AutoCAD / AutoLISP
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nektek is szokott olyan lenni, hogy kikapcsolod egy kapott rajzon a kotta layert, de attól függetlenül nem tûnik el? Ez is ilyen tipikusan archicadbõl dwg-be áttett rajzoknál szokott lenni.
meg azert meg elofordul hogy autocad 2000 es formatumban kerik az adatszolgot az inkabb vicces (bar ott meg ugye a dinamikus blokkok mennek szet)
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Igen vannak esetek hogy kell az a papirter nekem nincs ra szuksegem szerencsere 😊
(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>
immovable: mi nagyon ritkan nyomtatunk szineset.. es altalaban az alaprajzokat (ut-hid-vasut-tervezoktol) ctb szerint kapjuk igy kenytelen vagyok en is ctb-t hasznalni (bar hozza teszem hogy nagyon ritkan mellekelig a ctb-t sajnos)
de ugye tudjuk hogy ezzek mind mellekes dolgok a lenyeg egy melonal hogy a pecset rendbe legyen😄
papirter modelter valtogatasa hasznos szerintem nalunk mindenkepp vicces volna egyebkent egy feldarabolt 50 km es ut helyszinrajzanak a nyomtatasa ha nem hasznalnank papirteret😄
(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>
(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>
Én nem is használok ctb-t már rég. Színesben nyomtatunk és a vonalvastagságokat már a rajzolás közben beállítom. 😊
de mivel public forum nem irom le, szeretem az osszes adatszolg-ot😊
Annyibal meg kiegeszitenem hogy erdemes sajat ctb-t hasznalni sajat szinekhez rendelt vonalvastagsaggal mert igy nem akadhat ossze a sajat rajzaink szinei a kapott adatszolgaltatasokkal..
A részletrajzokhoz javallott a papírtér vagy ha valaki nem sokat módosuló részletet nagyít, akkor modelltérben is megnagyíthatja (COPY és SCALE).
Modelltérben ha vannak nagyított részletek: ugyanazon betûtípusokból minden rajzomhoz gyártok minden léptékben linear-scale-ezett fajtát és a részletrajzokat/nagyításokat azzal méretezem, ezzel nyomtatásban minden felirat és méret azonos nagyságú a részleteken és a fõ rajzon is.
Ha minden rajzom 1:1-ben van, bárki, évek múlva is tudja copy-zni és beilleszteni a saját (szintén 1:1 arányú) rajzába.
Mindenhonnan, akik rajzot küldenek nekünk, soha nem küldtek 1:1-tõl eltérõ léptékben és soha nem küldtek papírteres rajzot.
A fentiek mellett javasolt egy vékonyabb vonalakat használó nyomtatási sablont létrehozni, azzal A1-es rajzokat A3-ban és A0-ásokat A2-ban simán lehet olvashatóan nyomtatni.
A betûk vízszintes összenyomását (width factor) érdemes egységesen 0.7-re állítani, sokkal szebb és minden felirat el is fog férni (és talán a szabvány is ezt javasolja).
A romans betûtípus javallott mûszaki rajzon.
Úgy ennyi egyelõre. 😊 Ha van kérdés, csak nyugodtan!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Remélem érthetõ amit írok. 😊
1.) A4-es lapon a keret 5mm, minden más méretben 10mm
2.) A lapméreteket ki is lehet számolni (én sem bírom megjegyezni): Az A0-s lap 1m^2 területû és az oldalak aránya gyök(2), azaz: x*x*gyök(2) = 1 000 000 mm^2, ahonnan megvan a rövidebbik oldalhossz és abból gyök(2)-vel szorozva a hosszabbik.
3.) Modelltérben kényelmesebb dolgozni
4.) A nyomtatáskor én mindig a rajz keretét jelölöm ki, mint nyomtatandó területet (tehát nem a (vágott) lapot, hanem ami bentebb van), utána kiválasztom a lapot (lapméretet), amire nyomtatok és középre rendezem nyomtatásban a nyomtatandó területet.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
A-s lapok
A0 841 × 1189 mm
A1 594 × 841 mm
A2 420 × 594 mm
A3 297 × 420 mm
A4 210 × 297 mm
Majd minden oldalát csökkentsd le 10 mm-rel, mert a rajzolt téglalapok a papírok fizikai méretei, de neked kell margó is, hogy beleférjen minden a nyomtatási területbe. Így már a keret belefér majd. Ha a rajzod 1:50 akkor a szükséges keretet ötvenszeresére kell növelned, ha 1:100 akkor 100 szorosára, stb.
