A 2. VH híres harckocsiai

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A kérdés csak, hogy mennyi pénzért. Gondolom a roncskutatók szövetsége nem rendelkezik komoly vagyonokkal. Támogatást meg nem hinném, hogy kapnak.

Bár Közép-Európában talán ez lenne az egyetlen helyreállított PzKpfw VIB

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Én úgy olvastam hogy csak kevés maradt meg belöle,mert a németeknek hátra kellet hagyni és a szemtanúk szerint egy másik tigris töbször belelõt,igy téve harcképtelenné.Viszont feltárást végzõ szakemberek szerint még ennyi maradványból is tökéletesen vissza lehet állítani eredeti állapotába.

Való igaz pongyolán fogalmaztam, nem a Christie, hanem annak továbbfejlesztése élt továbbb. A rugózást megváltoztatták, de a nagy futógörgõk a T-62-ig alkalmazásban maradtak.

Az hogy a Shermanok Korában mindenhova követni tudták a T-34-et, a hegyes dombos terepen,az nem inkább a fajlagos teljesítményének tudható be ebben az esetben? (T-34 15,6Le/t Sherman 15Le/t)

Természetesen, ha a Cristie rendszerû futómûvet tisztán vizsgáljuk, mint egy nagy futógörgõs lánctalpal és anélkül is haladásra képes futómûrendszert, akkor a BT sorozat kivételével nem is került sorozatgyártásra és a T-34 sem volt az. (csak akkor viszont senki se mondja nekem (tudom Te nem mondtadt) hogy a T-34 tulajdonképpen amerikai harckocsi. Ami egy közkeletü de hamis legenda szvsz. Ha azonban úgy tekintünk a Cristie rendszerre, mint önálló felfüggesztéssel rendelkezõ nagyméretû futógörgõkkel ellátott viszzafutó görgõk nélküli futómû, akkor továbbra is úgy gondolom, hogy ezt a T-62-ig alkalmazták.

Azt mire alapozod, hogy a Sherman mélyebbre süllyed, mint a német harckocsik, és melyik német harckocsikra gondolsz?
M4A3 0,84 kg/cm2
Pz.III 0,94 kg/cm2
Pz.IV 0,89 kg/cm2
Pz.V 0,85 kg/cm2
Pz.VIE 1,04 kg/cm2
Pz.VIB 1,07 kg/cm2
T-34/85 0,81 kg/cm2
Persze lehet, hogy az én forrásom rossz, mivel a Shermanra talátam 0,94, sõt 1 kg/cm2 adatot.

karosszéktábornok.blog.hu

A Christie féle futómûvet a háború után nem alkalmazták. Az oroszok is áttértek a torziós rugózásra. A franciák kísérleteztek a német átlapolt futómûvel, de idõvel õk is túl nehéznek és komplikáltnak találták.

44 decemberében vetették be az elsõ HVSS futómûves Shermaneket, ahol áttértek a függõleges rugózástól a vízszintesre, és megduplázták a futógörgõk számát. A korábbi változatok felázott talajon mélyebbre sûlyedtek, mint a német tankok. Ezzel a fajlagos talajnyomás 0.87-es kg/cm2 lett. A koreai dombos terepen az új Sherman mindenhova követni tudta a T-34-et.
Ki mit tud ? Cegléden talált II. világháborús német Királytigris tipusú harckocsiról vagy csak némi maradványokat találtak ? Ma már egy épkézlábnak tünõ PzIV vagy Párduc vagy Tigris harckocsi milliokat ér ! Jobb lett volna egy párat elrakni 60 évvel ezelött lásd az angolok , oroszok példájára , ha másért nem ezért biztosan jönnének a turisták !
joebacsi
utolsó bekezdés ütik, szép kis szösszenet <#eljen><#eljen><#worship>

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Ez király lett köszi!:)
PrasCo
Értelemszerûen a T-34-esé.
Pusztán talajra gyakorolt nyomás szempontjából is, egy példa mondjuk 43 nyaráról:
T-34/M43 (korai) - 0,75 kg/sqcm
M4A2 Sherman - 1,01 kg/sqcm
Panzer VIE - 0,97 kg/sqcm

