Szélenergia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Melyik részét nem fogod fel annak, hogy üzemszerû atomerõmû balesetben nem erõmûben dolgozó ember még nem halt meg soha?

Majaknak meg semmi köze a békés célú nukleáris úton történõ villamosáram termeléshez, a 2. generációs nyomottvizes reaktorokhoz meg fõleg...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Majak, ha valakit érdekel keressen rá.

Mégis egy kis csernobil.
Ahogy látom nagyon véded és takargatod a katasztrófa következményeit.
Persze amikor azt mondják hogy több 100ezer ember halt meg...az szerintem sem igaz, de azért fogadjuk el hogy egy nagyon súlyos baleset történt.

Te megpróbálod az okait is magyarázni. Azért beláthatjuk hogy mindegy hogy miért történt meg, megtörtént. Nem akarok hülye példát felhozni de nyilván egy egyszerû robot géppel is lehet balesetet okozni ha nem üzemszerûen használják. Csernobilnál nem az ideális állapotok uralkodtak. Nem tartották be a biztonsági intézkedéseket, és akkor?
Sajnos megtörtént...

Amúgy régen én is szerettem volna ha a mostani atomerõmûvek elterjednek, és mindenki olcsón kapja az áramot. 😊 Ez csak egy optimalizált gondolat menet volt, nem így mûködik a dolog. Szerintem ezekkel az erõmûvekkel nem szabad komolyan számolni, tényleg károsak és veszélyesek. Jó hatásfokkal üzemelnek és kellõ körültekintéssel nem fognak emberek meghalni miatta.

Molnibalage
És akkor mi van, ha hordozható? Ez miért jó? Horodzol egy alapvetõen elég nehéz rendszert - mert egy napelem nem pihekönnyû - ami olyan teljesítményt sem ad, hogy egy autót elhajtson. Mire jó? Mondj értelmes gyakorlati alkalmazást. Mert ahol van, ott már használják. Pl. hordozható víztisztító. A napenergiával képtelenség ma emberi áron tartó energiatermelést megvalósítani olyan léptékben, ami alaperõmûként kell. Pont. Ez van. A Nap teljesítménye adott, a nap is x ideig süt. Az atomerõmû meg stabil, lehet rá építeni. Egyes országokban eltérõ %-ban alkalmas lehe, csak éppen nem az alkalmas helyeken élnek sokan. A semmi közepére messze a fogyasztóktól meg nem olcsó és nem is jó buli erõmûvet építeni.

Csernobilról szerintem ne beszéljünk mert az szintén azt támasztja alá hogy nincs igazad.

És mégis hogyan? Üzemszerûen mûködõ 2. generációs erõmáben olyan baleset még nem volt, hogy az erõmû területét egészségre káros sugárzás mennyiség hagyja el.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Itt elég komoly gondok vannak veled, illetve a látásmódoddal.
Tehát te most magát az anyagokat kritizálod amibõl az erõmû épül. Tedd már fel a kérdés hogy az atomerõmûvet mibõl építik, hova építik, az sem a legevõben lebeg. Nyilván van szükségük némi földterületre, és azzal jönni hogy milyen pusztítás végeznek, mekkora károk keletkeznek...

Csernobilról szerintem ne beszéljünk mert az szintén azt támasztja alá hogy nincs igazad.

Azt nem tudom hogy te honnan vetted hogy a napkollektor vízrendszerét sé vizét hordozni akartam, nem tudom hogy szöveget nem tudsz értelmezni vagy csak direkt bele kötöttél. Nyilván valóan egy értelmes ember össze tudta volna fûzni a két mondatomat. A napelem hordozható.

És ez a hatásfok dolog is, rendben hogy már nem mai találmány, de adj neki idõt...szerintem senki nem állította hogy 100%-os a dolog. Egy ultrakönnyû autó hajtásához elegendõ, de ennél sokkal többre is képes.

Molnibalage
A nap-,szél-,geoterm.-,víz(hullám)-,stb. energiákkal szemben az atomenergia kinyerése veszélyes hulladék termelésével nehezíti a dolgunkat.

Stop. A többi erõmû létrehozása igen szennyezõ módon történik. A szélerõmûvek lapátjai csúcsminõségõ kompozitok. Finoman szólva nem környezetbarát az elõállításuk.

A napcelláknál tudtommal szintén ez a helyzet. A tükrös erõmûvek tükreihez több ezer fokos hõmérséklet kell a gyártáshoz. Az energia szerinted honnan jön ahhoz?

Az atomenergia a legveszélytelenebb energiaforrás statisztikailag még Csernobillal is, de az statisztikailag annyia kilógó esemény, hogy nem is szabad belevenni.

