Informatikai állások

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

grizzly21
" (az is megoldható image map-es linkeléssel)" dehogy oldhato meg
idõvel meg lesz oldva az indexelés is, de szomoru hogy máson nem tudtok lovagolni.
ha tomb raider biographyra vagy kiváncsi, akkor megkeresed a tomb raider oldalt, amit megtalálsz googlival, és ott kiválasztod a biography menüpontot

Sadist
Hm, én úgy tudtam, hogy a nagy egybefüggõ szövegeket talpas betûkkel illik, mert az jobban vezeti a tekintetet <#fejvakaras>

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
Látom nem vágod, ha egy egész oldalt megcsinálsz flashben, az olyan, mintha összeraknál egy teljes weboldalt, nyomnál rá egy printscreent, és azt az egy képet beraknád egy index.html-be. Most az interaktivitástól tekintsünk el (az is megoldható image map-es linkeléssel), de a tartalom az csak egy darab kép, amiben a keresõbot nem fog találni semmi releváns dolgot, ami jellemzõ lenne az oldaladra.

#304-es példánál maradva ha én pl. Croft kisasszony biográfiájára vagyok kíváncsi, akkor a büdös életbe nem fogja kidobni a hivatalos oldalt (jó, talán valahol a 50. oldal környékén), pedig ott van az egész, kijelölhetõ, copyzható, de flashben van, és a keresõ robot meg nem futtat flash értelmezõt, mert meggebednének a szerverek.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Hmm, az nem rossz ötlet.

CattiBrie
te le-maradiztál meg minden ilyen.. hagyok esélyt a javításra...

[/spam]&#8482;

CattiBrie
Ha behívnak interjúra, akkor igen.
De (mint már írtam :]), ha a cég az szerint szelektál, akkor be sem fog hívni.
Viszont biztos vagyok benne, hogy ha nagyon tuti vagy a dologban, akkor tudsz olyan önéletrajzot, vagy motivációs levelet írni, hogy felkeltsd az érdeklõdését a cégnek!

[/spam]&#8482;

grizzly21
igen többen vannak, de hidd el azok is többen vannak akik nem értenek a számitogéphez, mint akik értenek, tehát arra lehet hogy nem kellene alapozni, hogy a többségnek mi a véleménye (a politikát is idekeverhetném, de hagyjuk, mert abbol még nagyobb flame lenne😊).
Azért remélem hogyha majd infotanár leszel, akkor nem adod át a maradi gondolkodásmododad a nebuloknak 😉

CattiBrie
Ááááááááááááááááá!!! Hang! Az a leggázabb dolog, amivel egy szájtot el lehet látni.

De azt hiszem, hogy tudom, hogy hol az alapvetõ különbség.
Te a játékokra vagy állva, szereted ha ultra szép, animálódik, lassú, hangos.. én nem. És teljesen bizos vagyok benne, hogy többen vannak, akik úgy gondolkodanak, mint én. Pl álláskeresõ szájtot ne csinálj flessbe. 😊))

[/spam]&#8482;

CattiBrie
jajj ettõl a töltögetéstõl egyenesen a falra mászom 😞
és lassú mint a tök :/

[/spam]&#8482;

Bucser
Nem.

lévén be sem fogják hívni az interjúra, ha nem látják a felsorolásban valamely felsõfokú oktatást nyújtó intézményt.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
Attól, hogy valami csillivili animált még lehet átlátható információtartalommal rendelkezõ és ergonomikus. Ráadásul még a keresõmotor is szeretheti. a Kettõ nem zárja ki egymást.

És ettõl lesz jó egy webdesigner, hogy ezeket egybe tudja gyúrtni. A vevõi elvárásokat a felhasználhatóság felé kzelíteni.

Egyébként nem a marketinges fogja követelni hogy csillivlil legyen weblap hanem a buta mûvészi hajlammal megáldott PR_os vagy propagandista.

A Marketinges az általam felvázolt szempontok szerint érétkel.

Azaz figyelemfelkeltés mellett mennyire értékes és használható az információ ami megtalálható az adott honlapon.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

ffxi
De hát a minimum követelmény felsõfokú végzettség.

Fákjúal!