(érdekes egyébként, hogy a Tigris lánctalpakon megoszló súlya egy hajszállal jobb volt, mint a Sherman harckocsié)
Ha a komplett meghajtástól, erõátviteltõl, satöbbitõl eltekintünk, és pusztán a lánctalpat és a görgõket nézzük, úgy szintén a T-34-re adnám a voksomat, az ambasa által is említett egyszerûsége végett. A Tigrist szállításkor hosszasan szerelgethették, szedhették le meg rakhatták föl a külsõ görgõsort; induláskor meg volt úgy, hogy lángszóróval kellett leolvasztani a futómûvet. Egyébként több probléma ezzel sem volt, a legtöbb lerohadást (mint általában) a sebváltónak köszönhetik, meg annak, hogy akadt olyan barom, aki a szabályzat figyelmeztetései ellenére zsinórban kétszer süllyesztette el a Tigrisét a lápban.
A sörmi futómûve meg a jó öreg osztott görgõsort alkalmazta, semmi komoly technikai hazardírozás, de nem is volt rá szükség - jól vitte a harminc mittudomén, hány tonnát.
Csakhát T-34 barátunk sem volt nehezebb igazán (talán pár tonnával asszem a ruszki volt a könnyebb (33 tonna?), de utánaolvasás nélkül inkább passzolnám. Lényeg, közelítõleg azonos), de mivel Szovjet-Oroszország infrastrukturális ellátottsága kissé alacsonyabb volt, mint amilyen hadszínterekre a Shermant amúgy felkészítették, evidens, hogy egy T-34-esnek ÍÍÍGY kellett kijönnie a trágyából, kérték az elvtársak - a Sherman meg nem kényszerült rá, hogy hatvan centis ganéban haladjon hatszáz kilométert.
(Na jó, a Lend Lease rákényszerítette, de az már legyen az oroszok problémája)
Bevásárláshoz tehát T-34-et használnék inkább.
...pláne szántani.
Én a T-34 Cristie futómûvére szavazok.
Az hogy a németek átlapolt görgõket használtak, annak szvsz a tömeg v)olt a legfõbb oka. (tudom a Pz.II-nek is volt átlapolt görgõs változata, de ez nem zárja ki, hogy a Tigeren és a Pantheren miért alkalmazták. Az átlapolt futómûnél megemlítik, hogy a befagyot sár akár meg is akadályozhotta az elindulásban. Igazából a németek az egész háború folyamán kisérleteztek a futómû megoldásokkal, mert egyikkel sem voltak igazán elégedettek.
A Sherman futómûve egy hagyományos, bevált mûszaki megoldás volt, nem hallottam róla, hogy különösebb problémák adódtak volna vele.
Összegezve a háború után a Christie futómû élt tovább, illetve olyan megoldások, amik inkább ennek a visszafutó-görgõkkel ellátott változatai (M-26/46/47/48/60, illetve T-72)

Sir Quno Jedi
Jaja, már majndem kivettem a kedvencekbõl a tápigot! :?D

Sok tankról akarunk sok infót és képet! :D

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

görgõket is figyelembe véve

Gigabyte EP43-DS3L, Intel Dual Core E5200 @ 4 Ghz, Gigabyte 9800GT OC 512 MB @ 700/975/1860, Kingston 4 GB 800 MHz DDR2 RAM, Samsung 750 GB (32 MB) SATA II

ha erre nuku válasz, akkor: Tigris vs Sherman vs T-34 lánctalp. Melyik a jobb/célszerûbb?

Gigabyte EP43-DS3L, Intel Dual Core E5200 @ 4 Ghz, Gigabyte 9800GT OC 512 MB @ 700/975/1860, Kingston 4 GB 800 MHz DDR2 RAM, Samsung 750 GB (32 MB) SATA II

köszike

Navégre Beni!
Már vagy egy hónapja aggódtál, hogy leült a topickod, aztán azóta sem hallottunk rólad. Most, hogy megjöttél gyerünk pörgesd fel, dobj be sürgõsen valamit, amin rágódhatunk!

Csodabogár Shermanja se semmi, jó ötletei voltak a tigrisek ellen. pl, egy hosszabító csövet szerelt a tankjára, amivel a kalibere nem 76/75mm-esnek hanem akár 90mm-esnek is látszódott

jelentkezek

beni jelentkezz
I.C.ram
Mocsárban nagyon jól konzerválódnak a dolgok. Múmiákat is találtak már mocsarakban.
T-32

Pár kevésbé ismert, a frontról lemaratd prototipus 44-45-bõl.

T-29, 105mm L/68 löveg, 279mm max páncélzat a lövegpajzson, 62 tonna.

T-30 155mm L/40 löveg, 279mm max páncélzat, 106 tonna (elírás?).

Helcat
Na ezt nevezem tarós darabnak! Több, mint 60 évig rozsdásodott víz alatt és még a lánctalp is ép!!! A festés sem jött le!!! Lehet, hogy ha kicserélnék az aksit és megtankolnák, a saját lábán menne a múzeumba???<#csodalk><#vigyor5>

- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Kösz
Molnibalage
Nem én, hanem fater munkatársa. Lehet, hogy a MAKS volt, de nem biztos.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Néhány kedvencem:
Szovjet és az általuk használt technika:
http://rkkaww2.armchairgeneral.com/
Német tecnnika:
http://gportal.hu/portal/roncsok/

Nem nagy felbontású, de érdekes és talán kevésbé ismert oldalak:
http://armor.kiev.ua/
http://www.battlefield.ru/
http://armoured.vif2.ru/main.htm
http://www.tarrif.net/wwii/movies/
http://www.wf.weltkrieg.ru/main/

Köszi,de azt sem tudom mi az a DC. De azért köszi. MAKS-on voltál? Csak azért kérdem, mert két munkatársam is volt ott és õk szintén fényképeztek.

Hali, köszi a forditást és a "forditó" linket is.