1. Nem üzemszerû mûködés során történt a hiba.

2. Kikapcsolható biztonsági rendszer az milyen? Semmilyen.

3. RBMK reaktor és a vele kapcsolatos lazaság csak a SZU-ban volt.

Semmiben sem hasonlított az a rendszer a ma és a jövõben is üzemelõ 2. generációs vagy szaporító reaktorokhoz. Mintha a Ford T modell baleseti statisztikájával példálóznál az autózás veszélyesssége mellett...

A napkollektrot hordozhatod. És a hozzá tartozó vízrendszert és vizet? Ne keverd már a napelemet a kollektorral. Szezon és fazon. A napelem hatásokfa és teljesítménye vicc. Sivatagos terepen elhajt kísérleti ultrakönnyû autókat. 100% hatásfokkal sem tudna semmi mobilt üzemeltetni.

"Ha 100% hatásfokkal hasznosítanád a napenergiát akkor is egy vicc lenne az atomhoz képest."
Szerintem ez így, ebben a formában nem igaz. Tudom hogy ezt már mindenki tudja de azért fontos hogy szem elõtt tartsuk az atomenergia hátrányait, veszélyeit. A nap-,szél-,geoterm.-,víz(hullám)-,stb. energiákkal szemben az atomenergia kinyerése veszélyes hulladék termelésével nehezíti a dolgunkat. Én nem értek hozzá de szerintem a többi energia nyerési módnak van jövõje, fejlõdõképes, az atomenergiával kapcsolatban én nem tudom elképzelni hogy meg tudnának szabadulni véglegesen a sugárzó anyagoktol.

Az is igaz hogy nem nagy mennyiségrõl van szó ha az arányokat nézzük, hosszú távú termelés esetén keletkezik annyi veszélyes anyag amit már lecserélnek, elszállítanak, és elvileg biztonságosan tárolni tudnak.
Szerintem ha olcsobbá válnak a napelemek, napkollektorok mindenkinek megéré használni õket. Ha azt nézed lehetnének hordozhatóak, könnyen kezelhetõ-szerelhetõek...

Molnibalage
Nehéz úgy, hogy még nincs belõlük komoly mennyiség. Ami van, az mûködik. Ez a jövõ zenéje. A szélenergia a világ nagyrészén egy vicc, ahogy a napenergia is. Ott is csak a tükrös módszer ér valamit, a napcella röhejes.

joebacsi
Szaporító erõmûvekkel kapcsolatban nem nagyon vagyok naprakész, de mintha ezek még nem nagyon bizonyítottak volna hosszabb távon, nagy teljesítménnyel.
Szóval HA azért van itt is.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Molnibalage
HA, HA, HA. A szaporító reaktor meg nem HA és nem követel 4 millás befektetést. Ez a világ lakóinak 90%-nak a megengedhetetlen luxus, nincs pénze ilyen bohóckodásra.

Molnibalage
Szaporító erõmûvekkel évmilliós nagyságrendben megoldható a villamosáram teremelés. Engedd meg, hogy csak 500'000 év múlva aggódjak, hogy napenergia kell. Addig meg hagyjuk a bús fenébe.

joebacsi
Csak az urán elfogy, a nap az pedig lesz még egy darabig 😊

Nem olyan rossz a napenergia. Nem is magával napelemek hatásfokával van gond, hanem az energiatárolással.
Ma már egy ~120m^2 -es családi ház teljes villamosenergia szükségletét fedezni lehetne kb. 4 millió ft értékû napelemmel, HA a nyáron megtermelt plusz energiát télen is veszteség nélkül lehetne felhasználni.

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Molnibalage
Ha 100% hatásfokkal hasznosítanád a napenergiát akkor is egy vicc lenne az atomhoz képest.

Én elhiszem hogy még nem jó a napenergia hasznosításának teknikája. Viszont én remélem hogy ez sokat fog fejlõdni, geotermikus szintén. Amúgy nem állok a szél energia hasznosításának útjába, én szeretném hogy más módokon nyerjük az energiát mint most. A döntõ hányadára gondoltam. Remélem 10-15 év múlva már a szenes esetleg fûtõolajos megoldást hasznosító erõmûvek 'kihaló félben lesznek', de legalább ne legyenek jövedelmezõek.
És ezek egyébként is károsak, károsabbak. 😊

Duchovny
Sziasztok
Én dél-Szlovákiában éllek Gyõrtõl kb. 15km, a "széltérkép" nálunk is nagyon szegényes. 50km -re északabbra Pozsonynál az osztrák oldalon viszont teljes szélfarmok vannak kiépítve és szinte minden nap mikor reggel munkába megyek forognak. Gondolom az Alpok és a kis-kárpátok közötti szelet használják ki.
Napos helyeken viszont szerintem is érdemesebb a napenergiát kihasználni csak koncentrálni kell hogy nagyobb hõmérséklet különbséget érjünk el.
Az amerikaiak már elkezdték sorozatban gyártani a kicsi napparabolákat:
http://www.infiniacorp.com/powerdish.html
egész érdekes paraméterekkel:
http://www.infiniacorp.com/media/PowerDish_Spec_Sheet.pdf
Persze az árát még aranyban mérik kb. 25.000$

GW:Delia Von Duchovny, Duch The Icemaster, Duchovny The Hunter ... [BEG] Officer http://www.lelkes.home.sk/beg/ http://www.lelkes.home.sk/homesolar/

esetleg még viharsarok...

