Sors vagy a véletlen!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mátrix nem?
mikike
(aquir jó nyomon van...)

A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth

mikike
még egy picit gondolkozz rajta
talán a filmet felismered, idézek még belõle:
"Nem azért vagyunk itt, mert szabadok vagyunk. Azért vagyunk itt, mert nem vagyunk szabadok."

Aquir
és még sokminden befolyásolhat valakit hogy leüljön -e vagy nem, de õ ezekkel együtt megmondta a jövõt. A többi már mindegy😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
Csak akkor az nem áll fenn amit mikike mondott, nem?
Nyilván ha õ úgy értette hogy ha tudná melyik "golyó" lesz az optimálisabb, akkor azt választja, és így meg lehetne kérdõjelezni, hogy mennyit ér a szabad akarat, az ok.

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Ha ezt most jól értelmezem, akkor már elõre tudta, hogy le akar majd ülni("tudom"), de azt is tudta, hogy ha megkérdi akkor azt fogja mondani("nem akarsz ezúttal ülve beszélgetni?, állnék, ha lehet), hogy nem ül le, ezt pedig azért kérdezte meg mert nem akarta, hogy leüljön, tehát befolyásolta, az õ akaratát kényszerítette rá! 😊
mikike
aham...
amíg gondolkozol még, idéznék kedvenc filmembõl:
"
- nem akarsz ezúttal ülve beszélgetni?
- állnék, ha lehet
- ha az jobban esik...
...
- le akartam ülni...
- tudom
"

Akkor még eldöntheti, hogy választ vagy sem, illevte, hogy ha választ akkor a sárgát vagy mégsem azt, bár ki választja a rosszat?...
mikike
aha...
és ha tudom, hogy épp a sárgára lesz szüksége, mert olyan helyzetben van?
még mindig szabad akarata van?

sz4bolcs
És mi lesz az a mérvadó szempont, amitõl az akarat nem a kedvenc választására irányul?
Szerintem lehet ilyen szempont, nem minden döntés attól függ, hogy valami kedvenc vagy nem, de ez nem érv sem a szabad akarat, sem a determináltság mellett..

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Aquir
és ha te döntöd el hogy a kedvencedet választod, vagy olyat amelyik nemannyira jobb neked? (pl több szempont alapján történõ választás)

sz4bolcs
Más a lehetõségeket tudni, és más a döntést tudni.
Ebben az esetben azt tudod, mit választhatsz, nem azt, hogy valójában mit választasz majd.

Miért ne lehetne szabad akarat attól, hogy a végén mást választasz?
Csak annyiról van szó, hogy a kedvenc színünk a kék, mégis a sárgát választjuk, ez nem mond ellent a szabad akaratnak.

A tapasztalat azt mutatja, hogy van választási lehetõségünk, másrészt a logika azt mondja, hogy okok határozzák meg a döntést. Ez a dilemma.
Még egy tudományos gondolkodásu ember is a szabad választást tapasztalja, miközben azt vallja, hogy okok határozzák meg a következményeket. Ez hogy lehet feloldható?

De, ha nem tudjuk a választásunk eredményét, szóval azt nem tudjuk, hogy mit fogunk választani, csak azt tudjuk ha azt választjuk mi lesz benne, és ha a kedvenc színünk a kék, de lehet most a sárgát kell választani, mert arra van "szükség", mondjuk ez akkor megint nem szabad akarat mert akkor nem azt választottuk amit akartnuk hanem amire szükség volt, szóval ez megint rossz példe, mind1 majd kitalálok jobbat.
sz4bolcs
Elõre tudni a vûlasztásod eredményét, és közben mást választani teljesen nonszensz...
Vagy a döntésed eredményét nem tudod, vagy nem választhatsz mást. A kettõ együtt nem megy.

mikike
ha tudom, hogy a kék a kedvenc színed, akkor még mindig szabad akaratról van szó?
olyan, mintha a másik két golyó ott sem lenne

Igen úgy gondoltam, hogy ha tudom minden lépésnek a következményét akkor is van választási lehetõségem hogy mit tegyek meg. Mert tudod mi lesz a végeredmény valaminek, de nem fontos azt választani hanem lehet mást is.

