2008 lesz az idõutazás nulladik éve?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Az eu-s részecskegyorsítótól meg nem kell félni szerintem, mert történtek számítások, és kevés energia mozgatódik ott meg.
Kara kánként folytatom tanításom.
ennyi penzt meg nem koltenek el egy olyan letesitmenyre, aminek a mukodese ketseges.
De egyébként nem az elsõ eset, hogy a tudományos közösség kíváncsisága vagy a politika erõsebbnek bizonyul a globális veszélyérzetnél. Már majdnem befejezték a Manhattan-projektet, amikor valakinek eszébe jutott, hogy esetleg a robbanás nukleárisan begyújtja a légköri oxigént. Kiszámolták hogy nem, aztán robbantottak, de persze tévedhettek volna.
Miért lenne esetleg 2008 a nulladik év?
Mi van, ha már a dinók elõtti idõben volt egy fejlett civilizáció, akár a Marson akik a pár ezer év alatt eljutottak az idõgép megalkotásáig?
Nem értek hozzá, ezért kérdezek.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Azt akarod mondani, hogy õk esetleg ilyen baleset áldozataivá váltak?
amúgy szerintem is nagy humbuk az egész, fõleg ha azt vesszük hogy a közel 30(!) evanféliumból 4 került bele végül a Bibliába. (NGC - Leplezetlen Biblia, jó kis sorozat :))
Nem kell Univerzum-léptékû katasztrófa ahhoz, hogy valami végzeteset kioldjunk, elég, ha a hatás lokális. Mondok egy példát: a sötét anyagról most se tudjuk, hogy micsoda, akár lehetnek valami kvantumgravitációs effektus eredményei. Lehetséges, hogy a galaxis tele van mikroméretû fekete lyukakkal, amelyek relatív sebessége a Földhöz képest viszonylag nagy, ezért sokszor áthaladtak már a Földön következmények nélkül, de ha szinkron pályára állítunk egy ilyen lyukat a Földdel, akkor a kölcsönhatás tartóssága miatt valami egészen újjal állunk szemben. Tehát az "Univerzum tele lenne fekete lyukakkal" állítás önmagában nem cáfolja az LHC veszélyességét, mert elképzelhetõ, hogy mindkét állítás igaz (tele van és veszélyesek is). Persze ezt a veszélyt cáfolni látszanak a természetes nagyenergiás ütközések, de mint írtam, a gyorsító egy speciális környezet, ami nem fordul elõ a természetben, tehát tuti biztosra nem tudhatjuk.
Mindenesetre szerintem nem túl biztató, hogy nincsenek körülöttünk rádiózó idegen lények...
a dolga nem lehetett nehez: vizen jarasnal pl labara erositett valamit vagy levert colopok a vizben. csodaval embert gyogyitani nem nehez, csak kell valaki, aki egy kis penzert eljatsza. a halalt szinten megjatszotta, hiszen nem lottek fejbe, nem vagtak ki a szivet, hanem elve keresztre feszitettek, ami fajdalmas, de nem halalos (ha csak meg nem varjak hogy szomjanhaljon, de az 1-2 het is lehet). ezutan mar csak lekellett szedni, egy barlangba bevinni, lehetoleg ugy hogy sokan lassak, masnap meg kiszabaditani. a feny meg barmi lehetett. tavolkeleten akkor mar ismertek a tuzijatekot, a puskaport, szoval azzal siman kelthettek ilyen hatast. Raadasul mindezt csak par tiz ember latta, es ok terjesztettek el mindenfele, tehat az is elkepzelheto, hogy nem is csinalt semmit, csak szajrol szajra terjedtek rola a dolgok.
idoutazas: ha valaki visszamegy az idoben nem azert teszi, hogy mindenkinek elujsagolja. nem is tudna, hiszen a media szoba sem all ilyen emberekkel, pedig sokan allitjak tobbek kozott ezt is magukrol.
