Magyarország hídjai

← ElőzőOldal 13 / 13

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

B0B0
Erre izgulsz? Pedig szerintem nem szép látvány. Nagyon szomorú 😞

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

B0B0
Köszi <#wave>

Is this the real life? Is this just fantasy? -------o------- Tejet kérek! Csokisat!

B0B0
Hmmm. NA ez nekem új! 😊 A Bazilikánál nem vol sosem híd a Dunán. Pontosan mire gondolsz?

artschi
komoly topik, szép képek, zsír, grat B0B0<#eljen>

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az els? háromnak fáj az ára!

Fülüke
Heló. ÖÖÖ lehet, hogy egy kicsit értelmetlenül fogom leírni: Arról a hídról tudnál betenni képet amelyiket most építették újjá a nevét nem tudom, csak azt, hogy a Bazilikáról nagyon kzelrõl lehet látni. És engem olyan kép érdekelne amikor belevolt robbanva a vízbe. Köszi😊 (persze ez tudom, hogy nem pesti híd. 😊

De k*rvajó géped van istenem....

Jó kis leírás. Kipofozva mehetne a wikipédiára. Kár ezért a hídért... A pozsonyi Új-híd is jó még, mi is építhetnénk egy hasonlót.

(Budahest hol van? Nem kellett volna levágni a p alját a képen.)

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

uHs Gerzson
<#eljen>

Ha van még akkor jöhet, egyszerüen megfogot amikor elöször láttam így a hídat.

Asus P8H67-M Pro, Intel i5 2500k, 4GB RAM, Asus 560 GTX Ti Az alkohol az ember legnagyobb ellensége aki elfut az ellenségtől az gyáva. Astra-t vezetek. És?

Saddalim
az erzsébet híd lényege volt akkor is, (és ma is, nézd meg), hogy nincs pillére a vízben (na persze nem árvízben)

akyyy
Amúgy bolond vagyok mert miért ne lehetett volna már daru. tán a hídember nevezetû filmben is mutattak ilyet.
Érdekes és jó film lenne, de sok mindennel elbasszák és igy HALÁL unalmas

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

akyyy
ami a híd két szélén van (oszlop), és belemegy í víz aljáig...

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

B0B0
Hát amikor ácsolták a rácsot, akkor belefûztek két sodronyt, azokra aggatták a láncokat. Amikor a láncsor átért a két pilon között akkor a sordonyt ki, és voilá, lehet mire akasztani a hidat 😊

B0B0
Miért szerinted összesen ennyi híd van Budapesten? Nem csak a Duna-hidakra gondoltam!

Saddalim
milyen betondzsumbuj?

akyyy
de ilyenkor mért nem esik bele a vízbe?😄

illetve ami vízalatt ott van nagy betondzsumbuj, azt hogy teszik oda? (vagyis régen h tették)

Jó kis topik.
Kár, hogy sok mindent már nem lehet hozzá füzni a témához.
Az Erzsébet hidas történet érdekes. Talán még sosem láttam, hogy milyen is volt régen.

A zseni nem lehet tekintettel az egyszerü emberekre!

joebacsi
hmm, énis csak a tréler alapján ítélkeztem, nemláttam még, de úgynézki ekkora bakit azért mégsem hagynak benne, így viszont elismerésem érte, elõzõ visszaszívva <#worship>

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

láttad a filmet is?
mert én ugyan nem, de úgy hallottam, hogy csak a tréjlerbe nem került bele, mert az még nem volt a végleges
joebacsi
Kossuth híd:

a tehetséges "pestmániás" endivajna from júeszéj okosan kihagyta a mostani szuperprodukciójából...

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

B0B0
Szerintem a városligeti tó feletti híd is szép, csak most kissé ótvar állapotban van (és ez a kép sem túl jó, de nem volt más):

B0B0

B0B0
És egy ugyanolyan fájdalams kép, az Erzsébet híd 😞((

B0B0

Speedbreaker
pont amikor robban.

Only music, only dance, but the first is friends! *Pedal To the metal * Haulin * Szóld le az előtted írót * vótmá * Lock On * Zöldszar * LEGszarabb vicc *

uHs Gerzson
A felrobbantott lánchidról lehetne kapni képet?

Asus P8H67-M Pro, Intel i5 2500k, 4GB RAM, Asus 560 GTX Ti Az alkohol az ember legnagyobb ellensége aki elfut az ellenségtől az gyáva. Astra-t vezetek. És?

