Szélenergia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyébként meg tehetek szélkereket a kertbe? Úgy tudtam, hogy nem. Jó lenne tudni, hogy már máshogy van.
Kifizeted?
Ha már ilyen nagy szabadságharcos vagy igazán segíthetnél nekem, hogy ne legyek elnyomva. Én se szeretek villanyszámlát fizetni.
Sokkal jobb lenne ha valaki ajándékozna nekem egy szélkereket örökös szervizzel.
Nem árt tudni: A feszültség alatt lévõ vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.
Bárki megteheti, hogy úgy alakítja ki az otthonát, hogy önellátó legyen, csak rengeteg pénz kell hozzá.
Aki egy élet munkájával építi fel a házát a lehetõ legkevesebbõl annak aztán mondhatod, hogy a cserépnél jobb a napelem, a kertbe meg elfér a szélkerék.
Nem árt tudni: A feszültség alatt lévõ vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.
Csak vannak akiknek kell légkondi, meg mélyhûtõ, és inkább vesznek olcsóbb áramot, minthogy sok pénzért elmondhassák magukról hogy nem függnek senkitõl energiaügyben.
A nehézségek bevállalásába beletartozik az is, hogy átgondold, hogy le tudsz-e mondani az elektromos ketyerék által biztosított "kényelem" (pazarlás) egy részérõl? Tudod-e az igényeidet a lehetõségeidhez igazítani? Mert ha igen, akkor nem az a kérdés a továbbiakban, hogy azt az X megawattot elõ tudjuk-e állítani szélenergiával, amit most atommal meg fosszilis energiahordozókkal, hanem az a kérdés, hogy megvan-e a technológiai, üzleti és politikai feltétele annak, hogy aki bevállalós típus, az önellátóvá váljon. (Én azt mondom, hogy az üzleti és politikai feltételek hiányoznak.)
Ilyen értelemben a szélenergiával kapcsolatban az a kérdés, hogy mennyiben tud mindehhez hozzájárulni? Ma, és a jövõben. Készen állunk-e egy ilyen társadalmi változásra, mint amit az önellátás jelentene? Utóbbira a válasz az, hogy természetesen nem (egyesek igen, de a társadalom maga nem). De talán a gondolattal eljátszhatnánk, hogy ezzel is egy lépéssel közelebb kerüljünk ahhoz a ponthoz, mikor mindez megvalósulhat.
Ez itthon hiú remény. A függõség csökkenthetõ illetve a föggõség típusa változtatható meg.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Kicsit olyannak érzem ezt a vitát, mintha azt próbálnánk meg eldönteni, hogy a távfûtés vagy az egyedi fûtés a jobb. A kérdés csak részben technológiai, részben pedig érdekellentétekrõl van szó. Meg arról, hogy kinek mire áll rá az agya.
Ja, és nem feltétlen a világ nagy részérõl beszélgetünk. Nem is feltétlen az egész országról. Hanem arról is, hogy ha valaki bevállalja az ezzel járó "nehézségeket", akkor ki tudja-e elégíteni az igényeit az alternatív forrásokkal, "neadjisten" képes lenne-e önellátóvá válni.
Na ez utóbb kõkeményen, véresen komolyan POLITIKAI kérdés. A világ a feje tetejére állna (bárcsak állna) ha sorozatban jelennének meg az önellátó családok.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Albertus úgy látom másban látja a drágaság okát mint te.
