Természetbarátok topikja

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Pistike 007
Engem szíven ütött.

Ettõl függetlenül örülök, hogy valaki megcsinálta.:')

norbre
oszd meg velünk lécciiii :)

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

Pistike 007
Nézegetek humorosban, erre rátaláltam arra a filmre..
Aki látta tudja mirõl beszélek, aki nem az örüljön:|

Teppik Amon
ajánló a hétvégére:

Csodás élményben lehet része mindazoknak, akik június második felében ellátogatnak az Alcsúti Arborétumba, hiszen idén is megfigyelhetik a SzentJánosBogarak rajzását, ami megfelelõ idõjárás esetén egyedülálló látvány.

Az elsõ séta június 17-én este 20:30-kor indult, s a rajzás végéig (kb. 2-3 héten át) minden nap este nyolc órától gyülekezhetnek az érdeklõdõk az Arborétum fõbejáratánál, ahonnan fél kilenckor indulunk (esõben is), hogy felfedezzük az alkonyati parkot, ahol sok száz mécsbogár táncában gyönyörködhetünk.

http://alcsutiarboretum.hu/

Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok

analfa
Jópofa a cikk meg minden, sõt nagyon is követendõ példa. De azért egy kicsit erõltetett. 9 éves kisgyerek iskolai elõadása indítja a mozgalmat, ez csak leírva ilyen, de szerintem csak egy kamu mit tud egy 9 éves a világ dolgairól még csak 3.os örül hogy tud írni olvasni....

Pedig meg mertem volna esküdni, hogy indigókék szeme van, dehát nem.<#smile>
És egyre több ilyen kisgyerek lesz, sokan leszünk, nagyon sokan és ez a jó. A mostani felnõtteknek még fogalmuk sincs róla, hogy a mai fiatal generáció mikre lesz képes a környezetvédelem terén.

norbre

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

ivan924
Személyesen ismerem a szerzõt, egyik kedvenc tanárom volt. :)

\"Rossz úton jár, aki álmokból épít várat, és közben elfelejt élni - ezt jól vésd az eszedbe.\" Nem a képességeink mutatják meg, kik vagyunk. Hanem a döntéseink.

norbre
igyekszem nem belinkelni az egészet <#idiota>
a Fenntartható fejlõdés c olvasmányból, a Húsvét-szigetek tanulságos történetébõl egy részlet:

Megdöbbentõ, hogy nagyjából egyidõben hagyták abba a szobrokkal kapcsolatos munkákat. Csinálták az utolsó pálmafáig. Biztosan lehettek olyanok, akik látták, mi következik. De nem tudták abbahagyni, pedig ezzel megmenekülhettek volna. Vezetõik tekintélyükre, kényelmükre és vagyonunkra gondolva nem merték idõben elismerni, hogy már régóta tévuton vezetik a népet. Az egyszerû emberek a munkahelyüket félthették. Ha nem kell többé kõfaragó, vontató, felállító, mibõl fogunk megélni? Egyszerû lett volna a válasz. Jóval kevesebbet dolgozva halászott, vetegetett volna mindenki és ugyanolyan szinten megéltek volna. Így meg túl sokat dolgozva emberevésig juttatták leszármazottaikat. Nemcsak utódaikat, hanem a természetet is tönkretették a bálványszobrokat emelõ, csak önmagukkal törõdõ, magukat felmagasztaló, ugyan nagyon okos és mûvelt, ám rövidlátó emberek.

norbre

norbre
faölelgetés beszámoló valakitõl?

Te ugyi ilyen reklámember vagy különbözõ nickekkel?

Köszönöm a tippet. Jó ötlet.

Na, azt én is megnézném. Sajnos nem tudok elmenni, mert elutazunk a családdal, de a class fm közvetíteni fogja, ugy tudom.
Biztos, hogy lesz róla infó. Fõleg akkor, ha sikerül a rekord!
Ez engem is érdekelne. Remélem a szervezõk feltesznek valami videót róla, vagy látni lehet, majd valami megosztón. Érdekes lehet, hogy ennyi ember hogy viselkedik egy ilyen megmozduláskor.
Aquir
tudományos cikkek kellenek az õ módszere ellen. Hátha úgy reagál... :)

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
múlt nyáron voltam Görögországban... kösz elég volt a melegbõl:) (legalább kaptam 2 kreditet és sok élményt érte)
télen egész nap süthet engem a Nap. nyáron nem

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Az a baj vele, hogy az a szent neki, amit kiskorában mondtak és akkor bizony kemény permetezõsidõszak volt vegyszerestúltengéssel és mivel õ imádja az ilyen káros dolgokat, így nehéz lenne rábeszélni a nem károsra.
Tudnám részletezni mást is, de nem teszem, mert személyes. Már ez is végülis....