B0B0
A közforgalmi Duna-hidak:

errõl vannak még képeid?: o
mármint amikor még járt, ezt nem is tudtam: o

és hogy összefirkálták a parasztok:\
B0B0
A másik nagy kedvencem a városligeti kisföldalatti híd:

Hogy miért kisföldalatti híd? Mert '73-ig itt volt a felszíni szakasza a MILFAV-nak:

B0B0
A neve is megérdemel egy kis megemlékezést. Amikor 1897-ben elkezdték építeni, még nem tudta senki mi lesz az új híd neve. Végül az 1898-ban meggyilkolt királyné nevét kapta tiszteletül. Miután a hídon villamos is átrobogott 1914 után, a város egyik legfontosabb ütõerévé vált, még ha párizsi-szintû városrendezésre is volt szükség. Sajnos a híd pompáját csak 1944-is élvezhették, alig negyvenéves története alatt viszont Lánchidi mértékû emblémájává vált az akkori fõvárosnak.

B0B0
A híd tehát elkezdhetett épülni, az utat "lesöpörték elõtte". A pályázatot Czekelius és Kherndl mérnökök tervei nyerték el. De miért is épült itt akkor egy lánc-függõhíd, amikor már bõven kiforrott technika volt akkoriban a kábelhíd. Mert a magyar ipar még nem volt képes a megfelelõ technikai hátteret nyújtani a kivitelezéshez. A lánchíd elképzelés miatt kicsit lassabban haladt minden. A Szabadság-híd (Gerber-tartós acélrács-híd) már 1896-ban megnyitott, amíg az Erzsébet hidat csak jövõ évben kezdték el építeni. De nem is olyan nagy baj ez mai szemmel - ismerjük a mondást: jó munkához idõ kell. De micsoda munka lett ez! Remekmû. Kezdetben a híd sárga fénbyében tündökölt, mivel réz-ötvözetbõl készült. Gyönyörû cirádáival és díszeivel méltón pihent le a híres elõd, a Lánchíd mellé. 290 méteres átnyúlása a világ legnagyobb valódi függõhídjává tette (az ennél nagyobb hidak már mind-mind merevítést kaptak az útpályába).

B0B0
Az Eskü térbe nem csatlakozott be a Kossuth Lajon utca-Szabadsajtó út. A kossuth Lajos utca ugyan létezett Hatvani út néven de egy aprócska belvárosi utcácskát képzeljünk el. A híd nyilván csak akkor tudott volna forgalmat lebonyolítani, ha valamilyen fõutat vezet át a Dunán. Emiatt rendelték el a Rákóczi út meghosszabítását amelynek áldozatul esett a környéken minden épület és kis utca. Persze nem úgy csinálták mint ma, hogy pusztát hagynak körülötte, gyönyörû építményeket emeltek a valljuk be, régi és lepusztult házak helyére. Egyedül a mai Március 15-e téri templom okozott gondot, hisz az már akkor is állt. Lebontani nem lehetett különbözõ okok miatt. Miután a híd már el kezdett épülni, nem volt más választás, ki kellett kerülni. Ezért kanyarog olyan furcsán ide-oda ma is a Szabadsajtó utca.

B0B0
Noszóval

Az fõváros tanács 1893-ban rendelte el a "fõvámtéri" és "eskütéri" hidak megépítését, mert akkor Budapestnek csak 2 hídja volt, a Margit és a Lánchíd. A "fõvámtéri" lett ugye a mai Szabadság-híd (akkor Ferenc József híd). Hogy az eskü tér hogy a jó életbe jön ide? No ez az a téma ami miatt az akkor budapestiek a leednõ hidat a fõváros legproblémásabb hídjának nevezték. Ugyanis ahol az Erzsébet híd pesti hídfõje van ott volt régen az Eskü tér, Pest városházával egyetemben. Viszonylag kis terencse volt, kb. olyan stílusú, mint ma a Fõ tér a III. kerületben

B0B0
Így

akyyy
Engem fökként az érdekel hogy hogy a pibe tudtak akkor daruk meg miegymás nélkül iylen hidakat scinálni?

Szép volt, kár érte.

P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?

Punker
hajrá

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

B0B0
Okés. Összeszedem a gondolataim

bertino
engem érdekel

Metallica. Csakis. Amig ki nem halnak. Easyrider öcsém, easyrider!

akyyy
az alsó szép kép😛

B0B0
Bevallom én mindig is csodáltam a budapesti Duna-hidakat, méretük miatt, hiszen mégiscsak monumentális építmények, van köztük gyönyörû, van persze amely kinézete megosztja az embereket. Nekem speciel egy olyan híd a kedvencem ami ma már sajnos nem áll: ez a régi Erzsébet híd, amely mindmáig rekorder, ugyanis õ volt a világ leghosszabb valódi függõhídja és ma is az lenne ha állna. A helyére épített ocsmányság szerintem nem méltó utód, persze korszerûbb. A maiak közül a Lánchíd ugye a klasszikus, bár ha egyszer valaha tényleg felújítják a Margit hidat, akkor õ is lesz olyan gyönyörû.

ÉS akkor íme a régi Elizabeth:

És lerombolva, ahogy 1960-ig megmaradt:

Ha lesznek érdeklõdõk is, akkor elmesélem, hogy mekkora városátalakítást okozott a híd megépítése

← ElőzőOldal 13 / 13