Szerintetek ha egy olyan álláshirdetésre jelentkezik az ember ahol felsõkofú végezettséget kérnek, de az illetõnek csak kéözépfokuja van, viszont az álláshirdetésben megjelölt dolgokat tudja olyan szinten ahogyan azt elvárják, akkor van esélye hogy megkapja az állást ?

autoszimulator
Az a gond, hogy ti most feleslegesen vitáztok, hisz mindketten másról beszéltek.. Míg Faustusék az információtartalom és felhasználhatóság alapján közelítik meg a weboldalak szerkezetét, addig grizzly a marketing oldaláról.. Hogy milyen legyen a kész weblap, azt jórészt úgyis a megrendelõ fogja megmondani. Ha õ azt akarja, hogy csili vili animált legyen, akkor nem hivatkozhatsz arra, hogy a keresõmotor nem találja...
Mellesleg szerintem a legjobb megoldás a vegyes használat, esztétikai csorbák nélkül..Tehát mondjuk az oldal színeibe passzoló szolid flash menüsor, esetleg a logó idõnkénti forgatása/villantása, stbstb, ezek feldobhatnak egy html+css+php kombót is. Vagy esetleg átugorható Intro Flashben, ami bemutatja a megrendelõ cég tevékenységi körét, vagy akármit.

.: mobilize.hu :.

grizzly21
kiforgatod a szavaimat😊
"Játékokban, szórakozásnál elmegy, de hatékony információkezelésnél minél kevesebb energia megy el a navigációra, minél kevesebb energiád megy el a csicsa bámulására, annál biztosabban megtalálod a kívánt információt."
ezt irtad, erre válaszoltam, hogy flashben az átláthatóságot az oldal tervezõje szabja meg, tehát ha te valamit nem látsz meg, tul csicsásnak találsz az nem a flash hibája, és erre jött a bináris formátum, amit nem értek hogy jön ide, na de mindegy.

igen ilyenek voltak ergonomián, de ezek alapvetõ webdesign szempontok, ennél azért joval tovább kell menni

Dj Faustus
"de a navigáció kapcsán hoztad fel, tehát annak semmi köze nem volt a keresõrobotokhoz."
Dehogy nincs! Google Sitemaps-röl tetszett hallani?

"ergonomia kapcsán szo sem volt webrõl, azon amit tanultam"
Kontrasztarányok, színek szerepe (színtévesztés, színvakság), olvashatóság (például hogy kenyérszöveget képernyõre talpatlan betûtípussal írunk), villódzó animációk epilepsziaveszélye, felhasználói tesztek, de ide tartozik az akadálymentesség is (mert ugye egy vaknak is jó, ha el tudja érni a tartalmat), stb.

grizzly21
de a navigáció kapcsán hoztad fel, tehát annak semmi köze nem volt a keresõrobotokhoz.
ergonomia kapcsán szo sem volt webrõl, azon amit tanultam

Dj Faustus
"tanultam ergonomiát, nem volt tul sok értelme."
Akkor nem tanultad meg rendesen. A weben eléggé nagy jelentõsége van.

"az átláthatóságot te hoztad fel a navigáció kapcsán, nem tudom hogy jön ide a bináris formátum."
A keresõrobotok a bináris formátumban nehezebben keresnének.

"Egymásrautaltság: az index.html-edre ugyanugy linkelhetnek más oldalrol, hiába csak egy flash van rajta, tehát a rank ettõl nem lesz kevesebb"
Mivel a page rank meghatározásában a tartalom is szerepet játszik, ezért van szerepe. Ha az oldalról kifele vezetõ linkeket nem tudja feltérképezni a keresõrobot az sem éppen egy jó pont.

grizzly21
tanultam ergonomiád, nem volt tul sok értelme.
az átláthatóságot te hoztad fel a navigáció kapcsán, nem tudom hogy jön ide a bináris formátum.
az oldal helyezésében én nem hiszek, buta ember az aki google rank alapján dönt (sajnos elég sok ilyen buta ember van), de ez már marketing kérdés is. Egymásrautaltság: az index.html-edre ugyanugy linkelhetnek más oldalrol, hiába csak egy flash van rajta, tehát a rank ettõl nem lesz kevesebb

Dj Faustus
" csak az oldalon belüli strukturára nem tudsz keresni google-ben. ami fölösleges is"
Ami egy tévedés. Ha a tartalomban nem találja meg a Google a kereõszavakat, akkor gyengébb helyezést kap az oldal.
Másrészt a web a hiperlinkeken való feltérképezésen alapszik - lényeg az egymásra utaltság. Ha nem lehet az oldalt feltérképezni, nem jó.

" az nem a flash hibája hogy vannak akik az oldalt átláthatatlanra csinálják"
A bináris formátumban hogyan keresel? Nehezen az biztos. 😉

Tessék olvasgatni egy kis SitePontot, 456 Berea Street-tet, A list apartot, illetve ergonómiával foglalkozó szakirodalmat. Érdekes dolgokat lehet tanulni.

grizzly21
a kezelhetõség a flash terén uj dimenzioba lép, az nem a flash hibája hogy vannak akik az oldalt átláthatatlanra csinálják. egyébként ez a "csicsa" tipikus programozo szo a flash-re, sokszor hallottam már.😊
kicsit eltér(t)ünk a témától nem?😊

grizzly21
dehogynem, magát a honlapot a google keresõ megtalálja, csak az oldalon belüli strukturára nem tudsz keresni google-ben. ami fölösleges is, ha jol meg van csinálva az oldal.

