Japáné lesz a leggyorsabb maglev
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
;-)
Kara kánként folytatom tanításom.
Szerintem bármilyen hasonló gépben alkalmazható lenne ahol mozgási energiát újra akarnánk hasznosítani...<#eljen>#eljen>
Persze ha nem használjuk pl állomáson, akkor elõbb-utóbb leáll és akkor megszokott módon gyorsítanánk, de újabb fékezés-gyorsításkor jól jön, tehát hosszú távon nagyon megéri.
Ezzel jelentõs áram-, energiamegtakarítást lehetne elérni.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Lehetne egy nagy ingát is csinálni, ami két végpont között szállítja az embereket - a cserélõdõ utasok végülis hasznos tömeg, mert részt vesznek a tehetetlenségi nyomaték kialakításában. :) Csak egy egészen minimális rásegítés kellene, ami kompenzálja a légellenállást (mint az ingaóránál). Na, ez milyen? :)
Sopron mellett a legmagasabb pont 557 m.
Építesz egy-egy állomást minden hegycsúcson 500 m magasan, és a szerelvények a kettõ között ingáznának.
A hegycsúcsról a városba lejutni nem lenne nehéz, egy helyi kis csúszdavonat oldaná meg.
Az érdekes a szerelvény sebessége lenne a út felénél, de már nem emlékszem, hogyan kell kiszámítani.
E = m(gh + v×v/2)...
Igazából, - na, jó, bevallom - a nagy gyorsulás miatt én sem hiszek az ötletben (talán áruszállításra alkalmas lenne), mert az utasok rosszul lennének és összehánynák magukat. :-)
Ez sem jó. Annyit illene tudni hogy egy elektromágneses motor két részbõl áll, még a lineáris is.
közegellenállás, súrlódás, hogy csak a legismertebb akadályozó tényezõket említsem. valamint, mint lejjebb mondták, tényleg nem praktikus. fõleg, ha 0 magasságban is lenne megálló :)
Blackmail the Universe
Blackmail the Universe
Blackmail the Universe
Blackmail the Universe
Blackmail the Universe
elõnye a maglev vonatoknak, hogy a motor lényegében a pályában van, tehát a szerelvények elõállítása, módosítása igencsak olcsó, nem kell mindegyikbe motort tenni (cserébe a pályát qrva drága felépíteni, sebesség növelése->csere-> drága). a vonat kisiklani magától nem nagyon fog (bár mint fentebb is leírták, balesetek lehetségesek). halk. áramfelhasználása itt lentebb írták, hogy nagyon nagy, nekem viszont úgy rémlik, hogy kevesebb, mint a mai elektromos mozdonyoké, a pálya végig nincs 'bekapcsolva', csak egy igen kis szakasza (mindig a szerelvény elõtt vmennyivel, hogy az vonzza, illetve kicsit mögötte, hogy a vonzásával lassítsa). súrlódó erõ, parazita mozgások (x,y,z, valamint ezek rotatorikus változatai) szinte megszûnnek, rúgózást se nagyon kell használni blablabla... ezt persze nem neked írtam, hanem aki kérdezte, csak a tiedet fûztem tovább
Blackmail the Universe
Blackmail the Universe
Akkor meg meghajtás kell neki...
Minnél több idõt töltök emberek között , annál jobban szeretem a kutyámat.
Sokszor írsz értelmes dolgokat, de ez valami HIHETETLENÜL ostoba ötlet szerintem.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A molnibalage által említett színtkülönbség nem vészes, mert, ha 1%-kos lejtéssel számolunk, akkor 100 km-en 1 km-es szintkülönbség kell, de fel lehet osztani a pályát szakaszokra.
Igazából itt a helyzeti energiát használod fel, amelyet ugye a gravitáció kölcsönöz, és megfelelõ domborzati viszonyok esetén mûködõképes lehet a rendszer. Persze, A és B nem feltétlen kell párhuzamosak legyenek, hanem a domborzathoz igazodna a pálya. Lényegében egy-egy hegyre van szükség a pálya végén, és ilyen azért minden 2-300 kilométerenként van.
Miben? Orvos látott már?
Oda alacsony gördülési ellenállás kellene,bár ez a lejtõ dõlésének mértékétõl is függ.
Nem rossz ötlet de az ára az autópálya szintjén lehet.
Ha 'A' 0-méteren van 'B' 200-on(vizszint felett értendõ),A kocsit lecsúsztatod 'B'-bõl 'A'-ba.Oké de ha ugyanolyan "menetidõt" szeretnél ,akkor 'A'-ba 'B'+200 méter magasra kéne felraknod a sinpálya végét.
1irányba jó lenne hogy 'B'-bõl csúszik 'A'-ba és utána felhúzzák/felmegy.
Ugy van értelme hogy ha párba rakjuk õket ,éa amig '1'es kocsi le megy akkor a '2'es fel,vica versa,és csak a súrlódást kell legyõzni+ egy motor kell a gyorsuláshoz.
Minnél több idõt töltök emberek között , annál jobban szeretem a kutyámat.