"ha elõre kiszámítható az összes döntésem, hogyan nevezhetõ az szabad akaratnak?" de számomra attól még szabad akarat, ha letesznek eléd 3 dobozt hogy válassz, valamit választasz ahogy döntesz, de ha azt mondják ebben piros, ebben kék a harmadikban meg sárga golyó van, akkor tudod, hogy a választásod eredménye az a színû golyó lesz amelyiket választod, de még így is megvan a döntési lehetõséged hogy milyen színût akarsz, nem?
de, lehet ez nem jó példa, bonyolultabb dolgoknál lehet nem így van, majd gondolkodok jobbon, vagy ha tudtok jobbat...
mikike
titokban én is így néha, de azért mégiscsak...
ha elõre kiszámítható az összes döntésem, hogyan nevezhetõ az szabad akaratnak?

sz4bolcs
Hát igen, ez a buktatója az ilyen filózásoknak. :-)

Ha elõre tudom a döntésem is, a következményeit, akkor is az én döntésem marad, és ez sem befolyásolja a szabad akarat érzetét. Én is így gondolom.

Aquir
õ azt mondja hogy attól hogy tudod hogy fogsz dönteni attól még ígyis úgyis a te döntésed marad, akkor is ha tudod mik lesznek a következményei

Aquir
de te ezt sosem tudod meg 😊

sz4bolcs
legalábbis én. :-)

sz4bolcs
Jó de itt arról beszéltünk hogy maga a döntés determinált.

Aquir
attól hogy tudod a döntéseid következményeit (és nem szilárdan a jövõt) attól még döntéseket hozol és "változtathatsz" 😊

sz4bolcs
mi van velük?

Aquir
A döntéseid által megváltoztatott következményekre gondolhat.

sz4bolcs
Ha eleve tudom a következményeket, hogy változtathatok? Akkor nincs több féle következmény, csak egy féle.

Értem, én se azt mondom, hogy ha tudod milyen következményie lehetnek annak amit teszel akkor el tudod dönteni hogy olyat tegyél aminek jó a vége számodra, hanem ha tudod hogy mi lesz a következménye, akkor is megvan az akaratod hogy azt tedd amit akarsz és ha nem tudod is, így is úgy is a te döntésed, csak az elõzõ esetben mások így könnyebben befolyásolhatnak minekt, és így az akaratunkat hogy mit tegyünk befolyásoljuk, mert akkor tudjuk azt is hogy amit teszünk arra õ mit fog lépni, ha mindent tudunk. Nah ez most lehet érthetetlen lett, de késõ van, és közben Lost room 😊😊 hehe... majd holnap érhetõbben, addig jó éjt mindenki
sz4bolcs
csak steril dolgok.

sz4bolcs
de itt nem arról van szó, hogy tudod, hogy amit teszel annak mi a következménye, és dönthetsz, hanem arról, hogy a döntés maga determinált. Csak az érzete van annak, hogy lehetne másképp.., hogy a döntés valódi.

Minden leírható matematikailag?
m1-en a Pi film, eddig tetszik 😊
Bocs számítógépes autómata (program)
Számomra nem biztos, mert ha mindenrõl tudok, akkor tudnám hogy amit teszek annak mi a következménye, így még lenne akaratom, mert tudnám hogy mit tegyek vagy mit ne tegyek.
De olyan szempontból, hogy ezt mások is tudnák, és így õk is tudnák hogy amit teszek annak milyen következményei lennének ezáltal tudnának befolyásolni, vagy olyan lépéseket tenni. mint a számítógépes íutómata amibe be van az összes lépési lehetõség és összes válaszlépés programozva, akármit is lépek, õ már elõre tudja hogy annak mik a következményei, mit tehet annak érdekében hogy ne nyerjünk. Na jó az más kérdés hogy így milyen magas szinten (mennyi lépésig) látja elõre a dolgokat, illetve abban se menjünk bele, hogy a gép ha számára nem logikust lépsz akkor azt nem tudja mire vélni, vagyis ma már nem biztos, régen volt valami ilyen, hogy nem logikust (a gép számára) lépett valaki és a gép nem tudott tovább semmit se.
aha
sz4bolcs
És ha fel is tudnád fogni azt a sok dolgot ami körülvesz, eltûnne a szabad akaratod érzete?