Sadist
Mivel honlapot azért csinálsz, hogy valamilyen információt megossz, ezért nem árt, ha információ kereséssel valaki oda is talál. Ha meg nem tudnak rákeresni meg van lõve az egész. Reklámozhatod orrba szájba, lesz néhány érdeklõdõ, de aki valóban kíváncsi rá, az oda se fog találni, mert nincs hogy.

Dj Faustus
"egy honlapnak sem kell szépnek kinéznie, a tartalom a lényeg, miért nem fehér alapon feket szöveg minden honlap?"
Túlzottan sarkítasz. <#ejnye1>
Egy weboldalon a szép, letisztult kinézet és az akadálymentes, átjárható tartalom nincsenek messze egymástól.
A 3D (illetve a túlzott csicsa) viszont nehezebben kezelhetõ. Játékokban, szórakozásnál elmegy, de hatékony információkezelésnél minél kevesebb energia megy el a navigációra, minél kevesebb energiád megy el a csicsa bámulására, annál biztosabban megtalálod a kívánt információt.

grizzly21
böngészõ cimsávra gondoltam sry, késõ van. (addressbar)

a 3d egyébként egy lehetõség, amivel lehet élni, nem kötelezõ kihasználni (egy honlapnak sem kell szépnek kinéznie, a tartalom a lényeg, miért nem fehér alapon feket szöveg minden honlap?)
egyébként ahogy látom a keresõmotor on kivül másba nem igen tudtok belekötni, és ez jo hir😊

Dj Faustus
"a flash véleményem szerint, gyakorlatilag mindenhova jó, csak értelmesen kell használni, egyre több portál (!) is kezd full flash oldal lenni."
Ha elolvastad volna az általam linkelt anyagot, ott olvasható, hogy a tartalmat alternatívan elérhetõvé kell tenni, hogy a keresõrobotok felismerhessék a szöveges tartalmat.

"a headerbe ki tudsz iratni tartalmat"
A fejrész (<head> és </head> tagek közti rész) nem a tartalom megjelenítésére szolgál. A keresõket segíti, de az oldal tartalma igen fontos a keresõk számára.

" a 3D azért nem terjedt el eddig, mert nem volt rá pénz + még inkább nem voltak rá elég erõsek a gépek, és a fejlesztõi eszközök. a vrml egy gyenge probálkozás volt"
Egy 3d-s felületen a felhasználó nehezebben navigál, mint egy 2 dimenzióson. többnyire 2 dimenziós síkon "vándorlunk" (ugyebár önmagunktól nem tudunk repülni, nem ugrálunk fákon); a 3 dimenziós tér több információt hordoz mint a 2 dimenziós (többet kell feldolgozni, ami fárasztó) - pláne még ha hanggal is ki van egészítve.

Sadist
A #304-ben említett Tomb Raideres példánál maradva:
Van benne szöveges tartalom, de a keresõrobotok nem tudják letárolni õket. Külön XML-bõl húzza be az adatokat, de azok valószínûleg csak csücsülnek valahol a szerveren, egy nagy adathalomként, amivel a keresõ robot nem tud mit csinálni. Ha meg is találja, az nem tud mit kezdeni vele, nem tudja hova kötni, nem tudja melyik oldal használja, számára az csak egy összefüggéstelen információhalmaz.

grizzly21
indexelés alatt mit értesz? a headerbe ki tudsz iratni tartalmat, és abbol el is tudod igazitani a flasht. keresni magán a flash-en belül nem, bár legtöbbször a flash külsö helyrõl tölti be az adatokat, igy azokkal könyebb a helyzet, ennek ellenére ez nem olyan nagy probléma a gyakorlatban mint néhány felfujják

Sadist
Jah, max a flash fájl nevét. A lefordított bináris vagy bájt kódot az életbe nem fogod te indexelgetni, se keresni.

