Távcsövek, éjjellátók

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

hogy használtan hol most sehol se találok én sem,a vaterán szoktam nézegetni de most nincs . a scopium hogy milyen sajna nincs tapasztalatom beszéltem emailban azzal aki behozza õket kinábol õ ha nem is isteniti de azt állítja korrekt minöségüek és azt is bátran felajánlotta próbáljam ki a boltjukba . Eyébbként végig olvastam a hozzászólásait a forumokon és látszik hogy ért a távcsövekhez de hogy pontosan õ mit ért a minõség alatt azt csak próbával lehet eldönteni biztosan .a 12x60 as méret jó választás mert ha még gyengébb is a lencse minõség 60 as lencsével akkor is jó fényerösség érhetõ el de az is biztos hogy tiszta müanyag felépítmény ez is de üveg lencsékkel. Sajnos én vidéki lévén nem birom kipróbálni csak úgy .az ára kedvezö nagyon . Én még mindig azon a véleményen vagyok hogy legalább vízálló szériát kellene választani, drágább de kisebb a sírás esélye ha bepárásodik

Szia!
Kösz a választ!
Találtam még egyet ami talán ér annyit mint az elõbb leírt kettõ. Scopium Nature 12x60 binokulár 21300 Ft-ért.Szerinted?Amúgy használtan hol vehetnék jobb távcsövet ezeknél? Üdv
Én azt veszem észre hogy a nagy gyártók is egy kicsit bovlisodnak az alsó kategóriába azért hogy lépést tudjanak tartani az olcsó dömping árúval. Lemerem fogadni ha magyar oldalról megrendeled olcsobban a btc , vagy scopium kinai távcsöveket az is lesz ilyen minõségü .Nem lehet mást tenni vagy használt vagy fejebb kell menni árba .Kiváncsi lennék pl a nikonnak a ex szériájára vagy az olympos professional xpsi szériájára de hogy láttatlanba nem rendelem meg most már egyiket se az biztos

ma elmentem és megnéztem a nikont és az olympust (az indexes kérdésedre ha te kérdezted ezt ). Eddig csak azt hittem a sznobok kinaiznak meg tiszta ocska müanyagoznak most be kell ltnom igazuk van . Nagyot csalódtam a nikonba és azolyban is ocska felépítés az egész könyen hajló majdnem hogy lötyögös hatást keltõmûanyag hidak elölrõla (ami a szemlencsét tartja ). Ez nem ér 35 000 ft-t. Nekem van egy 8x56 os fomei távcsöm régebbi tipus (mert már azt is kinaizzák )de százszor külömb felépítmény .Én is 35 öt szántam volna rá de most már látom inkább várni kellene még több pénzért venni. Szerintem a nikon és azolympus felsõbb kategóriája majd csak normálisabb lehet . Még a pentaxot nem sikerült megnéznem ö a 3. versenyzõ .Ha mindenképpen választani kellene a kettö közül amit mondtál akkor a nikon jobb képünek tünt rövid nézelõdésem során de azt hiszem drágább is volt

Sziasztok:Egy kis segítség kéne aki tud légyszi írjon.
Szeretnék egy távcsövet vásárolni.Két típust néztem ki:Nikon aktion VII 10x50 cf és Olympus 10x50 dps-i.Melyiket ajánljátok?Érdemes valamelyiket megvennem?Elsõsorban természetjáráshoz, távoli dolgok megfigyeléséhez szeretném.Max 35 ezres áron!Várom a válaszokat.Elõre is kösz.Üdv

Tisztelt optikai eszközöket (távcsöveket) forgalmazó cégek, magánszemélyek.

Szeretném a figyelmüket felhívni az idõszakosan megrendezésre kerülõ binokuláris távcsõ találkozóra, tesztelésre, kötetlen beszélgetésre.
Forgalmazókat, vadászokat, csillagászokat, madarászokat, "hobbistákat" és minden érdeklõdõ személyt szeretettel várunk.
Nem szakmai bemutató lesz, csak ismételten összehasonlítjuk az optikai eszközöket használhatósági szempontok alapján, és azokat értékeljük.

