Természetbarátok topikja
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
abban amit mondani próbálok nem a pár virágról van szó hanem elvi kérdésrõl.. ahogyan az is elv hogy pár fát ölelgetnek a 2-3ezerért, jelképes dolgokról beszélünk és így az elvi kérdések is fontosak..
mégegyszer: ha van jobb eszköz miért kell az ártalmasabbhoz ragaszkodni? még akkor is ha csak pár virágot taposunk le..
amúgy a kihalófélben lévõ tigriseket miért nem ölelgeti senki?
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
olvass vissza.. tömegek jószándékú céllal használnak egy eszközt ami ilyen méretekben nem feltétlenül azt a hatást eredményezi mint amit kellene, és közben a cél mellékes lesz mert az eszköz válik fontosabbá.. átgondolatlanul inkább az eszköz mellett állnak ki mint kevésbé káros lehetõségeket keresnek..
nem vagyok benne biztos hoyg 400 ember valóban letapos mindent a környéken, nem gondolom hoyg ettõl kipusztul bármi is.. de hasonlítsátok már össze mondjuk az élõláncot és a faölelgetést.. csak képzeljétek el a kettõt külön külön.. és most õszintén.. melyikre raknátok ki inkább a környezetvédelem táblát? bagatell kérdés mert nyilván a faölelgetést választják akik eddig se értették amirõl beszélek
amúgy ki beszél itt hozzáláncolásról? élõláncról beszéltem és nem akadályozásról: például emberek egymás kezét fogva állnak egy réten, út mellett stb.. hol ebben az akadályoztatás és hozzáláncolás? és nem mellékesen kinek árt?
és mégegyszer ne ma faölelgetés ellen vagyok.. hanem azt mondom hoyg ami kicisben hasznos, nagyban ártalmas lehet, és elõre kellene gondolkozni, ahelyett hogy csak hajtogatjuk a saját igazunkat..
"És miért vagy ennyire ellene a dolognak? Szerintem is az üzeneten van a hangsúly. "
nem mindegy hogy mivel és hoygan üzensz, nem csak egyféleképpen lehet..
részemrõl téma lezárva, úgy látom sokakat zavar a meglátásom
egyet kérek, aki kint lesz, csináljon már fotókat, vagy esetleg videót tényleg kíváncsi vagyok hogy néz ki ez az egész ilyen méretekben..
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
És miért vagy ennyire ellene a dolognak? Szerintem is az üzeneten van a hangsúly. Szerintem így több embert sikerült mozgosítani, mint más módszerekkel. És minden igényel valamilyen fajta befektetést. Naívság lenne azt hinni, hogy bármelyik környezetvédõ mozgalom hibátlan, és nem jár egy csekély kis "kár"-ral.
Túl sokat filozofálsz szvsz.
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
sose nyomd fullba a kretént
"nem az ölelgetésre kellene 400 embert rávenni, hanem mondjuk élõláncra, vagy valami másra ami védi a környezetet a megmozdulás jellegében is és nem "letarolja"
Támogatom.
szélsõséges példát mondok.. ha a segítségre szorulónak elõre tudod hogy valószínûleg ártasz azzal a módszerrel ahogyan próbálkozol, akkor is azt a módszert erõltetnéd, vagy inkább átgondolnád mit tehetnél másképpen?
és ha nincs más módszer csak az ártalmas akkor is mindenképpen erõltetnéd?
és ha már természetvédelem címszó alatt szeretnénk megmozdulni és ha már ilyen méreteket ölt a dolog akkor talán át lehetne formálni a dolgot és nem az ölelgetésre kellene 400 embert rávenni, hanem mondjuk élõláncra, vagy valami másra ami védi a környezetet a megmozdulás jellegében is és nem "letarolja"
ami meg a villanylekapcsolást illeti, én ezt még nem láttam a tv-ben (mert ritkán nézek tv-t), de ezt már régóta így csinálom (és egyre több ismerõsöm is)
Egyébként az emberek többsége úgyis csak akkor fog rádöbbeni, hogy óvni kell a környezetet amikor már megtörtént a baj.
Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.
ha egy virágos réten lévõ ritka virágfajtát kellene megvédeni, akkor is az lenne a legjobb módszer ha kiözönlene 10 busznyi ember az adott területre? szerintem lehetnek alternatívák amelyek inkább "környezetbarátabbak" pl a területet körbeállni kézenfogva, láncot alkotva
amire szerintem nagy szükség van kis hazánkban 😊
Ez az 1600 ember nem azért fog elmenni a normafához hogy a zavarja a túrázókat, vagy a környezetet.