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Molnibalage
Alpokalja, KisAlföld és pár nagyon elszór speciális klímával rendelkezõ magaspont, de ezeket inkább felejtsük is el, mert szétszórva vannak és a klímaváltozás is betehet, ahogy globálisan ez meg is történt a németeknél.

A Balti-tenger felõl fújó szél 10,5-11 m/s-rõl leesett 9-re. Ez nem tûnik soknak, csak a szélkerék teljesítménye a sebesség 3-dik hatványával arányos.

Erre te alapoznál? Én nem. A németek meg ezt teszik és atomerõmûvet akartak vagy akarnak bezárni?

Miért van az, hogy a gazag országok ennyire hülyék?

joebacsi
Hol van ez a 2,5%, mi az, hogy "nyereséges", mi az a kemény állami support?

joebacsi
"vagy fúj" = "vagy nem fúj"

Molnibalage
Mo. területének kb. 2,5%-a alkalmas arra, hogy kötelezõ átvétellel és kemény állami supporttal "nyereséges" legyen...

joebacsi
Igaz, a szél kiszámíthatatlan, vagy fúj, vagy nagyon fúj (egyik sem jó), itthon pedig a kisalföldön kívül nincs is túl sok belõle.

Mégis mi pont most kötjük rá a szélgenerátorunkat az egyik fázisra, mert a mostani szeles napokban már nagyon túltölti az akkumulátorokat, muszáj fogyasztani róla 😊

Molnibalage
Azért ennél lényegesen bonyásabb dolog. Nem mind arany, ami fénylik...

Molnibalage
A nap még a szélnél is rosszabb jelen állapotában,

A geotermikushoz még annyit hogy valamelyik csatornán volt egy olyan mûsor amikor mély alagutakat furtak a földbe(hármat), és lerövidítve ill. leegyszerüsítve a dolog a középsõben vizet engedtek le a forró, repedezett kõzetekhez, felforrt és másik kettõn jön a gõz amit munkára fogtak...
Gondolom feltennétek a kérdést hogy mivan ha nem engednek le vizet, akkor nem mûködik az egész, és ez ugyan úgy hiányossága ennek mint a szél hiánya a szélenergia kinyeréséhez.
Csak hogy azért kellet "plusz" vizet leengedni mert túltermelés volt, nem hozzáértõ módon folyt a kitermelés, és így elvileg bárhol lehet energiát nyerni, ott is ahol nincs forró víz, gõz a mély kõzeteknél, csak befecskendeznek egy kis vizet és kész.....
Mondjuk Izlandon látványosan megmutatkozik a mélyrõl feltörõ melegvíz 'áldása'.

Méréseket nem végeztem, nagy hozzáértéssel sem rendelkezem, csak egyszerû vélemény nyilvánítás volt.
De pár egyszerû dolog: A szél nem mindig fúj, veszélyes, költséges, ronthatja-átalakíthatja a tájat és/vagy a látképet.
Ezzel nem azt mondom hogy a más energiákat hasznosító eszközök ne lennének veszélyesek, költségesek....
Viszont a geotermikus energia "mindig" kiaknázható. Általában azt szokták mondani hogy a nap, szél nem mindig elérhetõ, ebben van valami, persze csak itt a Földön tûnik úgy a felhõk vagy más árnyékoló dolog miatt hogy a nap "nem süt".
Egyszer nekem is átfutott az agyamon hogy akkor miért nem termelik pl. a napenergiát (energiát a nap segítségével) kint az ûrben, talán még nem oldották meg a hosszas és jó hatásfokú tárolását, egyszerû szállítását.

Desiderata
ezt mire alapozod?
Amúgy a szélenergiáról nekem az a véleményem hogy nem olyan jó mint a napenergia, vagy mint a geotermikus energia.