Tisztelettel: Tóth Attila László (TAL)
Fegyver-optika és infra mûszerész
Szaktanácsadó
Tel: 20/9894-570
[email protected]

u. i: rossz idõ esetén egy héttel elhalasztva a találkozó.

ZilogR
ha valakit érdekel: Celestron UpClose 7x35 a Media Markt-ban 3990Ft!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Nekem Canon van, de távcsõben a Pentax jobbnak tûnik.

Pistike 007

Köszönöm a megerõsítést!

Pistike 007
Én már találkoztam vele, egész jó minõséget ad az árához képest.
Nem olcsók, de jók.
Szerintem:)

10×43 DCF ED-t akartam írni.

Sziasztok!

A Pentax távcsövekrõl mi a véleményetek? A 10×42 DCF ED-t néztem ki magamnak, de a Digitalmix-nél csak rendelésre lehet kapni, így sajnos nincs lehetõségem hogy kipróbáljam elõtte.

hykao
A célnak mindkettõ megfelelõnek tûnik.
Ajánlom még figyelmedbe ebben a kategóriában a Yukon Futurus 10x50 WA modelljét, aminek nagy elõnye a 4 rögzített lencsefedõ: KATT
Sziasztok!

Új binokulár vásárlás elött állok, és volna két kinézett tipusom is. Az elsö
a Scopium nature 10x50 ,a másik pedig az olympus dps-l 10x50. Arra
lennék kiváncsi ,hogy melyiket érdemes választani föleg földi megfigyelés
hez használnám.
Válaszokat elöre is köszönöm.
hykao
Tudom-tudom. Van már egy Nikon 10-22x50-es zoom binoklim. :) Úgy értettem ZOOM kategórián belül mi a vélemény!
ZilogR
zoom = több lencsetag = lencsénként +2 fényt visszaverõ felület = több színi hiba, elkentebb kép, ellenfényben zavaró tükrözõdések, nameg nagyobb tömeg.

"csak úgy" nézegetni jobb, persze, mert olyan, mintha több távcsöved lenne egyben

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

hykao
Nos újabb ZOOM távcsövek kerültek a látómezõmbe! :)

BRESSER Spezial-Zoomar 7-35x50

YUKON Futurus 8-24x50

Elõbbi a széles nagyítási skála (7x-tõl 35x-ös nagyítás), utóbbi pedig a kialakítása miatt (elálló ZOOM-kar helyett élesség-állítóhoz hasonló tekerõ, valamint a Yukon távcsövekre jellemzõ integrált lencse fedõ).

Vélemények, esetleg tapasztalatok? (bár utóbbit még sehol sem láttam a hivatalos oldalon kívül)
Random work
Felvettem vele a kapcsolatot. :)

Olyan napom volt, amitõl Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Mûkutyától, mûkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

Szia!

Ha Budapesten, vagy annak környékén élsz, akkor binokulár tisztításához Rózsa Ferencet ajánlom. rozsika kukac mcse.hu

ivjoe
Próbáld meg felvenni a kapcsolatot az mcse-vel (magyar csillagász egyesület), hátha tudnak valakit ajánlani.
Random work
Egy szaki azt mondta másik fórumon:
A hibajelenség javítható.
Teljes optikai tisztítást, távcsõház tömítését és beszabályozást igényel.
Házilag azért nem javaslom a próbát, mert csak rosszabb lesz !!!

Csak emberünk szombathelyi ami nekem nem esik útba. :(

Olyan napom volt, amitõl Assziszi szent Ferenc gyerekeket rugdosna. Mûkutyától, mûkrokodiloktól nem kell megijedni, mindegyikben ember van.

ivjoe
Kancsal a távcsõ?
Random work
Van egy Zeiss optikás távcsövem amit faterom vett még anno és most próbálnám használni. A következõ bajom van vele. Beállítom szépen a távcsövet, hogy egy képet lássak rajta, de a kép nem teljesen tiszta. A két lencse által fedett rész fehéres elmosódott.

Lehet hogy ki kellene takarítani a lencséket? Külön-külön szép a képük, de együtt nem tökéletes.