Ezt mondom én is, lehet hogy minden kiszámítható, de nekünk mégis megvan a szabad akarat érzete, mert nem vagyunk képesek felfogni azt a sok dolgot ami körülezs!
sz4bolcs
Nem feltétlenül szabad akarat, ha nem kiszámítható.
Attól még lehet determinált valami, ha nem kiszámítható.

Abban már nem vagyok ennyire biztos, hogy ha kiszámítható is lenne egy döntés, akkor ne maradna meg a szabad akarat érzete. :-)

De attól még lehet hogy kiszámítható minden, illetve elképzelhetõ lenne, csak hogy annyira sok dologra kellene figyelni, hogy hiába kiszámítható, ha minden nem vetetõ figyelembe.
Szabad akarat, ha olyat teszünk ami nem kiszámítható? Illetve nem mondható meg mi lesz a következménye jobban fogalmazva.
sz4bolcs
Úgy gondolom, ha a tettek, és minden más teljesen kiszámítható lenne, akkor nem lenne szabad akarat, így pedig az ember nem lenne különb egy bonyolult gépnél.

Nem a gépek lennének emberibbek, az emberek lennének gépiesek. Legalábbis az számára, aki ismeri az adott embert, és minden befolyásoló körülményét a döntésnek...

"Ha minden kiszámítható lenne, a gépeknek is lehetne szabad akaratuk, lelkük." ezt most úgy érted, hogy ha ki tudnánk számítani a dolgokat, akkor betudnánk mindenre programozni a gépeket, tehát azért lenne szabad akaratuk, és így emberibbek lennének mint most valójában, igaz jól értelmezem amit akartál írni?
sz4bolcs
Akkor nincs.
De fura épp tõled olvasni ilyeneket, tõled, aki olyan hévvel támadtad a mesterséges intelligencia topicban ezt a feltevést. :-)

Ha minden kiszámítható lenne, a gépeknek is lehetne szabad akaratuk, lelkük.

sz4bolcs
Errõl egy idézet jut eszembe:

"Tehát, Szubhuti, ha egy Bódhiszattva jótékony cselekedeteket gyakorol, tekintet nélkül a különbözõ jelenségekre, függetlenül kell azt gyakorolnia. Vagyis sem hang, sem forma, sem illat, sem tapintás vagy bármely egyéb érzéklet nem befolyásolhatja. Így aztán, Szubhuti, mikor egy Bódhiszattva jótékonyságot gyakorol, nem ragaszkodik semmilyen eszményhez. Hogy miért? Azért, mert ebben az esetben érdemei fölmérhetetlenek."

mikike
akkor van szabad akarat?

Nah, jó mindegy! Remélem az utóbbiból van több!
Aquir
van az aki magáért adja, van olyan aki érte adja

Igen, ez is igaz. De mi van ha nem akarja, hogy lássák, mert akkor mit mondanak róla stb. akkor is azért adja, hogy ha más nem is, de õ maga tudja, igen én adtam neki, tehát jó ember vagyok, az önbecsülése nõ???
De, mint mondtam én nem így gondolom...
Aquir
" ezzel elérje hogy õt szeressék"

na na na! és az az ember aki (pédául) nem akarja hogy lássák amiért pénzt ad egy hajléktalannak ergo nem saját magáért teszi? és ugyanez nagyban?

Ha jól látom most arról folyik a vita, hogy az egyéni és a közösségi érdekek mennyire egyezhetnek?
Alapjában véve minden ember "csak" magával foglalkozik, tehát bármit is tesz azt azért teszik hogy neki jó legyen, ha mondjuk adományoz sok pénzt egy kisebb focicsapatnak hogy azok vigyék valamire akkor is végeredményben azért teszi, hogy ezzel elérje hogy õt szeressék stb. Vagy ez nem így, an rosszul látom? Nah, jó ez most lehet kicsit túlzás, vagy túl elfogult látásmód (mondjuk itt szeretném megemlíteni, én nem teljesen így látom, mielõtt még rossz embernek könyvelnének el) 😊
Csak hogy ebben mi a valóság.
sz4bolcs
akkor igen. :-)

Szuper jó csajozási tippek! Csak katt a linkre!
http://www.csajozasitanacsok.hu/?pid=56836