyarázni, hogy miért nem süllyed el a hajó ha vasból van:)))
Köszönjük wanek, hogy megosztottad velünk, most már mi is tudjuk:))))))))))
A newtoni fizika szerint, ha ismernénk az összes atom helyzetét, sebességét, akkor ki lehetne számolni a jövõt.
Erre jön Heisenberg, hogy nem ismerhetjük akármilyen pontossággal egyszerre mindkettõt, mert igazából csak valószínûség mindegyik.
De ezzel is csak magadat cáfolod.
Elértünk az információtárolás olyan szintjére, ahonnan már nem nagyon lehet hova menni.
A mostani vinyók pl. 50 Gbit/inch^2 nagyságrendû adatsûrûséggel dolgoznak, és az elméleti határ 400 Gbit/inch^2.
Efölött a hõmozgás szétveri a mágneses rendezettséget.
Persze lehet hûteni, a kérdés, hogy megéri-e?
De mivel már az atomi szinteket közelítjük, ez azt jelenti, hogy egyszerûen már nem lehet hova menni.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Ezért nem lehet. A tranzisztorok méretét a jelenleginél már nem fogják ezerszer kisebbre csinálni, már most is csak száz valahány atom egy tranzisztor!
És az még mindig csak 3 nagyságrendet jelentene, és még mindig csak 1 mólról van szó!
Szóval ha úgy 100000000000000000000 szorosára növekedik a tárolókapacitás, _AKKOR_ lehet atomi szinten egy embert modellezni.
1000000000000 szoros növekedés már Exabyte nagyságrendû adatokat jelentene.
Az más kérdés, hogy nem szükséges minden atomot eltárolni, ha minden sejt megvan, az már nagyon jó, és egy emberhez épp elég.
De az atomi szint lenne a valódi.
ps: a double 4 byte
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A kemény munka a késõbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.
A kemény munka a késõbbiekben megtérül. A lustaság viszont azonnal.
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Ráadásul egy a 25Gbps nem is olyan extrém sok, tekintve, hogy a 10 Gigás optika már elég régóta létezõ dolog... <#rolleyes>#rolleyes>
Még 1 mólnyi atomot sem lehet lemodellezni, az emberben meg még abból is van egypár.
Ha kiszámolnád, hogy mennyi RAM kéne hozzá, akkor te is tudnád, hogy lehetetlen.
Egy atomról tárolni kell:
1)pozíció, 3db double
2)sebesség, 3 db double
3)elektronszerkezet, legyen csak 3 byte
4)mag, 2 byte már elég
ez összesen 11 byte egy atomra
Ezt szorozd meg 6.022*10^23-al
Egy 512-es modul kapacitása 512*2^20 byte!
Szóval van egy "kis" nagyságrenbeli különbség.(most nincs idõm, de délután közös alapra fogom hozni)
Egyébként van sok ilyen projekt MI-re is, pl. az én kutatócsoportom is részt vesz egy ilyenben, bár azok nem feltétlen óriási számítógépekkel történnek, hanem elosztott farmokon történõ számolgatással. Sajnos a módszerekbõl annyi van, hogy pusztán az ígéretesebbek kiválasztása elképesztõ munkát igényelne, és amikor már ennyi pénz forog egy fejlesztésben akkor elõjön az, hogy mindenki más módszert gondol a legjobbnak, így aztán semmire se jutnak.
Már kész adatok átvitele , illetve a számítások között van egy kis különbség ... na m1 ... <#wilting>#wilting>
Amúgy a fogyasztás ilyen helyeken tényleg probléma lehet lassan. De mind1, mert aki szuperszámítógépet épít annak lesz pénze hozzá erõmûre is. Vannak azért elég szép teljesítményû gázmotoros megoldások, amelyekbõl jól skálázható gyors reagálású erõmûveket lehet összeállítani.
OFF:
A hajó támájáról mey annyit, ha vákuum lenne belõle akkor sokkal erõsebb hajótest kellene, hogy ne roppantsa össze a falaira nehezedõ víz nyomása.
\"Pitét evõ lányok... nyalom a pitétek.\"
Ha az MI-kutatók végre egy ilyen gépen "garázdálkodhatnának" nagyot lehetne elõrelépni a témában....<#eljen>#eljen>
pár évtized múlva már ezek is csak játékszerel lesznek <#wink>#wink>
CPU Tuning Toplista http://cputuning.net
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
\"Holló, Hologram, Honolulu, Holokauszt, Hazugság\"
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
Viszont egy légüres térrel teli vas tartály (mondjuk hajónak) mégiscsak vasból van és mégiscsak úszik a vízen. (mondjuk az lehet, hogy ilyet nem csináltak, de szeintem azért lehetséges)
Különben az télleg érdekes, hogy a hajóknak a súlyát mondják de a térfogatát nem nagyon...
PS: építeni persze lehetne, csak legfeljebb elsüllyed :)
Ha energiafogyasztásában nem lesz drasztikusan kissebb mint az elektrónikus változata akkor külön erõmûvet kell dedikáltan szánni egy majdan petafloppos masinához. Azaz az Iparilag fejlett országok közül is csak 2-3 engedhetnék meg maguknak egy ilyen gép folyamatos mûködtetését.:-(((( fõleg ha ilyen mértékben nõnek az energiaárak.
Sajna nem sokára egy átlag családnak nagyon meg kell majd néznie mennyit fogyaszt egy számitógép...visszatérve az eredeti témára a fogyasztás problémája már a google-t is érinti.
Bár amennyire lehet titkolja az adatokat de 200 000 gugli gép rendesen zabál és talán ezért is akarják lecserélni. Esetleg õket is érdekelheti az optikai tecno.
Nem csodálkoznék ha a Gugli üzeletetné szép csendben a világ legerõsebb számítógépét gridekre osztva, csak nincs hype csinnadratta...
/Van azért esély az optikai rendszerek kissebb fogyasztásra szerintem/