Azt a rendszert magát fenntartani, amirõl te beszélsz, azt lehet hogy drága lenne. De pont ezt mondom, hogy szemléletváltás kellene. Ahol nyaraltam az egyik nyáron, nem volt áramellátás. Viszont átfolyt egy patak a telken. Az áram amit termeltek ott, elég volt a hûtõ meg kisebb elektromos gépek meghajtására. És amit napközben elraktározott akkumlátorokban, az elég volt az esti világításhoz. Persze ilyenkor nincs villanytûzhely, és nincs villanybojler sem. Arra ott volt a gáz (vagy más, adott helyen elérhetõ energiahordozó). De mivel itt házi barkácsról beszélünk, a dolog hatékonyságán bõven van mit javítani. A mai technológia mellett szerintem egy család akár önellátóvá is válhat, ha az igényeit a lehetõségeihez illeszti. A technológia szerintem megvan hozzá, de se üzleti, se politikai akarat nincs. Én így látom, és ezzel kapcsolatban szívesen olvasnám mások álláspontját/tapasztalatát is.
"A technikai és kormányzati és bürkokratikus centralizáció és decentarlizációt meg ne keverjük a mûszaki kérdések közé."
Nem kevertem. Ennyi erõvel te is kevered azzal, hogy egy bekezdésben egymás mögé teszel egy mûszaki és egy politikai kérdést érintõ reakciót.
"Azért vicces, hogy a híg energiát kinyerõ valamiket még széttelepítenéd, amivel a karbantartást és szállítási veszteséget növeled."
Nincs szállítási veszteség, mert oda telepítem a "mini erõmûveket", ahol fel kellene használni az energiát. Nem MINDEN esetben járható ez, de nagyon sok esetben meg igen.
A függõleges tengelyû most is létezik, csak valamiért nem olyan népszerû. Pedig szélirányra érzéketlen. (Viszont elméleti max. hatásfoka kisebb, ha jó rémlik.)
Azt hallottam 15% ami még kezelhetõ, az azért ki lehetne hajtani.
Egyébként meg mi van a függõleges tengelyû szélturbinákkal?
Beváltak, vagy eltûnnek a süllyesztõbe? Rég hallottam efelõl.
A technikai és kormányzati és bürkokratikus centralizáció és decentarlizációt meg ne keverjük a mûszaki kérdések közé. Azért vicces, hogy a híg energiát kinyerõ valamiket még széttelepítenéd, amivel a karbantartást és szállítási veszteséget növeled.
Szélsõséges vagy. Senki se mondta, hogy nem kell más.
Nekem az arányokkal van a bajom. Én magam írtam le n+1-szer, hogy az energetika nem törekszik monokultúrára.
Ergo a decentralizált megoldásokat kellene preferálnunk, de az ugyebár nem kompatibilis a mai centralizált világgal...
Véleményem szerint van még mit kutatni és fejleszteni. Vannak olyan helyek, ahol érdemes és vannak ahol inkább a nap süt, szél kevésbé fúj.
Mikor nyakra fõre teszik oda, ahova szelesebb és gazdagabb országok sem teszik, mert nem éri meg? A fél világot elkábították ezzel a "zöldmegújulószépújviláglesz" dumával. Hála istennek azért egyeseknek leesett, hogy nukleáris energia nélkül nem fog menni...
Nemigaz. Legalábbis kicsiben. Kb.10 éves megtérüléssel lehet számolni tudtommal és hol van ma a technika és gyártás attól, hogy sorozatgyártásként lehessen rá tekinteni? 20-25 évig elmennek a masinák kisebb-nagyobb karbantartásokkal.
A nagyokról nincs kalkulációm, de szerintem nagyon erõs az ellenlobbijuk.
A világ elég nagy részén ez sem lehetséges. Mellesleg hatalmas területek elárasztása, folyók teljes átformálása az mért is környezetvédelem? <#fejvakaras>#fejvakaras>
Ez szimplán nem igaz. Magyarország területén belül kisebb távolságokon is eltérõek a szélviszonyok, nemhogy 500km-en belül...
Az átlagos szélebesség igen, ha van szél. Ha nincs szél, akkor viszont szinte sehol nincs szél.
Ez szimplán nem igaz. Magyarország területén belül kisebb távolságokon is eltérõek a szélviszonyok, nemhogy 500km-en belül...