grizzly21
van néhány dolog amivel nem értek egyet:
a flash véleményem szerint, gyakorlatilag mindenhova jó, csak értelmesen kell használni, egyre több portál (!) is kezd full flash oldal lenni.
a 3D azért nem terjedt el eddig, mert nem volt rá pénz + még inkább nem voltak rá elég erõsek a gépek, és a fejlesztõi eszközök. a vrml egy gyenge probálkozás volt, a shockwave viszont annál jobb, rengeteg 3d-s játékot láthatsz weben ami shockwave. És hogy a legtöbb oldal miért nem 3d? mert 3d-re nem mindenhol van szükség, de egyre inkább kezdik gyönyörüen felhasználni, lásd
egyik kedvenc oldalam
gondolom a vektorosan flash motor által rajzolt 3drõl beszélünk, mert elõre renderelve még több 3d van az oldalakon már , de azt mondanom sem kell

Dj Faustus
"a keresõszavakat be lehet állitani..."
Külön a HTML-ben kell elérhetõvé tenni a tartalmat, mert a Flash bináris formátuma miatt nem válik áttekinthetõvé a keresõrobotok számára.
Ha ezt nem teszed meg, az oldal nehezebben indexelhetõ be -> potenciális látogatóktól esel el -> potenciális bevételkiesés -> kiábrándult megrendelõ.

"a javascript önmagában nagyon sokmindent meg tud oldani..."
De tegyünk be még egy csavart az egészbe: a MS 2006-ban pert vesztett az Eolassal szemben. Ennek következményeként az eddig beillesztett Flash cuccosokra rákerült az aktiválás árnyéka.
Ezt ugye úgy kerülhetjük el, ha Javascripttel tesszük be a Flasht.
No igen, de Javascriptet kezeli a keresõrobot?
Mivel a keresõrobot feladata az, hogy a szöveges információt minél gyorsabban beindexelje nem fog a Javascript értelmezésével vacakolni.
Na ezért is szükséges az alternatív tartalom.
Illetve ezért kerülendõek a "href="#blocked::"-jellegû popup-ablakok, a csak-Javascriptes menük, a nem-diszkrét Javascriptes megoldások.

"az igaz,h firefox alatt vannak olyan problémáim, amik pl. opera alatt nem jelentkeznek... pedig ha jol tom,akkor ugyanaz a motor... 😊"
Nem talált.
A Firefoxban Gecko (3.0-tól Cairo), az Operában régen az Elektra, újabban a Presto "kódnevû" motor fut. Az IE-ben meg a Trident; a Safariban meg a Webkit.

"értem: szimpla böngészõazonositás, és annak megfelelõ megjelenités...
de a kod ua lesz minden létezõ böngészõben 😊"

Ha a Javascriptet letiltják, akkor meg oda a böngészõazonosítás.
Esetleg szerveroldali nyelvvel elfogod a User-Agent HTTP-headert...

"holott nagyon nagyon sok játékgyárto cég hivatalos weblapja se áll másbol, csak és kizárolag flash-bõl..."
Tévedés. HTML mindenképpen szükséges hogy az oldal elérhetõ legyen a böngészõbõl (illetve az elõbb említett alternatív tartalom miatt is fontos). Javascript meg az IE miatt.

"de azért az érdekelne,h miért van mindenki a konkrét flash-esek ellen,"
Én nem a Flash ellen vagyok, csak a Flash nem megfelelõ használata ellen. A Flashnek megvan a maga jogosultsága - és ez a multimédia (mozgó/vektorgrafikus kép+hang+videó). Lásd a #264-es hozzászólásom legutolsó bekezdését.

Vegyük például a 3D-t. A 3D a weben (X3D/VRML) nem igazán terjedt el. Miért? Mert túl komplikálttá teszi a kezelõfelületet (emberek vagyunk nem békák, akiknek a szemük a fejük két oldalán van). Bõvebben errõl Jakob Nielsen - Designing Web Usability címû könyvében olvashatsz.

A de facto' szabványosítás meg nem sablon, hanem a fejlesztõk számára egy egységes nyelvezet a böngészõháborúkat megsínylett webnek. Lásd a #252-es hozzászólásomban szereplõ galériákról elérhetõ oldalakat.

grizzly21
lehet keresni, és indexelni is😊
amikor a flash ellen szólnak, akkor általában 1.olyat irnak ami nem igaz 2.rossz példákbol indulnak ki.
én elhiszem hogy ami uj attol fél az ember, de a flash már elmult 10 éves is, és az informatikában nem kéne félni az ujtol😊

Sadist
Mert a Flash csak egy program, fut a böngészõben, azt nem lehet keresni, nem lehet a keresõmotoroknak indexelni, nem tudsz kulcsszavak alapján a tartalmára következtetni. Meg pl. Firefox alatt nem mûködik középsõ klikk, plusz a lentebb említett dolgok.
Viszont lehet vele csinálni szép vizuális effekteket, háttérzenét berakni, stb., amivel egy játékot könnyebben el lehet adni.
Példa
Föl le járkáló Lara Croftot az életbe nem csinálsz HTML, CSS és JavaScript segítségével. Persze berakhatsz mozgó gifet, csak az elég ótvarul nézne ki.