Tud valaki egy távcsövekhez értõ embert akinek megmutathatnám esetleg tippet adni, hogy mit kezdhetnék vele? Mivel szabad a lencséket takarítani?

Pistike 007
Na, sikerült kipróbálnom.
Hát... Egy kalap szar.
Illesztések sorjásak, optika egyszerûen ratyi, ha belenézel lehet látni ahogy be vannak ragasztva a vázba...
Áhh...
Vettem inkább egy Nikon 7x50 CF-et:)
21000 Ft volt, 3000-el drágább mint a Geologic. Nagyságrendekkel jobb.

ZilogR
:P igen - azaz nem ismerem a kukkert

Pistike 007
Akkor nem. Értem:)

Pistike 007
Értem:)
Geologic távcsõrõl hallottál már valamit?

ZilogR
gondolom úgy, h veszek a bótban egy M42/KAF bajonett átalakítót és megkérem, h esztergáljon M42-s menetet...

Pistike 007
Kíváncsi vagyok KAF bajonettet hogyan esztergál<#idiota>:D

ZilogR
egy kis barkácsolással bármit bárhová rá lehet dugni. Mindenhol vannak menetes elemek - de ha használni akarod a cuccosodat, elviszed egy szakihoz, szétkapjátok és frankó közdarabot fog neked esztergálni, vág egy menetet az okulár tövébe, ha nincs felületkezelve tán az még jobb, de a legjobb, ha eleve van menet az okuláron, pl. kifordíthatós gumi szemkagylónak vagy színszûrõnek.

Pistike 007
Geologic távcsövekrõl mi a véleményetek?
Nagyszerû lenne ha írna valaki.

Pistike 007
Üdv! Ugye van az a megoldás, hogy spektívre lehet kompakt/tükörreflexes gépet tenni. Ez mindegyik spektívnél megoldható, vagy csak bizonyos típusoknál?

Hát gondoltam rá, de nem olyan jó sûrû mint az eredeti.Talán pl.szilikon zsír ami hasonló állagú.
ivjoe
Gépzsír, igen. :C
Sziasztok!

Tudna valaki segíteni, hogy milyen tömítõanyagot használjak egy 8x30 régi távcsõ tisztítása után, az eredeti ruszki zsír pótlására?
Valami sûrû zsírszerû anyag kéne..

Alex
Az Olympus EXPS sorozatot az illetõ nem tesztelte, mások viszont dicsérték a jó ár/érték aránya miatt.Ez, és az a bizonyos lengyel tesztoldal alapján döntöttem az Olympus 12×50-es mellett.
A Nikon EX, és a Action távcsövekrõl sok jót nem olvastam az Indexes fórumon, ennek ellenére azt mondom hogy ha valaki vásárlás elõtt áll, akkor lehetõség szerint nézzen bele a kiszemelt távcsõbe, és ha tetszik akkor vegye meg.

ZilogR
nem akarok kekeckedni, de az Olympusokat is õ tesztelte, ugye?! (Mert ha nekem vki azt mondja, h a Nikon nem jó, mert belenéztem és láttam, nem fogok Olympust venni, csak akkor, ha nem mondják azt is, h a Nikonnál jobb az Olympus, mert mindkettõbe belenézett, aki ezt mondta. Lehet azt mondta volna, h "jahhh, az Olympusnál a Nikon MÉGISCSAK jobb... nameg olcsóbb is... nameg mire kell neked, lehet észre sem vennéd azt a hangyányi kis torzítást meg színi hibát...")

Pistike 007
Üdv! Silva távcsövekrõl mi a véleményetek?

Néztem én a Nikon Action EX 12×50 binokulárt, de az Indexes távcsöves fórumon egy optikus lebeszélt róla.
Mikor a Nikon távcsövek Magyarországra érkeztek, õt bízták meg a szakvélemények készítésével, és a következõ hibák voltam az EX sorozattal: nappali torzítás, képszéleken homályosság, megfelelõ képélesség és dioptriaszabályozás, valamint a pupillatávolság nem megfelelõen állítható.