"Viszont ezek elég egyedi körülmények. "
Én arról beszéltem, hogy mesterségesen kellene elõállítani tavakat, vízerõmûvet.
"Mibõl készülnek? Mennyire szennyezõ az elõállítása? Élettartama vége után mi lesz vele?"
Hát ezaz. Tudtommal nagyrészt acél tartó, mûanyag borítás (a kisebbeknél ez sincs), de sem sugárzó hulladék, se környezetkárosító füst, se nehézfémek nem keletkezik a használatából. Élettartam után a fém felhasználható, az üvegszálas, mûanyag dolgok is nagyrészt visszaforgathatók.
Beszéljünk az alternatíváinak elõállításáról, mibõl készülésérõl, megsemmisítésérõl is!
De. A jelek szerint az. Anyagilag és "természetvédelem" szempontjából is.
A szélenergia is bizonyára hasznosítható oly módon, hogy ne mond rá, hogy "orbitális baromság". Értesz hozzá? Akkor szállítsd le a megoldást.
Ott van a kommentben. Ahol sok vízienergia van és erõsen fúj a szél. A világ nagy része nem olyan, hogy egyszerre ez a kettõ megvan.
De az a gazdasági élet minden területére igaz, hogy a résztvevõk nem a jó megoldásokat preferálják, hanem a számukra nyereségeseket. Ebbõl az illúzióból kellene kitörni
Akkor meg nem értelek, mert gyrõl beszélnük. Megújulót azért üzlet építeni, mert támogatják. Anélkül meghalna az egész. Akkor meg holnaptól támogasság a FreeFalcon fejlesztõket is. Miért? Mert NEKEM megérné. Az más kérdés, hogy a világ nagy részének nem.
Annak idején az elsõ autókat is kiröhögték a sebes paripákon száguldók, mert nevetségesnek tûnt a sebességük.
Az a hülyeség, hogy ma minden hazugságból terméket lehet csinálni, és aki nem ért hozzá, az megvesz mindent. Ne aggódj, te is megveszel minden hülyeséget, nem csak a "választópolgár".
A szélenergia is bizonyára hasznosítható oly módon, hogy ne mond rá, hogy "orbitális baromság". Értesz hozzá? Akkor szállítsd le a megoldást.
De az a gazdasági élet minden területére igaz, hogy a résztvevõk nem a jó megoldásokat preferálják, hanem a számukra nyereségeseket. Ebbõl az illúzióból kellene kitörni.
Szuper. Az atomáramhoz képest amúgy is 3-4-szeres a szél, de rakjunk le még többet. Juj...
Véleményem szerint szélenergiával túl kell tervezni a szükséges mennyiséget és amikor fölös áramot termel, azzal "akkumulátort" táplálni
Nem tudsz túltervezni. A 3. hatvány miatt lényegében vagy termelnek vagy nem a szélerõmûvek. Európa idõjárását meg a frontok átvonulása határozza meg. A téli nagy hideg és a nyári kánikula alatt alig van légmozgás, a csúcsfogyasztás mégis ekkora van. Puff neki. Tehát, ha az egyik szélfarm nem ad elég áramot, akkor a másik sem nagyon fog még akkor sem, ha akár 500 km-rel arráb van. A frontok átvonulása ekkora idõbeli késést okoz, de az állandósult üzem attól még pocsék marad.
Pl. két mesterséges tó szintkülömbséggel, gáttal, vízerõmûvel és amikor baromira fúj a szél, akkor felszivattyúzni a vizet, amikor meg nem fúj, akkor a vízerõmû termel.
Ausztriában vagy mobdjuk Norvégiában ez mûködhet. 12000 MW vízierõmû kapacitás van az osztrákoknál és a magas hegyekben meg fúj a szél. (Fõleg, hogy ott van az egyik fõáramlás.) Viszont ezek elég egyedi körülmények. Ez nem sok helyen van...