Tault itt valaki mozgástant? A súrlódási erõnek nincs teljesítménye, az nem fékez! (bár ezt még régebben tanultam, de tényleg szinte hihetetlen) A gördülési ellenállás és egyéb rugalmas deformációk fékeznek erõteljesen, meg a légellenállás.
Csinálok két párhuzamos sínpárt. Az egyik a felé lejt, a másik B felé. Olyan X alakúak a vízszinteshez képest.
A-ból szabadjára engeded a (csúszkaszerû) jármûvet, és szabadessében eljut B-be. Ott csak fel kell emelni a megfelelõ magasságba, és a másik sínpáron viszacsúszik A-ba. :-)
Mondok valamit?
Ez csak azt bizonyítja, hogy a csapágyazása szar. Ha jó lenne, elforogna akár egy órát is, mert nem fékezné a súrlódás.
A gördülési ellenállás a kerék és az úttest között lép fel. Ez amitõl a vonat(villamos) egyáltalán mozdulni tud, mert ha ez kicsi, akkor "kipörög" a kerék. Ekkor szórod a homokot a kerék alá, hogy mégis mennyen valahogy. Növeled a gördülési ellenállást.
Acél-acél között a gördülési ellenállás kicsi, ezért kis teljesítmény is elég a vonat mozgatásához. Egy kocsihoz több kell, mert a gumi-aszfalt gördülési ellenállása jóval nagyobb. Egy vonat ezért jobb, mint egy kamion.
Amúgy az általánosan felvázolt elmélet ez volt a suliban:
Egy kb 500m hosszú, 500 tonna összsúlyú (15-20 kocsi) szerelvény ha 100-zal robog, akkor 1-1.5km-es féktáv kell a megállításához normál körülmények között. Nálad az a 600m rendben is van.
Egyébként már megfigyeltem ha nincs utas akkor enyhe lejtõn még lassul is a villamos, de félig megpakolva ugyanazon a helyen már felgyorsul!
Embert a Holdra? Már voltak, hagytak pár lábnyomot, meg hoztak némi kõzetet és fényképet, aztán ennyi. Egy Amerika-Európa, vagy Amerika-Ázsia összekötõ, a távot 1 óra alatt megtevõ földalatti vasútnak kicsit több értelme lenne.
Ami a fékezést illeti, szerepet játszik az is, hogy egy vonatszerelvény több száz tonna tömeggel büszkélkedhet. Egyszer láttam olyat filmen, Ausztráliában, amelyik több mint két mérföld hosszú volt.
Ami a súrlódást(gördülési ellenállást illeti), az itt elveszõ energia hõvé alakul, ami gyengíti a kerék anyagát. Ez okból tértek át az újabb hullámvasutaknál a repülõgép-kerékre, a régebbi mûanyag-görgõrõl. Ezek jobbak.
1. A sajátfrevenciáit a keréknek messze el kell kerülni, de még ekkor is bejön a vibráció.
2. A kerék mivel nem teljesen kerek, egy kiegyensúlyozatlanságot okoz és akkor ehhez jön még a másik tengely irányú szerelési hiba. Lehet, hogy kurva pontos, de azért 500km/h felett már ez is iszonyatos erõket generál. Kanyarban az igénybevétel méginkább nõ, mert döntik a pályát, viszont ettõl a lefele ható erõ komonense meg nõ...
NAGYON röviden lenne, azokan akik esetleg nem értenek ilyesmihez.
(Mellesleg az gumiabroncsoknál is van egyfajta defromációs probléma, ha a deformáció túl lassú az abroncsban akkor a deformációk halmozódnak a forgás során és igen hamar defekt lesz a vége.)
design by Pininfarina ;)
a kerék anyaga gondolom nem mindegy, de nem írtad le pontosan mi az, ami miatt nem lehetséges a nagyobb sebességek elérése sínen. felmelegszik és instabillá válik? nem bírja a nagy sebességû forgást? nehezen tudom elképzeli mi lehet a baj.
pont az a problémám, hogy az elõnyök és hátrányok ismeretében nem látom benne azt a hûde nagy elõnyt. még azt is megértem, hogy kevesebb karbantartást igényel a pálya, de ennyi erõvel lehetne sín is a magas betonpillérekre szerelve kilométernyi motorok helyett.
Röviden: mivel lebeg a pálya felett, ezért csak a légellenállás korlátozza az elérhetõ végsebességet. Hátránya viszont a lebegéshez szükséges energiafelhasználás mértéke, meg a szükséges technológia ára.
Kerekes megoldásnál ugyan lejön a lebegtetéshez szükséges energia, de a kereknek van súrlódása, illetve magasabb sebességnél az sem mindegy, hogy maga a kerék mibõl készül.
Az a kupakolós a #78-ból jó volt.:-) Sz4bolcsé pálma!
Ami megfogott, a prágai helyzet.
Na, ugye, hogy lehet másként, csak ehhez normálisabb kormány kell.
Különben Romániában is a pályaudvarokon vegyes õrjáratok (rendõr, katonai rendész géppisztollyal!!!!, esetleg polgárõr is) vannak.
Magyarországot valakik le akarták/-ják zülleszteni.