Német nyelv
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ezt hogyan fordítanátok le?
Mir dreht sich alles im Kopf.
Itt van a letöltõ linkje a német tankönyvnek.
http://data.hu/get/5922391/nemet_nyelv.rar
Ha kell az egész anyag akkor írj rám e-mail címen ,elküldöm az egészet.Demo
Én rosetta stone-al tanulom a nyelvet, de néha nem értem mi miért van úgy ahogy írják.
Die Eltern hören zu.
Der Junge und das Madchen sehen dem Fisch zu.
Ezeknél a mondatoknál miért kell a "zu" a végére?
A tárgy és részes eset szórendjénél ugye van az a szabály hogy ha mind2 fõnév akkor a részes eset van elöl, ha az egyik névmás akkor az van elöl, ha mind2 névmás akkor pedig a tárgy van elöl. De mi van akkor ha kérdõ mondatban vannak, marad ez a sorrend vagy ezek is megfordulnak?
Melyik a helyes?
Wann gibst du dem Vater das Buch? v. Wann gibst du das Buch dem Vater?
Köszi😊
Jelentem, tegnapi nappal megvan a német középfokúm!😊 75%-os lett ami nem a legjobb, de nem is rezgõléc. Mindegy a lényeg, hogy megvan! Ezúton is köszi a segítséget mindenkinek itt a fórumon, fõleg neked Rage47, hogy segítettél fényt csinálni a fejemben amikor épp sötétség lakolt benne a német nyelvvel kapcsolatban😄
Asrock M3A77DE ; Amd Phenom II x6 1055 2800mhz ; 4gb samsung ddr3 1333mhz 2×2gb dual chanel ati hd 5750 1gb ddr5 dx11 ; Hitachi 1tb sata 2
A Wovon és von was, átvitt értelemû információra is rákérdezhet, a Worüber, Über was, Worum, um was pedig csak átvitt értelmû dolgokra kérdezhet.
Valami linkje nincs esetleg valakinek a csak német nyelvterületen (leginkább Németországban) használt átvitt értelmû allegorikus szókapcsolatokról szavakról és azok jelentésérõl
ezt találtam hírtelen, de ez se teljes
\"9mm-es ellen hiába gyúrsz!\" \"Az árulás és a megtévesztés világában a félelem tartja életben az embert.\" \"Fac sapias et liber eris.\"
Asrock M3A77DE ; Amd Phenom II x6 1055 2800mhz ; 4gb samsung ddr3 1333mhz 2×2gb dual chanel ati hd 5750 1gb ddr5 dx11 ; Hitachi 1tb sata 2
Holnapra kéne megcsinálni tanfolyamra a házit de bele se tudok szagolni😞
A lényeg a mondatokat plusquamperfektbe kell tenni.
Azt tudom hogy plusquamperfekt= a segédige Präteritum alakja(ist, habe) + az ige Partizip Perfekt alakja
de már az elsõ mondatnál elakadok.. ha valaki megírja nekem a megoldását már lehet hogy a többin el tudok igazodni:
Schon als kleiner Junge wollte er immer viele Tiere haben.
Ez a mondat hogy van a régmúlt alakban? Elõre is köszi a segítséget!
Gyakorlati német nyelvtan (ez nekem is meg van. itt ott kevés a példa benne)
ebben komplexebb dolgok is benne vannak, viszont néhány alap dolog nincs.
\"9mm-es ellen hiába gyúrsz!\" \"Az árulás és a megtévesztés világában a félelem tartja életben az embert.\" \"Fac sapias et liber eris.\"
Segítséget szeretnék kérni. keresnék egy olyan német nyelvkönyvet, amely sorra veszi az összes nyelvtani szabályt sok-sok gyakorló feladattal.
Olyasmire gondolok, mint angolban a Oxford angol nyelvtana.
Elõre is köszönöm a segítséget!
Üdv
Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.
Gigabyte GA-X99-UD3 | Corsair Rm750W | Intel Core i7 5930K | Zalman CNPS9900DF | Gigabyte GTX 980 G1 | Corsair 4x4GB DDR4 2133MHz | Samsung 840Evo 250Gb | Seagate Barracuda 2TB | Zalman H1
Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.
Gigabyte GA-X99-UD3 | Corsair Rm750W | Intel Core i7 5930K | Zalman CNPS9900DF | Gigabyte GTX 980 G1 | Corsair 4x4GB DDR4 2133MHz | Samsung 840Evo 250Gb | Seagate Barracuda 2TB | Zalman H1
Ich habe die ganze Woche über versucht dich anzurufen, aber keiner hat das Telefon abgehoben.
Ebben a két mondatban miért van benne az "über" szó. Nem értem...
Wovon és worüber olykor felcserélhetõ, olykor meg kéne különböztetni.
pl.
láttam olyat már könyvben, hogy sprechennél Wovont használunk. vhol meg worüberrel írták 😊
Szerintem ezt nem szabad elfogadni.
Ez a mondat így van a könyvbe:
Meiner Meinung nach muss das nicht angenommen werden.
Legutóbb még a kell= zu müssen és a szabad= zu dürfen-nel fejeztem ki.
Most ez is egy nyomtatási hiba?
Másik pedig:
A Mirõl? kérdõszó most lehet Wovor és Worüber is? Hol ezt használja a könyv hol a másikat.