Bármelyik másik energiaforrást nézem, mindegyiknél bõven van káros externália, talán a napkollektornál (nem napelem!) nincs,
Mibõl készülnek? Mennyire szennyezõ az elõállítása? Élettartama vége után mi lesz vele?
A hálózat fejlesztése is ingyért van ugye?
Még mindig nem látom, hogy mitõl tisztább és ólcsóbb ez. Tudomásul kell venni, hogy a szélenergiának vannak korlátai.
Véleményem szerint szélenergiával túl kell tervezni a szükséges mennyiséget és amikor fölös áramot termel, azzal "akkumulátort" táplálni. Pl. két mesterséges tó szintkülömbséggel, gáttal, vízerõmûvel és amikor baromira fúj a szél, akkor felszivattyúzni a vizet, amikor meg nem fúj, akkor a vízerõmû termel.
Bármelyik másik energiaforrást nézem, mindegyiknél bõven van káros externália, talán a napkollektornál (nem napelem!) nincs, a szél esetében viszont egyáltalán nem látom mit károsítunk azzal, ha felhasználjuk...
Kicsiben nagyon sok helyen mûködik, nagyban szerintem csak jobb lehet a hatásfoka.
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Egy részre letelepítettek Eurómilliárdokért szélerõmûveket. Az általgos szélsebesség akkor olyan 10.5-11 m/s volt. Csak klímaváltozás miatt 9-9,5-re csökkent. Csak éppen nem ez volt az erõmûvek tervezési pontja... A szélsebesség nagyjából 3. hatványával arányos a levehetõ teljesítmény. Ez olyan -35%. Upsz...
Aztán rá 1-2 évre volt az, hogy a szélerõmûvek miatt 6 óra alatt kb. 6000 MW esett ki. A hálózat majnem megnyekkent...
A szélerõmûvek kapacitásának kb. 80%-át fel kell húzni vagy biztosítani kell másohogy tartalékban.
Ez lenne a környezetvédelem és olcsó energia? Túrót...
Hasonló arányt fedezhetünk fel minden megújuló energiát hasznosító eszköz esetében, így a szélerõmûvekben, de még az olyan primitív alkatrészek árában is, mint egy házi "hõtartály". (Jelesül egy azonos térfogatú és hõszigetelésû bojler árának többszöröse az ára.)
Vagy akár egy "a rendszerbe illõ" kapcsoló vagy szivattyú árarányát is említhetnénk.
Amíg fennmarad ez az 10-50-100-szoros árarány, addig valóban minden ráfizetéses lesz.
Ez érdekelne részletesebben is. Ha van valami anyagod, azt örömmel olvasgatnám...
Szóval nem csak állami szinten, de egyénenként is változó és tõlünk is függ, hogy mennyire vagyunk energiafüggõk...
Ezt a jócsengõ valamit sokszor hallottam már. Alátámsztani valamival, hogy miért is nos, azt már kevésbé.
De ténylg. Miért? Anyagilag mindat dotálini kell. Az alapvetõ energiafüggés nem fog soha ettõl megszûnni. Akkor menjünk rá a nukleáris energiára. Ma az a leglazább függés.
A szélenergiával szerintem lehetne, és ha jól emlékszem indítottak is egy tanulmányt Magyarország szélenergia potenciáljának felmérése. Nem tudom, hogy hol tart ez, vagy mi lett az eredménye, de rettentõen kíváncsi vagyok, hisz több hangsúlyt kellene fektetnünk a megújuló energiaforrásokra.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Végül is politikai okok miatt nem vállalták be a megépítést. A hangulat annyira olyan volt, hogy még a mérnökök közt is - akik szakmailag leginkáb képesek átlátni mivel jár egy ilyen - megosztotság volt.
Igazából csak idõ kérése hogy megépüljön, annyira kell mint egy falat kenyér. Sajnos már nem lehet mindent az eredeti tervek szerint csinálni. A szovákok nem voltak birkák, ki is hasznákták a helyzetüket. Számunkra már sose lesz annyira hasznos mint annak idején lett volna, de mûszaki szempontból így is ekerülhetetlen hogy megépüljön.