Az általad emlegetett elmélet bizony hibádzik, így még jó leírásnak sem tekinthetõ. Az a nagy baj, hogy fékigazságokból felépített további féligazságok még messzebbre kerülnek a valóságtól. De ez csak az én véleményem, nem akarok ebben a témában vitatkozni.
Amikor van 10 a sokadikon tonna anyagunk, akkor tudjuk, hogy az ált. rel. elm. jó közelítés, de a pontos leíráshoz a kvantumgravitáció elméletére lenne szükség, és ezt még senkinek sem sikerült kidolgozni.
Hogy mi történhet egy részecskével, azt tudnánk meg ebbõl.
A vicces az, hogy a fekete lyuk is csak elemi részecskékbõl keletkezik, mint folytonos tömegeloszlás tudjuk kezelni, de hogy a szupernóvában mi történik az elemi részecskék szintjén, azt nem tudjuk.
De azért abban biztosak lehetünk, hogy a Föld nem fog eltûnni. Ha két részecske összeütközésénél is keletkezne _stabil_ fekete lyuk, akkor az univerzumnak tele kellene lennie fekete lyukakkal.
Más kérdés, hogy ahogyan mondtam, véges idõ alatt nem jut bele anyag a fekete lyukba. Akármeddig is várunk, csak azt látnánk, hogy közelít hozzá, de soha nem nyelheti el. Szóval lehet, hogy tele is van fekete lyukakkal, de mivel ezek gyk. két részecskébõl álló fekete lyukak, gyakorlatilag detektálhatatlanok. Ha pedig igaz a fekete-lyuk párolgás elmélet, akkor nem is maradnak meg. Ha mégsem igaz, akkor sincs baj, mert egy csillagból keletkezõ fekete lyukba azért "esik" az anyag, mert mozgási energiáját elveszti, amikor bekerül a tömegbefogási korongba, ott termikus sugárzással, elektromágneses, és kis részben gravitációs hullámokkal folyamatosan veszít a mozgási energiájából. Részecske-tömegû fekete lyukaknál ilyen nem lehetséges, ott a rugalmas szórás az alapvetõ.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Mert ugye azért mert 40 éve nem voltunk a holdon, máris egyre több ember hiszi azt hog soha nem is voltunk. Pedig mindössze 40 év telt (még csak azt sem lehet mondani hogy már kihalt az a generáció). Még 40 év és már a templomban fognak hinni/nem hinni benne (szóval hit kérdés lesz és nem tudomány és tény).
Ha most lenne egy mindent elsöprõ háború gyanitom hogy 40 év múlva a számitógépek létezését is tagadná a fél emberiség, mondván hogy fizikai képtelenség számitógépet létrehozni... még 40 év és tüzzal vassal üldöznék azt aki a tudományban hinne... szóval ilyen gyorsan képesek lennénk visszafejlõdni a tudományból a hit világába...
És akkor itt vannak a piramisok amik 4000 éve épültek és sokak szerint a zufok meg ilyesmik épitették és erre ember képtelen lett volna, és én ezen már meg sem lepõdök mikor 40 évvel ezelõtti dolgokat sem hisznek el, ami egy kisit is nagyobb volumenü mint átugrani a szomszédhoz...
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_black_hole
Ráadásul a kérdéseid nem tudásorientáltak. A holdutazás tényét pl. egyre többen vitatják.
PS: olyan szó nincs, hogy "aztmondod".
Tegnap megmentettem egy lányt a nemi erõszaktól. Uralkodtam magamon.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
A "ROFL" nem elégséges kifejezni a reakcióm :-D
Megöllek, támadj fel... vizen is járhatsz elõtte ;-) Ja, tudom a sókoncentráció... lál.