Az Olympus EXPS 12×50 binokulárt az interneten rendeltem, a FotoMarket-nél.Az ára 40990Ft volt ( ugyanott a Nikon 12×50 Action VIII 29990 Ft, a Nikon 12×50 Action EX pedig 53990 Ft lett volna ) , és mivel 25000Ft felett volt a vásárlás, a szállításért nem kellett fizetni.

hykao
De õ 12x50-eset vett, ezek meg 7x50 ill. 8x40-esek.
ZilogR
... rohadék ékezetek - na, még1x:

ZilogR
Háát én még mindíg a Nikon-ra szavaztam volna - biztosan akadt volna valaki, aki elviszi neked...!

A felét meg is spóroltad volna...!

Köszönöm mindenkinek a távcsõ vásárlással kapcsolatos tanácsokat, végül az Olympus EXPS 12×50 binokulár vásárlása mellett döntöttem.
Közel két hónapja használom, és engedjétek meg, hogy röviden összefoglalva, megosszam veletek a tapasztalataimat.

Ami tetszett:
képélesség jó, ami a látómezõ nagy részén megmarad
magas kontraszt
pontos és élénk színvisszaadás
színi hiba nagyon kicsi
párnatorzítás egészen minimális
masszív, szép kivitel
behajtható szemkagylók (szemüvegeseknek elõnyös)

Ami nem tetszett:
kategóriához mérten viszonylag szûkös látómezõ
prizmák a fénykúpból levágnak
központi élesség állító tárcsa a kelleténél nehezebben forog
hordtáskához nincs hordszíj

Összességében nagyon jó ár-érték arányú a binokulár, ajánlom mindeninek aki az átlagosnál igényesebb, de nem akar távcsõvel státusz szimbólumot is vásárolni.

Köszi, ha úgy alakul hogy vásárlás elött kipróbálom a távcsöveket, akkor a DigiFénykép és az Extreme Digital-t is meg fogom nézni, de lehet hogy még elötte a FotoMarket másik két boltját, hátha azok tartanak raktáron Olympus binokulárokat.

hykao
Hát, én voltam a Lurdy Házban lévõ FotoMarketben, de ne számíts semmi jóra! Kirakva egy távcsõ sem volt, kérdésemre pedig 3 db-ot tudtak elõhozni: egy Hama (vagy valami hasonló kategória) 10x50-est, valami kisebb kompaktot, meg egy színházit... :)

Yukonba ITT tudsz belenézni inkább, az Erzsébet körúti vagy a Visegrád utcai boltjukban.
Nikon és Olympus binoklik pedig ITT vannak nagy választékban a boltban, helyszínen, nem csak online. :)
A Nikonokra egyébként 10 év garancia van, ami ebben az árkategóriában elég sok szerintem.
A Yukon-re eddíg nem is gondoltam, de ha lesz raktáron a FotoMarket-nél, akkor feltétlenül is meg fogom nézni. A fix objektív és okulárvédõk nekem is nagyon szimpatikusak, és nekem is jó véleményem van az orosz távcsövekrõl, ha a Tentó minõségét eléri a Yukon, akkor nem fog csalódást okozni.

hykao
Értem. Azért szerintem nézz még körül. Nagy a választék. Engem pl. eléggé idegesít, hogy a Nikonnak egyesével kell leszedni a takarólapkáit, aztán ügyelni, hogy le ne essenek, el ne vesszenek... :)
Ilyen szempontból a Yukon megoldása sokkal praktikusabb:

Ja! ...és távcsövet is még mindig érdemes a ruszkiktól venni! :)
Pl: náluk kb. annyiba kerül a Pro verzió, mint nálunk a sima! :)
Юкон 16x50 Pro б/ф (Yukon Futurus Pro 16x50 - kb. 22000 forint)
Yukon Futurus 16x50 (NEM PRO) - kb. 20000 forint
Azért a 12×50-est néztem ki, mert ez az a nagyítás amit még kézbõl viszonylag jól meg lehet tartani, és azért gondoltam az Olympus-ra mert egy lengyel tesztoldalon a hasonló csak kisebb Olympus 10×42 EXPS jó eredményt ért el: http://www.optyczne.pl/136-Olympus_10x42_EXPS_I-specyfikacja_lornetki.html