😉
Nem, én nem ilyen vagyok. Mert látom, neked ez jött le belõle. Lényeg, hogy szeressük a növényeket meg az állatokat, de ne zaklassuk õket. Ebben én is egyet értek. De hidd el, néhány fát megölelni egyszer-kétszer nem számít zaklatásnak, sõt. De az is tény, hogy ha sok ember(mondjuk 400) egyszerre odatódul az erdõbe fákat ölelgetni, az már szabályos zaklatás a természetre nézve. Ezért szeretek kevés emberrel túrázni menni, mert így nem zavarjuk annyira a természetet. Csak max 4-en szoktunk menni.
jav:
mondjátok hogy kötözködök 😊 azt nem vitatom hogy neked jól esett.. és azt sem vitatom hogy a növények is reagálnak a környezeti hatásokra.. de az hogy egy növény vagy állat mit "szeretne", mi "esik neki jól", nem mindig ilyen egyértelmû, ez a legtöbb esetben projekció.. sokszor van hogy azért mert nekünk jól esik valami, vagy szeretnénk hogy a másiknak jól essen valami, egyértelmûnek tûnik hogy a másiknak jól is kell hogy essen amit teszünk.. pedig ez nem ilyen egyszerû..
én azt gondolom a szeretet nem feltétlenül abban nyilvánul meg hogy ölelgetjük, babusgatjuk a növényeket meg az állatokat vagy akárkit.. lehet hogy sokkal inkább az a szeretet ha egyszerûen békén hagyjuk õket élni
én azt gondolom és a szeretet nem feltétlenül abban nyilvánul meg hogy ölelgetjük, babusgatjuk a növényeket meg az állatokat.. lehet hogy sokkal inkább az ha egyszerûen békén hagyjuk õket élni
egy utolsó piszkálódás 😊 mennyire környezetbarát ha 400+ ember eláraszt egy viszonylag kis erdõterületet?
Ha csak egy ember is jobban odafigyel a természetre ezáltal, már akkor megérte!
ha már ezt a példát hoztad, a critical mass a városban zajlik az emberek között, szeme láttára és konkrétan érzik pl a forgalmi hatását is.. van aki pont emiatt még jobban fogja utálni a bringásokat, de sokakban felébredhet a felismerés (pl városvezetés) hoyg "jé itt ekkora igény van erre?"
ehhez képest a faölelgetés egy kicsit passzívabbnak tûnik számomra és elég elszigeteltnek
hangsúlyozom nem lehúzni akarom ezt, csak ismeretlenül kb ennyit látok belõle..
A normafai kísérlet pedig 2010. június 12-én lesz!
Kíváncsi vagyok mennyi embert mozgat meg!
Azt viszont nem tudtam, hogy Guiness rekord kísérlet egyben 😊
A környezetvédelem mindig is jól hangzott, csak éppen kevesen tesznek érte bármit is.
Ilyen közösségi mozgalmakról nem nagyon hallani sajna mert az embereket nem érdekli vagy idejük nincs rá, vagy nincs meg a megfelelõ média ahol tájékozódjanak róla!
Én amirõl hallottam az majd Júniusban lesz egy faölelgetõs, nap amikor fákat kell ölelni minél többet ez egy Guiness rekord kísérlet is egyben. Nem tudom mennyire környezetbarát, de a kisgyerekek biztosan élveznék!
fry day fry day sálálálláláá
http://www.greenfo.hu/
és egy "morfondír" történet 😊
Svájcba emigrált magyar tanárnõ fia szájából hallottam, hogy amikor a mamát befogadta a helyi iskola, azzal tüntette ki az igazgató, hogy õ intézhette az iskola számára szükséges eszközök beszerzését. Persze bizonyítani akart, és összeállította a listát, amit izgatottan vitt a bemutatásra.
Az igazgató vetett rá egy pillantást, majd elmondta, az úgy rossz, ahogy van, lehet újraírni. Az értetlen arcot látva, jóindulatúan elmagyarázta:
- Elõször meg kell nézni, hogy a városban gyártják-e ezt a cikket?
Ha igen, meg kell venni, mert az a legolcsóbb, hiszen a város lakóinak munkát biztosítunk és a késõbbi minõségi problémák kizártak.
Ha nem, meg kell nézni, hogy a tartományban készítenek-e ilyesmit, mert ez a második legolcsóbb, minõség vitára itt sem kell számítani.
Amennyiben a tartományban nem készül, megnézzük, hogy Svájc területén elõállítják-e a terméket. Ha igen, jöhet.
Végül felmerül a kérdés: mi a teendõ akkor, ha nem gyártják Svájcban?
Ekkor hátra kell dõlni és behunyt szemmel, (esetleg egy rövid szunyókálás után) pihent állapotban azon lehet elgondolkodni, hogy egyáltalán - kell nekünk ez a sz@r?