Molnibalage
A fotók egyébként 3 helyrõl valók. Monyino repmúzeum, moszkvai Gyõzelni parkból és még valami repnapról ami szintén oroszban volt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Arhív képekre inkább, múzeumi nemérdekel.
Molnibalage
Ha van DC-d, akkor megosztom és letöltheted.

Pontosan mire vagy kiváncsi arhív képekre, részletfotókra, múzeumi képekre, stb?

Molnibalage irigyellek.

Hi. Nem tudtok olyan oldalt ahonnan (viszonylag) nagy felbontású képeket lehet letölteni, 2 vh-s jármûvekrõl, fegyverekrõl, stb...
"1944 nyarán visszavonuló németek süllyesztették a zsákmányolt T-34-est a Mjatasz-tóba. Igor Szedunov talált rá és szervezte meg a kiemelését. A Pojszk (Keresés) és Ihtiandr (Ichtyander, Halember) búvárklubok tagjainak három hetébe került a 6 méter vastag iszapban, 9 méteres mélységben fekvõ tankot megtisztítani. Önzetlen munkájuk nem volt hiábavaló."

http://babelfish.altavista.com/tr és akkor már csak "angol"-ból kell fordítani :)

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Sziasztok!
Ide is irok, hátha valaki tud segiteni Találtam egy érdekes cikket képsorral. A baj csak az, hogy oroszul van. Megtenné valaki, hogy leforditja nekem. A képen egy gyanúsan jó állapotú, "német" felségjelû T-34-et húznak ki egy tóból. Gondolom valami filmforgatás közben csúszhatott bele.
Itt a link:
http://fishki.net/comment.php?id=13675

elõre is köszi

Molnibalage
Van egy rakás képem két haditechnikai parkból Moszkvában. Az egyik egy reptéren van. Csak hova rakjak fel 430 MB képet?

Jó ez a galéria. Idáig úgy tudtam, hogy csak a moszkvai Gyõzelem parkban van egy példány, nem is tudtam, hogy az ukránoknak is van.

A a "gallér" nekem egy utólagos eszkábálásnak tûnik. Avagy a szovjetek által zsákmányolt német tankok átalakításából született harckocsi német újrazsákmányolása utáni állapot lehet. :)
Helcat
Az alvázban és a lövegben egyetértünk. A lövegpajzsról hiányzik az a fura "gallér". De mivel ezek átalakítások voltak, ekkora különbségek elõfordulhattak. Esetleg a #285 egy prototípust ábrázol.
Ettõl még én is Szu-76i -nek mondom.

- Katonák - kezdte Cargill ezredes Yossarian századában gondosan mérlegelt szünetekkel. - Önök amerikai tisztek. Nincs a világon még egy hadsereg, amelynek tisztjei ezt elmondhatnák magukról.

Az pedig egy Szu-76i, mégpedig egy 76.2mm S-1 löveggel. Ha jól megnézed, stimmel a lövegpajzs, stimmel a futómû, stimmel a löveg.

Szu-76i galéria
Helcat
Azért ez távolról sem egy szabvány "Szuka", az ugyanis ilyen:

Mint látható, az alváz és a felépítmény is teljesen eltérõ. Nekem leginkább egy Panzer III átalakításnak tûnik. Esetleg egy Su-76i lehet, amelyeket zsákmányolt német jármûvekbõl gyártottak, bár azoknál is más volt a lövegpajzs.

Bocs félreérthetõ voltam, nem arra voltam kiváncsi, hogy ki tudja leolvasni a kép címét, hanem, hogy ki hallott már róla.

A képfájl nevében ott van a típusjelzése:)
Sir Quno Jedi
Rohamlövegnek rohamlöveg.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Alkotónk 6 napja aggodalmadat fejezted ki mûved jövõjével kapcsolatban, és azóta betüdet sem láttuk. Mi a szösz van?

Találós kérdés ki tudja mi ez?

Az de szívás lehetett! =)

Ezt úgy kell érteni, hogy terepen harctevékenység közben, ha dombról haladt lefelé a rohamlöveg, akkor a hosszan elõre nyúló csõ beleütközött a talajba a lejtõ alján. Ilyen esetben a jármûnek kikellett állnia a harcrendbõl, hogy a személyzet kitisztíthassa csövet.
Mivel harctevékenység közben nem lehet elõre megtervezni az útvonalat, mint menet esetén, ez gyakran elõfordult és igen kínos tudott lenni, ui a jármû gyakorlatilag harcképtelenné vált az eltömõdött csõ miatt.

Még egyszer megpróbálok képet feltenni, ha nem sikerül akkor bocs! Szeretném a ha látnánk mirõl beszélünk:

JPz.IV/48

JPz.IV/70(V)

JPz.IV/70(A)

"mert gyakran vibrált, és a földhöz ütõdött manõverezés közben."

Akkor most ezt úgy kell érteni, hogy nagyobb szinteltéréseknél ütõdött bele a földhöz, vagy szimplán úgy, ahogy én írtam, hírtelen megállásnál?