TÉK

Igen, az jó lenne, na meg persze, aki ott van, az nézzen már a lába alá is. :)

norbre
sajna én nem tudok kimenni, de kíváncsi vagyok hogyan zajlik egy ilyen irányú és méretû megmozdulás.. ha volna pár "önkéntes" aki ha már úgyis ott van, nyitott szemmel járna és elfogulatlanul beszámolna arról hogy a sok ember mennyire tarol "ösztönösen", vagy mennyire vigyáz és néz a lába elé külön kérés nélkül is, az hasznos tanulság lehetne ha másnak nem is de nekem mindenképpen.. több szem többet lát úgyhogy örömmel fogadnám több ember hozzáfûzését is az esemény után, de ennek csak akkor van értelme ha a hozzászólók mindkét irányban valóban elfogulatlan véleményt tudnak alkotni.. köszi ;)

Pedig néha ki kell mozdulni. Ha meg tûz a nap, akkor egy fa árnyékánál nincs is jobb. Én tervezek kimenni, bár a rekordban nem biztos, hogy részt veszek, nem érek oda a regisztrációra.
Aquir
elmúltak az esõzések? akkor ki se megyek, olyan meleg van

Hajnalcat:
PRóbáld elmagyarázni neki érthetõen a miérteket és mutass rá arra is amiket itt mondtál, hogy a kerülgetést egyáltalán nem befolyásolja. Meg arra, hogy a növények nem úgy hesegetik a rovarokat mint õ a légycsapóval, hanem inkább a szagukkal, az meg bõven tud 5 méteren túlra is érzõdni ha épp olyanról van szó.
Meg könyvet nem érdemes adni olyannak akit egyáltalán nem érdekel a téma. Sajnálatos de ez van, ha valaki alapból leszarja akkor nem fog róla könyvet olvasni. Elõször neked kéne az érdeklõdését felkeltened a téma iránt, nem teljesen szárazon elõadni a dolgot és akkor hátha.

Más:
Elmúltak az esõzések, itt a jóidõ :) (és a dög meleg) Szóval már semmi nem áll a faölelés útjába, gyertek el minnél többen!
norbre
ismerõs kezembe nyomta a kiadványaik elsõ számát, tele van hasznos dolgokkal.. Herbáció

Aquir
persze, ezzel csak azt mondtam, hogy a te oldaladról ne ess ilyen csapdába hogy attól keseredsz el ami várható. Ha nem esel össze, az meg a legjobb :)

Ha mindenki így gondolkodna, hogy "félvállról" veszi(sajnos sokan gondolkodnak így), akkor sose lennének Renegate-k(lázadók), akik harcolnak a környezetszennyezés ellen. Gondolj bele, hogy most már mennyivel rosszabb lenne a Földön a helyzet. Minnél többen lesznek olyanok, akik próbálnak az emberekre hatni, annál jobb lesz Földünknek. És nem esek össze. Próbálkozom tovább, csak nem tudom még, hogy hogyan....De azért köszönöm a tanácsot.

Aquir
szerintem részben fölöslegesen érzed rosszul magad, mert te már megteszed amit lehet, és az jó, nem úgy kell foglalkozni ezzel hogy rosszul érezd magad tõle, hanem csak idõrõl idõre gyõzködöd, és ezzel te úgyis megteszel mindent!:) Szóval ne nagyon ártsd lelkileg bele magad, mert lehet hogy amikor nem lesz annyira fontos a dolga, akkor esetleg majd enged, de az is lehet hogy nem fog változni.
Szóval részben vedd félig amolyan "félvállról" annak ellenére hogy próbálkozol, úgy nem fog fájni, nem kell mindentõl összeesni amit az élet hoz.. :)

Ja és félre tette a biokertészkedéses könyvet természetesen....mondta, de, majd csalánlevet fog erjeszteni, csakis, hogy õ nem fog ilyenekkel vacakolni stb....

