Sors vagy a véletlen!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
talán a filmet felismered, idézek még belõle:
"Nem azért vagyunk itt, mert szabadok vagyunk. Azért vagyunk itt, mert nem vagyunk szabadok."
A hiedelmeid teremtik a valóságodat. - Seth
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Nyilván ha õ úgy értette hogy ha tudná melyik "golyó" lesz az optimálisabb, akkor azt választja, és így meg lehetne kérdõjelezni, hogy mennyit ér a szabad akarat, az ok.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
amíg gondolkozol még, idéznék kedvenc filmembõl:
"
- nem akarsz ezúttal ülve beszélgetni?
- állnék, ha lehet
- ha az jobban esik...
...
- le akartam ülni...
- tudom
"
és ha tudom, hogy épp a sárgára lesz szüksége, mert olyan helyzetben van?
még mindig szabad akarata van?
Szerintem lehet ilyen szempont, nem minden döntés attól függ, hogy valami kedvenc vagy nem, de ez nem érv sem a szabad akarat, sem a determináltság mellett..
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Ebben az esetben azt tudod, mit választhatsz, nem azt, hogy valójában mit választasz majd.
Miért ne lehetne szabad akarat attól, hogy a végén mást választasz?
Csak annyiról van szó, hogy a kedvenc színünk a kék, mégis a sárgát választjuk, ez nem mond ellent a szabad akaratnak.
A tapasztalat azt mutatja, hogy van választási lehetõségünk, másrészt a logika azt mondja, hogy okok határozzák meg a döntést. Ez a dilemma.
Még egy tudományos gondolkodásu ember is a szabad választást tapasztalja, miközben azt vallja, hogy okok határozzák meg a következményeket. Ez hogy lehet feloldható?
Vagy a döntésed eredményét nem tudod, vagy nem választhatsz mást. A kettõ együtt nem megy.
olyan, mintha a másik két golyó ott sem lenne
"ha elõre kiszámítható az összes döntésem, hogyan nevezhetõ az szabad akaratnak?" de számomra attól még szabad akarat, ha letesznek eléd 3 dobozt hogy válassz, valamit választasz ahogy döntesz, de ha azt mondják ebben piros, ebben kék a harmadikban meg sárga golyó van, akkor tudod, hogy a választásod eredménye az a színû golyó lesz amelyiket választod, de még így is megvan a döntési lehetõséged hogy milyen színût akarsz, nem?
de, lehet ez nem jó példa, bonyolultabb dolgoknál lehet nem így van, majd gondolkodok jobbon, vagy ha tudtok jobbat...
ha elõre kiszámítható az összes döntésem, hogyan nevezhetõ az szabad akaratnak?
Ha elõre tudom a döntésem is, a következményeit, akkor is az én döntésem marad, és ez sem befolyásolja a szabad akarat érzetét. Én is így gondolom.
De olyan szempontból, hogy ezt mások is tudnák, és így õk is tudnák hogy amit teszek annak milyen következményei lennének ezáltal tudnának befolyásolni, vagy olyan lépéseket tenni. mint a számítógépes íutómata amibe be van az összes lépési lehetõség és összes válaszlépés programozva, akármit is lépek, õ már elõre tudja hogy annak mik a következményei, mit tehet annak érdekében hogy ne nyerjünk. Na jó az más kérdés hogy így milyen magas szinten (mennyi lépésig) látja elõre a dolgokat, illetve abban se menjünk bele, hogy a gép ha számára nem logikust lépsz akkor azt nem tudja mire vélni, vagyis ma már nem biztos, régen volt valami ilyen, hogy nem logikust (a gép számára) lépett valaki és a gép nem tudott tovább semmit se.
Attól még lehet determinált valami, ha nem kiszámítható.
Abban már nem vagyok ennyire biztos, hogy ha kiszámítható is lenne egy döntés, akkor ne maradna meg a szabad akarat érzete. :-)
Szabad akarat, ha olyat teszünk ami nem kiszámítható? Illetve nem mondható meg mi lesz a következménye jobban fogalmazva.
Nem a gépek lennének emberibbek, az emberek lennének gépiesek. Legalábbis az számára, aki ismeri az adott embert, és minden befolyásoló körülményét a döntésnek...
De fura épp tõled olvasni ilyeneket, tõled, aki olyan hévvel támadtad a mesterséges intelligencia topicban ezt a feltevést. :-)
Ha minden kiszámítható lenne, a gépeknek is lehetne szabad akaratuk, lelkük.
"Tehát, Szubhuti, ha egy Bódhiszattva jótékony cselekedeteket gyakorol, tekintet nélkül a különbözõ jelenségekre, függetlenül kell azt gyakorolnia. Vagyis sem hang, sem forma, sem illat, sem tapintás vagy bármely egyéb érzéklet nem befolyásolhatja. Így aztán, Szubhuti, mikor egy Bódhiszattva jótékonyságot gyakorol, nem ragaszkodik semmilyen eszményhez. Hogy miért? Azért, mert ebben az esetben érdemei fölmérhetetlenek."
De, mint mondtam én nem így gondolom...
na na na! és az az ember aki (pédául) nem akarja hogy lássák amiért pénzt ad egy hajléktalannak ergo nem saját magáért teszi? és ugyanez nagyban?
Alapjában véve minden ember "csak" magával foglalkozik, tehát bármit is tesz azt azért teszik hogy neki jó legyen, ha mondjuk adományoz sok pénzt egy kisebb focicsapatnak hogy azok vigyék valamire akkor is végeredményben azért teszi, hogy ezzel elérje hogy õt szeressék stb. Vagy ez nem így, an rosszul látom? Nah, jó ez most lehet kicsit túlzás, vagy túl elfogult látásmód (mondjuk itt szeretném megemlíteni, én nem teljesen így látom, mielõtt még rossz embernek könyvelnének el) 😊
Csak hogy ebben mi a valóság.
http://www.csajozasitanacsok.hu/?pid=56836