Azért az nem ugyan az, vegyestüzelésû kazánba általában szenet, fát égetnek el, ez által nyernek hõenergiát.

joebacsi
Van nekünk is biomassza erõmûvünk itthon, csak mikor még mi vettük akkor "vegyestüzelésû kazán"-nak hívták 😊

Ezt ajánlom figyelmükbe:

Állami támogatás igényelhetõ 2007 - 2013 között 2 milliótól 750 millió Ft- ig biogáz üzem építésre.
A többi megújuló energián alapuló beruházáshoz is van támogatás, eltérõ mértékben. (Biogáz, Biomassza, Szélerõmû, Hõszivattyú, ORC)
Tájékozódjon weboldalunkon: http://www.zenerg.hu
joebacsi
plusz szelük is akad hozzá...az se utolsó szempont 😊

Molnibalage
Teli vannak vízierõmûvel és pénzzel. Így könnyû...<#zavart1>

Molnibalage
Nem vagyok róla meggyõzõdve, hogy ez olyan ûberfrankó lenne. Az a baj, hogy annyire ki vannak hegyezve ezek a gépek, hogy ehhez numerikus szimulációt kellene futtatni, vagy mérni. Egyiket sem tudom.

Az amit linkeltek csak egy brosúra. Nincs mögötte semmi igazolás szerintem. Nem véletlenül van ilyen és olyan szélkerék is. Nincs univerzális, mindennél jobb megoldás.

Az energetika amúgy sem törekszik monokultúrára ellátásbiztosnság miatt.

joebacsi
#317-hez te mit szólsz?
Állítólag 15 évnyi áramlástani kutatás áll a hátterében.

Molnibalage
Sajnos mûködés közben nem láthattuk, hogy mekkora zajjal produkál x térfogatáramot a hagyományos ventilátorhoz képest. Nagy méretû lassan forgó ventilátor jó csapágyazással - nem kínai mûanyag gagyi ventilátor - 30 dB körényi zajt csak, vagy még annyit sem. Az ember 40dB zajig elvileg nem ébred fel.

joebacsi

Video megnézése után;
valahol egy német cégnél láttam ehhez hasonló függ. teng. kialakítású szélkereket és az is "mindig szélbeállt" de ott idõ kellett a szélbeálláshoz. Emellett ott a magasság/lapátátmérõ viszony is kb 1,5/1 volt. Itt meg kb. videórol itélve min. 5/1 , gondolom ez jótékonyan befolyásolja a hatásfokotn amenyiben a stabilitás megoldott.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Érdekes, elolvasás után is.
Degenerator linkjében nem láttam olyan vesszet nagy decens százalékokat, bár lehet rossz cikket olvastam.

"Hatásfokuk kb. a kétszerese a jelenleg mûködõ erõmûvekének"
Ezt még el is lehet hinni, ha a hasonló függõleges tengelyû szélkerekekhez viszonyítja sajátját.

Tévedés.
Ott csak azt nézik meg hogy nincs-e véletlen már levédve, meg hogy ellent mond-e a mai elfogadott tudományos elveknek, tételeknek /pl nem fogadják el, ha valami 100% nál jobb hatásfokú/
Szóval akár teljes nonszesz is lehet ...

joebacsi
Ebben is van forgó lapát, csak rejtve.

degenerator
ha megkapta rá a világszabadalmat, gondolom azért újított valamit.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelmérõl. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Ez micsoda? Nem tudok annyit angolul hogy mondjon is valamit a video. Próbáltam lekövetni a fazon kézmozgását, de abból nem derült ki a lényeg 😊
Golyo69
Forgó lapát nélküli ventillátor 😊
tudom nem szél energia de érdekes :_D ha volt akkor sry 😄

GGMU

joebacsi
Túlpörgés ugyanúgy lehet és veszélyes a vízszintes tengelyû generátoroknál is, viharnál nekünk is le kell fékezni.

A függõleges tengelyû szélturbináknak van egy óriási hátrányuk a vízszintes tengelyûekkel szemben. Pontosan nem tudom hogy micsoda, de rémlik valami túlpörgéses dolog, vagy valami hasonló. Van valakinek ezzel kapcsolatban valami infója?
joebacsi
Függõleges tengelyû szélgenerátorok voltak eddig is (legalábbis kisebb méretben biztosan), hátrányuk, hogy energia kell az elindulásukhoz, illetve kiforratlanabbaknak tûnnek.
Ennek ellenére tényleg kecsegtetõnek tûnik, bár a "150%-al hatékonyabb, 60%-al olcsóbb" kijelentések hátterét kicsit jobban részletezhetnék, mert így csak marketingmaszlag.

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelmérõl. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
végre egy pozitív hír a témában

"A professzor a világszabadalmat nem viszi se Amerikába, se Kínába, itthon épít gyárat és kutatóintézetet. EU-s támogatást nem kapott eddig. A gyártás beindításához 50 milliárd forintra van szükség."

http://www.mavir.hu/domino/html/www/mavirwww.nsf/vAllPages/78D623653362C24FC1256FFF003D9E22/$FILE/SZTM_v1_31_20081121.pdf