Hát, apám enyhén szólva is lekakilja, amiket mondok neki biokertészkedés szempontjából. Most ajánlottam neki, mert panaszkodott, hogy tetvesek a fák, hogy ha a fák tövébe olyan növényeket ültetek, amik elûzik a hangyákat, akkor azt lehet-e. Errefel az volt a kifogás, hogy nehezzen kerülgeti így is a fûnyíróval a fákat, meg még ezekre a növényekre is figyeljen. És hogy, persze, az 5 méterre fán lévõ tetûket hogy tudná elûzni a fa tövébe ültetett növény. Mármint ezt kérdezte és hogy szerinte sehogy. Mert ugyebár olyan is van, ami tetû távoltartására való. pl:
mustár, büdöske, macskamenta, varádics, sarkantyúka, kerti zsázsa, levendula, turbolya

Dehát neki kerülgetni kell, inkább lepermetezi méreggel a fát, mint a biómódszert bevállalná. Meg a fákat amúgyis kerülgetni kell, most ha a fa tövébe ültetek pár növényt, az nem lenne gond kerülgetés szempontjából.
Most mit lehet ilyen buta emberrel kezdeni? <#szomoru1>

Galy
hja, túrázni vagy kis csoporttal, vagy egyedül :)

ez egy erdélyi példány
Ausztriában túráztunk a barátommal a Rába-szurdoknál és egy csoporttal tudtunk oda elmenni, buszos akció volt. De a csoport elég nagy zajt csap ugyebár, arról nem is beszélve, hogy a csoport 98%-a nem tudta az útvonalat a vezetõkkel az élükön. Persze hiába mondtuk nekik, hogy nem arra kell menni, hanem a kijelölt útvonalon, na mindegy, lényeg, hogy mi a barátommal leszakadtunk tõlük, mert nem akartunk velük menni, egyrészt jobb csendben túrázni, amikor nem az emberi bla-bla-bla-kat hallom csak, hanem mondjuk a víz hangját vagy a madarak csicsergését, másrész, akkor, ha nem csoportban megy az ember, ilyen szépséget is láthat, mint amit mi akkor láttunk ott:
Ezért is ellenzem a nyüzsgõ embertömeget a természetben. Kiráz tõle a hideg.
Ugye milyen csodaszép ez a foltos szalamandra?!^^ Most láttam életembem elõszõr ilyet élõben. Hatalmas élmény volt. :)

Szerintem nagyon jó ötlet ez a Normafai action. Én biztosan ott leszek, és helyeslem, hogy ezzel (is) próbálják felhívni az emberek figyelmét a környezetünk védelmére.... Ha ezek nem lennének, mi lenne (lehet, hogy lesz) 10-15 év múlva? :/
norbre
pár dologra szeretnék reflektálni..

az egyik a vita mint olyan.. mivel sokfélék vagyunk, sokféleképpen látjuk a világot, és mivel amúgy sem egy helyes út van amit mindenkinek járnia kell, és nem egy helyes út van ami felé terelhetünk ügyeket, ezért törvényszerû hogy ez bizonyos mértékû vélemény ütközéseket szül, és erre bizonyos mértékig szükség is van.. fontos hogy a felek ne csak hallják hogy valamit mond a másik hanem megpróbálják megérteni annak az üzenetét (és ez egyébként akármennyire könnyûnek is tûnik, sokszor csak a saját véleményünk szûrõjén át ér el hozzánk a mondandó), de jó ha legalább a szándék megvan.. ezt hívom én építõ jellegû vitának..
amikor ez átcsap abba amikor már nem érvek ütköztetése és a megértés, a konstruktivitás a fontos, az a vitatkozás, és ez mint olyan csak energiapazarlás és káros indulatokat szül..