Bucser
A felsõfokú képzettség általában egyetemet vagy fõiskolát jelöl ha nem specifikálták a szükséges tudásanyagot tovább.

[HUN]FaTaL
Metal: felsõfokú végzettség = fõiskola vagy egyetem

http://goo.gl/gd6Zi5

grizzly21
azt nem én csináltam, hanem a másik srác (ketten csináljuk a honlapot).

autoszimulator
aekostudioban a 3D naon ott van<#wow2>

.: mobilize.hu :.

grizzly21
de az nem a flash hibája, mert be lehet állitani hogy valami kijelölhetõ legyen vagy nem😊

CattiBrie
Megnéztem, nem tetszik, mert fless. 😛
😊))

[/spam]&#8482;

CattiBrie
akkor ebben tévedtem
merthogy a flessek szoktak lenni száksz anti kijelölhetõk

[/spam]&#8482;

grizzly21
én pl nagyon nem vagyok a flash-esek ellen, sõt bár vannak nálam sokkal tapasztaltabbak, én is flashesnek mondhatom magam (akit érdekel az a vargaandras.com ill aekostudio.com oldalakon talál infot a dolgaimrol, ez most nem reklámnak ment, elnézést attol aki annak veszi).
A flashben tényleg nagyon sok lehetõség van, a baj az, hogy ugyanugy kell hozzá alázat a szakmához, és sokan ezt elfelejtik. anno persze én is ugyanugy voltam vele, de rá kell jönn hogy a webdesignban lévõ alapszabályok ugyanugy vonatkoznak flashre mint htmlre igy aki átugorja a html-t az sokszor "gagyi"-t csinál flashben, és elég sok ilyen van. ami egyébként nem baj, csak ha pénzért csinálja

grizzly21
ráadásul a vicces az hogy a clickclickclick en semmi flash nincs😊

grizzly21
neked nem a flashsel van bajod, hanem a flashet rosszul használokkal😊

CattiBrie
De ez nem így van.
Az kell, ami ízléses és infót ad.
Illetve attól függ, hogy ki a célközönség. 😊

[/spam]&#8482;

ffxi
Pedig a népnek az kell, minden ami szép.

Fákjúal!

CattiBrie
Nagyon gáz a flash. Itt van minnyá példának az clickclick...com oldal. Még csak másolni sem lehet a szöveget.
Lassú, a tököm kíváncsi a hülye effektekre, információ kell, nem dizájn.
Sokszor a görgetés is egy rémálom.
Általában ez a bajom a flessel így hirtelen.

[/spam]&#8482;

soulhunter
de azért az érdekelne,h miért van mindenki a konkrét flash-esek ellen, holott nagyon nagyon sok játékgyárto cég hivatalos weblapja se áll másbol, csak és kizárolag flash-bõl...
(én õket céloztam meg eredetileg)

8800GT,A64 X2 3800+,A8N-E,2GB DDR,SB A2 Razer Db Magma patkány + Logitech Cordless Rumblepad2:) azért van leirva,h mindenki tja,mi a konfigom,ha bajom van...

soulhunter
jolvan, megcsinálom,és kész!!!
aztán benyomom ide a linket, oks?

aztán ha bárkinek bármi nyügje lenne különféle böngészõkkel, akkor korrigálom, és ennyi...

erre kell nekem a társadalom: "tesztelésre" ,és kész
eddig is erre kellett (2001 óta), és ezután is erre kell majd
ennyi

értem a kocsis példád, de csak kb 57%ban helyt állo...
azért jo példa volt, ugyh eszerint modositom a felfogásom 😊

8800GT,A64 X2 3800+,A8N-E,2GB DDR,SB A2 Razer Db Magma patkány + Logitech Cordless Rumblepad2:) azért van leirva,h mindenki tja,mi a konfigom,ha bajom van...

soulhunter
értem: szimpla böngészõazonositás, és annak megfelelõ megjelenités...
de a kod ua lesz minden létezõ böngészõben 😊
az igaz,h firefox alatt vannak olyan problémáim, amik pl. opera alatt nem jelentkeznek... pedig ha jol tom,akkor ugyanaz a motor... 😊
ha hülyeséget irok,és már változott,akkor szoljatok nyugodtan 😊

attól hogy négy kereke van meg alváza más egy porsche meg más egy bmw...
jah é mindkettõn van forgalmi meg rendszám...