Aztán most mindenki eldöntheti maga, hogy ki volt az aljas kis geci aki elvette tõlünk ez: az ellenzék, akinek volt pofája bevetni ezt a kétélû fegyvert, vagy a kormány aki az ország érdekeit félredobva politikai hasznot kovácsolt az ellenzék próbálkozásából, és õ végül maga játszotta ki ezt a piszkos lapot amit az ellenzék dobott fel.
Aztán az is lehet, hogy a kormány maga kezdte a hajhúzást, mert tudta mi lesz a vége<#nemtudom>#nemtudom>
De igazából lényegtelen ki nyúlt hozzá elõször a témához, mindkét fél a választók ellen tette amit tett egy kis támogatás szerzés reményéban. Fura dolog ez a politika.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
"A mai korszerû technológiák mellett a víz ereje alacsony esés mellett is kihasználható. A vízerõmûvel, a tározós alrendszerrel együtt, lehetõvé válna az alternatív energiaforrásokkal mûködõ, de nem szabályozható (szél-, nap-) erõmûvek üzembe állítása is. A nagymarosi komplexum megépítése kb. 1,5 évig tartana, s szennyvíztisztítók, üdülõkörzetek, fürdõhelyek, vízi sportlétesítmények létrehozását jelentené. A legfontosabb eredményei a Duna egész évi hajózhatósága lenne, továbbá egy 600 MW-nyi, csúcsteljesítményû tározós vízerõmû (plusz egy kis medertározós csúcskapacitás) létrehozása. Ezzel beépíthetõvé válna 1200 MW-nyi szélerõmûvi teljesítmény (Magyarországon ez a maximális teljesítmény, amely a szélenergiából kihozható a ma ismert technikákkal). Ehhez hozzáadva a tervezett paksi 2 x 1000 MW bõvítést, a drága és környezetszennyezõ energiaforrások (kõolaj, földgáz, szén) importja, illetve használata számottevõen csökkenhetne."
Egyébként igen, a legtöbb zöld szervezet valami mutyi pénzelt lehet.
Sajnos kevés az olyan zöld mozgalom, akik elsõsorban az ország nemzetstratégiát veszik figyelembe és azon belül a lehetõ legjobb környezetvédõ megoldást próbálják kialakítani és nem visítoznak minden ellen.
vízügyes tanulmányok szerint kellene a "bõsi" vagy ott valahol a közelébe /a szlovák oldaliból is járna 50% áram/, meg még egy a Dunán földvár környékén. Aztán a Tiszára is volt egy terv Szolnok környékén. Az áram mellett sok egyéb pozitív hozadékuk is lenne, persze a "zöldek" nek nem tetszeni.
Néha nem tudni már ki fizeti a zöldeket.. Németben pl. az olajipar az atomenergia ipar ellen..
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"
Ha olvasnál akkor tudnád, hogy nem azt mondtam, hogy paksot váltaná ki.
Ezt jó lenne alátámasztani valamivel. Nézd már meg, hogy Kisköre mit tud és mekkora Paks. Ezek után úgy szeretném én látni, hogy hol a fészkes fenében találsz te 1600 MW-nyi kiaknázható víienergiát, ha Mo. második legnagyobb vízhozamú folyójából lehetett kb. 28 MW-nyi delejt csiholni...
Komlyan mondom, hogy megáll az eszem...

Paksot + blokkokkal kell kibõvíteni és igazán a fõvárosra és a nagyobb városokra kéne koncentrálnia A vízerõmûvek és más megújoló energia források a megyék, kis városok, falvak energiájáért felelhetne és igy paks nem lenne agyonterhelve. Késõbb a szélenergiát is lehetne erõltetni ha a jövõben megoldják az olcsó energia tárolást. ennyi