egy vitában azt gondolom a felek a saját érveikkel próbálják meggyõzni a másik felet arról amit gondolnak, és nyilvánvalóan amíg ezek az érvek nem elég "erõsek" a másik fél számára, addig az adott álláspontot nem fogja elfogadni akit errõl próbálnak meggyõzni.. és ez nem annak a kérdése hogy kit nehéz vagy kit könnyû meggyõzni, hanem hogy az adott félhez eljutott-e az üzenet és hogy számára ez mennyire elfogadható

a másik dolog, hogy természetesen nem kell mindenkivel egyetérteni és nem kell elfogadni más véleményeket, egyáltalán nem KELL bárkivel is beszélgetni vagy vitázni.. de azt gondolom az élni és élni hagyni alapelv szerint el kell fogadjuk hogy lehet másnak más a véleménye, nincs joga senkinek ahhoz hogy ezt felülbírálja és ezt elég jól kiforgathatja aki szeretné, de talán mindenki érti mire gondolok.. mellesleg nekem sem ez volt a célom alapvetõen, ha mégis így jött le akkor elnézést

a harmadik dolog ami pedig a pesszimizmusommal kapcsolatos.. nem célom hogy bárkivel is részletesen megismertessem magam, vagy magammal kapcsolatban bármit is bizonygassak, de annyit elmondanék hogy alapvetõen optimista ember vagyok és próbálom a dolgok végét a "hogyan lehet" oldalról megfogni.. és nem szeretném ha ezt itt bárki is magára venné, nem személyes üzenetet hordoz, de sajnos az emberek hozzáállása szüli bennem a legtöbb pesszimizmust és néha azt a kilátástalan érzést amit Hajnalcat korábban a permetezés kapcsán felvetett..

legvégül pedig hogy ne csak off legyen, szerintem a környezetvédelem egy idõ után túl kell mutasson azon hogy az ember "szelektíven gyûjt szemetet és lekapcsolja a villanyt".. persze ezek is nagyon fontos dolgok de ez sem olyan dolog amiért az embernek meg kell veregetnie a saját vállát vagy fennen kell hangoztatnia hogy mennyit és mit tett, hanem valami alapvetõ késztetés arra hogy élhetõvé tegyük, annak tartsuk meg a környezetünket, és mindazt a tudást ami ezért van azt tökéletesítsük és megfelelõ módon tovább adjuk (tágabb értelemben is).. és egy kicsit visszakanyarodnék az elejére, az egyik legfontosabb szerintem hogy az emberek beszéljenek egymással és véleményt cseréljenek

szeretnék egy nagyon jó könyvet ajánlani azoknak akik esetleg még nem ismerik, azt gondolom igen tanulságos és elgondolkoztató a mondanivalója, sok hasznos gondolat van benne.. (egy két párbeszéd kicsit talán vontatottnak tûnhet elsõre, de arra bíztatnék mindenkit aki el szeretné olvasni hogy ne ugorjon át részeket)
Daniel Quinn: Izmael (a linkre kattintva pdf-ben is letölthetõ a netrõl, ha valaki nem tudná/szeretné megvenni)

A Turner Tomorrow Ösztöndíj létrehozásának célja az volt, hogy a szerzõket olyan regény írására ösztönözze, mely a világ globális problémáira építõ és határozott megoldást kínál. A több mint 2500, a világ minden tájáról beérkezett pályamû közül a rangos ösztöndíjat az Izmael nyerte el.

és nem reklámként, de megalakult a magyarországi Izmael klub is, a tenni vágyók, közösen gondolkozni vágyók bátran vegyék fel a kapcsolatot.. nemrég volt az elsõ beszélgetõs találkozó BP-en, a hónap végén lesz a következõ, aki szeretne szintén csatlakozhat.. a magam részérõl igen hasznos és elõremozdító dolognak értékelném.. és persze ez is csak egy út a sok közül

bocs a hosszú hsz-ért

Narxis
Én nem vitázom mert ignoráltam már jóval korábban. Szívesen.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

Optimista embernek ismertem meg.
Lássatok, ne csak nézzetek és rájöttök akkor, hogy miért írja azokat, amiket.

Innentõl tessék elgondolkodni bizonyos dolgokon és kérlek titeket, ne vitázzatok tovább. Köszönöm.

norbre
én meg a csõlátású embereket.. szerinted mit jelent nálam ez a pesszimizmus ha már ennyire nem szereted?

Narxis
Nem szeretem az ilyen pesszimista embereket, sokmindent hátráltatnak a gondolkodásmódjukkal.