és mostanában azért nem nagyon utazgatnak, mert már nincs ûrverseny, nem kell senkit megelõzni. majd a Marson. addig is viszont inkább háborúsdit játszanak abból a pénzbõl, amibõl embereket küldhetnének el a holdra.
arról nem is beszélve, ahogy itt egyszer valaki nagyon jól leírta, eléggé megváltoztak azóta a dolgok a biztonság területén is. ma, ha egy hajszálrepedés van a hõpajzson, lefújják az egészet vagy 3 hónapig. akkoriban ez baromira nem számított, csak hogy õk jussanak el odáig elõször. ha azt látják, hogy egy bazinagy lyuk tátong az ûrhajó oldalán, még akkor se biztos hogy lefújták volna a kilövést.
Élt valamikor egy ember, réges rég aki olyanokra volt képes amire az akkori emberek közel sem, varázslónak, istennek tartották, viszont a mai szemmel a legtöbb tette már nem nagy szám, mi is meg tudjuk csinálni. Õ volt Jézus. Elgondolkodtató.....<#fogmosas>#fogmosas>
itt szó van a feketelyukak párolgásáról. Nem vagyok biztos benne, de elméletileg bizonyos tömeg alatt a feketelyuk összeomlik - ha a körülmények is úgyhozzák, és azok mindig úgy hozzák :)
mikor nagy versngés volt az szovjetek és az amcsik között akkor egybõl fel is mentek de hogyhogy azóta 1xer nem mentek fel max az ûrbe és kész pedig azóta sokat fejlõdött a technika
tegyük fel felmentek akkor most meg nem szal sztem humbuk volt hogy leszálltak
most miért nem mennek azért mert mindent tudnak a holdról?
pedig mars ra akarnak menni szal holdra szállásnál lehetne gyakorloni majd amikor marsra mennek
\"Amikor a szeretet hatalalma legyõzi a hatalom szeretetét, a világ megismeri a békét\"
Msi 915P Neo2 v2, Intel Pentium 4 3ghz, Asus EAX550, 512mb ddr2 ram
Tehát, adódik a következtetés, hogy nem a fekete/féreg-lyukaktól kell félni nekünk, hanem a rossz emberektõl.
SecondOrb: A legjobb internetes városépítõ stratégiai játék. www.secondorb.hu
Errõl azért kérdezzd meg az orvosodat is :)
Tudod az a nagy fekete lyuk a lábuk között veszélyesebb lehet mint gondolnád :)
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
Ami az új ország tezsvír jelzése, a VILLÁMOT ELLOPÓ FEKETE KÉZ.
I love to walk in the rain, because no one knows im crying
Elõször én is aggódtam egy kicsit az LHC és társai miatt, de ez megnyugtatott:
Review of speculative 'disaster scenarios' at RHIC
Nemcsak a fekete lyukak miatt lehet aggódni, hanem pl. strangeletek miatt (egzotikus részecskék, amelyek elméletben minden normál anyagot átkonvertálnak valami mássá), normál vákuum-hamis vákuum, és persze lehet rettegni teljesen új, ismeretlen dolgoktól is, kinek hogy tetszik.
Lényegében a Hold léte elég jól igazolja, hogy nem lesz baj: egyes kozmikus részecskék sok-sok nagyságrenddel erõsebbek, mint amit az LHC generálni képes, és ezek milliárd évek óta szabadon csapódnak a Hold felszínébe, ami összemérhetõ körülményeket jelent. Persze semmi sem 100% - a gyorsítók valamilyen szinten speciális környezetet jelentenek. Nagy energiák + emberi intelligencia együtt: no ez, amit még sosem figyeltünk meg a természetben. Mert mi történik, ha valami zseninek ott eszébe jut valami új, sosem látott elrendezés, ami érdekes lehet, de végzetesnek bizonyul? A Holdon viszonylag ritkák a szimmetrikus neutronsokszorozók és a számítógépek.
Gigabyte P55A-UD3R, Intel Core i5 750 ASUS HD5850, 2x2GB Mushkin DDR3 1600Mhz
Ki nem szarja le a Visztát?
www.mindentudas.hu/almar/20040806almar2.html
Almár Tamás - Élet az Univerzumban, szabály vagy kivétel?
Bocs, hogy így linkeltem, de nem rég regeltem, és nem engedte a rendes URL beszúrást. :P