Próbaérettségit kell írnom Hétfõn. Lenne egy kis szöveg, amit le tudnátok nekem múlt idõben, németre fordítani? Ha nem szó szerint van, nem változtat a dolgon. 40-50 szavas kellene, hogy legyen.
Ui.: Hogy hogyan fogok én ebbõl érettségizni, még nem tudom...
A szöveg a következõ:
Kedves Alex!
Köszönöm leveledet.
Nagyon jól éreztem magam a partin, amit pénteken rendeztél. Sok sört, bort, pálinkát ittunk. Rengeteg ajándékot kaptam kirakóst, legót, gyurmát. A nap végén karaoke-t rendeztünk a haverokkal, majd elmentünk aludni.
Barátod üdvözöl.: George
A német szórend is valamennyire rugalmas, de a magyar jóval rugalmasabb.
lassan kezd átmenni a topik privátórába😄
Amúgy a németben az nagy hiba hogy én nem abban a sorrendben fordítom ahogy elméletileg jó lenne?
Pl:
Erre ti is biztosan emlékeztek.
Könyv szerint
Auch ihr errinert euch sicher daran.
Én fordításom
Daran errinert ihr euch auch sicher.
Én úgy érzem hogy nem vétek akkora hibát, vagy mégis? Fordításaimban ritkán van grammatikai hiba csak a szórend nem mindig abban a sorrendben jön ahogy a könyv írja:/
Te amúgy ismersz jó könyveket amikbõl hatékonyan lehet tanulni? Beszereztem már egy párat de némelyik olyan hulladék.
Ez a helyes:
außer - részes eset (Dativ)
außerhalb - birtokos eset (Genitiv)
ezen csúnya eseten kívül - außer diesem hässlischen Fall
mindenütt azt olvastam hogy az außer+Birtokos esettel áll ha nem helyre vonatkozik / ha meg helyre akkor außerhalb+Részes eset. Akkor itt miért így írjuk ráadásul az außer-t ha halb nélkül? Amúgyse helyre után akkor meg pláne miért?
Jaj de bonyolódik ez már kajak nem értem:S
Danke für die Hilfe!😊(remélem jól írtam)😄
A der Kollege gyenge ragozású fõnév, mondhatjuk, hogy kivétel, van pár ilyen a németben.
A Bekannte is ebbe a csoportba tartozik, bár sztem azért rakunk n-t a végére, mert úgy ragozzuk, mintha melléknév lenne. A melléknévbõl átalakított fõneveket úgy ragozzuk, mintha melléknév lenne.
Pl. Die deutschen Damen. Die Deutschen sind präzis.
wikipédián tudsz olvasni a ragozósról
Újból tanácstalanul állok egy dolog elõtt. Ezt miért így kell írni:
az új kollégánkról - über unseren neuen Kollegen
Arra rájöttem hogy ugye mivel über+T ezért der Kollege-> den Kollege amibõl ugye unseren lesz meg a neuen tárgyeset esetén a melléknév (e)n-el áll de a Kollege végére miért kerül az "n"???
Ugyan ezt vettem észre egy másik mondattípusban is amiben ugyanúgy a Bekannte "n"-t kapott. Viszont mégsincs többesszámban akkor miért fejezi ki?<#conf>#conf><#conf>#conf>
Nem elég megjegyezni jópár elõljárószót + még a ragozásra is figyelni még ez is. 1 óra alatt csak megszülök egy értelmes mondatot😄
Azért köszi a segítséget!😊
Azért im Autobus, mert valamiben vagyunk. A német úgy értelmezi, hogy valamiben ülsz. A magyar szerint a buszon ülsz, nem a buszban.😊
Ha Auf dem Autobust írnál, azt jelentené, hogy pl. a busz tetején van valami.
Tehát nem kell ragaszkodni a magyar -on raghoz, a könyvek talán azért írják így, mert a legtöbb esetben -on-t jelent.
Ugye megfelelõ alakban "im Autobus" nekem nem azt adja vissza magyar fordításba hogy "a buszon" hanem "a buszban":/
Példa:
"a buszon": ezt a könyvek úgy írják hogy "im Autobus"
De magát az "-on"-t úgy fejezzük ki, hogy auf+részeseset( minden könyv ezt írta szal nem nyomtatási hiba)
Akkor "a buszon" miért nem "auf dem Autobus" és miért "in dem Autobus"(összevonva im Autobus)??
Az elõzõ kérdésemben is erre világítottam rá, hogy ugye "az udvaron" miért nem "auf dem Hof" az "im Hof" helyett stb.. <#conf>#conf><#conf>#conf>
Hol? A parton.
Tárgy esetben "Hová" ez a kérdés.
Ha van még kérdésed nyugodtan írd, ha esetleg nem világos.
Olyan segítségét várom aki nagyon pro németbõl😊
Na szal a kérdés: Miért van az hogy az -on elõljárószó ugye auf+ utána részes eset áll és ennek ellenére miért van az hogy:
- a parton= am Ufer
- az udvaron= im Hof
- a buszon= im Autobus
Miért nem auf + R.e ha ezzel fejezzük ki az "-on"-t. erre vagyok kíváncsi mert már megõrjít:S
Elõre is Big THX!