Értem én, csak leszarom. :) Nem kell válaszolnod, igazam van.

norbre
a guiness rekord szempontjából mindenképpen :)

norbre
nem csak engem nehéz meggyõzni.. amúgy nem lehetetlen, és nyilván nem én vagyok a "mérce" :)
és hogy pesszimizmus lenne-e? igen részben van benne ez is ha ugyanazokra a dolgokra gondolunk :)

Ahogy kiolvasom norbre-t nehéz meggyõzni(részben persze igaz van). Tény, hogy nem a leghatékonyabb módszer, de szerintem az õ félelme a pesszimizmusából fakad. Nem kell ennyire tartani a dologtól szerintem.
Thaison
Én nagyon kíváncsi leszek hogy mennyien fognak elmenni. karribi-nek abból a szempontból igaza van hogy magával azzal hogy ez egy Guinness rekord kísérlet jobban fel lehet kelteni az emberek érdeklõdését mert annak ugye szívesebben részévé szeretnének válni. Egy dologtól félek hogy rossz idõ lesz...:(

karribi
Tény, hogy az élõlánc kevésbé kártékonyabb, de úgy gondolom, hogy az embereket inkább a guinness rekorddal lehet megfogni és ha ezzel össze tudunk hozni 300 embert aki kimegy a normafára az szerintem már siker.

norbre
<#nemtudom><#eljen>

maximil
ez kérlek szépen egy jelkép, nem attól lesz jobb a fáknak, ha ölelgetik õket, hanem a következményeitõl amik lehetnek ezután :) mert ezzel valamilyen szinte próbálják ráébreszteni az embereket arra, hogy jobban figyeljünk oda a környezetünkre. eddig is voltak gyengébb próbálkozások, de itt legalább bevonják az embereket, a gyerekeket is a "védelembe", ezzel talán egy olyan morált ültetve a fejükbe, hogy késõbbi életük során ennek tudatában éljenek és adják majd õk is tovább ezt a morált a csemetéiknek, hogy vigyázzunk a természetünkre!

katakpult
Meg ezzel talán nagyobb figyelmet is el tudnak érni, szerintem kisebb gyerekeknek is jobban tetszik az, hogy egy fát kell megölelniük és ezzel úgymond jót tesznek mintha órákat állnak egy helyben élõ láncot alkotva. Remélem megdõl a rekord, ha tudok én is kimegyek normafához :)

Nagyrészt igazad van norbre, de figyelmen kívül hagyod az emberi tényezõt(illetve az ezzel járó dolgokat). Az ember sajnos magától nem tenne meg semmit, ha õ azért nem kap valami "jutalmat". Lehet jobb lenne egy élõ lánc, de ha ez a faölelés-rekordkísérlet mozgosítsa õket, akkor én benne vagyok, és támogatom.
norbre
Emberek ölelgetnek fákat..
Mások arra járnak és mit látnak? Emberek ölelgetnek fákat. Felmerül bennük a kérdés, miért teszik ezt? Nem hagyja õket nyugodni és megkérdezik:
- szia miért ölelgettek fákat?
- hogy felhívjuk a figyelmet a fák védelmére
- ez jó dolog

Emberek élõláncot alkotva állnak/ülnek körben egy réten, állnak/ülnek egy erdõ mellett..
Mások arra járnak és mit látnak? Emberek kézen fogva állnak/ülnek. Felmerül bennük a kérdés, miért teszik ezt? Nem hagyja õket nyugodni és megkérdezik:
- szia miért álltok/ültök itt kézenfogva?
- hogy felhívjuk a figyelmet a fák védelmére
- ez jó dolog

persze lehet kihagytam valamit, de nem jobban hívja fel a figyelmet.. kb ugyanannyira, csak (szerintem) kevésbé kártékony módon

ja és hogy elõ-válaszoljak a tigrisekre is..
azért nem ölelgetjük õket, mert a nem "szobatiszta" állatok nem szeretnék hogy ölelgessük õket, és ennek elég nyilvánvaló jelét is adnák ha ezzel próbálkozunk.. a fák nem tesznek ilyet, õk "kénytelenek eltûrni" azt, hogy mi azt gondoljuk hogy ez a lehetõ legjobb amit velük tehetünk..

norbre
és próbálok elébe menni újabb félreértéseknek.. nem gondolom hogy feltétlenül igazam van, vagy hogy ez a projekt eleve elvetélt ötlet, vagy hogy ne lenne fontos a figyelemfelkeltés