Nekem így mûködik. Esetleg nézd meg a nyomtató beállításainál, hogy nincs e olyan pipálási lehetõség, hogy small margins, bár ha a dwg to pdf nyomtatást használsz ott nincs is ilyen.
Ha valaki tudna nekem segíteni az jó lenne mert lassan megmarom magam.
Nyomtatással kapcsolatban lennének kérdéseim.
1. Hogyan tudom a keret méretét beállítani, mert ugye papírtérben jelzi szaggatottal a nyomtatható területet elméletileg ezen belül mindent nyomtat.Ez oké na de ha én a lap szélétõl 1cm keretet akarok és szigorúan 1cmt mindenhonnan akkor az kapufa.Próbáltam állítani a nyomtatható területet, de akkor meg hiába volt a szaggatott vonalon belül akkor meg nem nyomtatta ki.Ezt én még nem értem
2.Az okos pdf.Azt szeretném h ha pl nyomtatok otthon pdfbe és ezt a fájlt viszem kinyomtatni akkor ha szerencsém van csak a keretet rontja el ha nincs akkor a léptéket is.Hogy lehet azt beállítani hogy a beáálítésaim megmaradjanak még pdf nyomtatásban is.
Lelkes kezdõ lévén ezekre nem jöttem rá ebben kérnék segítséget mert tuti van rá magyarázat csak én még nem tudom.Válaszaitokat elõre is köszönöm szép napot
(¯`•.¸¸.•´¯`•.¸¸.•~>
pl ez, hogy mûködik? Mi mit jelent benne? 😊
*GAS_LINE,Gas line ----GAS----GAS----GAS----GAS----GAS----GAS--
A,.5,-.2,["GAS",STANDARD,S=.1,U=0.0,X=-0.1,Y=-.05],-.25
Ilyeneket kéne létrehoznom.
1. ----0----0----0----
2. ----tw----tw----tw----
3. ----tve----tve----tve----
http://web2.airmail.net/terrycad/AutoLISP-Code.htm
ttechnik: haat szerintem ezt lisppol lehet megoldani ahoz meg programozni kell egy kicsit:S
Elõre is kösz a választ.
Én még most ismerkedek az Autocaddel és szeretnék egy kis segítséget kérni.
Méretezéskor azt szeretném hogy a méretszöveg máshogy jelenjen meg pl ne 34 et írjon ki hanem 3,4 ezt.A segítséget elõre is köszönöm
Olyan kis lisp kellene nekem , ami egy vonal fölé a vonal, vonallánc hosszától függõ feliratot helyez el.
Ha van valakinek ilyenje készen, köszönettel venném, ha megosztaná.
Elõre is köszi!
Segítséget kérnék, hol lehet beállítani, hogy ha ki van jelölve egy ojjektum, akkor ha mondjuk a másolásra kattintok, a kijelölt cuccot másolja és ne törölje a kijelölést és kérdezze meg, hogy mit is akarok másolni?
Köszi:
Andree
Bizonyára már nem aktuális, de hátha még nem érdektelen a válasz:
*NY_SZV,Nyomott szv ---X--- SZ ---X--- SZ ---
A,.5,["X",Standard,y=-.05,s=.1],.5,-.1,["SZ",Standard,y=-.05,s=.1],-.2
Egyébként, ha telepítve van az Express Tools, akkor használd az MKLTYPE parancsot.
Új vonaltipust kell létrehoznom de sajnos nem igazán sikerül!
Kérem aki tudna ebben segíteni az írjon ide, vagy vegyen fel skipeon:alex.kis1983 néven.
A feladat ilyen vonalat kellene létrehozni:
--X--SZ--X--SZ--X--SZ--
Tehát ez egy nyomott szennyvíz vezeték vonala lenne ami két SZ betû között át van húzva 2szer X formában!
Elõre is köszönöm!
nah varj egy kicsit irok neked egy privatot.
Hát nem kaptunk... :S
Tavaly ugyanez volt a gond, akkor Pro/E-t kellett beszerezni, azt mondta "vegyük meg", a vicc az, hogy 2011-ben a 2001-est kellett beszerezni... :S
CHELSEA FOOTBALL CLUB
suliba nem kaptatok tanulo verziot? masnem a 30 naposat az autodesk oldalarol le lehet tolteni de az meg messze maskent nez ki mint a 2007es